Valóban nem, mert nem egészen tudom elképzelni egy tőzsdei cégnél ezt:
"Leányvállalat: az a gazdasági társaság, amelyre az anyavállalat meghatározó befolyást képes gyakorolni."
Mert ez szerintem fogalmi, avagy képzavar, hiszen egy többségi tulajdonos nem egyenlő egy anyavállalattal:
"Anyavállalat: az a vállalkozó, amely egy másik vállalkozónál közvetlenül vagy leányvállalatán keresztül közvetetten befolyásolást képes gyakorolni, mert az alábbi feltételek közül legalább eggyel rendelkezik:
-a tulajdonosok szavazatának többségével (50%-ot meghaladó) tulajdoni hányada alapján egyedül rendelkezik;
-más tulajdonosokkal kötött megállapodás alapján a szavazatok többségét egyedül birtokolja;
-a társaság tulajdonosaként jogosult arra, hogy a vezető tisztségviselők és a felügyelő bizottság tagjai többségét megválassza vagy visszahívja;
-a tulajdonosokkal kötött szerződés alapján döntő irányítást, ellenőrzést gyakorol."
Szóval szerintem ha egy társaság alapít egy Nyrt-t (minden joga adott hozzá), akkor annak egyszemélyi tulajdonosa lesz a kibocsájtásig, de a kibocsájtástól már legfeljebb többségi tulajdonos lehet, viszont a klasszikus anya-lány viszony már nem állhat fenn, amelyben direkt irányíthat, hiszen az Nyrt-nek a közgyűlésen meghatározottak szerint kell működnie.
Egyébként, valóban nem gondoltam bele minden részletbe, de most az E-starra koncentráltam, és ott valahogy elképzelhetetlennek tartom azt, hogy a Zrt bevállalta volna azt, hogy nyrt legyen a leánycége, tehát hogy az Nyrt-ért anyagi felelőséget vállaljon, mint egy anya-leány estében. Ugyanakkor például a MOL és az INA esetében sem hinném, hogy pusztán attól, hogy a MOL megszerezné az 50%+1 szavazati jogot, attól az INA leányvállattá válna, illetve, hogy ETTŐL válna azzá.
És úgy egyébként, nagyon nehezen tudom azt elképzelni, hogy sokan fektetnének bele olyan Nyrt-be, amely egy Zrt-nek a leányvállalata, tehát minden irányítás, jog onnan fakad és gyakorlatilag az Nyrt eredményét, működését egy teljesen a Nyrt-n kívül álló szervezet/tulajdonos határozza meg.
Ettől még jogilag valószínűleg igazad van, hogy semmi sem tiltja, de én a gyakorlatban ezt nehezen tudom elképzelni a fentiek miatt.