Regisztráció Elfelejtett jelszó

Nemzetközi és magyar gazdaság magyar aktuálpolitika nélkül

Franciaország a baloldal kezében - teljes szétzüllesztés lesz ott?

#509266 prospero

Lehet tulajdonképpen most fog megtörténni Franciaország teljes szétzüllesztése, hasonlóan Magyarországhoz?

http://www.mfor.hu/cikkek/Tortenelemora___a_ket_szocialista_Francois.html

"Érdekes módon Hollande javaslatai nagyon sok ponton hasonlóak Mitterrandéhoz: nyugdíjkorhatár-csökkentés, közalkalmazotti létszámnövelés, adózzanak a gazdagok sokkal többet, stb. Ezek az intézkedések önmagukban azonban nemhogy növekedést nem fognak generálni, hanem fenntartják az adósságválságot, amiben immáron Franciaország is nyakig benne van, hiszen adóssága közelíti a 100%-ot. Habár a túlzott megszorítások politikája valóban önsorsrontó spirálba helyezi az európai gazdaságokat, ám Hollande javaslatai ehhez képest semmi érdemi előrelépést nem jelentenek, semmilyen problémát nem kezelnek. Pont arra lenne szükség, hogy miközben megkezdik a nagy ellátórendszerek átalakítását, és az állami szerepvállalás, költekezés csökkentését, eközben a gazdaságot tegyék szabadabbá, mindezt úgy, hogy az átmenet ne hirtelen, gyors legyen, a deficitcsökkenés fokozatosan menjen végbe, hogy ne erősítse a recessziót. Ezt láthatóan abszolút nem sikerült megérteni, így könnyen lehet, hogy Hollande is - hasonlóan Mitterrandhoz - a szocialistákra jellemző költekezés és állami térnyerés után 2 év után kénytelen lesz a maga megszorító fordulatát véghezvinni...

/Ne feledjük, hogy volt hasonló hazai példa is: a híres 2002-es 100 napos program, amikor klasszikus szocialista intézkedéseket vezetett be a Medgyessy-kormány, aminek eredménye gyors eladósodás lett (az a bizonyos "elmútnyócév"), aminek levét a mai napig isszuk, majd 2006-ban a szakadék széléről letekint Gyurcsány-kormány kénytelen-kelletlen elkezdte a megszorításokat - aminek köszönhetően viszont 5 éve szinte folyamatos recesszió van Magyarországon./"

És jönnek az eredmények:…

#509091

És jönnek az eredmények:

http://www.portfolio.hu/gazdasag/hatalmas_tobblet_volt_aprilisban_az_allamhaztartasban_2.166863.html

Csak egy mondatot emelnék ki:

"A központi költségvetés április havi bevételei az előző év azonos hónapjához képest közel 204 milliárd forinttal magasabb összegben alakultak. A bevételek közül elsősorban az adóbevételek ‑ különösen az általános forgalmi adó, a jövedéki adó és a személyi jövedelemadó bevételek ‑ haladták meg a tavalyi összeget."

Még egyszer kiemelném: "különösen [...] a személyi jövedelemadó bevételek ‑ haladták meg a tavalyi összeget."

Szóval ennyit arról, hogy nem működik ez az adórendszer.

Aztán meg itt van ez a sor is:

"Kamategyenleg

A kamatkiadások 2012 áprilisában 25,4 milliárd forintot tettek ki, 23,9 milliárd forinttal kevesebbet, mint az előző év megfelelő időszakában, a kamatbevételek pedig 8,9 milliárd forintos szintet értek el, 1,6 milliárddal kevesebbet az előző évinél. A nettó kamatkiadások (16,5 milliárd forint) összességében 22,3 milliárd forinttal lettek alacsonyabbak mint az előző évben."

Namármost, tavaly volt egy hisztéria, amikor nagyon megnőttek a költségeink, de áprilisban ez még javában nem létezett. Node akkor hogy is van az, hogy a csőd szélén álló országban ez a gazdaságpolitika számottevően CSÖKKENTETTE(!) a kamatterheket? Tényleg, hogy is van ez? Csak nem azért csökkennek a kamatterhek, mert már kezdjük visszafizetni az adósságokat és arra nem kell kamatot fizetni?

Ehhez pedig már csak ezt kell hozzátenni:

"A tárca közleménye emlékeztet rá, hogy az egyszeri tételektől megtisztított, vagyis azonos bázisú 2011. évi és 2012. évi központi alrendszerű időarányos hiányok esetében az idei évi 27,6%-os mérték lényegesen kedvezőbb lett a tavalyi 50,2%-nál."

és azt, hogy a magyar költségvetés még az idei évben is év eleji nehéz, vagyis jóval jobban állunk, mint ahogy a hisztériáziók elvárták volna. Mint írtam az IMF uzsoratárgyalásoknál, azért akarták minél előbb lezárni, hogy NE jöhessenek a jó hírek és az eredmények, mert ugye ha törlesztünk adósságot, miközben a tartalék is nő (export-import olló természetes hatása), a lakosság is törleszt, akkor piszkosul nehéz lesz eladni azt, hogy nekünk még egy adag uzsorára lenne szükésgünk.

