Igen ezt veled sokszor kitárgyaltuk, de ez annyira fontos életszemléleti dolog, hogy nem lehet elégszer levezetni (hátha valaki nem olvasta korábbi levezetésünket). Én erre nem sajnálom időmet , a lényeg, hogy a gondolatmorzsák megragadjanak a fejekben. És biztos vagyok benne, hogy Te is legalább így vagy ezzel. (hidd el egy másik forumban hitegetnek azzal még elég agresszíven, hogy hitelből kell finanszírozni az ingatlant, sőt, mindenét ingatlanba fekteti, és kiadja az illető. (Szerinte ez a marzs idők végezetéig pluszos lesz). Most ha valaki ráhallgat....
"hogy mindig konstans hét év adódik a megtakarítás vs. adósrabszolgaság kérdésben."
http://www.maximanet.hu/cikk.php?id=4&cid=556
"És ehhez adódik az, hogy a hét évből legfeljebb 8 lesz, ha nem tudsz befizetni annyit, a 25 viszont az alós határ, amit jó magaviseletnél sem tudsz előbb letudni."
Pontosan. Ugyanannyi kockázat van (de inkább több) egy hitelben, mint egy NORMÁLIS, szabad megtakarításban (nem Unit-linked). Elég csak a kamatpálya változására gondolni, ami még a transzparens kockázatok közé tartozik. Az más kérdés, hogy az emberek kezét (saját bevallásuk szerint, tapasztalom) égeti a pénz. És önként nem vállalják (ösztönösen, pszichológiailag nem képesek rá a 80 000-es megtakarítást 7 évig /"80 000? Ember nekem ennyi pénzem nincs félrerakni"/ végig vinni) az olcsó ésszerű megtakarítást (államkötvény, kötvényalap stb.). Sokkal jobban szeretik ha egy felső erő (bankok) kényszerítve már levonja ezt az összeget, hogy ne tudják elherdálni. És ezért fizetnek 4x-esen (a megtakarításhoz képest). És hidd el a 80 000 nem is volt nekik sok ("szerették" fizetni), a 110 000 már kezdett az lenni, de különösen (akiket ismerek) nem borítja ki őket, kis morgás van, ennyi. Mi ketten többet idegeskedünk emiatt, pedig nekünk hitelünk sincs ha jól tudom. Vedd végre észre: az emberek imádják a bankokat, nem az a bajuk nekik hogy a tőke 3x-osát fizetik vissza. Fizetnék ők, ha tudnák. (ezt te is írtad soxor). De ez rossz hozzáállás, ne szeresse kifizetni valaminek a 3x-osát. Ne azért morogjon, hogy nem tudja fizetni a hitelt (munkahely elvesztése miatt), hanem azért hogy ha nyugaton a dupláját fizeti vissza, neki miért kell a 3x-osát?
Okfejtésem következtetéseimet már csak félve merem leírni. Pláne neked, mert lehet bicskanyitogató lenne számodra, holott te is azt vezetted le amit én. Azt, hogy az emberek (egy részének) kényelmesebb a drága, önként, vállalt rabszolgaság, mint az olcsóbb szabadság. és ezt ne csak a hitelre értsd!
Természetesen ezzel nem azt mondom hogy a hitel rossz. Sőt fontos szerepe van a gazdaságban, amit neked nem kell részleteznem. Egy 4%-os THM-ű államilag jótállt forinthitelt én is felvennék....amire nagy szüksége lenne az országban MOST.