Re: Krugman
rbbj11 Előzmény: #546916azt írtam, az infláció magasabb volt kb. 3% ponttal az EUR v. USD-hez képest. Kinek mi a magas, az relatív fogalom, én megadtam a viszonyítási alapot.
Ahhoz, hogy egy külföldinek ne dráguljon jelentösen az itt elöállított szolgáltatás, termék stb, nagyságrendileg u.ennyivel kellett volna gynegüljön a forint.
Amiröl te beszélsz, az egy teljesen másik dolog, hogy akkor drágul forintban az import, mert a stabil, viszonyítási alapként mért valutában nem drágul. Az inflációtól nem lesz "drága" egy ország, ahogy egy folyamatosan elértéktelenedö devizájú ország sem lesz a sosem drága, max az ott élöknek, de a külsö szemlélönek nem (én végig ebböl a szemszögböl közelítem meg).
Attól drágul egy ország, ha stabil a devizája, és mégis magasabb infla van, mint a környezetében, tehát gyakorlatilag felértékelödik minden nála. Ez történik nálunk. A nagy gazdasági nihilre folyamatos felértékelödés. Ez teljesen egyértelmüen arra vezethetö vissza, hogy itthon az egyik legjobb a kamatok reálértéke az egész világban.