Regisztráció Elfelejtett jelszó
Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Spade topic

Re: nincs cím

#5737 Mercurius Előzmény: #5635

Az Aranyszerszám című film jut az eszembe, eme kis diszkurzusról... :-)

Válság: Sly, örülj hogy van még gatyád... a többi már luxus. :-D

Re: Voice Of An Angel

#5713 Keg Jenő Előzmény: #5634

Spade, mi lesz az áprilisi all market rallyval, előre hozzák szerinted?

#5638 Keg Jenő Előzmény: #5634

Félre a tréfát, a kis bukó mindig jobb a nagynál. A nagy @ meg a kicsinél fiatalok. :-)))

Ejha mik ki nem derülnek…

#5635 Moiser

Ejha mik ki nem derülnek itt,laza erkölcsű egy topic ez, mindenki a gatyájában turkál (vagy máséban) reggel óta?

:D

#5625 Sly-- Előzmény: #5622

Ezt a részét én is kerestem a gatyámba, de az enyémben sem volt semmilyen rúd, nemhogy arany. :-)))))

#5622 Spade Előzmény: #5614

"Reggel éreztem is valami keményet a gatyámba"

Mi lehetett az a kemény ? talán egy vipera hátha jönnek a providenttől a kocsi hitel törlesztést behajtani ? :)

#5614 Mercurius Előzmény: #5417

"Spade doktor aranyrúdakat dugdos a gatyátokba :-) Ti meg alszatok?

Ébresztő!"

Reggel éreztem is valami keményet a gatyámba... de aranyrudat nem találtam. :-D Úgyhogy inkább vissza alszok... :-P

#5592 Spade Előzmény: #5267

Johannes Kreidler - Charts Music - Songsmith fed with Stock Charts

#5431 Keg Jenő Előzmény: #5416

Statisztikai alapon választották ki a dolgozokat. Az első 12 embert vették fel azok közül akik megvásárolták a jegyzetet a tanfolyamra. ;-) komolyan.

#5430 Waszeitung Előzmény: #5417

Bakker Buxi addig ordibáltál míg fel nem ébredtem!

Csípem Spade dokit,nem hablatyol,lényegre tör....nah jó néha körít,de pont jól! :D

#5422 Krumenaker Előzmény: #5416

Spade, a kulcs az utolsó mondatodban van szerintem. Szisztematikusan felépített rendszer és megalkuvás nélküli alkalmazása.

Nagyon kevesen képesek szisztémát kialakítani (vagy tökéletesen átvenni), pláne MEGALKUVÁS NÉLKÜL alkalmazni. Az emberek, ösztönösen, sokkal több teret engednek a megérzéseknek, érzelmeknek, improvizációnak. És ebből az ösztönös létből hosszú út vezet a szisztematikus, stratégikus, megalkuvás nélküli létbe. A hosszú utat máshol is be lehet járni, nem csak a tőzsdén, de a legtöbb ember számára az út megspórolhatatlan.

Ha Dennis nem 12 embert választ ki az 1000-ből, hanem az összes jelentkezővel végzi el a kísérletet, valószínűleg egész más lett volna az eredmény.

#5417 Keg Jenő Előzmény: #5416

Hahó emberek!!! Spade doktor aranyrúdakat dugdos a gatyátokba :-) Ti meg alszatok?

Ébresztő! Bemagolni, alkalmazni!

#5416 Spade Előzmény: #5304

Krumi,

Végül is buxi kérésére irtam be ezeket a gondolatokat. Nem gondolom h általános revelációval járna a fórum lakók gondolkozására. Sőt anno én el se olvastam az ilyen f@sz okoskodásokat, idegesített idő pocsékolásnak gondoltam, met ez , már a tőzsdézés pont az a terület ahol nem filozófikus mélységeket kell meglátogatni, nem okoskodni kell, hanem bizony b@szni a maga primitív egyszerűségével. Ezen a piacon nyers húst mérnek és nem szentenciákat, mert azt csak buxi tudja eladni :).Általában is azt látom h a legtöbb ember számára közönbös ha valaki elmondja a véleményét, fel se fogják meg se értik a lényegét, vagy csak egy részét főleg azt ami önigazolást nyűjt az éppen aktuális gondolat vagy pozíció számára. Ha nyomulósan próbálja eladni valaki a gondolatot akkor zavaró lesz és akár bukásokat is okozhat a befogadóknak annak ellenére h a vélemény alapvetően helyes volt, de nem tickre és nem 5 percre pontos, mi van akkor ha még helyesnek se bizonyul :), mert lássuk be viszonylag kevés nostredamus szaladgál a világban. Szal lássuk akkor születik a tréder, vérrel vérítékkel szívás halmokkal lesz, vagy megtanítható ?

Tévhitek és téveszmék:

Általában az a vélemény hogy csak rendkivül sok tözsdézés,tapasztalat bukás és nyerés és önmagunk teljes ismerete után lehet valaki sikeres azaz nyereséges trader.

Ez nem igaz, csak és kizárólag a "self made treader" re jellemző..

