Regisztráció Elfelejtett jelszó

Auto-motor technika

Re: nincs cím

#560582 hosszhuszár Előzmény: #560558

megvettem a beetle-t..

nem adta úgy, ahogy akartam, de szerintem jól vettem....

jó autó, tetszik is, csak szerelni ne kelljen, borzalom....

pl, szelepfedél tömítés, csak fedéllel együtt cserélhető.....ez már milyen????

lassan össze is áll, megvettem szinte mindent már hozzá, bőr felújító készletet is, na arra kiváncsi vagyok!

#558117 Láma Előzmény: #557911

"..nem sok vesztenivalója volt.."

"Szerencséjére, a dolognak semmi tétje nem volt"

Szerinted figyeltem?

Kíváncsivá tettél, mit használsz fagyálló helyett? Merthogy a fagyálló alapanyaga is glikol, mint a fékolajé. :) Kicsit más glikol, de glikol. A két anyag kémiai értelemben kompatibilis. Oldódik egymásban is és vízben is. Talán a két glikol keveréke nem habosodott annyira, vagy valamelyik fékolaj adalék adta a kívánt hatást. Talán éppen azok közül használják ma valamelyiket a fagyállóba, mert a mai fagyállók már tartalmaznak habzásgátló adalékot. Nem tudom.

Na most adtál egy jó kis ötletet: Írok egy blogposztot (érdek nélkül). Címe:

Oldjunk olajiszapot, tisztítsunk hidrotőkét tömény fagyállóval. :)

Érdekes lenne nézni, mennyien harapnak rá.:)

#557911 Ibiza Előzmény: #557869

ha odafigyeltél a pasi érdek nélkül írta be a trükkjét..és egy bontásra behozott autón próbálta ki..aminek a motorját nullára írták..nem sok vesztenivalója volt..

"Régen a habosodó fagyállóba is öntötték habzásgátlónak."(mármint fékolajat)

akkor ezek szerint te hűtőjavítással foglalkozol..írtad mennyire agresszív anyag..én nem szeretnék ilyet látni a hűtőrendszeremben.. anno volt egy golfom állandó gondom volt a hűtőrendszerrel.. gondolom egy hasonló "trükk" miatt.

#557893 Ibiza Előzmény: #557869

ha megnézed én idézőjelben beraktam egy trükköt..amit találtam (teljesen más ügyből kifolyólag..)

Én utálok barkácsolni szerelgetni..főleg autót..de itt sok embernek a hobbija..Én fogom elviszem szerelőhöz a vasat..oszt annyi..nekem nem személyes tárgy az autó..

az alkohol az nem hülyeség..legalább is a régi autóknál én is raktam télen zsiguliba.. néha nagy hidegben vidéki kollégák mondták befagyotta víz az üzemanyag vezetékbe.. vagy jégdarabok voltak benne.. és akadozott vagy sűrűn leállt az autó..akkor raktak bele és utána a nagyobb hidegben sem volt gond.

#557869 Láma Előzmény: #557519

"és miért tettél ilyet? nem logikus..

Mert tényleg nem logikus. :) Mert pontosan tudtam, hogy hidegen nem igaz és ezért próbáltam ki melegen is, amikor először hallottam a "trükkről". Kíváncsiság. A történet a "trükkről" évtizedes. Nagyon régen hallottam először. Van másik is adagolótisztításra.:) Arra csak annyit mondott az adagolós, hogy szereti ezeket a trükköket. Valamiből élni kell. Viszont csavarlazítónak tényleg jó a fékolaj. Régen a habosodó fagyállóba is öntötték habzásgátlónak.

Mikor először olvastam ezt a cikket, akkor is jót nevettem a lelkes magyar amatőrön, aki megmenti a gondatlan nyugati gazda által elhanyagolt motort, de fogalma nincs, hogy miért nincs olajnyomás egy évek óta nem indított motorban és miért csattognak a tőkék. Ennek konkrét oka van, amiről láthatóan nem tud. Ezért azt sem tudhatja, hogy milyen (valóban hatásos ) trükkökkel lehet olajnyomást varázsolni ilyen helyzetben kockázat nélkül. Ennek ellenére megmenti a motort az ősi magyar szakitrükkel. Beveti a csodafegyvert, a fél liter fékolajat. Aztán megnyugodva konstatálja, hogy milyen trutymót sikerült létrehozni a valószinűleg viszonylag tiszta olajból. Hi-hi-hi.

Szerencséjére, a dolognak semmi tétje nem volt és köszönhetően a jó minőségű japán anyagoknak és a precíz technikának magától és még időben "megjött"az olajnyomás.(nem mindig van így) Kizárólag a szerencsének tudható be, hogy a motor megúszta a ráolvasást károsodás nélkül. Annyi történt, hogy kitöltött a "doktor"egy lottószelvényt és a végén elhiszi, hogy azért húzták ki ezeket a számokat a sorsoláson, mert ő ezeket játszotta meg.

"benzinbe szoktak rakni 1-2 dl alkoholt,hogy a vízzel keveredjen és elégjen.."

Az alkoholt benzninbe kérdést pda-val és Gábor Gáborral Béke poraira) úgy egy éve jól megcsócsáltuk. Van buktatója.

"vajon miért nem fél lityi brigéciolt önt bele?

mert lehet nem tudják hogy áramlástanilag mi hogyan változik a lerontott viszkozitású olaj esetén a nyomott olajtérben és a hidrotőkében és annak mi az eredménye"

Tulajdonképpen igazatok van. Gondoltam már én is arra, amit a sorok között olvasok. Mért kell nekem beleszólni, ha felbukkan valami marhaság, mint fékolaj oldja az olajiszapot, denszeszt a tankba, cseréljünk 10e-ként üza szűrőt stb.? Végülis nem ellenségem nekem egyetlen autószerelő sem. :)

#557519 Ibiza Előzmény: #557485

vajon miért nem fél lityi brigéciolt önt bele?

mert lehet nem tudják hogy áramlástanilag mi hogyan változik a lerontott viszkozitású olaj esetén a nyomott olajtérben és a hidrotőkében és annak mi az eredménye.

#557489 hosszhuszár Előzmény: #557485

Hogy áramlástanilag mi hogyan változik a lerontott viszkozitású olaj esetén a nyomott olajtérben és a hidrotőkében és annak mi az eredménye, az egy másik történet.

pedig itt a lenyeg, ha működik..

#557485 Láma Előzmény: #556806

Álljunk meg egy szóra. Nem azt írtam, hogy nem működhet, hanem, hogy nem oldja fel az olajiszapot. A fékolaj alapanyaga glikol, ami vízben korlátlanul

elegyedik, de Olajjal csak összerázni lehet. Nem oldódik benne. Keverés után

kiülepedik az aljára. Fajsúly szerint szétválik. A két anyag nem lép reakcióba

egymással. Ezért aztán az olajfilm által védett és részben olajból álló

olajsárral szemben hatástalan. Annyit kell tenned, fogsz egy olajiszapos alkatrészt és megpróbálod megtisztítani fékolajjal. Ez a része nagyon egyszerű. Ezt a részét kifogásoltam.

Hogy áramlástanilag mi hogyan változik a lerontott viszkozitású olaj esetén a nyomott olajtérben és a hidrotőkében és annak mi az eredménye, az egy másik történet.

Amit tizenévvel ezelőtt sem értettem és azóta sem értem:

Ha mindenáron tisztítani akarja a polgár a motorját, hidrotőkéjét belülről,

vajon miért nem fél lityi brigéciolt önt bele? Merthogy azt tényleg olajiszap

oldására találták ki? :)