Mert tényleg nincs. És lehet, hogy végre először tényleg eleget húztunk meg ahhoz, hogy ezt már csak tartani, vagy egyenesen picit kiengedni is lehessen.

Re: nincs cím

#508972 Dr. ursi Előzmény: #508964

kivi lettem és beleolvasgattam egy-két hsz-edbe.

nem találok szavakat ... eccerűen annyira jól látsz.

ez az az értelmes, tisztán látó gondolkodásmód, amit annyira hiányoltam minden fórumról.

én köszönöm.

http://www.portfolio.hu…

#508964

http://www.portfolio.hu/gazdasag/ujra_nottek_magyarorszag_nemzetkozi_tartalekai.166831.html

Naszóval:

"Három egymást követő havi csökkenés után áprilisban újra nőttek Magyarország nemzetközi tartalékai - közölte ma reggel az előzetes adatot a Magyar Nemzeti Bank. A statisztika szerint a tartalékok szintje 471 millió euróval 35,17 milliárd euróra hízott, amely úgy jött össze, hogy míg a devizakövetelések sor 428 millió euróval csökkent, addig az egyéb követelések sor 891 millió euróval ugrott."

Érdemes megfigyelni a csatolt ábrát külön is:

http://www.portfolio.hu/img/upload/2012/05/mnbtart120507.png

Amelyről ezúttal már ordít, hogy a lehívott hitelek nem kerültek korábbi hitelek kiváltására, sőt mi több, még a devizában kibocsájtott kötvények is a tartalékot növelték. Innentől kezdve egyszerűen értelmezhetetlen az az elvárás, hogy még tovább növeljük a tartalékokat, hiszen teljességgel nyilvánvaló, hogy nemhogy többre, hanem ennyire sincs szükségünk. És akkor ehhez még adódik az, hogy ha megnézzük a törlesztési kötelezettségeket, akkor teljességgel érthetetlenné válik az, hogy miféle fizetési, avagy törlesztési problémáink merülhetnek egyáltalán fel...

Ismétlés a tudás anyja :)

#507984

Egy tegnapi hírről jutott eszembe megint az, hogy a liberálbolsevik gondolkodásmód (fogyasztás=érték) hogy beleégett az emberek agyába.

Annyira, hogy attól egyszerűen képtelenek szabadulni, azt mintegy mantraként mondogatják tovább egyebekben annak ellenére, hogy teljesen világos, hogy bedőlt a piramisjáték. Tisztára olyan az egész, mint a QuantumXXL károsultak hirtelen jött összeborulása, akik képtelenek elfogadni a valóságot és továbblépni.

Imhol a hír: http://inforadio.hu/hir/gazdasag/hir-495216 leírni

"A gazdaságkutató intézet szakértői szerint ugyanakkor a kormány gazdaságpolitikájában még nincs meg az a fordulat, amely a gyors IMF-megállapodáshoz kellene, ezért a recesszió elkerülhetetlen, a GDP idén másfél százalékkal esik vissza.

A GKI legfrissebb felmérésében a továbbra is alacsony belföldi kereslettel és hitelezéssel indokolja a gazdasági teljesítmény csökkenését."

Mert ebből már tényleg ordít, hogy miről is szólt a liberálbolsevik "gazdasági teljesítmény" és hogy "milyen fordulatot" látnának szívesen, valamint azt, hogy "mi az a recesszió" mert csak a két mondatot kell megfordítani és értelmezni:

"A GKI legfrissebb felmérésében a továbbra is alacsony belföldi kereslettel és az UZSORAFELVÉTLI UNDORRAL indokolja a GDP csökkenését, hiszen UZSORA hiányában a kereskedelem nem tud MÁR SZÁMOTTEVŐ MENNYISÉGBEN IDEGENBEN ÓCÓN GYÁRTOTT ÜVEGGYÖNGYÖKET értékesíteni.

A gazdaságkutató intézet szakértői szerint HÁLA ISTENNEK a kormány gazdaságpolitikájában nincs fordulat, NEM KELL gyors IMF bepucsítás, vagyis NEM LESZ UZSORAPÉNZ, vagyis NEM LESZ ÜVEGGYÖNGY FORGALMAZÁS és ezért a recesszió elkerülhetetlen, a GDP idén másfél százalékkal esik vissza."

Magyarul szó szerint leírták azt, hogy az elmúlt időszakról írtam: A GDP-nek semmi köze nem volt a VALÓDI értékteremtő gazasághoz, valójában csak fogyasztás volt, amely vagyonfelélésből és uzsorából volt finanszírozva, és az ebből lecsorgó mócsing volt ""GDP""-nek elszámolva.

Most akkor gondoljunk arra, hogy az SZK1.0+SZK2.0 és a MANYUP visszacsatornázás, valamint az eszetlen autopályafinanszírozás és management díjak visszaszerzése ELLENÉRE még mindig 1500(!) milliárdot kellett évente megtakarítani, ami ugye a GDP 5%-át(!) teszi ki, avagy az adóbevételek 10%-át.

