Regisztráció Elfelejtett jelszó
Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

MNYP, avagy visszalépjek, minek?

Re: nincs cím

#517397 banyaiz Előzmény: #517394

"de nem neked :o)))))))))))))"

Azért egy jó bróker tudja, hogy akkor keres igazán sokat hosszú távon , ha az ügyfelei is sokat keresnek hosszú távon.

Elvileg ezt egy jó politikus is tudja.

Persze mindkét területen vannak akik az utánunk az özönvíz elméletben dolgoznak. :)

De azért ami itt mnyp témában ment, és néhány egyéb ügyben az még Tadzsikisztánban, vagy Üzbegisztánban sem biztos, hogy átlagos téma lenne, nem az EU-ban. Persze háborúban állnak csapataink, keménynek kell lennünk.

#517394 Dr. ursi Előzmény: #517384

"Szerintem ahhoz vkiben megbízz tudnod kell mit miért tesz. Ez egy profitorientált cégnél egyszerű , minél nagyobb profitot akar."

de nem neked :o)))))))))))))

és kevered a szezont a fazonnal, lásd. pl. elvtársak fogalom és kép zavarban szenvedsz.

engem viszont most szólít a munkahelyi kötelesség :o) egy kis profitot kell termeljek a munkahelyemen: egy profitorientált pénzügyi befektető és szolgáltató cégnek az ügyfelek pénzéből ;o)

#517384 banyaiz Előzmény: #517381

Nem vontam ki magam a közösségből. Az elvtársak szerettek volna ilyen színben feltüntetni miközben azért a járulékom 75%-át levonták, majd mivel megint szomjasak lettek (kellett a pénz) 100%-át átirányították először határozott, majd határozatlan ideig, közben pedig arról beszéltek kiírtam magam az állami rendszerből.

Erre én szerényen annyit mondtam ezek megőrültek. :)

Ezzel ösztönöztek a maradásra mivel annyira elmebeteg, és törvénytelen módon keménykedtek fenyegetőztek, hogy úgy véltem ez így nem maradhat meg. Ami nem is volt alaptalan a részemről ahogy elnézem.

De egyébként jobban bízom valóban egy profitorientált cégben, mint az ilyen forradalmár félékben. Szerintem ahhoz vkiben megbízz tudnod kell mit miért tesz. Ez egy profitorientált cégnél egyszerű , minél nagyobb profitot akar.

A forradalmároknál bonyolult, egyrészt gyakran lesznek szomjasak alkoholistáknál előfordul az ilyen, másrészt egyszerű eszközökkel dolgoznak, harmadrészt néhánynak közülük a Lipóton nem ártana egy alapos kezelés, egyszóval összefoglalva politikusok. :)

#517382 Dr. ursi Előzmény: #517373

merre szoktál motorozni ?

házak között szűk kis utcákban ahol az ablakok közvetlen nyílnak vagy kint a szabadban, erdőben ?

a gerincemmel semmi baj :o) bár 8 évesen volt egy enyhe gerincferdülésem, és a sok éjszakai olvasástól asszem az 5. csigolyám a nyakamnál kissé jobban kiáll.

oszkópetyka ennyire jól ismered ahogy engem is ?

#517381 Dr. ursi Előzmény: #517365

nos, ha tudod hogy egy közösség úgy működőképes ahogy leírtam, akkor miért akarod és vonod ki magad a közösségből ? a közösségi hozzájárulásból ? talán mert nem tartasz igényt a közösségre ?

ők anno csak annyit mondtak, hogy aki igényt tart a majdani közösségi gondoskodásra értsd állami nyugdíj az jobban teszi ha visszalép, azaz ha maga is hozzájárul a közösség mostani gondoskodásához.

aki pedig nem akar hozzájárulni a mostani közösségi gondoskodáshoz az számítson arra hogy a közösség sem fog gondoskodni róla értsd állami nyugdíj.

ez így fair.

