Regisztráció Elfelejtett jelszó

Zsiday Viktor fórum

Re: nincs cím

#578992 Előzmény: #578861

A történetben az az abszurd, hogy Medgyessi azt a pártot ekézi, amely miniszterelnökké tette és azt dícséri, akit legyőzött és aki most is a másik oldalon ül. És mindezt Magyarországon :) Ez most nem politikai udvariassági kör volt, hanem egyszerűen azzal valahol mégiscsak mulatságos védekezni, hogy "azért engedhette meg a hiánynövelést, mert ANNYIRA JÓL ÁLLT az ország".

#578942 banyaiz Előzmény: #578931

Legyen igazad abban, hogy nem lesz piaci para én ebben vagyok érdekelt, meg úgy nagyjából az ország egésze, meg a világ egésze is. Német választás is érdekes szempont .

De nekem arra hajaz a működésünk mintha vki homokvárat építene miközben tombol a tájfun a közelben, és arra alapozza , hogy majd elkerül minket.

Mikor sima ügy lett volna Imf-el megegyezni. Ez feldolgozhatatlan őrültség. :)

#578937 banyaiz Előzmény: #578931

Ez világos, és jogos, hogy mondod.

Akkor kicsit bővebben miért mondom amit mondok:

Szerintem baromi rossz döntést hoztunk azzal, hogy idén ősszel nem az imf felé fordultunk.

Ebben a politikailag népszerű döntésben segített minket a piacok jó hangulata QE3 stb.

Most lett volna lehetőségünk arra, hogy IMF-re szabjuk a költségvetést ősszel, és megállapodjunk. Mindezt nyugodt piaci körülmények között.

Ehelyett elmentünk ebbe a kierőszakolt kamatcsökkentés, Imf távolodás, piaci devizakötvény kibocsátás 2013-ban irányba.

Ezer kockázat van ebben, de megyünk mint a nem normális.

Ezek az adatok amivel ezt a kamatcsökkentést indokolják kb olyan jelentőségűek mint halottnak csók ebben a meccsben. Egy komoly piaci hangulatromlás majd megmutatja.

Ha ilyen nem lesz akkor megúsztuk nagyjából azt, hogy 19-re lapot kértünk, de politikai hasznon kívül semmit nem nyertünk vele. Mert a kamatot IMF megállapodás után is levághattuk volna (abban a mértékben amit infla enged), és akkor sokkal kisebb kockázattal.

Én így látom az eseményeket.

#578931 Spade Előzmény: #578923

Matematikailag a becslés mindig a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján a legjobb, regresszió akármi. És a tőzsdén is, ha megpróbálod meghasalni h mi lesz 1 év műlva és azt megjátszod szinte biztosan rab@szol. Ezért dönteni mindig a jelen alapján kell ez az adekvát, és nem az h fosunk h ,mi lesz jővre mert mi lesz ha a fejünkre esik a hold ? Ez hülyeség. Ha megtörténik majd meglátjuk mi lesz és aszerint kell lépni.

Aztán meg az is gyakori h amit mindenki vár (nagy 2013-as) para szinte soha nem következik be de amikor napsütést vár mindenki akkor hirtelen leszakad az ég. Szel felesleges ezzel foglalkozni.

.

Egyébként meg már 3 hónapja leírtam h német választásokig a görögök nem lesznek kilökve az eurból az amcsik meg tutira lepaktálnak szal bazi nagy para se lesz, legalább is ezek miatt.

#578930 prospero Előzmény: #578861

Bajnai válságkezelésében volt jó elem, pl. a 13. havi nyugdíj törlése amit meg kellett tenni, közszféra bérbefagyasztás stb, adórendszer progresszivitás csökkentése. Miért ne lehetne ezt elismerni olyan emberek előtt, akik ezt értékelik? De volt rossz is, ami szerencsére nem rajta múlott, hogy nem valósult meg, pl. központilag szedett ingatlanadó.

Ettől függetlenül sem őt, sem társait nem kívánom vissza a hatalomba. Helyrehozták a töredékét annak, amit elcsesztek, húzzanak el!

#578926 banyaiz Előzmény: #578924

Legfontosabb az infláció. De minden mindennel összefügg.

Nagyon leegyszerűsítve a jegybank külső tagjai belekapaszkodnak ilyen adatokba amit Spade idézett, és nem törődve semmivel ami ez ellen szólna, azt mondják menjünk előre bátran, mert most van lehetőség csökkenteni, ezt használjuk ki. Lehet, hogy igazuk lesz.

