Regisztráció Elfelejtett jelszó

Vakmajom

Re: nincs cím

#540008 lagwagoner Előzmény: #539921

A forexelőktől, meg látvány"kereskedőktől" meg trendi-tulajdonlást nyújtó illúziót kap az ember:-)

Pont erről beszélek, lehet, hogy Pista bácsinak abban az évben volt egy kiemelkedő üzlete, de nem azt kell nézni, hanem, hogy abban az évben mennyi volt az össz vagyon növekedése; ha ez az egy trade csak 0,8%-ban emelte az összvagyonát, akkor az nem hogy vakmajoménál rosszabb, hanem még reálvesztesége is van rendesen. Vagy hiába teljesített jól, ha felvett egy rahedli hitelt, ami csökkentette a nettó vagyonát.

Magyarán egy trade vagy sikeres időszak nem állítható szembe egy 7 éves portfoliókezeléssel; és valljuk be 7 év alatt 40%-al verni az RMAX-ot (OTP Optima) nem rossz vakmajomtól. Nem fogott ki rajta flash crash, meg big crash. Az meg mindent elárul, ha valaki azt mondja, hogy nem portfoliót épít, hanem "kereskedik" és a teljes tőkevesztés "normális". Az nem kereskedelem, hanem szerencsejáték. Amivel nincs semmi baj, csak referencia nélkül ne gyalázkodjunk más fölött ha azzal szemben nem tudunk semmit felmutatni.

#539997 big-ebuy Előzmény: #539958

hát a goldman tuti nem hívná meg mert ő a legnagyobb cápa,ő kezükbe a globális piac 15-25%kb ,usába abszolult királyok,és olyan kis országokat is mint mi,bármikor kinyírják devizailag....:)de egy jó bort lehet meginnának vele:)

#539958 banyaiz Előzmény: #539921

Na jó de azért nem ugyanaz , hogy valaki vesz a megtakarításából vagy egy részéből dollárt, és azt jól adja el ezzel felmutat egy egyszeri hozamot. Azzal, hogy milliárdokat kezel mint alapkezelő és arra felmutat egy reálhozamot hosszú távon.

Mert ha ez ilyen kézenfekvő lenne akkor Pista bácsit felkérné a Goldmann , hogy évi néhány millió dolláros fizuért ugyan jöjjön már el vagyonkezelőnek, mert nagyok a veszteségek itt a fránya válság miatt, és fel kéne mutatni valami extra hozamot sos. :)

#539957 banyaiz Előzmény: #539919

Azt a vagyonos topicot nem követtem, de majd megnézem.

Amit mondasz, persze sok lábon állni nyilván normális bölcs dolog.

Kinek mi a fontos életben mi a jó neki egyéne válogatja. Függetlenség jó dolog, az, hogy a magad ura vagy, viszont ha ezt az utat járod ezzel olyan döntéseket kell amikkel egy polgárnak aki hazamegy a ledolgozott 8 óra munka után a melóhelyről nem biztos, hogy szembesülnie kell. Mindennek ára van annak is ha munkahelyen akarsz egy karriert felépíteni, annak is ha tőzsdézel, annak is ha vállalkozol stb. Ízlés szerint lehet adagolni ezeket a műfajokat. :) Az ár nem nagy max a lelkedet is el kell adnod. :)

Nem lehet egy általános receptet adni vsz, hogy mi a jó. Az nyilván nem árt ha miközben ezeket a műfajokat gyakorlod valami eredménye is van.

#539936 Netmaster Előzmény: #539921

Pista bácsi nem vett 5000-ért OTP-t, hogy majd 7000 felett eladja, és újból meghívjon egy pohár viceházmesterre? Hátha azzal is kenterbe vágja a majmot... egyszer valamikor. :)

Mondjuk akiről most írok…

#539921 Bakiba

Mondjuk akiről most írok, még a legjobb a maga területén, ha jól tudom:(

0.25-3.75 reálhozam ezt tudják.

A szép ebben, hogy ráadásnak még egy gasztro-trendi-ostobaságot kap hozzá az ember.

Szomszédom Pista bácsi aki öreg kárpitos 200 Ft alatt vett zöldhasút, majd 240 felett eladta, és meghívott 1 pohár viceházmesterre, gy is kenterbe vágta a nagy MAJMOT.