- ha befizetsz a közösbe most, akkor te is kapni fogsz.

ha nem fizetsz be most a közösbe, a jővőben ne is várd hogy kapnál. -

ennyi.

az hogy voltak változtatások utána, az lobby.

de a végkifejlett az, hogy egyre többen és többen értették meg és értik meg - - közé tett alaptételt, amiben semmi felháborító nincs és semmi főbelövési veszély :o)

főbelövést itt az követ el aki kivonja magát a közösségből mert onnantól fogva magára maradt.

egyedül lesz a világban.

de ha ez téged nem aggaszt akkor még csak annyi:

profitorientált cégekre nyugdíjamat bízni az felér egy főbelövéssel :o)

#517377 banyaiz Előzmény: #517371

Túlbiztosították , és túl magas költségeket számoltak fel, mondjuk erre is törvény adott lehetőségeket, ezért még nem kellett volna szétkapni őket vsz.

Le volt szabályozva mennyi mehet kockázatosabb eszközökbe, és ez egészen 2007-ig ha jól emlékszem nem volt túl nagy arány, szóval extra hozamokra nem lehetett számítani. Túl volt biztosítva. Ez látszik is a hozamokon hiszen reálhozamot értek el úgy, hogy közben a világban válság válság hátán.

Ha jól tudom usában van olyan lehetőség, hogy a teljes befizetés részvényekbe menjen. Na ott biztos van méretes ingadozás az egyenlegben/év, nem beszélve 1x évekről. Igaz a kockázat is arányosan nagyobb.

Azért annyira nem vagyok fiatal (max lélekben) :D

#517374 banyaiz Előzmény: #517363

Manyup privatizálás? Ezek már amúgy is magánpénztárak. Bankok, biztosítók üzemeltették, és a pénztártagok közösségének a tulajdona .

Kinek privatizálták volna? Az ing, mkb, otp stb pénztárt az állam eladta volna? Az érdekes lett volna eladják ami nem is az övék. :)

Szerintem a társadalombiztosítás privatizációjára gondolhattál.

Egyébként még annyit az előzőhöz, hogy ez az egész épp azt üzeni, hogy még a magyar kormány számára is szabadon értelmezhetők a magyar törvények. Értsd éppen ahogy az érdekeknek megfelel.

Sajnos ez nem csak mnyp ügyben figyelhető meg. Ez még talán annál is komolyabb probléma mint az mnyp szétverése.

#517373 Papus_stock Előzmény: #517335

>>egyébként bejönne egy hiper-szuper infláció és sok manyupos szétszarná magát úgy tülekednének vissza az >>állami rendszerbe :o)

A saját hajlékony gerincedből indulsz ki ? Lehet, hogy csak 2-en maradunk a manyupban de akkor én leszek a 2. Oszkó P. mellett.

>>addig mondják: nem adok semmit a közösségnek, mert minden az enyém.

A járulékom 75%-a igen tekintélyes összeg, nem elég ? Pedig eltart egy-két sőt sok ingyenélőt.

A "közösség"-től csak annyit várnék amennyit én adtam de már most is sokkal kevesebbet kapok mint pár évvel ezelőtt. Viszont kaptam egy két sőt több új adót remélem megköszönnöm nem kell.

P.

#517371 Dr. ursi Előzmény: #517351

hát erre scak annyit hogy az őrültek elszabadulása jól látható volt anno egy bizonyos ep ülésen ...

szégyen és gyalázat hogy ilyen kisstílű, ostoba vagy épp végletekig középszerű, imitt-amott velejéig romlott cheap jeanok ülnek egy európai parlamentben.

hol élünk kéremszépen ?! milyen világgá fajult világunk ?!

amikor a lumpenproletárok és aberrált elemek akarják megmondani mi a helyes és helytelen ...

egyébként nyugdíj ügyben - most csak a eccerű gondolkodásmódra hagyatkozva - tudod én a legelejétől tag voltam manyupban :o) én voltam a 23-dik tag az első általános magyar magánnyugdíjpénztárban :o) a 23. manyupos :o))) szóval mint tőzsdével bizonyos ideje foglalkozó amatőr annyit még én is láttam eddigre hogy kicsit kevés a produkció és hogy a ****omból lesz nekem ebből nyugdíjam amiből majd megélek, ezért mint mazsom a farkának ... és elsők között követeltem a pénztártól hogy adja ki a pénzem mert én lépek vissza, mert nem akarok olyan cégbe fizetni ahol olyan fbtagok ülnek akik offshore cégekbe nyúltak le közös vagyont mert már ez mutatja a hozzáállást és nem akarok olyan tag lenni akinek a pénzét olyanok kezelik akik muppetnek néznek, ahol hatalmas vízfejet tartanak fenn, ahol a költségek folynak kifele az én nyugdíjra szánt befizetéseimből.

anno tudod 8 %-ot vontak el scak kts-re

egyébként amikor a belépést pl kötelezővé tették talán 96 vagy 97 volt az, akkor meg az ellen tiltakoztak a fogyasztói társadalmi rétegek :o)

fiatal vagy még.

nem ismered az életet.

de majd kitanulod.