Aztán van az az álláspont amit Simorék képviselnek, hogy álljunk meg egy szóra azért ez így igen bátor és akkor jön a felsorolás, hogy miért.

Idő eldönti, hogy kinek volt igaza. Szerintem nagyon szemellenzős ez a nagy lendület, főleg Imf nélkül.

#578924 prospero Előzmény: #578923

Akkor most mi a prioritás? Infláció vagy finanszírozás biztosítása? Ha infláció, akkor a jegybank hozzájárult az inflációs nyomás csökkentéséhez a kamatcsökkentéssel, ha finanszírozás, akkor pedig nem kell Járait fikázni, hogy magasan tartotta a kamatokat és ezzel fékezte a növekedést.

#578923 banyaiz Előzmény: #578913

Ez is egy szempont, nem teszem magamévá ha nem haragszol meg érte. :)

Szerintem a kép kb úgy néz ki, hogy van egy 6% körüli infláció aminek az alakulása elég bizonytalan, kirajzolódik egy kamatcsökkentési pálya ami ezekkel a bizonytalanságokkal nem törődik. Van egy Qe3 ami ad egy olyan külső környezetet ami pénzbőség állampapírpiacon jut belőle ide is. Van egy bizonytalan 2013 előttünk ahol bármikor kitörhet a para a piacokon pl erre az amcsi adósságplafon témára, hogy messzebb ne is nézzünk. Mi pedig itt állunk háborúban az imf-el, és vágjuk a kamatot a lehető legjobbra számítva.

Vsz könnyen előfordulhat, hogy 2013 februárban pl kamatot kell emelnünk hirtelen 1-2-3%-ot is, ha rosszul alakul. Kicsit a vak és a bátor között ingadozunk a témában.

Ezért mondom, hogy várjuk ki a 2013-at és akkor értékeljük a munkát. Ha minden jól alakul akkor ez a bátorság kifizetődött és jó döntés volt. Ha nem akkor fejjel törtük a falat jó szokásunk szerint.

De értem amit mondasz ez is egy szempont.

#578913 Spade Előzmény: #578906

deflációs hatás van azt mondtam mert ez ugye csak az ipari kibocsátásra vonatkozik és játszik még más is a fogyasztóiban, de azért ez egy alap jellemző mert később emiatt kevesebb bér megy majd ki. Azt meg csak a hülyék gondolják h nem a havit kell nézni amikor az alapfolyamatokat nézed. Ugye tulajdonképpen naponta (sőt másodpercenként) kellene nézni de arra nincs adat marad a havi, meg a jegybankj is havonta dönt tehát jó is a havi.

És h mi lesz 1 év múlva az azért nem lényeg, mert nem tudjuk ha pl. januárban elkezd nőni a GDP akkor már nem igaz a recesszió és az emiatti deflációs hatás

#578912 banyaiz Előzmény: #578906

A derivált szempontjából a 6% nyilván nem számít, az abból a szempontból számít, hogy ugyan volt egy 0,4-es változás, csak honnan hová? És mik a hosszabb folyamatok ebben, nagyon nem mindegy.

#578906 banyaiz Előzmény: #578903

Tehát tulajdonképpen azt állapítottad meg, hogy nálunk defláció van. Vezesd már le ezt nekem, hogyan sikerült mert nem tudom követni a gondolatmenetedet. Derivált nagyon pongyolán szólva a változás mértéke nem?

Az árakat tetted egy függvénybe, és milyen időtávon jutottál arra ,hogy csökkentek, tehát a deriváltjuk negatív? 1 hónap , vagy 1 év ? :)

Mert ha jól sejtem az utóbbi hónapban volt ez csökkenés, de hosszabb időtávon azért ez nem biztos . Majd nézd meg a 2013 január hónapot. 10% emelkedés minden alapvető cuccban sacc/kb.

#578903 Spade Előzmény: #578902

"Spade ne ne ne, deflációs hatás 6%-os inflációnál ? azért mert egy hónapban csökkent vmit tizedszázalékokkal."

.

