Regisztráció Elfelejtett jelszó

Arsene Lupin

Re: nincs cím

#583605 banyaiz Előzmény: #583597

Egyszerű eszemmel én úgy képzelnék el egy ilyen tervezést, hogy meghatározzuk az összeget mindenféle szempont figyelembevételével amit rá akarunk/tudunk költeni a felsőoktatásra, vagy célszerű rákölteni, és innen bontjuk vissza a részletszabályokra.

Ez ha jól látom most úgy zajlik, hogy vannak szabályok és az összeg az majd kialakul. :)

Kb mint a banki területen bemutatott alkotás, ott is van egy összeg ami kell a költségvetésnek aztán ehhez a gombhoz varrtak egy ruhát. :)

Ajaj.

#583604 Dr. ursi Előzmény: #583601

anno egy közepes tanulónak meg se fordult a fejében h főiskola meg egyetem most meg a bukdácsolók is diplomát akarnak ... mire ? hova ? minek ?

ha egy középsulit alig tud elvégezni mi keresnivalója van a felsőoktatásban akkor menjen el szakképzésbe !

régen az volt hogy az ilyen tinglitangli lusta vagy ostoba gyerekek szakmunkásba mentek, a közepeseek szakközépbe és csak a négyestől jobbak gimibe és így volt a továbblépésnél is.

ha valakinek 3-sa volt töriből nem is álmodott arról hogy bölcsész legyen ...

és ez így helyes !

#583601 Dr. ursi Előzmény: #583593

leegyszerűsítve az van hogy olyan a rendszer mint anno 89-ben és még utána egy darabig nemtom meddig csak nem vezetik be ami akkor volt a felvételiztetést, hanem marad a pontszámításos rendszer a hozott vitt összeguberált pontokkal.

ha jelentkezel valahova tedd bátran.

nyilván a képzés színvonala fogja megadni hogy egy iskola milyen szintű és emnnyi emberkét akar és tud majd befogadni.

így meglesz a szelekció is.

mert a diákokk a jó sulikba akarnak majd bekerülni de ugye azok kapacitása véges, így a pontszám lesz xxx, ha okos v. szorgalmas megütöd a mércét ha nem akkor meg amúgy sincs semmi keersnivalód ott

ugyanaz lesz mint anno ha sikerült a felvételid felvettek ha nem nem.

most ha meglesz a pontszámod bejutsz ha nem nem.

tanulni kell.

ennyi az egész.

#583598 banyaiz Előzmény: #583596

Botrányos ez a munka amit itt alkottak.

Tulajdonképpen ha ez így lesz szabályozva amit most elmondtak az azt jelenti, hogy az egész felsőoktatás ingyenes lesz megfelelő pontszámok esetén, eltörölték a részösztöndíjat (résztandíj) stb, és nem lehet tudni mennyi a végössze amibe ez kerül.

Teljesen betojtak. Karácsonyig meg lesznek a ponthatárok ezt nem is értem, hogy mi van, ez nem a felvételi után derül ki? Látszik rég jártam suliba. :)

Na mindegy ennyit ezekről a jóemberekről.

#583596 prospero Előzmény: #583593

"Leegyszerűsítve tele a gyatya és gyorsan összebarkácsolnak vmit lecsillapodjanak az indulatok."

Eddig megúszták nagyobb társadalmi ellenállás nélkül. Nem értek ezzel egyet amit itt ügyködnek, mondjuk a hallgatókkal sem, inkább maradt volna minden a régiben. Nem kellett volna már ebben a ciklusban hozzá nyúlni a felsőoktatáshoz még egyszer. Ebből látszik, hogy a valódi változásokra 2 év van, ha addig nem léped meg, akkor már buktad a változtatást.

Re: Rogán: "nem udvarias dolog otthagyni a minisztert"

#583595 nemértem Előzmény: #583582

Bocsánat, a tömeggyilkos alkat nem engedte, hogy válaszoljak Neked.

Jó , nézzük csak a 2012. évet. Van eddig kb. 300 milliárd javulás. Ebből 40-50 milliárd a + 2 % áfa emelés. ,nem akarok okoskodni, nem tudom, de nyilván 1-2 száz milliárd lehet a többi 30-40 bevezetett ilyen - olyan sarc. Lehúzták a bankokat, romokban a gazdaság, az évi mennyi? Te szerintem fejből tudod, én lusta vagyok utánanézni.