#539920 Bakiba Előzmény: #539919

Kicsit burjánzó, de a kérdést még mindig nem értem. Talán ha összefoglalnád:)

#539919 lagwagoner Előzmény: #539868

"De pl ki lett "jómódú" munkától, és hányan fáradtak el benne? :) A "munka világában" amit mostanában annyit hallok emlegetni sem az lesz jómódú aki az igát húzza valahol "

Persze. Ez az elterjedt gondolkodás, és mint ahogy a tőzsdén is 90% veszít, úgy a munka világában is jobban jár akinek húzza az igát az ember.

És mint ahogy nincs szent grál a tőzsdében (bármit is ígérnek a reklámok), úgy a munka világában sincs (ide értve a vállalkozásokat is). Azonban nem is úgy kell neki állni, hogy az egyes elemeken kell sopánkodni hogy mennyire eredménytelenek (tőke/munkajövedelem) önmagukban. Ha van időd fusd át ezt a topicot: http://www.stocklandyard.hu/forum/topic/1740

Ott rbbj-vel, _AT_-vel pont ezt tárgyaltuk, és egyetértettünk abban, hogy strukturált -egymással nem vagy csak kevésbé korreláló - bevételi mátrixot kell képezni. Azaz a munkajövedelem/vállalkozás/tőkejövedelemből(/adás vétel: pl. ingatlan) kell kilegózni egy megfelelő bevételi kombót. És bár mindig szubjektív, hogy mi a jómód, és mi számít passzív és aktív jövedelemnek, de talán én úgy fogalmaznám meg, hogy amikor munkába álltál és volt x forintnyi vagyonod, ahhoz képest hányszoros vagyont halmoztál fel 5-10 év alatt vagy éves jövedelmed hányszorosával rendelkezel most valami ilyesmi. Szóval, ha első évben lett 1 millió összvagyonod (adósságot levonva) és 10 év múlva is ennyid van, akkor ott valami nincs minden rendben. Tehát, ha vezetsz kimutatást és vagyonod elemeit összeadod, az adósságodat kivonod, és ezt egy 5-10-20 éves távon levezeted valamint arányosítod jelenlegi éves jövedelmedhez, akkor fogod látni, hogy mennyit fejlődtél magadhoz képest. És ez számít, nem az hogy vagyonod egy részével mennyit értél el időlegesen sikeresen. És az "ügyességhez" hozzátartozik hogy felméred az adott cég kockázatát (pl. worldspread, aminek demojával én is "játszottam", de rájöttem, hogy a ráfordított idő/nyereség aránya nem jó annyira, mint a munkának + befektetési alap tulajdonlás combónak, ráadásul pont a letétkezelésben nem bíztam, mint külföldi cégben, ennek ellenére megleptek a történtek), vagy a piac kockázatát és vagyonodat lehetőleg véded a crash-ektől. A munkajövedelemnek remek kiegészítője a tőkejövedelem, hisz a munkajövedelemnél nem kockáztatod a tőkédet, de jön a fix bevétel (ami olyan amilyen), azonban relatíve sok időt igényel. Ellenben a tőkejövedelemnél kockáztatod a tőkéd, viszont esetlegesen kevés (kevesebb) ráfordítást igényel, tehát kényelmes. Az aktív kereskedésnél, amikor egész nap gubbaszt az ember a monitor előtt, az már szinte aktív munkavégzés ráadásul a tőkédet kockáztatod, de erről blogolt rbbj már. Szóval meg kell vizsgálnia az embernek, hogy az adott tevékenység hogy illeszkedik bele a többi bevételi eleméhez, képességeihez, és összességében mennyit halad előre vagyonban évről évre.

#539916 banyaiz Előzmény: #539914

Egyszer eljössz majd megmutatom. De nem is akarsz majd visszamenni az Ipolyra:)

Minden van , rengeteg küsz , vörösszárnyú , bodorka, csuka is nagyon sok, van olyan év , hogy 10-20 méteren nagy hínármezők, raktak bele kis amurokat kizabálták. Süllő van szépen, de ezek a 0,5-2 kilóig amik jönnek, harcsából elég szépen van benne nagyok is, balinok is. Ponty is van de kevés telepítés nem nagyon van lóvé, inkább ami régről maradt benne néhány nagy mohoshátú öreg példány.

#539914 Bakiba Előzmény: #539912

Na de hol itt a nádtő, a töklevél, ahova bújik a csuka, hol vannak a küsz rajok, stb:))

#539912 banyaiz Előzmény: #539909

Van benne igazság.

Balatonon azért nem lenne rossz móka egy ilyen bojlis peca, lehetne szép példányokat fogni, és ott azért nagyobb kihívás mint egy agyontelepített vízben.

Nekem ez a kedvenc helyem: http://www.magyarvendeglatas.hu/szorakozas/1188/szalka/szalkai-viztarozo--horgaszto

közel is van, ívóvíz minőség, gyönyörű környezet. Mondjuk itt rengeteg víz van ,régi Duna holtágok , élő Duna, Sió .

#539909 Bakiba Előzmény: #539903

Na de mi ebben az igazi horgász-vadász ösztön?

Élővízen megtalálni a ragadozó halat, az igen, de lavórban nagynak lenni-----hát lehet, de nekem nem kell/Merenye/

#539903 banyaiz Előzmény: #539900

Az biztos. :)

Vannak ismerőseim akik bojlis horgászok. Rá vannak kattanva a lusta kövér pontyokra. Ők úgy pecáznak elmennek Merenyére, Háromfára pl , hogy felkapott helyeket mondjak. Kifizetnek sátorhelyre, hetijegyre mondjuk 15-20-30 k-t, van a vízparton büfé, horgászbolt is. Ott vannak minimum 1 hétig szóval fogyasztanak vásárolnak még mellette. Ami halat fognak szinte mind visszadobják, lefényképezik stb. Ezek a helyek annyira felkapottak, hogy általában előre kell helyet foglalniuk. Ezek elég nagy vizek van rajtuk kívül mondjuk 50-100 -200-300 ember még ott szezonban egyidőben, vagy több. Számolgass.

Azt csinálják eleve tesznek bele 10-20 kilós példányokat nem keveset. Befutott helyek.

De ehhez egy olyan víz kell ami megfelelő vízminőség, mélység, nagyság, környezet stb. 100 milliós nagyságrend beindítani vsz.

Piciben is lehet pár hektáros kis tavon van sok ilyen itt a környéken, nem kell bele annyi hal stb. De az már egy vergődősebb dolog lehet.

#539900 Kissherceg Előzmény: #539895

elég jó bolt az biztos, meglepődtem... már kissé túlfutotta magát a történet, ebben igazad van. Nem leszel első.. :)

#539899 banyaiz Előzmény: #539891

Persze így van, ha mindenki úgy kereskedne megvesz egyszer valamit és 20 év múlva adja elég lenne néhány ügyfelekkel foglalkozó bróker egy amcsi óriáscégnél is. Hát nem ebbe az irányba halad a világ.

Re: alapkezelés

#539898 Kissherceg Előzmény: #539897

Hát nem tudhatom, hogy mit keres, de azért ez a terület általában eredmény centrikus fizetéssel jár. Én igazából a kezelt vagyon miatt írtam, hogy MNB-snek lenni unikum, illetve amit olvashattál, hogy mi szükséges az alapkezelővé váláshoz. Szerintem nem olvastad az előzményeket.

Re: alapkezelés

#539897 vogel Előzmény: #539871

"Egyik pl MNB egyik vagyonkezelője..."

Kétlem, hogy az MNB-nél jutalékot adnának a pozitív eredmény után. Vagy tévedek? Ha meg fizetésért dolgozik, olyan hatalmas vagyona nem lehet.

#539895 banyaiz Előzmény: #539893

Lennék a brókered. :)

Rengeteg van. Gondolkoztam már többször ilyen bérhorgásztatáson, az egy jó kis vállalkozás. Csak az a gáz, hogy jó áron jó tavat nem tudsz szerezni már. Max vmi iszapos pocsolyát. Ott nyáron elég zűr a víz oxigénszintje, plusz állandóan őrizni kell ami nem kis lóvé, lehálózzák egy éjszaka a megélhetési elvtársak aztán heló. :)

Konkrétan halastavaknál pedig nagyon komoly cégek vannak errefelé, rengeteg tavon ipari méretekben termelnek, jó üzlet vsz. Csak mondom normális tó nélkül ez kínlódás lehet vsz.

#539893 Kissherceg Előzmény: #539892

ismered az Én kereskedésemet, sejtheted... :)

Akkor nem késő halastó bizniszt megnézni.. :) Felétek mennyi van?