http://www.portfolio.hu/vallalatok/agrar/veszhelyzet_a_foldeken_kihalnak_a_gazdak.176007.html
Tessék, imhol egy vállalkozási lehetőség, mint egész szektor!
http://www.portfolio.hu/vallalatok/agrar/veszhelyzet_a_foldeken_kihalnak_a_gazdak.176007.html
Tessék, imhol egy vállalkozási lehetőség, mint egész szektor!
http://hvg.hu/egeszseg/20111014_apolo_hiany_szakdolgozok
"96 ezer egészségügyi dolgozóból 56-57 ezerre tehető az ápolók száma.".
http://napidoktor.hu/cikk/169.14590/Az-orvosok-szama-Magyarorszagon
"Az orvosok száma Magyarországon 1991 és 2009 között 32-36.000 főre tehető."
Azért ez így erős túlzás, illetve nagyon erős mostani problémának leírni. Folyamatos az elvándorlás növekedése nagyjából 2006 óta.
"Ezért nincs már ennek az iparágnak jelene, vagy jövője, különösen akkor, amikor a multik többsége eleve szerződött szállítóval szállíttat amúgy globálisan. Nincs labda."
Ez bizony így van.
http://www.origo.hu/itthon/20121116-csucsot-donthet-az-orvoselvandorlas.html
Az e.ü. dolgozóknak a lába is jár.
"aaz van h csak a szája jár a többségnek"
Írtam pont ez ügyben az AT.hírekbe :)
"de a pofájuk az tud járni."
Igen, ez tökéletes összefoglalás. "A kezed járjon ne a szájad", ahogy a régi mondás tartja... hát nálunk csak "munkásököl, vasökölre" képezték az embereket, aztán ott is ragadtak.
Láttam kint ilyeneket. 5 szót nem beszélnek angolul, mi mást is vártak mint szobákat takarítani, mosogatni?
aaz van h csak a szája jár a többségnek, közben nem beszél csak magyarul - sokszor azt is elég gyengén :o) - idegen nyelv tudása nélkül meg nem kell sehol, se az ápoló, se a vízvezetékszerelő, se a hegesztő, se a mérnök, se az informatikus, se ez se az (orvosok azé nagyjából gondolom legalább a latin megy nekik :o)))
ezért van az h ahogy megállapítottad kevesen mennek csak ki szerencsét próbálni a többségük aztán ott szembesülnek azzal hogy hoppá nem értem mit makognak itt és még dolgozni is kéne napi 16 órát, no akkor oszt hazasomfordálnak, de még akkor is a saját hazájukat szidják közben ők a tehetetlenek, mert ahhoz már nem veszi a fáradtságot h beüljön egy iskolapadba vv csak önszorgiból elkezdjen tanulni pl egy nyelvet v egy hiányszakmát amit még támogatnak is utóbbit fizetnek hogy megtanuld ... de ahhoz már szorgalom és kitartás kéne és persze dolgozni.
a fiatalok többsége atomlusta.
de sajna a középkorúak is nagyon elkényelmesedtek.
de a pofájuk az tud járni.
Az orvoshiányra leírom a a tapasztalatom. Sebészet. De gondolom ez más területeken is így van. Azaz az orvos nem megy el alkalmazottként dolgozni a kórházba, hanem a magánrendelőjében fogadja a pácienseket, majd köt egy szerződést a kórházzal, hogy bizonyos havi összegért cserébe, használhatja a kórház infrastuktúráját, ápolószemélyzetét mondjuk egy szívműtét esetén. Bejár a kórházba dolgozni, de csak a saját pácienseit látja el. A kórházi orvosoknak maradnak azok, akiknek nincs fogadott orvosa. Az ápolók pedig szabadidejükben a magánorvosok rendelőjében fogadják a betegeket, majd a kórházban ők ápolják őket.
Szerintem ezért nem vesznek fel újabb orvosokat, mert a "bedolgozók" bőven ellátják a beteglétszámot.
Máshogy látjuk az OK-OKOZATOT. A BKV/MÁV esetében a pénzosztás és a pazarlás következmény, nem ok. Amig nincs normális finanszírozás, ADDIG nem lesz normális management, és a kör bezárult.
