Regisztráció Elfelejtett jelszó

Re: nincs cím

Előzmény: #573015

"-Nem az a helyzet, hogy nem történt csoda, hanem a helyzet folyamatosan romlott, romlik."

Szvsz félreértettél. Persze, hogy folyamatosan romlik a helyzet, hiszen drasztikusan romlik mindenhol, ami körülvesz minket. Voltak, akik csodában hittek a kormányváltásnál, de ez hiba volt, ezért mondtam, most sokan élik meg "csalódásnak, hogy nem történt csoda". Holott már azt is csodának kellene megélni, hogy egyrészt nem zuhant teljesen össze az ország, illetve az, hogy csak lassan romlik a helyzet, és kontroll alatt van a romlás mértéke és az nem rosszabb, mint más országokban. A "szlovák csoda", meg a jól működő gazdaság is úgy néz ki, hogy jóval 3% felett van a hiány (nagyjából a duplája) két év alatt 25%-al megy majd fel az államadósság, és már jövőre jönnek a brutális adóemelések arrafelé. Csak úgy néz ki, mintha jobb lenne, de csak azért az, mert tudnak adósodni és abból fenntartani a látszatot. Valójában sokkal, de brutálisan sokkal többel kellene arrafelé kiigazítani, mint amennyit ránk kényszerítettek. De ez csak pár év lauf, utána nem tudják tovább húzni az időt. Az ugyanis már tudható, hogy nemhogy pár év múlva, de még egy évtized múlva sem lesz növekedés a liberálkommunista értelemben, de az sem kizárható, hogy abban az értelemben soha többé nem lesz.

"-Most, nagyjából minden orvosnak, ápolónak rosszabb, mint pl. 4 éve - a munka több, a bér kevesebb, és a hálapénzes szakmákban a hálapénz is kevesebb."

Természetesen így van, de ez nem szektorspecifikus jelenség. Én azt hittem úgy érted, hogy CSAK NEKIK, avagy NEKIK KÜLÖNÖSEN rosszabb. Nem, nekik sem különösebben rosszabb, sőt, egyes részeiknek még jobb is mint volt. Egyebekben a kevesebb hálapénzből is éppen az következik, hogy másnak sem megy már annyira jól, mint korábban, tehát általános a "kicsit rosszabb" mindenkinek. De ha ezt összeveted a PIIGS nagy részével, amiben mindenkinek SOKKAL rosszabb lett, de egyes rétegeknek (munkavállalók 10-15%-nak!) drámaian, akkor ezt tulajdonképpen - szerintem - inkább értékelni kellene.

"-Nem jönnek haza, nem sírják vissza a munkakörülményeiket, mert az itteni munkakörülmények sokkal rosszabbak, mint a kintiek."

Én azért már olvasgattam jópár esetet, amikor visszajöttek. Természetesen amikor valaki abban a képzettségében tud elhelyezkedni, amiben itt (orvos -> orvos), akkor persze, hogy jobban fog élni, csak ebben nem tudom, hogy mi lehet a meglepetés: Ha van valami, ami közel ötven éve igaz, az éppen ez. Azt várni, hogy ez a különbség csökkenni fog, az pedig több mint illúzió, az egyszerűen hülyeség. Én viszont nem azokról beszélek, akik orvosként orvosnak tudnak elhelyezkedni, hanem azokról, akik valamilyen diplomával diploma nélküli munkát végeztek el pusztán a több pénz érdekében.

"-Rengetegen vannak Svédországban, van kórház, ahol az orvosok 20%-a magyar."

Nem azt állította, hogy nincsenek, hanem azt, hogy Stockholmtól felfelé nem sokan bírják ki a fél év sötétséget. Még a svédek közül sem! Ezért írtam Norvégiát is, ahol még sokkal többet lehet keresni, sőt, mindent ők fizetnek a nyelvtanulástól a beiskolázáson át a lakbérig - oszt mégsem tudják feltölteni a keretet. Pedig pár éve intézményesen viszik az orvosokat és ápolókat, akik valamiért nem bírják elviselni az ottani klímát. Egyebekben én egyáltalán nem látok abban problémát, ha magyar orvosok dolgoznak Svédországban, nem is értem, hogy ezt hogy lehet így leírni. 20 évvel ezelőtt MINDENKINEK az volt a vágya, hogy mehessen külföldre dolgozni (aztán persze nem így lett), de még 2000-ben is hatalmas dolog volt, ha valaki mehetett és mindenki menni akart. Aztán megjött a csatlakozás, és onnantól meg senki sem akart menni. Most, hogy sokan ráébredtek, hogy nem lesz errefelé csoda, megint elkezdték mondogatni a menést, de azért ha összehasonlítod a régió migrációs arányával, akkor magad is megláthatod, hogy ennek 95%-át a szöveg teszi ki és alig 5% a cselekvés ezek közül az emberek közül.

Tudod, hogy úgy mondjam, ameddig nem voltunk EU tagok, addig "trendi volt odamenni", amióta azok vagyunk, azóta sokan sült galambként várják, hogy a bérek is begyűrűzzenek, mert nem értik meg, hogy ez nem fog megtörténni. Egyebekben írtam, Angliában is 25%-al értékelődött le a diploma, az tehát, hogy "rosszabbul élnek", az ott és arrafelé is jellemző, amit például az ottani """infláció""" elszabadulásán is látni lehet, ahogy azt is, hogy számukra tényleg megdrágult az élet a GBP leértékelése után. Mig addig a kontinensen vásároltak sok mindent, onnantól ez erősen lecsökkent.

"-Idős embert nem lehet horror pénzekért ápolni - egyedi kivételek mindig vannak, a többség aki ápol, nem él meg belőle (ugyan miből is fizetne horror pénzeket egy nyugdíjas?)."

Fogalmi zavar! Nem azt mondtam, hogy az idős betegeket horror pénzekért lehet ápolni általánosságban, hanem arról, hogy HA KONKRÉT BETEGET AKARSZ ÁPOLNI, AKKOR NINCS RÁ EMBER AKI ELVÁLLALNÁ és tényleg megbízható, normális ember lenne. Nem megfordítható az ok-okozat. Egyebekben pont most tettem be a vállalkozás topicba azt is, hogy de bizony, 1500€-ért lehet németeket errefelé ellátni, akik mellesleg még csak nem is beteg emberek, hanem egyszerűen nyögdíjasok. Több száz ilyet lehetne fürdők köré telepíteni, és máris dőlne a pénz is, meg lenne munka is ebben a szektorban.

Csak nem csináljuk, hanem sírunk.

"(Nem vitatom, amit általánosságban mondtál, csak azt írtam, az eü. helyzettel nem vagy tisztában, ha ehhez példának gondolod felhozni)"

Most elveszítettem a fonalat, vagy én írtam valamit másképpen, mint ahogy szerettem volna, vagy te értettél valamit másképpen, mint ahogy írtam.