Még a nagy autogyáraknak is csak modelfrissítésre tellik, miért várod el pont a szarvasiaktól egy új modell kifejlesztését?
Még a nagy autogyáraknak is csak modelfrissítésre tellik, miért várod el pont a szarvasiaktól egy új modell kifejlesztését?
Most már (nem tudom hol vagy ügyfél) a külföldi bankok kötelesek jelezni a magyar NAV-nak a pénzmozgásaidat (valami nemzetközi egyezmény született, de _AT_ majd helyrerakja miről is van szó.)
Haha, sosem érdekelt a divat, de ez a lemez fabrika elég ocsmány a szememnek.
Ezért kereskedem külföldi brókercéggel, oda nem látnak el :D
"Pedig a Szarvasi kávéfőzőről elég jó véleménnyel vannak a szakik"
Naná. Nagy nyomást ad, tényleg kávét tud főzni, ehhez képest bagatell pénzbe kerül. Node ezt magyarázzad el egy trendi kávéfőzőtől elélvezőnek...
"de azért nem 70-es évekbeli design-t nyomassunk."
Na ne tessék engem mulattatni, a retro iparág tobzódása közben ne a retro egyik ikonikus termékét nyomassuk? :)
"Noch dazu, ha megtennék, akkor is csak annyi történne, hogy már felismerhető sem lenne a sok kínai termék között."
Pedig a Szarvasi kávéfőzőről elég jó véleménnyel vannak a szakik (igaz ezek se olyanok mint régen, hasonlóan mint a Hajdu villanybojler) még most is, és szívesen veszik a magyarok ( a környezetemben). Sőt egy pozitívum van amúgy designnal kapcsolatban. Van a szarvasinak egy sorozata, amiben lehet kapni zöld színűt (ajándékba lett volna). Azonban ennek a sorozatnak hatalmas - női kéz számára átérhetetlen - a zárófedele, így nem jó (nagy kár pedig :-(, ha valaki tud egyébként zöld eszpresszó kvfőzőt szóljon, bármilyen márkában :-) )
"A magyar embereket behülyítették azzal, hogy a funkciónál fontosabb a design, holott ez egy baromság, ez csak arra kellett, hogy kiírhatóvá váljon a magyar ipar."
persze nem a parasztvakításra gondolok (lásd kínai világító kilincsű, beépített csengőjű, papírtöméses "biztonsági" ajtót, ami még egy Mabisz 3-5 perces minősítést is kapott, mindez 60-70e ért...röhej, és veszik az emberek. Annak már nem néz utána a kedves vevő, hogy mi a különbség a mabisz 3 ill. 15 perc között. Ég és föld, nem csak az időben van különbség, hanem a feltöréshez használt szerszámokban is), de azért nem 70-es évekbeli design-t nyomassunk. http://vivodjunk.hu/components/com_virtuemart/shop_image/product/Szarvasi_SZV_611_4cd65c59654be.jpg
(Amúgy mi már ráálltunk a kizárólag a helyi tartós tejre: elvileg egy tejtermelő család, és egy mezőgazdasági szakiskola tanfarmja a beszállító. és akivel beszéltem, mindenkinek van igénye a magyarra, csak legyen piacképes. árban is: ami nem azt jelenti, hogy 20-30%-al nagyobb felárat nem fizetne meg a vásárló, de ne 2x-3x legyen drágább. lásd cipők).
Persze értem én mit szeretnél mondani, hogy akár a tőkéhez is hozzányúlnál, meg még valamekkora nyögdíjat is kapnál, akkor elég a 225e HUF. Meg persze, hogy jobb ha van 80 Millád, mint ha kevesebb lenne. Aztán várd ki a végét: nehogy a csúúúúnya Orbán-kormány "elhibázott" döntéseit, egy akkori "szolidáris" kormány úgy akarja orvosolni majd, hogy nem engedi (adózással elérve), hogy ekkora tőkét halmozz fel, hisz az csak lopásból jöhetett össze.....
"Lehet 1-2-3-5 ezerrel több, kevesebb, látod, a kaját is napi 3K-val havi 100-nak számoltam."