Hasonló a betegsége az egészségügynek is. Ha áll a műtő/CT, akkor az kiadáscsökkentés, ugyanis ennyivel kevesebbet kell kifizetnie a TB-nek. Ezért is van a "volumenkorlát", vagyis az, hogy nem dolgozhatnak többet a jobbak, mert nem lenne rá pénz. Most ezen változtatnak, az, hogy jobb lesz-e az még nem tudható szerintem, de az, hogy alapjaiban változtatnak és más irányba indulunk el, az megér egy próbálkozást - ha nem sikerül, még mindig lehet rajta változtatni, de legalább nem ragadunk ott, ahol eddig voltunk.
MagánCT-k egyébként működnek, vannak egészségbiztosítások is, de ott nincs is hónapos várósor az ingyenesség okán... annyiba is kerül. Most már eljutottunk oda, hogy az államiak is működhetnek hét végén magán üzemmódban, pénzt keresve az intézménynek, de ehhez meg ugye fizetőképes kereslet kellene.
Jaj, de jó elveszett a hsz...
Szóval röviden, a gondok egy része szervezési, menedzsment kérdés.
Pl. egy orvosálláson megspórolsz 300 ezer Ft-ot havonta (nincs pénz), de emiatt hetente egyszer áll a műtő/CT (hiány), ami 2 milliós kiesést jelent. Nem túl hatékony spórolás.
Ahelyett, hogy 600 ezret is ajánlanál, 300-ért sem hirdetsz állást, mondván hogy az újabb elvonások miatt nincs keret, és központilag el van rendelve a létszámstop.
Tovább torzítva a helyzetet.
Feltételezem, hogy magántársaságnál ez nem sokáig kenne így, mert ugye csődbe menne.
Ahogy a BKV/MÁV-nál is sok milliárdos pazarlás és pénzosztás megelőzhető volna...
"betölthető finanszírozott állás nincsen"
NO OFFENSE: Node akkor miért orvoshiányt írsz? Ha nincs finanszírozott állás, akkor persze, hogy nem vesznek fel senkit. Vagy csak én nem értem.
"Abban biztos vagyok, hogy magán formában sokkal jobban lenne menedzselve minden..."
vs.:
"egyszerűen nem elég a finanszírozás, ennyi a probléma lényege."
Hát ez az. MINDENHOL "ez az". Node, hogyan lenne magánformában jobb, ha nem elegendő a finanszírozás? Pont erről az ""illúzióról"" írtam azt a MÁV+BKV-nál, hogy lehetetlen. Ha lenne elég finanszírozás, akkor az állam is el tudná látni a feladatot (hibátlanul), ha nem, akkor magáncég sem. Hiszen az, a teljes összegen felül még profitot is ki akar venni, és ha javít is a hatékonyságot, azt a profit érdekében teszi és nem a jövedelmek emelésének érdekében.
Tehát csak a finanszírozás növelése maradna.
A kérdés már csak az, hogy és azt KIKTŐL vegyük el?
Jelentősen csökkent pl. az ápolók bére, az alapbér nem, de az ügyeleti és műszak pótlékok, egyéb pótlékok csökkentek, melynek eredményeképpen a nettó összjövedelme egy ápolónak adott esetben 2008-ban volt pl. 115000 Ft, most 2012-ben meg 95000 Ft. (A nettó alapbére persze nőtt)
Ezenkívül a munka alapból rendkívül megterhelő, 2008-ban mondjuk 6 éjszakai műszak jutott az akkori létszám mellett havonta, 2012-ben már 9 éjszakai műszak jut, kevesebb nettó mellé.
A nővérek titkárnak, vagy a Tescoba mennek, meg a fóliába napszámosnak, mert ugyanannyi, vagy több a nettó, kevésbé megterhelő munkáért.
Aki pedig pályakezdő, az már eleve feléje sem néz a sok éjszakával, sok munkaórával megkereshető minimálbérnek, hanem kergeti az álmait kommunikációszakon, vagy eleve a Tesco/McDonalds vonalon kezd.
A kórházösszevonások esetében az Mszp-s reformok idején nem volt égető a hiány, nem ez volt az elsődleges szempont.
Lehet, hogy most ez a helyzet egy egészségesebb, mert politikamentes szűkülést fog eredményezni, meglátjuk.