Re: vagyon vagy reálhozam? nem mindegy.

#517367 prospero Előzmény: #517148

"96-ban amikor indították a rendszert akkor pont egyensúlyban volt"

"Na ezt az egyensúlyt kellett volna megőrizni és eszetlenül nyugdíjat emelni meg rokkantosítani csak azért, hogy szép legyen a foglalkoztatási statisztika.96-ban amikor indították a rendszert akkor pont egyensúlyban volt"

Pont egyensúlyban volt azt jelenti, hogy mielőtt indították a rendszert 1 évig volt egyensúlyban. Azaz a döntéshozók tudták, hogy minden egyes mnyp-ba átlépő hiányt fog generálni. Az elején sokan léptek át, még olyanok is, akiknek nem kellett volna. Minden egyes átlépő egyre nagyobb hiányt generált. Ezt minden évben követni kellett volna, vagy adó, vagy járulékemeléssel ahhoz, hogy a rendszer egyensúlyban maradjon. Ehelyett hitelt vettek fel rá, a következő generációra akarván terhelni ennek költségét. Mielőtt megszűntették a mnyp rendszert, kb. 10%-kal több járulékot kellett volna fizetni az államiba évente (ezt a járuléknövekedést 13 év alatt sikerült összehozni), hogy a mnyp pénztáradban lévő pénz megmaradjon. Azaz teljesen igaza van AT-nak:

13 év után oda jutottunk, hogy ahhoz, hogy megmaradhasson a mnyp rendszerben a 10%-od, ahhoz még 10%-ot kellett volna fizetni az államnak. Ráadásul, úgy látszik egy életbiztosítás tényleg jobb, mert ott legalább a tőkét és annak hozamait is megkapod, mnyp rendszerben pedig csak a járadékot. Azaz a megtakarításaidnak a dupláját fizeted ki azért, hogy havi kb. 150-ed részéhez hozzájuss a megtakarításaidnak, amiből a tőkét soha az életben nem látod viszont. Plasztikusan picirigó példáján: 6 millió forintot takarított meg a mnyp-ban, ezt a 6 milliót be kellett volna csengetni mégegyszer az államnak, azaz összesen 12 milliót, azért, hogy havi 40 ezer forint járadékra jogosult legyen. És akkor egyensúlyban marad a rendszer. Így van. A politikusok szúrták el az egészet, úgy hívták Bokros Lajos.

Ettől függetlenül egyéni szinten, ha extrém magas megtakarítással rendelkezel, mint pl. picirigó, akkor arra az időre amíg él, lehet, hogy több nyugdíjat fog kapni. Miért csak lehet?

Azért mert kb. fele annyi megtakarító lesz 20-30 év múlva, akinek értékesítsék a nyugdíjalapját. Azaz megtakarításainak értéke drasztikusan csökkenni fog.

Vannak olyan vélemények, hogy a különböző válságok akkor törnek ki, amikor nincs elég új belépő a piacra azaz párhuzamosan a demográfiai válságokkal. pl. Ennek a hitelválságnak a kirobbantója az volt, hogy már nem tudtak hová hitelt kihelyezni, illetve már nem volt akinek továbbértékesítsék a nagy kockázatú befektetéseket. Azaz nem voltak megtakarítók.

Amikor a fejlett világban 2 gyerek helyett születik 1,5 mondjuk átlagban, Magyarországon 1,3, akkor egy ehhez hasonló válság még súlyosabb formában fog jelentkezni, mint most, amikor kb 1,8 gyereknek kellene eltartani a két szülőt.

Tehát a nyugdíjas éveidre a megoldás nem a manyup, hanem a gyerekvállalás. Az a legjobb "befektetés".

Plasztikusan: Ha kincset keresel, azok a gyermekeid. És nem a mnyp pénztárad.

