"UL biztosítások TÖBBSÉGE bőven évi 10% TKM alatt vannak."
Én azt írtam ~10% (tehát kb.), hisz ez az összidőszak arányában változik, minél hosszabb a szerződésben költött időszak annál kisebb ez tény, de 5 év alatt bőven meg van a 10%, úgy értem alá ír 10-20 éves konstrukciót és 5 éven belül nézi a költségmutatót (és ha van 5 éves TBSZ konstrukció adómentesen, minek írjak alá ennél többet, ha nincs többletelőnyöm belőle).
Egyébként az 5-6%-os TKM is baromi sok, ezt lehetetlen kompenzálni.
Egyébként: http://www.mabisz.hu/images/stories/docs/tkm/tkm-adatbazis-20121116-publikacio.pdf
" Én bármikor kötök bárkinek 3%-os TKM-mel is UL-t..."
Elhiszem. Gondolom 20 éves időtartamra. De minek kellene ilyet kötni, ha ehhez hasonló költséggel (de inkább olcsóbban) is köthetek 5 éveset is TBSZ-en, ha nincs semmilyen többletelőnyöm belőle.
"Tehát ha egy komolyabb biztosításról beszélünk, évi 90.000 Ft-ért, akkor évi 14.000 Ft máris lekapható a TKM-ből..."
És ugyanolyan kondíciók vannak benne? Én eddig csak fapados biztosításokat láttam ezekben, amiket 5-10 000 ért lehet kötni/év. Sőt a biztosítási része általában azt adja vissza amit felhalmoztam a megtakarításomban. Ha külön kötöm, pedig a kockázati biztosító függetlenül fizeti ki a kedvezményezettet (tragikusabb esetben), hogy TBSZ-.en mennyit halmoztam fel.
"Jó UL lényege, hogy ütős biztosítás van benne olcsó áron."
Nem zárom ki, hogy vannak ilyen biztosítások, pláne ha Te mondod, van már annyi referenciád előttem :-). Csak a népnek nem ezek csorogtak le nagyrészt (agresszív nagy marzsú cégek értelemszerűen nagyobb ügynökhálózattal jobban taroltak), mert eddig rossz portfoliójú, alacsony biztosítási értékű, fapados biztosítási körű, drága konstrukciókat láttam.
5-6 pontban egyetértük.
A 7. pontról meg annyit, hogy az államkincstárnál a számlanyitás, számlavezetés, TBSZ-re, utalás 0 Forint :-). Az én befektetéseim átlagköltsége évente kb. 0,3% (de lehet h van 0,4% is). Szóval a tized árat fenntartom (bizonyos esetekben).
+ egy pont én abban nem vagyok biztos, hogy az UL-ek alapjainak nincs belső költsége, hisz azt legtöbb esetben külön alapkezelő végzi, csak szerintem ügyesen nincs kimutatva.
A másik, hogy biztos vagyok benne h a pénzügyi közvetítők kis hányada hasonlóan lelkiismeretes mint Te vagy. Nem is nekik szólt a véleményem.
Most aki hülye, az hülye....mondod
Nézd, erre azt tudom mondani nem várható el (csak erősen ajánlott), hogy akár alapszinten is vágja a PÜ-i témát. Sőt én nem is akarom, hogy az orvos, karosszéria lakatos, kőműves ezzel foglalkozzon, csinálja csak amihez ért. Ráadásul ezen UL konstrukciók, olyan bonyolultan vannak tálalva (nekem is: Költséglevonás is trükkösen vannak sok helyen vázolva), ráadásul komplex a kondíciós hivatkozási mátrix, hogy nem várható el az átlagembertől (nem is tud, mert úgy van kitalálva legtöbb esetben), hogy ezt átlássa. Mert az ügynök a befektetésről beszél, meg így a kínai csoda, orosz medve, török csoda mittudom én, pár szelektált historikus év (ami adatsornak 2008-ban általában véve, az évszám meg az X tengelyen 4-es betűmérettel elmosódva, az is USD-ban vagy EUR-ban) stb. Ezekkel bűvöli az ügyfelet, amit a 2hetes ügynökképzőn megtaníttattak vele, hogy mondjon az ügyfélnek. Pedig a PÜ-i tényező legtöbb esetben nem is játszik abban, hogy miért nincs eredménye a befektetésnek.
Szóval ne várd el, hogy mindenki a pénzügyi tudatosság felső 5%-ban legyen mint te.