Regisztráció Elfelejtett jelszó

Még szokatlanabb válasz avagyonról, vagyonosodásról, tőzsdéről,

Re: átlagvagyon

#533584 lagwagoner Előzmény: #533508

"Aztán az ütött vissza később, mert már hitelt nem kaptak, de a régit törleszteni kellett"

Kétségtelen: ebben nincs is vita közöttünk.

"Észak-Amerikában alig valakinek van ingatlana, mindenki bérel."

Így van, azonban a meglévő ingatlanállomány is magántulajdonban van (ingatlanhasznosító cégek, de magánszemélyek is), tehát az ingatlanokkal rendelkező és azt kiadó tulajdonosok vagyonát növelhetik az ingatlanok.

Emellett ott vannak a nyaralók stb.

"Melyik gazdaságot? Hát, az amerikaiak nagyrészt a sajátjukat, mi meg a hűbérurakét, hívjuk őket EU-nak. "

úúúgy van.

A feldolgozó ipar most indul be elvileg....

"De ha az Eur felértékelődik 10%-al, máris 10% vagyonvesztést könyvelünk el."

Deviza államkötvény.

"A kínaiak pet palackból készítenek zoknit. Mi miért nem tudjuk megtenni. "

Na viszont ezért kéne pont a gyengébb HUF. Kínaiak is folyamatosan értékelték le a jüant.

Re: nincs cím

#533583 Előzmény: #533570

c.)

Namármost, akinek van 80 millája öregkorára, az nem azon az életszínvonalon él, amit számolsz. Azaz, kb azt csinálod, hogy egy átlagnyugdíjas átlagnyugdíjára rászámolod ezt a pénzt és azt mondod: Ez a háváj. Csak ez teljes tévedés. Akinek van öregkorára ennyi BEFEKTETHETŐ pénze, az nem olyan lakásban él, aminek 30 eFt a rezsije, hanem mondjuk legalább 100eFt. Ehhez ha veszel egy gyógyszerköltséget, SZERÉNY(!) életmódot, akkor most jársz a 225kHUF-nál. Ekkor azonban még mindened lerobban, nincs karbantartva, nincs felújítva, nincs semmiféle fejlesztés, csak vegetálás.

Vagyis igen erős visszalépésről beszélnénk a korábbi életszínvonalhoz képest, hiszen a 80 milla félretételéhez azért kellett egy 6-800ezres fizetés, amiből 200k-t félretéve jutnánk talán ideáig hosszú idő alatt (és örökségekkel), vagyis valójában egy minimum lefelezett(!) életszínvonalról beszélnénk.

Az pedig nem nyugodt öregkor az ilyen ember számára, hanem bizony nyomorgás és erős színvonal leadás.

#533570 Ricsi Előzmény: #533565

a). Azért a 90 évvel igen fölélőttem a realitásnak

b). Semmilyen befektetést nem számoltam

c). Egy nyugdíjas a normális élethez nem költ el havi 225K huf-t, az már nagy lábon élés. Egy ilyen kp állománnyal rendelkező nyugdíjasnak van berendezett lakása, normális ruhatára, szóval szinte csak kajára és szórakozásra költ. Kajára kell 100 000K (napi 3 000, ebből bármelyik kajáldában (nem drága étterem) kényelmesen elvan). Rezsi mondjuk 30K huf, marad még 100K szórakozásra. Nem olyan kevés az ám... Persze szigorúan szerintem...

#533566 Dr. ursi Előzmény: #533563

ti meg valami más világba éltek :o) 60évesen csak nagyon keveseknek van 80millája, de a többségnek írd és mondd még csak 80ezre sincs értsd forintban ...

#533565 Előzmény: #533563

10 éve havi 225000 HUF igen nagy pénz volt és abból király módra lehetett élni. Ma már nagyon nem. Amivel pedig nem számolsz az az, hogy ha mondjuk orvosi kezelés kell, vagy ápolás, ahhoz már kezd erősen kevés lenni a pénzed mondjuk az utolsó időszakodban. De kétségtelenül az is egy modell, amiben felélsz, csak nekem annyira nem szimpatikus, mert a felélésbe bármikor bekerülhet valami porszem és akkor a földre esel.

#533564 Előzmény: #533554

Valóban nem, de a ~1-2% reálhozamhoz képest még mindig inkább leszel király :)

Ti teljesen elszámoljáto…

#533563 Ricsi

Ti teljesen elszámoljátok a dolgot, komolyan mondom...