#517365 banyaiz Előzmény: #517358

Ez rendben van, de milyen közösségi érzéseket erősít ez ahogy visszaterelték a népet az állami rendszerbe?

Keresztapa megirigyelte volna a módszert. :) Nem lesz állami a maradóknak, nyilatkozzon az aki maradni akar, aztán mégis lesz, úgy lesz, így lesz , amúgy lesz.

Nem hinném, hogy ettől nagy közösségi összetartás érzelmek öntötték el a népet. :) Sajnos.

Ez inkább azt az érzést erősíti, hogy vedd el amit akarsz bármi áron, és ha valakinek nem tetszik üsd fejbe néhányszor jó erőssen, ha még mindig akkor rúgd is fejbe. Kb ez az üzenete :) Nem mintha amúgy már nem lennének ezek az érzések általánosak, de még a kormány is erősítse az nem biztos jó lépés. Főként, hogy könnyen elkerülhető lett volna.

Farkastörvények.

#517363 Előzmény: #517359

Akkor már igazán megkérdezlek: ennek alapján neked mi a véleményed a "normális szakmai érvek" alapján arról a liberálbolsevik ELFOGADOTT(!) törvényről, amely taggá tett volna téged, és nem ügyféllé, valamint az egész vagyonodat magáncégekhez tette volna át úgy, hogy ahhoz semmi közöd se legyen.

Mert szerintem az volt az igazi ámokfutás, amikor az összeomlás szélén álló költségvetést félig-meddig bevallottan a manyup privatizálásával akarták kistafírungozni, azaz a 3000 milliárd nagyjából 6-700 milliárdért való eladásával. Talán még emlékszel a "szakétői számokra", amivel mint valami purdét, vagy rabszolgát akartak eladni az egészségügyi "szakértőknek" is 12-15eFt-ért...

Nos? Az szerinted jobb ennél? Azt miért felejted el?

#517360 Előzmény: #517338

"szerk: Jabazz, mindig megfeledkezem a program többi pontjáról. Fenntartható lesz, mert 5 gyereket kell csinálni, aki majd eltart, hiszen munkahely is annyi van, a gazdaságunk meg gyorsnaszád."

Hát kérlek, tényleg máshogy volt ez is korábban, mert a segílyezés, meg az alanyi jogú gyeddel megteremtették a megéhetési munkahelyeket, azaz a gazdasági gyerekszülést, és számos öt és még több gyerekes család jött létre, hogy javuljanak a demográfiai adatok, meg hogy legyen majd kit eltartani. Biztos vannak, akiknek tetszik ez a fajta szép jövő, bevallom őszintén, nekem nem. Én nem ilyen gyerekeket szeretnék gyártatni, akiket jó esetben csak eltartani kell, hiszen eleve csak azért szülik őket. Nagyon feledékeny vagy.

"Kerek a történet, szeniális, 1000%-os a terv, mindig elfelejtem... :)"

Esetleg nézzed meg egyszer a kiadási oldalt is, ne csak a saját zsebedet. Aztán majd rájössz a valóságra :)

#517359 banyaiz Előzmény: #517356

Túléljük persze, mi ez a magyar történelem viharaihoz képest , egy kis kommunizálás, de azért nem felejtem el nekik ezt az ámokfutást.

Amennyiben normális szakmai érvekkel intézték volna ezt, még elment volna egy kis jóindulattal.

Ahogy lebonyolították az viszont mindent alulmúl, illetve majdnem mindent mert más ügyekben is hozzák a szintet. :)

#517358 Dr. ursi Előzmény: #517345

a közösség nem így működik.

a közösség arról szól, akkor működik, ha az egyén nem magán, hanem a másikon, másokon, más egyénen, más egyéneken segít.

ekkor a közösség működik.

és visszahat az egyénre a segítése, azaz őt nem maga, hanem mások segítik meg.

mielőtt kiforgatod :o) ez nem azt jelenti, hogy akkor ülünk és várjuk hogy megsegítenek - persze vannak ilyen ingyenélésre berendezkedett embertársaink is, meg olyanok is akik mindig is abból éltek hogy a közösségi értékeket élték fel - hanem azt jelenti hogy legjobb tudásunk és jóakaratunk mentén éljük életünket építjük családunkat, közvetlen és tágabb környezetünket-közösségeinket, hazánkat.

ez egy visszacsatolásos erősítő folyamat.

usában tudják miről van szó.