Az utóbbi két évben, csak amire közvetlen rálátásom van, három kórházban három osztály szűnt meg elsődlegesen orvoshiány miatt, az egyikhez például 4 éve nem tudtak egyetlen szakorvost sem alkalmazni, ezekben a kórházakban most zajlik valamiféle összevonás hivatalosan is talán (kényszerből), van osztály amelyik folyamatosan elbukja az ÁNTSZ minden, bármilyen enyhe ellenőrzéseit is, de nem szüntethető meg, mert a régióban ő a "csúcs"ellátó intézmény. Ott 14 orvos státuszra most 7 orvos jut, betölthető finanszírozott állás nincsen, a 7 nyilván leterhelt, az egyik gyesen van - a körülmények miatt nem szándékozik ott munkába állni, marad 6 aki 14 munkáját végzi, és fogy a türelmük. De tudok még ennél is rosszabbul álló osztályt...
Ápolók szintén, minimumfeltételek szerint 12 szakasszisztensi helyet 8 dolgozó lát el, ezek közül 6 fogja elérni a nyugdíjkorhatárt 5 éven belül. Új felvétel az elmúlt 4 évben nem volt lehetséges, holott lett volna jelentkező, a 8-ból egy ügyelet után pihen, egy táppénzen vagy szabadságon van átlagban, marad 6 - ez azt jelenti, hogy szűkíteni kell az ellátást, és így ebből a helyzetből adódóan, hiába van esetleg műtő+egyéb személyzet, CT+orvos, labor+orvos, félgőzzel megy mindegyik.
De ha éppen más esetben asszisztens van elég, akkor ott orvos nincs.
Abban biztos vagyok, hogy magán formában sokkal jobban lenne menedzselve minden...
Abban is biztos vagyok, hogy bármekkora a munkanélküliség, az ápoló sosem lesz népszerű, de ha még bérben sem versenyképes, akkor tényleg képzést sem lehet indítani, mert nem lesz kinek.
Egyébként, hogy mi lenne reális bér, azt mutatja, hogy azokon a helyeken, ahol ilyen hiány van, mennyit kénytelenek fizetni a kórházak. Legalább duplája, háromszorosa a közalkalmazotti bérnek - egyszerűen nem elég a finanszírozás, ennyi a probléma lényege.
"Súlyos minőségromlásra, osztályok bezárására, összevonására, leminősítésére lehet számítani pusztán a létszám gondok miatt."
Kissé erőltetett ugyan az elképzelés, de részben nem ez az oka a kórházbezárásoknak? Lehet, hogy nem csak a beteg, kevés, hanem így lehet összevonni az orvosokat és az áplókat is?
"Ez egyáltalán nem volt jellemző néhány évvel ezelőtt..."
Egyébként, miért? Akkor sem kerestek számottevően többet, mi változott meg? Én csak arra tudok tippelni, hogy eddig azt hitték, csoda fog történni és amikor nem történt meg, akkor inkább elmennek máshová dologzni. Vagy mi az ok szerinted?
"A rendszerben maradó létszám folyamatosan csökken, egyre gyorsuló ütemben."
Viszont én egyre kevésbé értem ezek után azt, hogy a fene nagy állástalanságban és panaszkodásban miért nem mennek el az emberek ezekre a helyekre dolgozni... azért egy nővérképzés önmagában nem teljesíthetetlen feladat egy átlagember számára. Azt is értem, hogy nem sok benne sem a pénz, sem a hála, de hogy egy munkanélküliséggel súlytott országban "válogatnak" az emberek, az az én számomra erős.
Igen, a szektor működőképességét veszélyezteti, elsősorban a finanszírozás, másodsorban a következményes munkaerőhiány.
Az orvosok esetében többen mennek külföldre, mint ahányan egy évben végeznek az egyetemen.
Ebben nincs benne a nyugdíj miatti kiesés. A bevándorlás pár éve leállt, addig még pótolta valamelyest a határontúliak jelentős száma a kiesést. Ma már Romániában lényegesen jobb a helyzet, mint itthon, ezért sincs bevándorlás.
Jelenleg első körben a háziorvosi ellátás van veszélyben, azon belül is a gyerekháziorvosok. A háziorvosi praxisok betöltésére, és ellátására vonatkozó szabályokat lazítják, gyakorlatilag bármilyen képzettségű és tapasztalatú orvos elláthat praxist a jövőben, mert oly mértékű a hiány.