1-2-3-5 ezerrel? hidd el, hogy egy 55 nm-es lakás fenntartása (nem spórolósan, de nem is pocsékolva, hanem kényelmes használattal) havi 50e. A 225e, az két főre (saját tapasztalatból), hogy nem túl sok (de nem is kell nélkülözni), ez arra elég, hogy kényelmesen meg vedd amire szükséged van (ésszerűség határain belül) és az ne legyen low-end kategória, némi szórakozással, de nem sok nyaralással, üdüléssel. Pedig 80-100M-os vagyonnal , _AT_ ra utalva, nem ez lesz a vágyad, ha ennyi keretet szabsz magadnak, az visszalépés vagy egy meg nem élt élet. 80 M-val nem egy 2 szobás lakásban szeretnél élni, szeretnél kis teraszt, intim lakrészt. Idegesíteni fog a szomszédban hallható zajok, ha egy blokkban laksz, meg az is ha téged hallnak. Nem akarod, hogy lessenek az ablakból, mikor hova mész, és kivel beszélsz. (Engem már ezek ma idegesítenek). Szóval amit szeretnél majd, az egy kis ház (vagy nagyobb, hogy a gyerekek és az unokák is elférjenek, 2 fűrdőszobával) aminek a rezsije inkább 80-100K. És kb. egy ilyen Bp környéki háznak az értéke 25-40 millió ami inkább dukál egy 80-120 Milliós vagyonhoz, mert ez alatt úgy érzed majd, hogy nem éltél magadhoz mérten (vagy skót öregember vagy :-)). Plusz amennyivel kevesebbet költesz szórakozásra, azt elviszi a gyógyszer valóban. Új készítmények kipróbálása, hisz nem érdekel, csak ne fájjon (ennyi vagyonnal el is várod, hogy ne fájjon), ezért megveszed. jelenértéken ez kb. 30-40e HUF/hó. Utazni meg bezony fogsz, egészségmegőrző kúrákra, ami szintén komoly tízezrek (havi lebontásban). Kb. azt lehet mondani, hogy 1 fős nyugdíjas háztartásban (ahol közel 100 M HUF vagyon van) a havi megélhetéshez kb. 300e-400e szükséges (természetesen jelenértékben, és szolid, de nem nélkülöző becsléssel). A házas/élettárs már nagyságrendileg nem növeli ezt az összeget (bár ezt is el lehet érni, határ a csillagos ég kívánalmakban is).
Szóval vagy növeled a szükséges tőkét vagy nagyon jó reálhozamokat érsz el (off: kereskedési módszered amúgy nagyon tetszik, gratula hozzá).
Ezt a kajáldás dolgot meg ne erőltesd...:-S Mégegszer: 60-70 évesen nem úgy állsz ezekhez a dolgokhoz, mint 20-as 30-as éveidben.
Ezért jó egy forum, majd amikor visszajössz, folytatjuk :)
Kellemes akármit :)
"az néhol designban eléggé piacképtelen (30 éves változatlan formavilág)."
...
"Kicsi, sárga és savanyú, de a miénk." A nem is annyira viccet félretéve, pont ezzel verték le a magyar ipart, ugyanis a design valójában a drága játék, a funkció jóval olcsóbb. Természetes, hogy egy forráshiányos cég nem tud erre költeni. Igény ott is lenne rá, csak miből? Egy szarvasi kávéfőző átalakítása "trendire" százmilliós tételt jelentene, mert új fröccsöntő gépsor kellene, át kellene alakítani a meglévőt, hogy más formába hajtogassa a fém lemezt és erre egyszerűen nem igény nincs, hanem pénz.
Noch dazu, ha megtennék, akkor is csak annyi történne, hogy már felismerhető sem lenne a sok kínai termék között. Ez pont a nagy halál, iszonyat méretű termelés (vö Kína) ez nem működik.
"A magyar embereknek megnőtt az igényük a design irányába is (joggal)"
Nem értek egyet. A magyar embereket behülyítették azzal, hogy a funkciónál fontosabb a design, holott ez egy baromság, ez csak arra kellett, hogy kiírhatóvá váljon a magyar ipar. Természetesen értem én a desing szépségét, jóságát, csak az a baj, hogy "valamiért" ehhez Magyarországon még véletlenül sem a magyar termékek társulnak, és ha véletlenül be is mutatják őket, azt mindig a 70-es és 80-as évek stílusában teszik.
Meg kell fordítani az ok-okozatot, először igényt kell teremteni a magyar termékekre (ezt a KSH már jelzi!!), majd utána elkezdeni nyomni a magyar termékek vásárlását, hogy EZ LEGYEN A TRENDI, hogy valaki CSAKAZÉRTIS szarvasi kávéfőzöt vesz, mert az magyar és nem kínai gagyi (történetesen, még igaz is az állítás...), mert akkor majd ők is gyártanak szebb készülékeket.
Ha pedig igény lesz, akkor termelés is lesz, és akkor lehet megélni a jövedelemből és lehet felhalmozni és nyugodt öregkort megélni.
Nem értem az elképzelésed, azért, mert az egyik nap még aktív vagy, a másikban már nem, le kell felezned az életszínvonaladat?
Egészen más dolog az, amikor valaki pályakezdő, meg régi nyugdíjas, és az, hogy valaki éppen nyugdíjba vonul és az, hogy éppen nyugdíjas. Arról meg már nem is beszélve, hogy ha pénzügyi befektetésekről és egyebekről beszélgetünk, akkor pont a "retired" lehetne a helyes kifejezés, ami pont azt jelenti, hogy már fenntartod(!) az élteszínvonalad a jövedelmedből és már nem növeled.