#517356 Előzmény: #517351

Hát a liberálbolsevik vallási fanatizmus és összetartás erősebb mint valaha, egyebekben az őrültek Brüsszelben szabadultak el és a közösségi (társadalom többsége) érzelmek is inkább arra hajlottak, hogy legalább egy kis pénzt visszakapnak és boldogan léptek ki ezeből a mocsadékokból.

Jövőre már senki sem fog emlékezni azokra a sajtóban megjelent idézetekre, mondatokra, amik elhangzottak, erre csak ti fogtok emlékezni, ahogy évtizedekig fel fogjátok hánytorgatni, hogy elvették a haveroktól a pénzt.

Ez van, túl fogjuk ezt is élni :)

#517351 banyaiz Előzmény: #517345

Ja és akkor még nem szóltam arról ahogy ezt az egész folyamatot levezényelték. Mintha őrültek szabadultak volna el, kb olyan színvonalon.

Egy vmi biztos ez nem erősítette a közösségi érzelmeket, nem volt túl építő jellegű az az üzenet amit ez hordoz. Talán erre sem ártana egy ország vezetésének figyelni, bár elnézve a stílusukat valahol nagyon az alapoknál kellene kezdeni , nem ezen a szinten amit itt problémaként felvetek.

#517350 Előzmény: #517345

"Szomorú az vsz ha egy tőzsdés oldalon az állam gondoskodására kell számítani."

Még szomorúbb, ha valaki amellett agitál, hogy lopják már el a pénzét.

"Amúgy ez az Mnyp pillér vsz egy nagyon jó ötlet volt."

Akkor miért kellett rá kötelezni az embereket? Ha annyira jó, nyilván boldogan léptek volna át. Csakhogy ez nem így volt, kényszerítették rá őket, és ahogy csak lehetett (2008-2009!!!), azonnal vissza is léptek onnan az emberek. Innentől azon vélekedésed, hogy az erőszak miatt léptek vissza, az megdőlt. Akkor is visszaléptek volna, ha reálhozam se lett volna. Ez az, ami tudható.

"25% pénz kockázatosabb eszközökben, magában hordozva a lehetőségét a nagyobb hozamnak."

Nem kényszeríthetsz senkit hogy tőzsdézzen, az meg főleg elfogadhatatlan, hogy arra kötelezzél valakit, hogy a tőzsdére vigyék vadidegenek a pénzét, akiknek a saját profitjuk a lényeges.

"Jó koncepció, finomhangolására lett volna szükség nem a szétverésére."

Baromi rossz koncepció, a jó koncepciót ÖNYP-nek hívják, nem is verték szét, sőt, egyenesen megerősítették. Aki öngondoskodni akar, ott a lehetőség. Akkor meg miről is beszélsz?

"Sbbacsi: egyetértek azzal amit írtál. mnyp szétverésésvel egy jelenbeli állami kiadást , átalakítottak egy jövőbeli kiadássá, mellette megszűnt az esélye annak, hogy 25%-on magasabb hozam legyen, illetve ez a pénztömeg politikusokra lett bízva, adtak egy pofont az öngondoskodás mítoszának stb stb. Több mint bűn....."

Több. Katasztrófális ostobaság így látni.

#517347 Előzmény: #517338

"Most tisztán azt rovod fel, hogy az 1 pilléres nyp rendszernél drágább a 2 pilléres. Óriási felfedezés, eddig ezt nem tudtuk magunktól! :))))))"

Valóban? Te hoztad szóba, hogy "az állami az majd ingyen lesz"? Én csak reagáltam, hogy az pont nem lesz drágább, mert a manyup a drágább. A többi se stimmel, de ezt már megszoktam :)

"A 2(3) pillér nem költség szempontból, hanem diverzifikációs szempontból jött létre, méghozzá elég jelentős elvi különbséggel: a demográfiai problémák enyhítésére. Magán megtakarítás vs felosztó-kirovó."