A finanszírozásra jellemző, hogy bár nagyon sok területen súlyos létszámhiány áll fenn, mégsincsenek álláshelyek finanszírozva. Az egyéb finanszírozás (gyógyszer, eszköz) is természetesen katasztrófális.
Mindezek a problémák nem feltétlenül jelentkeznek "látható" módon a közvélemény számára, hiszen bár igaz példának okáért, hogy a halálozás jelentősen (kb. 35%) kisebb, olyan intenzív osztályon, ahol 2 betegre egy nővér jut, szemben a magyar átlag 3-4 beteg/nővér aránnyal -
angliában ez ráadásul inkább 1,5 beteg/nővér például - ezek az adatok sem nyilvánosak nálunk, de a mostani helyzet már egészen látható következményekkel fog járni. Nem lehet működtetni bizonyos osztályokat létszámhiány miatt. Legutóbb ha jól emlékszem a veszprémi kórházban került elő ez sarkosan, de az egész háziorvosi praxisra igaz ez.
Súlyos minőségromlásra, osztályok bezárására, összevonására, leminősítésére lehet számítani pusztán a létszám gondok miatt.
Mégegyszer jelzem, ezzel párhuzamosan nincsenek álláshelyek meghirdetve, illetve be vannak fagyasztva.
Az ápolók úgyszintén hatalmas számban pályaelhagyók, míg az én régiómban utoljára 3 éve tudtak főiskolai osztály indítani, jelentkezők hiányában.
A pályaelhagyók egy része például Tescoba vált pénztárosnak, vagy vidéken jellemző módon az agráriumba lép át.
Ez egyáltalán nem volt jellemző néhány évvel ezelőtt...
Aki marad, azzal szembesül, hogy 35 betegre 2 nővér jut éjszakára, ami embertelen - ergó pályaelhagyó lesz ő is. Ördögi kör, egy kritikus szint átlépése után.
A betegek szempontjából pedig ilyen létszám mellett fizikai képtelenség megelőzni a szövődményeket (fertőzések, felfekvések)
A rendszerben maradó létszám folyamatosan csökken, egyre gyorsuló ütemben.
Az a vicc, hogy szerintem elbeszélünk egymás mellett.
Mindennel egyetértek ugyanis amit írsz, de ha jól értem, akkor annyi a különbség, hogy te úgy látod, hogy az egészségügyben az elvándorlás elért egy olyan szintet, amely a szektor működőképességét veszélyezteti?
Mit értesz "igazán rossz hírek alatt"? Kíváncsi vagyok rá, kérlek fejtsed ki bővebben, köszönöm!
Én éppen szektorspecifikusan írtam, ezt nem értem, hogy lehetett félreérteni :)
"Én viszont nem azokról beszélek, akik orvosként orvosnak tudnak elhelyezkedni, hanem azokról, akik valamilyen diplomával diploma nélküli munkát végeztek el pusztán a több pénz érdekében. "
Értem, ezért mondtam, hogy rossz szektort választottál, mert ott éppen nem igaz semmi abból, amit általánosságban írtál.
Megint előrebocsátom, hogy amit általánosságban írsz, igaz. De az eü. szektort tömegével hagyják el orvosok, ápolók, akár külföldre azonos területre, akár belföldre más ágazathoz, ami éppen a vállalkozó szellemüket mutatja. Nem gond az elhelyezkedés, és mennek is, mert itthon - más szektorokkal ellentétben, tehát náluk specifikusan - az utóbbi pár év drasztikus romlást hozott. Nekik különösen, és sokkal rosszabb. (Korábban is mentek persze, csak ez most felgyorsult, és egy kritikus határt átlépett)
A példaként hozott kórházam, Hudiksvall, jóval északabbra van, mint Stockholm. Én egyetlen esetről tudok, amikor valaki hazajött, azért hogy pár év múlva menjen ki újból. Akik kintmaradtak, azokat meg számolni sem tudom.
Ők csinálják, és nem csak sírnak. Mennek és elhelyezkednek máshol. Aminek súlyos következményei lesznek - lásd otthonápolásra sem találni embert. Mert nincs, vagy annyit kellene fizetni, amennyit nem tudnak nagyszámban megfizetni az emberek.
Nem az a baj, hogy külföldön dolgoznak, az a gond, hogy itthon nem marad elég szakember.