Ha valaki 60 évesen elmegy nyugdíjba, és van 80 millája, ami 280 000 Eur, akkor ha azt mondja, élek még 30 évet, évente van 9 500 Eur, ami havonta kb 790 Eur. Jelenlegi árfolyamok szerint ez 225 000 HUF/hó. Ebből kényelmesen megél. Miért nem elég az a pénz, amid van? Ha a halálodra elfogy, kit érdekel? De most komolyan? Innen is látszik, mennyire máshogy látunk, gondolunk, értelmezünk dolgokat.

Azt nem számoltam, hogy a többi pénz, amit nem élsz fel, kamatozik, tehát ez mindenképpen több.

És én azt látom, akinek volt 10 éve havi 225 000 HUF, igen jól élt, de ma sem szűkölködne.

#533554 xmann Előzmény: #533549

200m bol valóban tudsz venni 20 lakást ami ki tudsz adni havi 50-60 ezerért . Probléma : nem lesz teljes kihasználtság , amortizáció, felújítás plusz valóban egy embert erre fel kell venned azaz a havi 1-1,2 m forintból megmarad kb a fele . Mínusz adó . Ez havi 400-500 ezer forint. Azért ennyiből nem leszel túl nagy király

#533549 Előzmény: #533544

Azért az utóbbi sem igaz, csak akkor, ha reálbanki kamatból akarsz megélni. Egyebekben 200 milliából simán veszel mondjuk 20 olcsó lakást, felveszel rá egy verőembert, aki behajtja a béreket és még adózva is sokkal jobban jársz. Vagy éppen, veszel belőle 4 nagyobb ingatlant és azokat adod ki. És akkor még nem számoltunk azzal, hogy milyen életszínvonalon szeretnél élni és hogy hol.

Ha a biztonságos öregkor tényleg csak 200M-val lenne elérhető, akkor az Magyarországon kvázi nem létezne. Ehhez képest milliószámra élnek meg öregkorukban az emberek.

#533546 Előzmény: #533503

Ez gyakorlatilag felélés, hiszen az inflációval csökken évente a vagyonod - ha azt nem veszed figyelembe akkor, amikor a kamatot feléled. 2-3% reálhozam mellett a ~80M semmit sem ér.

Más: az idézett táblázat a megtakarítások mennyiségéről szól, ami mellől nagyon hiányzik az adósságok kimutatása is. Ha figyelembevesszük a korábban említett milliárdosok vagyonát is, akkor az derül ki szerintem is, hogy már a nagy része el is ment és akkor most tegyünk hozzá még egy 100.000 fős jól élő réteget, és ott tartunk, hogy még 7500 milliárdot le kell venni ebből a pénzmennységből és máris ott tartunk, hogy a megtakarítás jóval kevesebb mint az adósság, vagyis az adódik, hogy a magyarok pénzügyi helyzete valójában NEGATÍV(!), ami a valóság szerintem, vagyis átlagban nemhogy vagyona nincs a magyarságnak, hanem adósságban úszik.

Namármost, természetesen az ingatlan a szokásos kakukktojás, amit ugye a hitelek miatt a bevétel oldalhoz is hozzá kellENE tenni, azonban a devizauzsorázás eredményeképpen ezt sem lehet megtenni, mivel az ingatlanuzsora nagy részében az ingatlan értéke nem éri el a banki követelés értékét, azaz valójában az is a negatív oldalra kellene, hogy kerüljön, vagyis összességében nagyjából nulla lehet (a végtörlesztés miatt talán még negatív is) a jelzáloggal érintett ingatlanvagyon a lakosság kezében.

#533544 xmann Előzmény: #533503

Tipikus hiba: rakjunk be 80 M-t a bankba, az 5% kamattal 4 M, abbó meg lehet élni.

NEM.

Ugyanis egyrészt a kamat nagy része csupán inflációs kompenzáció és nem reálkamat másrészt meg van egy csomó adó is. Úgyhogy maradjunk annyiban hogy biztonságos öregkorhoz minimum 200 M kell, de inkább több

#533508 Ricsi Előzmény: #533506

Az előző hozzászólásodhoz:

Akkor adtak Suzukit pl 10% kezdővel, meg tv-t 0% kezdővel, így lehet fogyasztani. Aztán az ütött vissza később, mert már hitelt nem kaptak, de a régit törleszteni kellett. Még karácsonyi ajándékra is volt hitel, ha emlékszel rá...

