Regisztráció Elfelejtett jelszó

Vakmajom

Re: Krugman

#546927 lagwagoner Előzmény: #546923

Ja, hogy VÉGIG a külföldi szemszögéből értetted a "drága" szót...

Naná, most olvastam egy cikket, hogy a vállalkozók nem tudom milyen szövetsége is bevallja, hogy nem éri meg itt vállalkozni, ahol kvázi kockázat nélkül ekkora a reálkamat. Ki kockáztatna egy vállalkozással (ahol pokoli magas a hitelkamat is értelemszerűen).

Etettjük a carry tradereket a világban reálkamattal...

#546925 rbbj11 Előzmény: #546922

erröl beszélek: hagyjunk fele a kommunikációs kísérletekkel, füstjelekböl is jobban megértenénk egymást :) Ebböl sosem lesz párbeszéd, sajnos

#546924 lagwagoner Előzmény: #546916

Szóval a megállapításod nem jó, hogy drágaság van (hisz az import olcsó, még ami nagyon drágult élelmiszer, energiahordozó, a nem gyengülő forint ezt is mérsékelte), azonban a levezetésed meg jó :-)

"10 év alatt gyakorlatilag alig gyengült vmit a forint, miközben minden évben euróhoz vagy dollárhoz képest átlagban kb. 3%-kal magasabb inflációnk volt. " >> "...egy reális 350 ft-os euró árfolyam. "

#546923 rbbj11 Előzmény: #546916

azt írtam, az infláció magasabb volt kb. 3% ponttal az EUR v. USD-hez képest. Kinek mi a magas, az relatív fogalom, én megadtam a viszonyítási alapot.

Ahhoz, hogy egy külföldinek ne dráguljon jelentösen az itt elöállított szolgáltatás, termék stb, nagyságrendileg u.ennyivel kellett volna gynegüljön a forint.

Amiröl te beszélsz, az egy teljesen másik dolog, hogy akkor drágul forintban az import, mert a stabil, viszonyítási alapként mért valutában nem drágul. Az inflációtól nem lesz "drága" egy ország, ahogy egy folyamatosan elértéktelenedö devizájú ország sem lesz a sosem drága, max az ott élöknek, de a külsö szemlélönek nem (én végig ebböl a szemszögböl közelítem meg).

Attól drágul egy ország, ha stabil a devizája, és mégis magasabb infla van, mint a környezetében, tehát gyakorlatilag felértékelödik minden nála. Ez történik nálunk. A nagy gazdasági nihilre folyamatos felértékelödés. Ez teljesen egyértelmüen arra vezethetö vissza, hogy itthon az egyik legjobb a kamatok reálértéke az egész világban.

#546922 macika Előzmény: #546918

mit akarsz ezzel?

1 szóval se említettem inflát

tehát fogalmam sincs miről is beszélsz megint

#546918 rbbj11 Előzmény: #546906

ott vannak az idézetek.

Sztem mi egyáltalán nem értjük egymást, de ez nem csak ebben a néhány hsz-ben van így.

Mintha két külön bolygóról jönnénk két eltérö nyelvet beszélve, amik csak hasonlóan hangzanak.

#546916 lagwagoner Előzmény: #546771

Öööö...most én sem értelek. Az infláció, pont hogy nem volt magas az elmúlt tíz évben (az erősebb kereslet ellenére sem) az erős HUF miatt (az az a HUF volt drága, megérte importálni lásd:tej, cukor). Ha gyengülne permanensen a forint még jobban pörögne az infla, drágulna az import, olcsóbb lenne a külföldieknek a magyar munkaerő, több bevétel lenne az exportnak.

Szóval az erős forint miatt olcsóság van (amit nem érintett szektoradó: pl. autó. Én felvarolizáltam az elmúlt 10-15 év inflájával és féláron lehet venni autót...!)

kieg.: elvileg most a külön adók miatt magas az infla (stagfláció van)

#546899 rbbj11 Előzmény: #546780

hát te szerinted nem drágult! :D

olyan, mintha nem is lenne kontextus....mintha nem is a bejegyzéseimre írogatnál :O

"1279 2012.09.02 17:47 macika (VIP) Re: Krugman Címzett: @rbbj11

butaság, ajajjj"

Elözmény: "Brutál itt az infla a szomszédos Ausztriához képest, nem véletlen hagyjuk le árakban lassan az összes szomszédot, a nagy gazdasági pangás ellenére "

#546775 rbbj11 Előzmény: #546772

sztem vmit félreértettél.