Nagyon jóindulatúan számolva ez az említett részben lakosságot nyomorító, részben gazdaság ellenes intézkedések nélkül számolva ez a + 300 milliárd - nem tudom mennyi milliárd lenne. /sok/

Elnézést az OFF miatt, de Mengelénél kezdtük, és kitörölt.

http://www.portfolio.h…

#583593 banyaiz

http://www.portfolio.hu/gazdasag/giro-szasz_55_ezren_tanulhatnak_ingyen_a_felsooktatasban.177326.html

Újabb fejlemények. Ha jól szűröm le a lényeget a kormány meghátrált, kivéve a röghöz kötést, és felülről nyitott a téma, vagyis aki eléri a pontszámot az ingyen tanulhat.

Hát ez nagyon érdekes döntés. Nem tudok már erre mit mondani, ezt az összevisszaságot , tehetség kell hozzá.

Elindul onnan téma, hogy spórolni akarnak a felsőoktatáson, most úgy néz ki többet költünk rá mint idén, aki elér egy minimál pontot az ingyen tanul és fogalmunk nincs arról , hogy mennyien érnek majd el ennyi pontot ami tandíjmentességhez feltétel.

Lehet az összes férőhelyen ingyen fognak tanulni lehet nem ki tudja. :)

Leegyszerűsítve tele a gyatya és gyorsan összebarkácsolnak vmit lecsillapodjanak az indulatok.

#583588 banyaiz Előzmény: #583582

Kivéve ha ez miatt kevesebben jelentkeznek orvosnak, mert az is benne van. Azért egy orvos képzés nem 10 fillér, és nem kevés időt kell rászánniuk.

Pl most 18 lennék nem hinném orvosi szakmában gondolkodnék, hogy de jó verziók vagy visszacsengetek az államnak 10 millát, vagy röghöz kötnek 150 bruttós fizuval munka látástól vakulásig nem a legjobb körülmények között.

Nehéz kérdések ezek mi itt a jó lépés ésszerű átalakításban. Viktor majd megoldja 1 hét alatt bagatell ügy. :)

#583582 prospero Előzmény: #583581

A röghöz kötés annyiban javít szerintem, hogy legalább az orvosi képzésed költségeit visszacsengeted az államnak a baromi vonzó nyugati fizetésből, mint alternatíva. De arra semmi szükség, hogy diplomával mosogatni menjenek a külföldre az emberek, mert egyébként a többi szakra nagyjából ez áll.

#583581 banyaiz Előzmény: #583578

Csak a felsőoktatás írtam, szakmunkás kérdés régóta napirenden van.

Az tény, hogy képzett mérnökből kevés van, volna rá nagyobb igény esetleg.

Orvos , nővér téma pedig a fizetésükkel függ össze. Ki a búbánat akar elmenni létminimum környékén nővérnek? Ez nem röghöz kötési kérdés vsz.

Orvosi szakma is évtizedek alatt eljutott ide, hogy egy baromi nehéz szakma és alig fizetik meg ha csak a hivatalos részét nézzük olyan szakterület ahol nincs plusz pénz zsebbe akkor elég szegényes nem vonzó.

De röghöz kötés ezen javítana szerinted, többen választanák az orvosi szakmát ettől?

#583578 Spade Előzmény: #583576

"De azért az a helyzet jelenleg vsz nem áll fenn, hogy azért nem települ ide egy multi mert nincs megfelelő munkaerő. "

.

Dehogynem pl. a koreai gk. gyártók meg a Bmw is azért nem jött ide. Szted akkor honnan jön az a duma h több szakmunkás kéne meg több mérnök ha nincs ilyen igény ? Orvosból is nagy hiány van meg nővérből szal sorolni lehet

#583576 banyaiz Előzmény: #583570

Ez is egy szempont ez is igaz.

De jelenleg képzett mérnökökből van talán kevesebb az igénynél.

Ez egy átszervezési kérdés, hogy több mérnök kerüljön ki a felsőoktatásból mert ez a piaci igény.

De azért az a helyzet jelenleg vsz nem áll fenn, hogy azért nem települ ide egy multi mert nincs megfelelő munkaerő.

#583570 Spade Előzmény: #583566

"Hát akkor tök mindegy itthon lenne e ha nincs munka neki. "

.