Erre ad megkérdőjelezhetetlen bizonyitékot, a turtle-k története. Mielött ebbe belemennénk, le kell szögezni, hogy bár keringenek különféle irományok a turtle-k kereskedési rendszerérol, amit esetleg még igazi turtle-nek is tulajdonitanak, de utólag mindig akad olyan aki cáfolja. Az igazi rendszert valszeg nem ismerjük meg sohasem, de nem is annyira érdekes. Kicsit hasonlit a dolog a súlyemelok olimpiai dopping ügyére. Mindenki sejti-tudja mi történt, csak azt nem, kinek a vizelete került végül bele a kémcsobe. Érdekesnek érdekes lehet, de a lényeget tekintve nem oszt nem szoroz.

Szóval a történet;

Richard Dennis korának hires arútözsdése, azon elmélkedett, 1983-t irunk, hogy vajon a jó tréder születik vagy a tapasztalat teszi azzá. Abban hitt hogy szinte bárkit képes megtanitani arra hogy jó tőzsdés legyen. Egy vita nyomán Bill Eckhard-tal (aki azt képviselte hogy születni kell rá) fogadást kötött, hogy embereket toboroz akiket röviden kiképez, mindegyikőjüknak számlát nyit és majd egy idő után megnézik hogy hogyan szerepeltek a tőzsdéken. (A két fogadó neve gyakran feltünik sok ismert és használt indikátor szerzői között). Ezek után Dennis 1000 jelentkezőből (sokan jelentkeztek mert akkor már Dennis nagy hirű treder volt) végül 13-t választott ki,2 hetes tréning és egy kis gyakorlás után, mindegyiknek nyitott számlát 500000-2000000$-ral és elkezdhettek trédelni. A tanulók neve volt a tanfolyamon turtle, innen a csoport hamarosan vilghirüvé vált neve.

A turtlek föleg likvid határidős termékeket trédeltek a chicagoi és a nyew yorki tőzsdén. A kisérlet a történelem egyik legsikeresebb fogadásává vált mert a turtle-k miután elkezdtek trédelni, 4 éven át évi 80%-os hozamot értek el. Az eredmény fantasztikus jó volt és fényesen bizonyitotta Denis álláspontjának az igazát

A turtle-ket titoktartási fogadalom kötötte 10 éven át. Végül a rendszer magját Dennis hozta nyilvánosságra 1993-ban. Maga a teljes kereskedési rendszer korában forradalmian ujnak és igy persze hatékonynak számitott. Nem a belépésekre (entry) - ami egyébként egy sávból letörést vagy kitörést (breakout) játszott meg - hanem a Money Managamentre helyezte a hangsúlyt. És arra, hogy nagyon szigorú szabályok szerint szinte kottából tredeltek. Azért az igazság kedvéért el kell mondani hogy volt olyan ujitásuk is amelyik bő 10 év múlva nyert csak teret a szakirodalomban, igy a már korábban emlitett ATR-t (átlagos kereskedési sáv)ők találták ki és ök kötötték a pozició halmozást az ATR-hez azaz az addig véletlenszerünek minősithető volatilitáshoz.

A trédelt piacokon minden egyes jelet (signalt) megjátszottak csak azért hogy benne legyenek abban a néhány instrumentumban, amelyik valóban egy hosszú trendelésbe került (trend szakaszt kezdett el).

Mert a hosszú trendek hozták igazán a pénzt és ebből finanszirozták a többi nem sikerült belépést illetve az évi 80% hozamot.

Tehát a tanulság; nem a kromoszómáinkban hordjuk a "SikeresTréderGént" és lehetünk bármily zseniális megérzők, vagy látnokok, vagy jólértesültek, a szisztematikusan felépitett szabályrendszer és annak megalkuvás nélküli alkalmazása sokkal sikeresebbé tehet minket, már ha a sikert a megkeresett pénzben mérjük.

#5415 Spade Előzmény: #5281

Már régóta esedékes az amcsiknál a korrekció, de lehet éppen mivel mindenki ezt gondolja csuszik lefele, amolyan fordított wall of worry-ként :)- Ez mindenestre kíváló lehetőség a hazai tőzsdén az emelkedésre, amire ilyen-olyan okok (bankpánik,régiós antipátia,eur zóna bedurcizása irányunkban, feri b@lf@szkodásai és kormányzati impotenciája, és nem utólsósorban az lqrt makrók) ) miatt olyan szükség van mint a napi csíkra, már annak aki él vele aki nem él annak egy falat kenyérre vagy norbi update-re :)...mert ugye ne feledjük ultima ratioként a zemberek párnája már úgy néz ki mint egy felfújt lufi a sok hazahordott lóvétól. itt jegyzem meg senki ne feledje el meglevegőztetni néha, legalább hétvégenként be ne dohosodjon....:)

#5304 Krumenaker Előzmény: #5243

Értem, hogy mire gondolsz. A stop loss-on elmélkedtem el, hogy a kezdő nem fogja megérteni, miért fontos alkalmazni, de a kockázatkezelés más eszközén is végig lehet ezt vezetni.

Ha sarkítani akarom, szemléletesre, akkor azt mondanám, hogy a szeretkezést is lehet tankönyvből tanítani, de nem sokra megy vele az ember. A tőzsdézés is zsigerileg hat, megdolgozza, strukturálja az embert, de élmények, átélés révén. Ez nem olvasmány-élmény :)

Becsülöm azokat, akik jótanácsokkal segíteni akarják a kevésbé tapasztaltakat, de a magam részéről szkeptikus vagyok, hogy bármi értelme is van az igyekezetnek.