Most azt vitatod, hogy erős a forint 325 alatt?

10 év alatt gyakorlatilag alig gyengült vmit a forint, miközben minden évben euróhoz vagy dollárhoz képest átlagban kb. 3%-kal magasabb inflációnk volt. Vagyis Mo. brutálisan drágul és ez sok szempontból nagyon nagy gond ennek a nyitott gazdaságnak. Ezt vitatod?

#546772 macika Előzmény: #546771

butaság, ajajjj

ezek mindig is bizalmi kérdések, és nem elsősorban az adósság függvénye

csak a politikai nyilatkozatok hullámain megy a le és a fel semmi más

az adósságunkat tudtommal eddig mindig törlesztettük időben - mármint az épp aktuális sarcot

egyébként szép lassan 300 felett lesz az. de nem 1-2 hónap alatt, hanem 4-5 év múlva

#546771 rbbj11 Előzmény: #546742

egyetértek, 325 alatt mindenhol erős a forint. Csak a hitelesek miatt nem engedik tartósan 300 fölé, pedig a magyar gazdaságnak a buta nagy adósságok nélkül jobbat tenne egy reális 350 ft-os euró árfolyam. Brutál itt az infla a szomszédos Ausztriához képest, nem véletlen hagyjuk le árakban lassan az összes szomszédot, a nagy gazdasági pangás ellenére

#546767 macika Előzmény: #546742

vakmajom, vakmajom!

öregszel már, semmi új dolgot nem tudsz mondani régen,

csak a gasztró mi? ))))

fed a piacokkal?

na emlékezzél csak vissza az internet lufira és az előző fed papára.

mit is csinált alan bácsi, és a piac? aztán mi lett a vége?

látod látod

Krugman

#546742 lagwagoner

"Bernanke in the Hole

Jackson Hole, that is.

My quick summary:

1. Things are really, really bad.

2. The damage is cumulative; the longer this goes on, the worse the prospects for the future.

3. The Fed has the power to do a lot to help the economy.

4. While you can argue that there are costs to action, the case for major costs is quite weak, and in particular much weaker than the case for major benefits.

5. Therefore, what we at the Fed will do is, um, sit on our hands some more, and think very seriously about maybe, someday, doing something.

(Krugman mókás összefoglalója)

Nekem errõl az a véleményem, hogy amíg az S&P500; az éves csúcs körül lebzsel, miért is csinálnának bármit? Ha éves mélyponton lenne, akkor beavatkoznának, a FED-et elsõsorban a piac érdekli, a vagyonhatáson keresztül nagyon is számít, mit csinál, hol van a részvénypiac, olyan logika mentén, hogy magasabb részvényárak=több lakossági vagyon=több költés=több munkahely.

Olyan ez, ahogy a mindenkori magyar kamatpolitikát is a Ft árfolyama irányítja, erõs Ft=vágás, gyenge Ft=emelés, semmi más, infláció, ilyen hülyeségek, nem számítanak. Csak az változik, hogy mi "erõs", és mi "gyenge", feljebb tolódott és feljebb is fog tolódni, a sokkal nagyobb magyar infla (10 év alatt kb 30%-kal nagyobb pénzromlás volt itt) miatt joggal, hiszen a 10 évvel ezelõtti 250-es euró az ma kb. 325-tel egyenlõ reálértékben. Olaszországi nagynéném, aki most itthon van, mondogatja is, hogy eléggé felmentek az árak itt (tény, hogy az egész EU legnagyobb inflája van), neki ez úgy jön át, hogy nem kap annyival többet az eurójáért, mint amennyivel itthon nominálisan emelkedtek az árak, tehát neki sokkal drágább minden, mint 10 éve volt."

" http://www.vakmajom.hu/pages/3bln.jpg

Drága egy "kibocsátás"... - a becsülettel kell fizetni érte."