Na látom te se tudod mi a derivált, gondolhattam volna h dicsérted Simort :), eleve -0.4% ami elég nasszív, másrészt pedig a görbe menetét nem jellemzi a dirac delta, tehát ha 6% lenne akkor sincs igazad, ilyen a matematika meg az élet :)

#578902 banyaiz Előzmény: #578898

Spade ne ne ne, deflációs hatás 6%-os inflációnál ? azért mert egy hónapban csökkent vmit tizedszázalékokkal. Várd meg legalább az év végét, és a januári témákat, lesz ott nekünk olyan "deflációs hatás" , hogy befosunk attól tartok. :)

2013 év végén értékeljük a kitűnő munkát abból a távlatból meg lehet majd ítélni ezt a kamatvágási sorozatot fenn lehetett e tartani, és azt mit alkottak a jegybankban a forradalmi csapatok. És a "deflációs" hatást is. :)

#578898 Spade Előzmény: #578892

"Megnézzük a 2013-as évet aztán beszélünk az infla, alapkamat,"

.

nem kell várni semmire recesszióban deflációs hatás van és kész, ezt mutatja az adat, azaz Te tévedtél és ennyi.

Gondolom egyértelmű h az inflációs görbe deriváltja a negatív tartományban kolbászol, aki tanult már legalább középiskolában matekot és egyetemen nem felejtett túl sokat az tudja h ez mit jelent, aki meg nem, az elmehet jegybank elnöknek, vagy IMF-be szaktanácsadónak, szakértőnek , régiós igazgatónak esetleg az EU-ba pénzügyi biztosanak.

.

H mi lesz jövőre azt ki a f@szom tudja ? Egy biztos Simor a legkevésbé

#578895 banyaiz Előzmény: #578893

Emlékszel arra mikor volt 6% a kamat? És miért ment fel 7%-ra? És miért lehetett csökkenteni most az is megérne néhány szót.

2013 egy eseménydús évnek néz ki. Alakuljon minden jól és legyen indokolatlan az aggodalom, ez a legjobb mindenkinek. Meglátjuk.

#578893 prospero Előzmény: #578892

Ha arra számítok, hogy 2013 rossz, de úgy néz ki a 2012 jó, akkor a biztonság kedvéért magasan tartom a kamatot 2012-ben is? Egy teljes évig? Így is egy fél évet késtünk a kamatcsökkentések beindításával.

#578892 banyaiz Előzmény: #578890

várjuk ki a végét ki lőtt mellé. :) Megvédem Simort szerény eszközeimmel ezen a fórumon, bár nem szorul rá a védelmemre finoman szólva. :)

Megnézzük a 2013-as évet aztán beszélünk az infla, alapkamat, forradalmi jegybank egyéb témákról. :) Nekem már az, hogy ezek az emberek jegybank közelben vannak nem túl pozitív hír.

#578890 Spade Előzmény: #578668

"Szerintem a kevés normális emberek egyike a megfelelő poszton. Lehet, hogy követett el hibát ezt nem mondom, de nehéz lesz egy legalább ennyire alkalmas embert jelölni vsz. ""

.

hát alkalmas az tény a folyósó takarításra. Mai adat:

.

"Az idén októberben az ipari termelői árak 0,4 százalékkal maradtak el az előző havitól, az egy évvel korábbi szintet 0,2 százalékkal haladták meg - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az év első tíz hónapjában a termelői árak 5,6 százalékkal nőttek a 2011 január-októberihez képest"

.

Csak azért h megértsd kiemelem a lényeget:

ebben a hónapban már defláció van a masszív kamatvágások ellenére.. Inflációs nyomás mi ???

Kezetcsókolhat a külsős tagoknak h helyette gondolkoznak. Sztem ha egy majmot ültetünk a helyére az állatkertből az is többször találja el a helyes .rányt és alkalmasabb lesz, de nem is egy vak majmot mert az egyenesen géniusz lenne hozzá képest.

.

Mondjuk Te is mellé lőttél aplaposan de igaz nem vagy MNB elnők, viszont legalább ne hallgass hülyére :)

#578866 prospero Előzmény: #578829

Látom nem megy a matek. Nem lepődök meg.

A Medgyessy kormány tevékenysége kimerül a 100 napos programban?? Októberben ki döntött az autópályaberuházások gyorsításáról? Ennek vajon milyen hatása volt az MFB adósságállományára? Nyilván csökkentette. :-)

Amiben egyetértünk, hogy az adósságrendezések általában 4 évente, kormányváltások idején történtek meg 1998-ban, 2002-ben, 2010-ben. Oka MÁV, BKV állami vállalatok cikluson belüli alulfinanszírozottsága. Kormányváltáskor ezt általában rendezték, kivéve ha jól emlékszem 2006-ban, mivel ugyanaz a koalíció maradt kormányon.