Értem én a liberálbolsevik mantrát és maszlagot, csak már nem veszi be a gyomrom. Mára ugyanis teljesen nyilvánvalóvá vált, hogy erről egyetlen pillanatig szó sem volt és nem is erről szólt a rendszer, ezt egyébként pont az általam többször említett liberálbolsevik törvénymódosítás mutatta meg, amely csont nélkül újraállamosította és privatizálta volna a "diverzifikációs és demográfiai problémák" miatt létrejött államadóssággyártást.

Semmiféle magánmegtakarítás nincs, hiszen a megtakarításodat ellopják. Az állami tulajdon, az állami vagyon, az állami adóbevételeknek az uzsoramaffiához való átirányításáról beszélhetünk KIZÁRÓLAG.

"Ég és föld."

Valóban. Az állami rendszer működik, ez meg csak feneketlen kút volt. Tiszta szabadpiaci szabadrablás. Egyebekben újólag jelezném: Ha annyira jó lenne ez az embereknek, akkor nyilván nem kellett volna őket belekényszeríteni, és nyilvánvaló a számok alapján, hogy ahogy leléphettek, a 97%-uk dobta is ezt a szabadrablást. Innentől még mit akarsz ezen védeni?

"Igen, nyertél 2Ft-ot a kasszák bezárásával."

Mennyit is?

Évente 400(!) milliárd forintot a költségvetésben, amit nem kell az uzsorások zsebébe tömködni. Ezáltal (mivel ezt vagy ingatlanadóval, vagy államadóssággal pótolnád be) megspóroltunk egy forradalmat, a vagy évente 28 milliárd forint(!) kamatkiadást erre a tételre. Ha ehhez hozzáteszem az uzsorások részére eddig kifizetett összegekre felhalmozódott ~3000 milliárd forint állampapírra kifizetett hozamot, akkor az még 210 milliárd HUF évente, vagyis tisztán 400+28+210 milliárdot NEM fizet ki erre a szabadrablásra az állam, ami szerény becsléseim szerint 638 milliárd Forint. ÉVENTE és ez évente növekvő tétel lenne. Namármost, nem pontosan látom, hogy mennyit is takarítottunk volna meg a nyugdíjakon, ha azok jövőre nem lettek volna bruttósítva és adóztatva, de szerintem enélkül egészen nyilvánvalóan SEMMIT sem takarítottunk volna meg, vagyis mondjuk húsz évig előrenézve, amig a bekényszerítettek nem mentek volna nyugdíjba, ez a rendszer csak a kamatok államadósságból finanszírozása (és még csak nem is kamatos kalattal számolva) esetén 12.760 Ft államadósságot generált volna, amelynek a hozamelvárása mondjuk 4% esetében is 510,4 milliárd lett volna, amihez ha a fenti tételt is hozzáveszem, akkor az már 1148,4 milliárd lett volna mai értéken. Namármost, javíts ki, ha tévednék, de ez 30%-át teszi ki a nyögdíjkiadásnak, tehát a 25% csökkentés még csak a nullszalldóhoz sem lenne elég ÚGY, hogy eközben ~1150 milliárd az adósságszolgálat ehhez a tételhez kapcsolódóan.

Innentől pedig számodra is ordítania KELLENE; hogy valójában azért kellen csökkennie a nyugdíjaknak, hogy az uzsorások profitja kifizethető legyen, amit azért kell fizetni, hogy csökkenhessenek a nyugdíjak.

Tessék mondani, milyen két forint ez, avagy hol is van ebben bármiféle haszonnak a lehetősége akár magánszemélyként, akár az államként?

"Lássuk mennyi veszik a másik oldalon... nyilván semmi, most is fenntartható a rendszer."

Semennyi. Amennyiben ugyanis a felosztó és kirovó rendszer úgy működik, hogy annyit osztasz szét, amennyi befolyik, akkor nyilvánvalóan fenntartható a rendszer.

És most kapaszkodj meg, de igazán erősen:

Ha nem kell évi 638 milliárdot az uzsorások számára kifizetni, akkor valójában máris szufficitessé válik a nyögdíjrendszer és semmi szükség a 25%-al való csökkentésre. És mivel előremenőleg az uzsorás szolgálat exponenciálisan növekedne, így tudható, hogy egyre kevésbé lenne tartható a 25%=az erre kifizetett adósságszolgálat egyenleg, azaz egyre többet kellene fizetni és pont egyre fenntarthatatlanabb lenne a rendszer.

Hát nem érdekesek a számok? :)