Re: nincs cím

#546015 lagwagoner Előzmény: #545920

Tetsszen ez is :-)

"Piac: S&P és a DAX hetek után először a 20-as mozgó alá csorgott, Nas csak rá. Nem nagy esemény, ettől még nem változik a nyár végi bolyongó kereskedés, el se dőlt, hogy lefordulás lesz-e a csúcsokról, de tény. Valószínűleg félelem van az igen rossz hírű hónaptól, szeptembertől.

---

Olcsó gáz téma még egyszer.

Ha Európát nézzük, van egyrészt a depresszió miatti csökkenő kereslet, ehhez jön a pár éven belül a piacra ömló olcsó amcsi gáz keltette globális árnyomás, ami előbb is hatni fog pl. a ruszki árakra is. Szóval kisebb kereslet és nagyobb kínálat lesz, ez együtt erősen az alacsonyabb árak felé mutat. Szó sem lesz az energiából való kifogyásról, amivel riogatnak, sőt.

Orosz költségvetésért viszont nem tenném tűzbe a kezem. :-)

http://www.forbes.com/sites/christopherhelman/2012/08/30/bowing-to-shale-gas-boom-gazprom-cancels-shtokman-plans/

---

“I agree, there is a movement of very sharp pauperization in Southern Europe,” Michel-Edouard Leclerc said on Wednesday—they’re now all coming out. He’s the CEO of E.Leclerc, the number one retailer in France with a market share of 18% and 556 semi-independent hypermarkets, supermarkets, and specialty stores. It also has numerous stores in Italy, Spain, Portugal, and other countries. And the company is adjusting to the new reality. In Italy, for example, where the stores used to sell yogurt only in multi-packs, they’ve started to sell them as single items.

http://www.businessinsider.com/the-pauperization-of-europe-2012-8?utm_source=readme&utm_medium=rightrail&utm_content=4&utm_campaign=recirc

Cégek kapcsoltak, hogy a déleurópai fogyasztók relatív elszegényedése tartós folyamat lesz, ezért csökkentették a kiszerelési méreteket, szegényebb fogyasztó nem fogja kartonszám venni a joghurtot, hanem egyesével. Egyébként elképesztő árnyomás van pl. Olaszországban, vettem olyan nyolcas karton 2 decis 100%-os baracklét egy szicíliai diszkontban, ami 1 euróba került. Nem az infláció a probléma, hanem a defláció, az árakon és a béreken is lefelé nyomás van. Egyik olasz unokatesóm pl. légitársaságnál dolgozik, 30%-kal (!) csökkentették a béreket."

"Piac: copy-paste. --- …

#545554 lagwagoner

"Piac: copy-paste.

---

Nem vagyok egy energia szakértő (sem :-)) , de az elmúlt pár nap energetikai hírmorzsáiből érdekes képecskét lehet összerakni a jövőről.

1. Gazprom elkezdett nyöszörögni, hogy nem lesz neki jó, amikor amcsi palagáz-forradalom miatti olcsó gáz pár év múlva elönti a világpiacot. Jaj, szegény...

2. Lista napi.hu-n a 10 legnagyobb futó energetikai beruházásról. A legtöbb LNG (gáz cseppfolyósító) beruházás, ami a gáz tengeri szállíthatóságát teszi lehetővé. Érdekes módon csupán egy kínai beruházás van a listán, a 10-ik, viszont rengeteg ausztráliai beruházás van, és a beruházások zöme nyugati forrásból zajlik. (Gondolom, Kínába szállítanának onnan.)

3. A Gazprom leállította a Stokman-földgázmező (a világ legnagyobb ismert készlete) kiaknázását

A tendencia világos, olcsó gáz lesz dögivel. Következmények szerteágazóak, amcsik nem csupán tele lesznek olcsó energiaforrással (globális versenyelőny, helyben mindenképpen olcsóbb lesz, mint szállítva), de exportőrök is lesznek, amcsi gazdasági/politikai befolyás nő, demokráciának nem tekinthető ruszkik zsarolási potenciálja, politikai befolyása ezen keresztül jelentősen csökkenni fog, meg pár energiában gazdag diktatórikus rezsimé is. A mega beruházásoknak köszönhetően, melyek elősegítik az árak esését, lesz olcsó gáz bőven, főleg ott, ahol kiszámíthatóak a jogi viszonyok és a tőke mer beruházni és többféle forrásból lehet gázhoz jutni. Csupa pozitív következmény, hallelúja, szabad piac.