Az eü-ből nagyon komoly pénzeket vettek ki, aminek még nem látszik a következménye. De a kórházigazgatók rossz híreket már nem továbbíthatnak a sajtónak, legfeljebb, hogy éljen Rákosi, éljen Rákosi. Pedig csak most fognak jönni az igazán rossz hírek.
Ettől még, amit általánosságban írsz, egyetértek, csak az eü. szektor pont nem illik bele. Szektorspecifikusan.
"-Nem az a helyzet, hogy nem történt csoda, hanem a helyzet folyamatosan romlott, romlik."
Szvsz félreértettél. Persze, hogy folyamatosan romlik a helyzet, hiszen drasztikusan romlik mindenhol, ami körülvesz minket. Voltak, akik csodában hittek a kormányváltásnál, de ez hiba volt, ezért mondtam, most sokan élik meg "csalódásnak, hogy nem történt csoda". Holott már azt is csodának kellene megélni, hogy egyrészt nem zuhant teljesen össze az ország, illetve az, hogy csak lassan romlik a helyzet, és kontroll alatt van a romlás mértéke és az nem rosszabb, mint más országokban. A "szlovák csoda", meg a jól működő gazdaság is úgy néz ki, hogy jóval 3% felett van a hiány (nagyjából a duplája) két év alatt 25%-al megy majd fel az államadósság, és már jövőre jönnek a brutális adóemelések arrafelé. Csak úgy néz ki, mintha jobb lenne, de csak azért az, mert tudnak adósodni és abból fenntartani a látszatot. Valójában sokkal, de brutálisan sokkal többel kellene arrafelé kiigazítani, mint amennyit ránk kényszerítettek. De ez csak pár év lauf, utána nem tudják tovább húzni az időt. Az ugyanis már tudható, hogy nemhogy pár év múlva, de még egy évtized múlva sem lesz növekedés a liberálkommunista értelemben, de az sem kizárható, hogy abban az értelemben soha többé nem lesz.
"-Most, nagyjából minden orvosnak, ápolónak rosszabb, mint pl. 4 éve - a munka több, a bér kevesebb, és a hálapénzes szakmákban a hálapénz is kevesebb."
Természetesen így van, de ez nem szektorspecifikus jelenség. Én azt hittem úgy érted, hogy CSAK NEKIK, avagy NEKIK KÜLÖNÖSEN rosszabb. Nem, nekik sem különösebben rosszabb, sőt, egyes részeiknek még jobb is mint volt. Egyebekben a kevesebb hálapénzből is éppen az következik, hogy másnak sem megy már annyira jól, mint korábban, tehát általános a "kicsit rosszabb" mindenkinek. De ha ezt összeveted a PIIGS nagy részével, amiben mindenkinek SOKKAL rosszabb lett, de egyes rétegeknek (munkavállalók 10-15%-nak!) drámaian, akkor ezt tulajdonképpen - szerintem - inkább értékelni kellene.
"-Nem jönnek haza, nem sírják vissza a munkakörülményeiket, mert az itteni munkakörülmények sokkal rosszabbak, mint a kintiek."
Én azért már olvasgattam jópár esetet, amikor visszajöttek. Természetesen amikor valaki abban a képzettségében tud elhelyezkedni, amiben itt (orvos -> orvos), akkor persze, hogy jobban fog élni, csak ebben nem tudom, hogy mi lehet a meglepetés: Ha van valami, ami közel ötven éve igaz, az éppen ez. Azt várni, hogy ez a különbség csökkenni fog, az pedig több mint illúzió, az egyszerűen hülyeség. Én viszont nem azokról beszélek, akik orvosként orvosnak tudnak elhelyezkedni, hanem azokról, akik valamilyen diplomával diploma nélküli munkát végeztek el pusztán a több pénz érdekében.
"-Rengetegen vannak Svédországban, van kórház, ahol az orvosok 20%-a magyar."
