Regisztráció Elfelejtett jelszó

Auto-motor technika

Re: nincs cím

#582024 Láma Előzmény: #581410

Hujuujj. Keressünk gyorsan középső difit. Hol találunk ilyesmit?

A terepjárókban is csak a jobbakban.

A teljesség igénye nélkül: Személyautóban Japánoknál a Subaru az egyetlen aki több tipusba is beépíti. Eu-ban Szinte csak az Audikban van. Van néhány Alfában, a Merci 4maticban. Az összes többiben valamilyen kuplung van, ami fordulatszámkülönbségre zárja össze a két tengelyt. Ilyenek a Bmw, Volvó, Vw -kivétel a passat néhány tipusa és a Phaeton- Ford Mazda Seat Skoda. stb. .

Kár, hogy ti hárman semmit nem értettetek abból amit írtam. Én kérek elnézést. Mindig elfelejtem, hogy ez egy tőzsdefórum és ide nem autóhoz értő, hanem autót szerető emberek járnak. :) Ezért nem mindig elegendő valamire csak utalni, célozni. Bár Waszi egészen ígéretesnek tűnt. :))))

Két okból nem szabad összkerekes autóra különböző méretű kereket szerelni. Egyrészt, mert megzavarja az elektronikus rendszereket.

Miért nem zavarja mégsem az 1-1,5 % különbség? Azért, mert más tényezők -amire az előzőben utaltam- annál nagyobb mértékű fordulatszám különbségeket okoznak, mint az egy vagy két kopottabb gumi és azt is tudni kell tolerálni a rendszernek. pl a Merci 4matic is csak 2%nál nagyobb fordulatszámkülönbség esetén kapcsolja az első hajtást.

Mint ahogy Krisztián példája is mutatja. Fel van szerelve a nem egyformán kopott gumi? Igen. jelzett hibát a rendszer? Nem. Hadd higgyek már inkább az autót tervező mérnököknek, mint a szomszéd gumisnak.

A másik ok amiért nem szabad hosszú távra eltérő méretű gumit szerelni, még akkor sem, ha nincs elektronikus rendszer, mert az állandó nagymértékű fordulatszám különbség a tervezetten felül igénybe veszi a "középső difit" -ami nem is mindig difi-. Ezzel együtt a teljes hajtásláncot.Rövidül az élettartam. Az elektronikus felügyelet nélküli viszkós, vagy haldex -szimplán hidromechanikus- renszerű buta 4wd ráadásul fogyasztás növekedéssel is honorálja a fordulatszám különbséget a rendszer feszülése miatt. De az 1-1,5% különbség ezekben sem okozhat semmilyen problémát.

#581417 Kriszti@n Előzmény: #581415

a keréknyomás ellenőrző ennél fordulatból számolja ki a nyomást(ha jól értettem) és az még nem szól semmiért:)nem öreg vas, de nem is nálam fog megöregedni, csak a telet akarom kihúzni vele, utána már ki van nézve amit írtam.

#581415 hosszhuszár Előzmény: #581410

esp, asr és társairól nem is beszélve, ezeket is meg tudja bolondítani a különböző magasságú gumi, még akkor is, ha nem váltó méret....

hacsak Krisztián, nem szekérrel jár, mert ott tényleg mindegy..)))

De a kollégát ismerve, nem ezredforduló előtti autót hajt, és nem is a lánctalpast, vagy 99-e ML-t, mert már ott sem mindegy...))

#581209 Láma Előzmény: #580905

"ez nem repedezett még, csak azt mondja meg van keményedve,mondjuk azt is mondta, hogy quattro-ra csak 4 gumit szabad venni, mert nem tesz jót az autónak, he nem egyforma a magassága."