P.S.: ezek a hatalmas energetikai beruházások természetesen a profitért zajlanak és élénkítik a versenyt az energia-piacon, s ennek köszönhetően lesz potenciálisan olcsóbb energiaforrása a világnak. Minél nagyobb, minél gyilkosabb a verseny, annál jobb a fogyasztónak, ergo a profitorientáltság áttételesen a közjót (is) szolgálja. Ennek ellenkezője, az állam előretolulása és a verseny korlátozása direkt károkozás. Egyszerű példa a repülés, amikor 10-20-30 éve mindenhol csak "nemzeti" légitársaságok voltak, legalább 10-szer/20-szor annyiba került a "hazafias" repjegy, mint ma, amikor brutális a verseny és úgy hullanak el benne a gyengébb társaságok, mint az őszi legyek.

---

Más, de azért ide kapcsolódik. A régebben a Magyar utcában lévő remek török hentes a Ferenc körút /Tűzoltó utca sarokra költözött. Egyszer-kétszer vettem ott bárányt, nem volt rossz, de elég drága volt. Ez továbbra is így van, borda már 6200 Ft, 22 euró (1-2 éve 5000 volt, ha jól emlékszem), ez Bécsben sokkal jobb minőségben a piacos törököknél, 14-16 euróért megkapható. Az sem olcsó, de a bárányborda sosem az, ünnepi kaja. Szóval itt Pesten sokkal, 30-50%-kal drágább. Miért? Jogos ez? Mivel a kereslet Pesten a töredéke, kevesen esznek bárányt (a döneresekben sem birkahús van, peddig annak kéne lenni), kisebb a vásárlóerő is, a kínálat is sokkal kisebb, nincs verseny "bárányban", ezért logikus következmény a drágaság.

http://www.vakmajom.hu/pages/torok.jpg

http://www.vakmajom.hu/pages/borda6200.jpg

Egyébként nagyon szép tiszta üzlet.

---"

"Piac: nincs esemény. Eb…

#545423 lagwagoner

"Piac: nincs esemény. Ebbõl a nagy leülésbõl azért valamikor nagyobb mozgás várható.

----

Láttam egy jó chartot Krugmannál, arany reálára:

http://privatvagyonkezeles.hu/images/vmajom/pages/goldreal.jpg

Ebbõl két - látszólag ellentétes - következtetést is le lehet vonni.

1. Nem igaz, hogy az arany igazi értékörzõ lenne, hiszen még ott sincs az ára, ahol bõ 30 éve volt. Vannak idõszakok, amikor jó aranyat tartani és vannak, amikor katasztrófa - mint minden más eszköz esetében.

2. Ez az elmúlt 10 éves emelkedés még nem is hatolt olyan extremitásokba eddig.

---

Érdekes amcsi felmérés a gazdagság társadalmi megítélésérõl:

http://www.sfgate.com/business/bloomberg/article/Rich-Are-Admirable-Greedy-People-Who-Are-3818956.php

"Americans generally admire wealthy people who made money through hard work. Ninety-two percent of people who described themselves as middle-class and 84 percent of lower-income people say they admire rich people, pollsters said."

A társadalom többsége (és a szegényebb része is) a válság ellenére továbbra is csodálja a gazdagok teljesítményét: tehát az Amerikát naggyá tevõ vállalkozói szabadság kultúrája továbbra is intakt, a teljesítményt nem kell dugdosni és szégyellni, sõt, büszkeség tárgya és ez elõremutató, hiszen innovációra, vállalkozásra bátorít egy ilyen miliõ, ahol a sikerességet nem irigység, hanem társadalmi megbecsülés övezi. Nem véletlenül erõs az USA tõkevonzó képessége, és a szellemi tõkét (ami az igazi érték) is roppant módon vonzza egy ilyen inspiratív környezet.

---

Honi pszichopátia: újabb ötletelések a közszolgáltatók kommunizálásáról. Már maga az ötletelés is pusztító, elriasztja a tõkét minden területrõl, nem lesz egy deka beruházás se, ergo növekedés se lesz semmi."