"bocs, struktúrális hiányra gondoltam"
Ami látszik a táblázatból, hogy 2006-ban nem vették figyelembe a privatizációs bevételeket - valószínűleg a BA privatizációjából származó bevételt -, mintegy 500 milliárd forint értékben, 2010-ben pedig nem vették figyelembe a szektoradókat, szintén mintegy 500 milliárd forint értékben. 2009-ben fogalmam sincs, hogy milyen hiányt nem vettek figyelembe strukturálisnak mintegy 500 milliárd forint értékben, mikor a tényleges hiány 4,6%, azaz 753 milliárd forint volt, szemben a táblázatban szereplő 253 milliárd forinttal.
"A válság éve, az csak a válság éve, értem hogy azt ragadod ki, és nem a 2008-as évet, ahol 550 milliárdos ÁHT csökkenéshez nem GDP csökkenés, hanem 1%-os GDP növekedés, és EU-27-hez képest is 0,6%-kal jobb eredmény társul.
egy évnél többet mond egy hosszabb időszak, de teljesen mindegy, a vége úgyis az, hogy 'no comment'..."
Hát akkor nézzük a teljes időszakot, hogy ne érje szó a ház elejét.
A GDP volumenindexek Magyarország:
2007: 100,1%
2008: 100,9%
2009: 93,2%
Amiből egy láncindex számítással az jön ki, hogy a 3 év alatt: 1,001*1,009*0,932 = 0,94, azaz összességében 6%-kal csökkent a GDP.
Ezzel szemben EU volumenindexek:
2007: 103,2% (Magyarország elmaradása az EU átlagtól 3,1%)
2008: 100,3% (Magyarország jobban teljesített az EU átlagtól 0,6% ponttal)
2009: 95,7% (Magyarország elmaradása az EU átlagtól 2,5%)
Miközben EU-ban 1,032*1,003*0,957 = 99% azaz a 3 év alatt 1%-kal csökkent a GDP a válság hatását is beleszámolva.
Azaz Magyarország ebben a 3 évben 5%-ponttal maradt el az EU 27 GDP növekedésének átlagától. De hát nincs is ebben semmi meglepő, hiszen tudjuk, hogy az állami kiadások visszavágása csökkenti a GDP-t, az EU országoknak ebben az időszakban még nem kellett megtakarítaniuk, tehát tudták segíteni a magyar növekedést. 3 év alatt 1218 milliárd forintot takarított meg az állam, a GDP pedig a 2008-as 26,5 ezer milliárdról, 25,6 ezer milliárdra esett vissza.
Azt hiszem értsünk egyet abban, hogy a régiós versenytársakhoz pedig inkább ne viszonyítsuk Magyarország teljesítményét ugyanebben az időszakban - nagyon siralmas eredmény jönne ki - mivel ekkora már teljesen elvált a régiós országok és Magyarország teljesítménye, fundamentuma.
Mint az előző hozzászólásban utaltam rá, én abban látok magyarázatot, hogy a 2007-ben megvalósult nettó 563 milliárd, majd 2008-ban megvalósult nettó 529 milliárdos megszorítás, azaz nettó 1092 milliárd megszorítás "csak" ilyen mértékben okozott visszaesést a GDP-ben, hogy ezzel a megszorítással párhuzamosan a lakosság és vállalati szektor kétségbeesetten próbálta meg fenntartani életszinvonalát, termelési kapacitásait és drasztikus mértékben eladósodott.
Csak a lakossági szektor mintegy 5000 milliárd forinttal 2 év alatt!!
2009-ben pedig azért következett be viszonylag kis mértékű nettó 126 milliárdos megszorításra, - ami valójában további brutális bruttó módon legalább 500 milliárdos terhet rótt a lakosságra - drasztikus GDP visszaesés, mert nem volt hova tovább adósodni - sem a lakosságnak, sem a vállalatoknak, sem az országnak.
A második szoci kormány teljesítményét tehát az alábbi módon tudnám összegezni:
Végrehajtott egy brutális megszorítást közvetlenül a lakosságra és vállalati szektorra terhelve, és hagyta, sőt támogatta, hogy a növekedés fenntartása érdekében az állami eladósodás folytatódása mellett a lakosság és vállalati szektor devizában adósodjon el. Amikor 2008-ban kitört az átmeneti hitelválság, akkor az IMF-hez kellett fordulniuk, hogy az ország fizetésképtelenségét leplezzék, majd egy év alatt ebből a lehívott 14,2 milliárd EUR-os összegből 2886 milliárd forintot elköltöttek, mindössze 3,1 milliárd EUR összeget helyezve el a devizatartalékban, ami mindössze 1000 milliárd forint körüli összegre tehető. A 2886 milliárd forint azaz 11,1 milliárd EUR pedig úgy tűnt el, hogy fogalmunk sincs, hogy hova lett - mert sokáig azt hittem, hogy ebből töltöttük fel a devizatartalékot, de nem: a devizatartalékot a fizetési mérleg többlete illetve más devizakötvény kibocsátások töltötték fel.
A magyar gazdasági növekedést ebben az időszakban támogatta a külső környezet, az EU gazdasága növekedett, az más kérdés, hogy 2008-ig éppen a magyar fizetési mérleg terhére is. Azaz többet importáltunk, mint exportáltunk, de a devizaárfolyam erősen kellett tartani, hogy a lakosság el tudjon adósodni devizában, majd ezt az összeget import fogyasztási cikkekre tudja fordítani - azaz kiutalni az országból, egyúttal az erős árfolyammal megbénítva a magyar termelést és versenyképességet.
Hozzáteszem nemcsak a lakossági szektor, hanem az állam is brutális módon adósodott el eközben: 2006. december 31-i 14,705 milliárd forintról 2010 májusára 19,900 milliárd forintra, azaz 5195 milliárd forinttal. A lakossági szektor 2007 után kb. ugyanennyivel. Azaz az 1200 milliárdos nettó megtakarítás 3 év alatt a lakosságot és államot legalább 10,000 milliárd forinttal adósította el. Ebben a számban nincs benne a vállalati szektor adósságállománya.
Matolcsy ezzel szemben 300 milliárddal "adósított" el, úgy hogy benne van legalább egy 1500 milliárdos árfolyamveszteség a devizakötelezettségeken. Azaz árfolyamveszteség nélkül legalább 1200 milliárddal csökkent az adósság. Továbbá 25%-kal csökkentették a lakossági devizaeladósodottság mértékét első körben 1700 milliárd forinttal a végtörlesztés révén.
A GDP csökken, de mindössze egy 1%-os elmaradásban vagyunk az EU-tól nem 5-6%-os elmaradásban ráadásul egy sokkal nagyobb kiigazító csomag után, ráadásul a környezet sem támogatja a magyar gazdasági növekedést.
Tudom, nehéz elfogadni, hogy Bajnai nem egy gazdaságpolitikai zseni és tevékenyen részt vett abban, hogy az ország oda kerüljön ahová megérdemli egy ilyen kormányzás után. Még akkor is, ha a 2. szoci kormány 3 év alatt véghezvitt egy nettó 1200 milliárd forintos kiigazítást, csak közben túl nagy volt az ára - persze szerintem.
Ezért én nem kívánom vissza Bajnait a kormányzásba, mert ebből a helyzetből csak unortodox eszközökkel lehet kikeveredni, arra pedig alkalmatlan.