De azt vágod h egy multival úgy tudsz tárgyalni h itt van ennyi ember aki elvégzi majd a munkát és előre lehet tervezni és hozzon ide fejlesztést. És a felsőoktatás olyan h kb 5 évvel előre simán lehet tervezni a kibocsátást szal lehet rászervezni A zöld mezőre senki nem létesít itt semmit nem értem mit nem lehet ezen érteni ?

#583566 banyaiz Előzmény: #583563

Azért van ezzel gondom mert mi van ha végez és nincs itt munka neki. Ha van akkor úgyis a nagy többség itt marad akkor értelmetlen megkötni őket. Ha pedig már a tanulmányai előtt kilátástalannak látja a helyzetet, hogy itthon dolgozzon akkor el sem fogja kezdeni ezzel a feltételrendszerrel. Lesznek ennek negatív hatásai.

Most pl szó van róla mennyien külföndön vannak már divatos téma. De mekkora a munkanélküliség nálunk? Diplomások között 80% körüli a foglalkoztatottság. Alacsonyabb végzettségnél azt hiszem 8 általánosnál 50-60% körüli a foglalkoztatottság. 10% feletti a regisztrált munkanélküliek száma.

Hát akkor tök mindegy itthon lenne e ha nincs munka neki.

Nem hiszem el, hogy a többség külföldi polgár szeretne lenni végleg, lehet, hogy kalandozik egyet külföldön ha úgy adódik, de vsz töredék aki le is települ véglegesen.

#583563 Spade Előzmény: #583561

"em tetszik ez a megoldás nekem. Nem hiszem el nincs jobb út ennél. "

.

Ez egy k@rva jó megoldás, én kb 5 évvel ezelőtt ezt javasoltam, de most csak a röghözkötésről beszélünk. Ingyenes és általánosan hozzáférhető marad a felsőoktatás. Ez egy zseniális elképzelés ami senkinek se fáj és abban is biztos vok h hamar általánossá válik az EU-ban. Ennek alternatívája csak a nagyon vastag önköltséges tandíjfizetés lenne. Mert gondolom azt nem szeretnéd h azért legyen magas az adód h olcsón kiszolgáld az amcsi nyugati brain drain-t.

Az meg megkönnyíti a tárgyalást a munka idetelepítésnél h mondjuk 2 év múlva kilép az oktatásból több száz szakember hozzanak ide bátran munká sőt bekapcsolódhatnak a képzésbe ist...

#583561 banyaiz Előzmény: #583559

Nem tudom, de nekem ez a munkastílus amit ezek az emberek bemutatnak nem jön be.

Lehetséges, hogy valahogy lehet kötelezni a diákokat Mo-n dolgozzanak ha már itt nevelték fel őket , taníttatták őket, lehet, de ennyi erővel kötelezhetünk középiskolásokat is erre, ha itt végeztek ingyen tanultak , dolgozzanak itt. Aztán az általános iskolásokat , aztán az óvoda, bölcsöde, aztán húzzunk szögesdrótot a határon, útlevelet csak annak aki megérdemli mert jó szolgája a kedves vezetőnek, és se ki se be. :)

Nem tetszik ez a megoldás nekem. Nem hiszem el nincs jobb út ennél.

#583559 Spade Előzmény: #583556

Nézd nincs mit nézni ha kitaníttatod és kimegy akkor buktad a költséget és nem csak az egyetemit hanem az ovoda+általános+középiskola és ennél sokkal többet is mert csökkent az aktív dolgozók száma az adófozetők száma és a jövőbeli népesség is stb. Ezen nincs mit gondolkodni persze lehetne 10 milliárdért Hagyóval vagy a GKI-vel iratni róla egy tanulmányt is.

Az összefüggés az a képzésben h minél kvalifikáltabb a környezet azaz a zemberek, annál kvalifikáltabb éás annál több és annál jobban fizető munkát hoznak ide szal valszeg minden pénzt megér az oktatás, de nyilván a 3% hiányon belül kell maradni és a többi alrendszer se borulhat fel.

Nézd akkor menjen mosogatni bárki Londonba nagy lóvéért és a helyén tanul majd olyan aki itt marad és ennyi, és ez nem röghözkötés hanem egy fajta hitel szerződés ami sztem teljesen korrekt. Ha ennek ellenére elmegy akkor fizesse ki és lesz pénz mást helyette taníttatni. Ez olyan mint aki pl. pénzért tanul a zorvosin korrekt ez is.