"Így volt addig, amíg nem kötelezték a tagokat a portfolió választásra. Az arány eltolódott. "
Én a portfolió-választás utáni állapotot írtam. Én növekedési portfolióban voltam és még itt is 50-60% a kötvények aránya. Amúgy nem kellett abban maradni ahova besorolták az ügyfeleket...
A kötvények tartalmaznak vállalati kötvényeket, meg devizában kibocsátott kötvényeket is, gondolom ezeket vagy megtartják vagy folyamatosan vonják csak ki (amikor megéri).
A gyerekvállalásnál miért olyan biztos az állam, hogy az a gyerek itt fog felnőni, felnőttként itt fog dolgozni (ha fog dolgozni) és itt fog járulékot és adót fizetni (szóval lehet hogy csak pénzt visz el adókedvezmények formájában)? Ettől függjön a jövőm, hogy másnak (illetve annak gyereke), hogy dönt? Ez kollektivizmus.... Persze, nem azt mondom, hogy rossz döntés volt ezen támogatás bevezetése (örülök neki), csak lehet nem úgy fog elsülni ahogy egyes szakemberek papíron levezetik, hogy ez majd milyen jó lesz...
Egyébként a franciákkal példálóztak e tekintetben, hogy ott mekkora a családi támogatás...van is baj az állami transzferezésből. 100% államadósság.
"ha gondoskodni akarsz magadról, de ne állami pénzek átcsatornázásával oldjuk meg a problémát....."
Explicite átcsatornázás, implicite állami kasszából kell megoldani majd azt a hányadot is amit a pénztárak biztosítottak volna.... Vagy burkoltan azt is kijelenthetjük akkor, hogy annyival már biztosan kevesebb lesz a nyugdíj, tojik az állam a pótlásra. Ahogy interneten bárki által megtekinthető magánszámla se lett.
Az utsó bekezdéseddel egyetértek abszolút....mondom MO-n minden megoldás torzul....