Nem azt állította, hogy nincsenek, hanem azt, hogy Stockholmtól felfelé nem sokan bírják ki a fél év sötétséget. Még a svédek közül sem! Ezért írtam Norvégiát is, ahol még sokkal többet lehet keresni, sőt, mindent ők fizetnek a nyelvtanulástól a beiskolázáson át a lakbérig - oszt mégsem tudják feltölteni a keretet. Pedig pár éve intézményesen viszik az orvosokat és ápolókat, akik valamiért nem bírják elviselni az ottani klímát. Egyebekben én egyáltalán nem látok abban problémát, ha magyar orvosok dolgoznak Svédországban, nem is értem, hogy ezt hogy lehet így leírni. 20 évvel ezelőtt MINDENKINEK az volt a vágya, hogy mehessen külföldre dolgozni (aztán persze nem így lett), de még 2000-ben is hatalmas dolog volt, ha valaki mehetett és mindenki menni akart. Aztán megjött a csatlakozás, és onnantól meg senki sem akart menni. Most, hogy sokan ráébredtek, hogy nem lesz errefelé csoda, megint elkezdték mondogatni a menést, de azért ha összehasonlítod a régió migrációs arányával, akkor magad is megláthatod, hogy ennek 95%-át a szöveg teszi ki és alig 5% a cselekvés ezek közül az emberek közül.
Tudod, hogy úgy mondjam, ameddig nem voltunk EU tagok, addig "trendi volt odamenni", amióta azok vagyunk, azóta sokan sült galambként várják, hogy a bérek is begyűrűzzenek, mert nem értik meg, hogy ez nem fog megtörténni. Egyebekben írtam, Angliában is 25%-al értékelődött le a diploma, az tehát, hogy "rosszabbul élnek", az ott és arrafelé is jellemző, amit például az ottani """infláció""" elszabadulásán is látni lehet, ahogy azt is, hogy számukra tényleg megdrágult az élet a GBP leértékelése után. Mig addig a kontinensen vásároltak sok mindent, onnantól ez erősen lecsökkent.
"-Idős embert nem lehet horror pénzekért ápolni - egyedi kivételek mindig vannak, a többség aki ápol, nem él meg belőle (ugyan miből is fizetne horror pénzeket egy nyugdíjas?)."
Fogalmi zavar! Nem azt mondtam, hogy az idős betegeket horror pénzekért lehet ápolni általánosságban, hanem arról, hogy HA KONKRÉT BETEGET AKARSZ ÁPOLNI, AKKOR NINCS RÁ EMBER AKI ELVÁLLALNÁ és tényleg megbízható, normális ember lenne. Nem megfordítható az ok-okozat. Egyebekben pont most tettem be a vállalkozás topicba azt is, hogy de bizony, 1500€-ért lehet németeket errefelé ellátni, akik mellesleg még csak nem is beteg emberek, hanem egyszerűen nyögdíjasok. Több száz ilyet lehetne fürdők köré telepíteni, és máris dőlne a pénz is, meg lenne munka is ebben a szektorban.
Csak nem csináljuk, hanem sírunk.
"(Nem vitatom, amit általánosságban mondtál, csak azt írtam, az eü. helyzettel nem vagy tisztában, ha ehhez példának gondolod felhozni)"
Most elveszítettem a fonalat, vagy én írtam valamit másképpen, mint ahogy szerettem volna, vagy te értettél valamit másképpen, mint ahogy írtam.
Akkor néhány pont, amiben tévedsz:
-Nem az a helyzet, hogy nem történt csoda, hanem a helyzet folyamatosan romlott, romlik.
-Most, nagyjából minden orvosnak, ápolónak rosszabb, mint pl. 4 éve - a munka több, a bér kevesebb, és a hálapénzes szakmákban a hálapénz is kevesebb.
-Nem jönnek haza, nem sírják vissza a munkakörülményeiket, mert az itteni munkakörülmények sokkal rosszabbak, mint a kintiek.
-Rengetegen vannak Svédországban, van kórház, ahol az orvosok 20%-a magyar.
-Idős embert nem lehet horror pénzekért ápolni - egyedi kivételek mindig vannak, a többség aki ápol, nem él meg belőle (ugyan miből is fizetne horror pénzeket egy nyugdíjas?).
Nagyjából ezért mondtam, hogy példának nem, ellenpéldának viszont nagyon jó az orvos, ápoló kör.
(Nem vitatom, amit általánosságban mondtál, csak azt írtam, az eü. helyzettel nem vagy tisztában, ha ehhez példának gondolod felhozni)
Nos, imhol egy példa arra, hogy milyen ügyben lehet például vállalkozni: