Re: nincs cím
lagwagoner Előzmény: #539868"De pl ki lett "jómódú" munkától, és hányan fáradtak el benne? :) A "munka világában" amit mostanában annyit hallok emlegetni sem az lesz jómódú aki az igát húzza valahol "
Persze. Ez az elterjedt gondolkodás, és mint ahogy a tőzsdén is 90% veszít, úgy a munka világában is jobban jár akinek húzza az igát az ember.
És mint ahogy nincs szent grál a tőzsdében (bármit is ígérnek a reklámok), úgy a munka világában sincs (ide értve a vállalkozásokat is). Azonban nem is úgy kell neki állni, hogy az egyes elemeken kell sopánkodni hogy mennyire eredménytelenek (tőke/munkajövedelem) önmagukban. Ha van időd fusd át ezt a topicot: http://www.stocklandyard.hu/forum/topic/1740
Ott rbbj-vel, _AT_-vel pont ezt tárgyaltuk, és egyetértettünk abban, hogy strukturált -egymással nem vagy csak kevésbé korreláló - bevételi mátrixot kell képezni. Azaz a munkajövedelem/vállalkozás/tőkejövedelemből(/adás vétel: pl. ingatlan) kell kilegózni egy megfelelő bevételi kombót. És bár mindig szubjektív, hogy mi a jómód, és mi számít passzív és aktív jövedelemnek, de talán én úgy fogalmaznám meg, hogy amikor munkába álltál és volt x forintnyi vagyonod, ahhoz képest hányszoros vagyont halmoztál fel 5-10 év alatt vagy éves jövedelmed hányszorosával rendelkezel most valami ilyesmi. Szóval, ha első évben lett 1 millió összvagyonod (adósságot levonva) és 10 év múlva is ennyid van, akkor ott valami nincs minden rendben. Tehát, ha vezetsz kimutatást és vagyonod elemeit összeadod, az adósságodat kivonod, és ezt egy 5-10-20 éves távon levezeted valamint arányosítod jelenlegi éves jövedelmedhez, akkor fogod látni, hogy mennyit fejlődtél magadhoz képest. És ez számít, nem az hogy vagyonod egy részével mennyit értél el időlegesen sikeresen. És az "ügyességhez" hozzátartozik hogy felméred az adott cég kockázatát (pl. worldspread, aminek demojával én is "játszottam", de rájöttem, hogy a ráfordított idő/nyereség aránya nem jó annyira, mint a munkának + befektetési alap tulajdonlás combónak, ráadásul pont a letétkezelésben nem bíztam, mint külföldi cégben, ennek ellenére megleptek a történtek), vagy a piac kockázatát és vagyonodat lehetőleg véded a crash-ektől. A munkajövedelemnek remek kiegészítője a tőkejövedelem, hisz a munkajövedelemnél nem kockáztatod a tőkédet, de jön a fix bevétel (ami olyan amilyen), azonban relatíve sok időt igényel. Ellenben a tőkejövedelemnél kockáztatod a tőkéd, viszont esetlegesen kevés (kevesebb) ráfordítást igényel, tehát kényelmes. Az aktív kereskedésnél, amikor egész nap gubbaszt az ember a monitor előtt, az már szinte aktív munkavégzés ráadásul a tőkédet kockáztatod, de erről blogolt rbbj már. Szóval meg kell vizsgálnia az embernek, hogy az adott tevékenység hogy illeszkedik bele a többi bevételi eleméhez, képességeihez, és összességében mennyit halad előre vagyonban évről évre.