Ahhoz, hogy alacsonyabb színvonalon éljél nem kell felhalmozás, ez magától is működik.
Szvsz a "Háztartások megtakarításai" vannak odaírva, és ez nagyjából stimmelhet is. Ebben viszont csak a valamiféle számlán, részvényekgben elhelyezett pénzek lehetnek benne.
*
Én nem lenéztem a magyarságot, hanem szomorúan állapítottam meg, hogy mennyire el lettek hülyítve az emberek. Azonban ha ebben a kontextusban nézem, akkor kifejezetten figyelemreméltó és előremutató az, hogy növekszik a megtakarítás, és senkinek nem kell az uzsora, akkor az pont a magyarok dícsérete.
Egyébként, pont nem akarok ebből magyar kérdést csinálni, mert mindenhol máshol elhülyítették az embereket és ma már jól látszik, hogy ez nemcsak a PIIGS-re, hanem még Németországra, Franciországra és a többi országra is igaz, legfőképpen az USA-ra.
OK, példaszámok voltak nagyságrenddel. Lehet 1-2-3-5 ezerrel több, kevesebb, látod, a kaját is napi 3K-val havi 100-nak számoltam. Nem ezen múlik a számolás, én csak nagyságrendeket akartam érzékeltetni...
Mert ha konkrétan vesszük, egy kajáldában 1 000-ből is kijössz, egy kínaiban meg 600-ból. De nem ez a lényeg :D
Ha a 80M-t főre érted akkor Ok, hisz 2x80M=100M
Mert a 30k-s rezsivel vitatkoznék két személyre. Ez 55nm-es lakára vonatkozott 10 évvel ezelőttre.
225K egy főre ok.
"Dr. ursi: ti meg valami más világba éltek :o) 60évesen csak nagyon keveseknek van 80millája, de a többségnek írd és mondd még csak 80ezre sincs értsd forintban ..."
Ezért beszélünk erről suttogva ezen a kisebb forumon. :-DD
Egyébként meglepve tapasztalom, hogy pl. nyugdíjba menő állami korházi alkalmazottak (nem vezetők), akinek egyike már rokkantként nyugdíjas évek óta, milyen könnyen vesznek egy nagyobb ingatlant, plusz 2 év múlva meg nyaralót csak úgy kp-ra. Van azért a sifonérokban azért mit aprítani, és ehhez nem kellenek 100 milliók, meg 200e-es nyugdíjak....
Aki dolgozott és gazdaságosan élt (eddig), az viszonylag kényelmes nyugdíjas korra számíthat.
Igaz. Van akinek 80e-re sincs nyugdíjas korában,. De ilyen van az USA-ban is (értsd ottani összegre, ami ott lehet kb. olyan 200e.).
És az importot is figyelembe véve szerinted lehetne gazdaságosan üzemeltetni egy zokni gyárat (normális bért fizetve a magyaroknak, rezsi stb.).
A függőség csökkentését támogatom, ami konstruktív, de ami gazdaságtalan azt fölösleges erőltetni, mint egy kényszertermelésben.
Ráadásul nem akarok antimagyarkodni, de ami magyar termék (lásd Szarvasi kávéfőző, de tisztelet a kivételnek pl. könnyűipari termékek, építőanyagipar stb.), az néhol designban eléggé piacképtelen (30 éves változatlan formavilág). A magyar embereknek megnőtt az igényük a design irányába is (joggal). Fel kéne nőni design szempontjából is (a kínaiak ezt megtették, felismerték), de itthon (designer mondta) a magyar termelő cégeknél erre nincs igény. Így pedig ez itthon se lesz sikeres.
De szerintem az normális, ha valaki elmegy nyugdíjba, nem fog úgy élni, mint az aktívak. Persze, megint csak szerintem...
"Más: az idézett táblázat a megtakarítások mennyiségéről szól, ami mellől nagyon hiányzik az adósságok kimutatása is"
Elvileg nettó pénzügyi vagyon (oda van írva).
"a magyarok pénzügyi helyzete valójában NEGATÍV(!), ami a valóság szerintem, vagyis átlagban nemhogy vagyona nincs a magyarságnak, hanem adósságban úszik."
Látod, most te vagy negatív :-) próbálok egy pozitív, reménykeltő adatot közölni, hogy igenis nem vagyunk hülyék a pénzügyekhez (se) /utalva az antimagyarizmus topicra/, erre te közlöd hogy csak a felső 100 000-nek köszönhető ez :-) Ejnye....Persze, hogy így van, de akkor is ;-)
Az utolsóval nem értek egyet, mert ne másnak gyártsunk zoknit, hanem magunknak. Minden magyarnak magyar zokni!!! lehetne a jelszó. Nem biztos hogy rosszabb, mint a 3 gyerek, 4 kerék.
Még annyira függünk nyugattól, ha itt elmenne a forint, tömegek nem tudnának kifizetni semmilyen rezsit. Az meg nem annyira lenne jó...