Eközben tele vannak a gumisok 5-10 éves alig használt eladó gumikkal. :)

Azt nem mondta, hogy ne is kanyarodj soha, mert az sem tesz jót neki? :)

Merthogy a kerekek fordulatszáma akkor sem egyenlő. A szerpentin pedig maga a quattroméreg. :) Óvott a csúszós úttól is? Hiszen akkor sem egyenlő a kerekek fordulatszáma. Józan paraszti ésszel kell végiggondolni. Az átlagos kerékméret 60-70 cm átmérőt jelent. 65-el számolva az új és egy csereérett, kopott gumi között van max. 1 cm átmérőkülönbség. ez kerületen mérve 3 cm különbséget okoz fordulatonként. 2m kerülettel számolva ez kilométerenként 15 m, ami 7.5 kerékfordulat. Nagyjából 1% eltérésről van szó. -ha nem kanyarodsz-!!! De mi van, ha te úgy döntesz, hogy inkább követnéd az út vonalvezetését? Kanyarban a hátsó kerekek mindig kisebb íven fordulnak, mint az elsők. Ezért kevesebb utat tesznek meg, mint az elsők. Tehát ha hátra kopottabb gumit teszünk az szinte vitamin a quattronak? :) És ha van néhány tized nyomáskülönbség a kerekek között? A laposabb kerék kisebb átmérőn gördül.

Szóval emiatt ne aggódj. Ha a gumiméret azonos, semmilyen szerkezeti kárt nem okozhat az autóban.

#581200 Waszeitung Előzmény: #580924

Általában a hajtott kerék kopik jobban,összkerekesnél kérdés állandó négykerék vagy olyan ami csúszás esetén kapcsolja a másik tengelyt.

Gyártója válogatja hogy melyik tengelyt terhelik jobban elsődlegesen,és ugye nem minden 4x4 nél egyforma az első és hátsó kerék mérete...

Sztem nyugodtan hagyd meg a 90 % ost és vegyél hozzá 2db újat,tökéletes lesz...nem fog az bezavarni semmilyen elektronikus segédeszközt és mivel nem egyforma a 2 tengely terhelése,más a fékerőelosztás,más a tengelyekre leadott nyomaték így érezni sem fogod.

Kléber pedig Michelin tulajdonban van,így megkapják a Michelin technológiát 2-3 év késéssel...és jó pár francia autón Kléber az első felszerelés.

#581072 Ibiza Előzmény: #581069

amúgy erősen függ a mérettől is.. a 205ös gumikból nem u.azok a jók mint az átlagos 195/65R15 ösben.. egyszer vettem tesztgyőztes Firestont.. jó is volt.. meg egyszer barum télit..

Adac listát nézem általában..és az előző évi győzteset veszem ha értelmes áron tudom..

mondom nekem a vizes és száraz utas megállás a fontos.. a kopás nem érdekel..max még a zajt nézem.. nincs kedvem egész úton a gumi hangját hallgatni..

az eco gumik nagyon szarok.. lehet nagy barátai a természetnek de iszonyat rossz adatokat produkálnak.

#581026 hosszhuszár Előzmény: #580994

ezt nem mondanám, ennyire egyértelműen....

gumis ismerős, pólusnál a nagy nonstop gumis, pl kumho gumit adott, azt mondta, ugyan azt tudja, mint egy 10-20-e ft-al drágább, csak a neve kumho....

jót akart, eladhatott volna drágább gumit is nekem, és csodálkoztam is, hogy ezt ajánlja..

jó ismerős, tehát nem raktárkészlet apasztás volt a cél....

#581024 banyaiz Előzmény: #581020

Az is lehet egyébként, hogy nem Kleber hiba volt a dolog, hanem egyszerűen bármelyik márka prémium gumija így elöregedett volna akkori használat (illetve nem használat) mellett. Nem jártam azóta így.

#581020 banyaiz Előzmény: #580994

Nem mostani történet volt ez. Kleber krisalp nem tudom melyik verziója volt ez kb 8 évvel ezelőtt , lehet már nem is gyártják ezt. Akkoriban annak a guminak nem volt rossz tesztje . Semmi gond nem volt vele , egész addig amit leírtam, ment hóban mindenhol mint a szél. :)

De azóta sem jártam így télivel.

Most használok Goodyeart ultragrippet 1 éve kb eddig meg vagyok vele elégedve, még mindig felhozott a hegyre nagy hóban is, ahogy kinézek lehet tesztelni most is szakad a hó. Ahol lakom itt van ritkán, hogy a buszok sem jönnek fel nincs lesózva , lekotorva, akkor jön el a téli gumi teszt ideje, felfelé is, és lefelé is, ha innen lejutok akkor a többi általában már egyszerű. :)