Ezeket a tételeket ezért számoltam az Orbán kormány tevékenységéhez. A törvényből szépen látszik, hogy mik voltak ezek, ez kb. 150 milliárd körüli összeg a sportcsarnok beruházások értékeivel együtt. Továbbá az Orbán nem rendezett autópálya fejlesztései. Kb. ennyi az Orbán kormány sara az egyszeri tételekből, a 715 milliárdból.

Annak is utána lehet nézni, hogy MÁV, BKV, stb adósságokkal szemben amit általában 4 évente rendeztek, az MFB adósságát illetve saját tőkéjét minden évben rendezte a kormány 2001-ig, sőt 2002-ben a kormányváltásig rendezte az MFB tartozás 60-70 milliárdját is, tehát ez nincs benne az egyszeri tételekben, viszont benne van az év végi Orbán által tervezett 546 milliárdos hiányban.

Magyarul az egyszeri tételekből a többi rész a Medgyessy kormányt terheli, hiszen az Orbán kormány autópálya beruházásainak értéke 100 milliárd körül alakult 2003-ig és egyik autópályát sem Orbán adta át, azaz a beruházások még a kormányváltás után is folyamatban voltak !, amiből 60 milliárdot rendezett, ezek alapján nem értem, hogyan lehetne pl. a 207 milliárdos NA adósságot az Orbán kormány nyakába varrni. Szóval a Medgyessy kormányt terheli:

"207 milliárd NA Rt autópályákat és elkerülő utakat ad át az államnak, amiért az állam átvállalja adósságát ugyanilyen összegben

28,1 milliárd Az Állami Autópálya Kezelő autópályákat ad át amiért az állam átvállalja az adósságát ilyen összegben.

66,5 milliárd Az Állami Autópálya Kezelő további adósságát 66,5 milliárd forint értékben ellentételezés nélkül átvállalja

81 milliárd NA Rt részesedés megvásárlás MFB-től

16,8 milliárd Állami Autópályakezelő részesedés megvásárlás MFB-től

2,5 milliárd Diákhitel Központ megvásárlás MFB-től

32 milliárd ÁPV osztalékról lemondás

130 milliárd MFB veszteség/adósság

2,5 milliárd Diákhitel Központ megvásárlás MFB-től"

566 milliárd kb. minimálisan.

Amiről már korábban is elfiloztam, hogy mi értelme van duplán kifizetni egy részesedést, hiszen ha megveszi a céget adósságostul, autópályástól saját tőke értéken, akkor az állam kezébe kerül, mind az autópálya, mind az adósság és nem kell mégegyszer kifizetni a részesedés megvásárlását....:-)

Tehát Orbán kormány: 546 milliárd + 190 milliárd egyszeri tétel, amiről nagyjából egyértelműen megállapítható hogy kb 736 milliárd, ami a GDP 4,3%-a egész év alatt

Medgyessy kormány: 292+566 milliárd = 858 milliárd ami a GDP 5%-a kb fél év alatt.

Szóval hagyjuk, a Medgyessy kormány teljesen jól mérte fel, hogy az Orbán kormány által ráhagyományozott év végi hiány a 100 napos program nélkül a GDP 4,3%-a az Orbán kormányt érintő egyszeri tételekkel, adósságátvállalással együtt!!

#578865 banyaiz Előzmény: #578861

Hiba lenne túl nagy elvárásokat támasztani. Már az is előrelépés lenne ha egy összetett mondatban nincs hiba vagy önellentmondás. Nemhogy időbeli , térbeli eltérés esetén. :)

Pl: " A magyar lakosság finanszírozza belülről az országot. A tegnapi napon elérte a 100 millió eurót a lakosságnak szánt eurókötvény értékesítés. Ki sem kell menni a devizapiacra, mert itthon el tudjuk adni az eurót a magyar lakosságnak - tette hozzá."

Erre mit mondjak? Érdemes lenne ezt boncolgatni? Legyinteni egyet inkább, vagy káromkodni egyet.

Bayer meghívhatná vmelyik műsorába aztán ott elbeszélgethetnének róla, hogy adja el az eur-t a lakosságnak. :)