Észak-Amerikában alig valakinek van ingatlana, mindenki bérel. Szóval én azt gondolom, azért az átlagnak ez valós pénzügyi helyzete. Ha nem, hát nem, én nem akarlak meggyőzni róla, itt elmondjuk, ki mit gondol erről-arról...

Melyik gazdaságot? Hát, az amerikaiak nagyrészt a sajátjukat, mi meg a hűbérurakét, hívjuk őket EU-nak. Én már régóta mondom, minden magyar kormány legnagyobb hibája (az előzőé, és a mostanié is, szóval én nem akarok napi politikába belemenni), hogy nem kezdik feléleszteni a magyar ipart. Mondok egy példát.

Minden magyar háztartásban van tv. Gyártsunk tv-t. Lehet mondjuk az 5 évvel ezelőtti modern, kevesen akarnak 70 centis plazmát, az átlagnak jó a 42 is. És adjuk el elérhető áron. Mondjuk Sony-Panasonic 100K HUF, Orion meg 60K HUF. Ezen is lenne haszon bőven, mindketten tudjuk. Indítsuk el újra a cipőgyártást, a cukorgyártást, a zoknikötödéket, a mittomén micsodát. És akkor a fogyasztás minket gazdagítana. Nem kell ezt óriási léptékkel csinálni, legyen cél először az, minden magyar ember magyar zokniban járjon.

Lehet, kicsit demagógnak tűnik, de ha ezt nem tesszük meg 1-2-3 éven belül, illetve nem indítjuk el, mérhetetlenül le fogunk szakadni, méghozzá behozhatatlanul. Én így látom. És akkor mérhetünk mi bármilyen vagyont, semmit nem fog érni.

Mert most mi a helyzet? A 4 millás vagyon mondjuk 15 000 Eur. De ha az Eur felértékelődik 10%-al, máris 10% vagyonvesztést könyvelünk el. De ha függetleníteni tudjuk magunkat kicsit a világgazdaságtól, messze nem fog annyira fájni.

A kínaiak pet palackból készítenek zoknit. Mi miért nem tudjuk megtenni. Az alapanyag 0, talán még fizetnének is, ha elvinnénk. Na, ez nem ennek a topicnak a témája, így nem fejtegetem, de gondold végig...

#533506 lagwagoner Előzmény: #533503

"A másik, ami fontos szerintem az az, hogy 73-83 M-t lehet egy olyan tartaléknak tekinteni, ami a nyugdíjas korunkra normális, a világ másik részén mért polgári élethez is elég. "

Nem. A belinkelt cikkben egyértelműen le van írva, hogy benne van az ingatlan:

"Amíg egy statisztikailag közepes kanadai háztartás nettó vagyona 2011-ben 363.202 amerikai dollárra rúgott, addig egy amerikaié "csak" 319.970-re. (Az értéket a háztartások összeadott ingó és ingatlan értéke adja, amelyből kivonták az adósságot.) "

Szóval se USA-ban, se Kanadában nincs meg az átlag 80 milliós nettó pénzügyi (!!!) vagyon. Csak ingatlanokkal.

Pénzügyi vagyonban Svájc vezet: 60M HUF/kopf, viszont arról nincs szó, hogy ez nettó lenne.

4 milla jó tartalék, nem pedig jó tőkejövedelem teremtő. Ezt senki nem vitatja.

"Szóval fogyaszt, ami növeli a gazdaságot."

Kérdés melyiknek.

#533503 Ricsi Előzmény: #533497

Az ingatlanvagyont természetesen nem számoljuk, hiszen olyan sehol nem volt, hogy 20-30-40 millás belvárosi lakásokat adtunk oda 2-3-400 000 Forintért. Rengeteget torzítana a képen.

A másik, ami fontos szerintem az az, hogy 73-83 M-t lehet egy olyan tartaléknak tekinteni, ami a nyugdíjas korunkra normális, a világ másik részén mért polgári élethez is elég. 80 millát beraksz a bankba, kapsz évi 5%-ot, az akkor évi 4 milla, havi 300K. 4 millánál kicsit más a helyzet.

Ezért talán van egy határ az értelmes embereknél, hogy felhalmoz valamennyit (amennyi elég lehet a nyugdíj mellett vagy helyett), a többit meg eléldegéli. Utazik, szórakozik, öltözködik, bútort és autót cserél, stb, stb. Szóval fogyaszt, ami növeli a gazdaságot.

#533502 lagwagoner Előzmény: #533501

"Na, ez nincs meg a vizsgált időszakban."

Meg van a vásárolt javakban, nem? Így kikerült ebből a statból.