Akárhogy is nézzük, ez, és a fenti adat annyit tesz, hogy az elmúlt két liberálbolsevik ciklusban évente legalább 2% a GDP növekedésből nem volt más, mint az uzsorából finanszírozott fogyasztás, ami annyit tesz, hogy valójában az ország VÉGIG recesszióban, illetve stagnálás közelben volt az uzsorák ellenére, vagyis a VALÓS gazdaság, a termelés brutálisan lezsugorodott, és EZÉRT van most akkora baj, hiszen az uzsora kiárazódása és az üveggyöngyárusítás visszaszorulása miatt kiderült, hogy egyszerűen nincs magyar KKV szektor, ami munkaerőt tudna felszívni. Mert tényleg nincs, ugyanis eddig nem volt rá szükség, sőt, mindent elkövettek annak megsemmisítése érdekében, merthogy elég fogyasztani, termelni nem kell, vegyük el a vagyont, kótyavetyéljük el mindent, tegyük tönkre, ami még működik, éljünk fel ma mindent alapon.

Ha tehát nincs uzsora, nincs IMF pénz, akkor nem lesz üveggyöngyterítés, nem lesz uzsorabusiness, nem fognak az uzsorások annyit profitálni, ami annyit tesz, hogy "csökken a GDP", pedig valójában az állam, mint olyan, sokkal jobban fog állni, hiszen már most ordít az, hogy a lakosság brutálisan TUD ÉS KÉPES megtakarítani, illetve uzsorától szabadulni.

Vagyis szó sincs recesszióról, egyszerűen arról van szó, hogy eddig a GDP-nek csúfolt számadat nem volt más, mint tömény hazugság, amelyet az tett lehetővé, hogy az EU és az IMF(!) minden határon túl engedélyezte az ország eladósítását, amelyet egyesek "felvásárlásnak" éltek meg, mások azt hitték, hogy "eljött a Kánaán", de valójában és egyszerűen csak a gátlástalan liberálbolsevikok tobzódásainak áldozatai lettünk.

Egyebekben ellenpróba:

"A gazdaságkutató intézet szakértői szerint HA a kormány BEPUCSÍT, amely a gyors IMF-megállapodáshoz kell, AKKOR a recesszió AZÉRT elkerülhetŐ, MERT A FELGYORSULÓ UZSORÁZÁS MIATT a GDP idén másfél százalékkal NŐHETNE.

A GKI legfrissebb ELŐREJELZÉSE A NÖVEKVŐ belföldi kereslettel és UZSORÁZÁSSAL indokolja a gazdasági teljesítmény NÖVEKEDÉSÉT."

QED.

Teljesen világos, hogy miről szól a két irányzat. És, hogy miért nem vezetne, vezethetne TARTÓS eredményre az olcsó kábítószer (semmiből teremtett pénz, a'la kábítószerek) terítése Magyarországon, azért, mert az abból fakadó profit nem itt csapódna le. Pontosan olyan az IMF pénzben való hit, mintha valaki a társadalmi problémákat a kábítószerek legalizálásával és akár olcsó terítésével képzelné el megoldani.

És milyen érdekes, hát nem pont ugyanazokról beszélünk mindkét esetben és nem pont ugyanazok érvelnek mindkettő témában ugyanúgy és ugyanazzal a hévvel a szabad mételyezés mentén és érdekében?

Re: Adóék alakulása Magyarországon

#507982 Előzmény: #507734

Sajnos igazad van, a cikk továbbra is egyoldalú, amit leginkább az mutat, hogy egyebekben ehhez képest progresszív adóztatást szoktak preferálni, ami méginkább visszalépést jelentene.

Hasonlóképpen egyszerűen nem szabadna elfelejteni, hogy a jóval alacsonyabbra engedett kulcsok ENYHE emelése a közelébe nem viszi az említett országokat Magyarország adóelvonásához. Vagyis, pontosan azt nem akarják belátni, hogy ami ott "megoldás" egy enyhe problémára, azaz a "könnyítés" részbeni visszavétele, az itt nem működne, mert nem enyhe a probléma, és nem enyhe megoldás kell rá.

Nyilván nem lenne Magyarországon sem dráma az SZJA kulcs 1-2%-os emelése, ahogy máshol sem az - csakhogy ennek máshol lenne érdemi értelme, nálunk meg nem, mert annyira kicsi bevételt eredményezne. Egyebekben, Szlovákiában éppen most fogadják meg az IMF ""tanácsait"", azaz jön náluk az ingatlanadó, emelik fel szépen az adóterheket. Ez egyébként nem meglepő, mert eddig is tudható volt, hogy azt csak a versenyelőny miatt csinálták egyebekben nagyon ügyesen, viszont hosszú távon azok az alacsony adóterhek nem fenntarthatóak arrafelé sem, hiszen Szlovákiának borzasztóan kizsákmányolta saját magát, sokat kellene most már fejlesztenie, de arra ilyen adóterhek mellett egyszrűen nem lesz, mert nem lehet elég pénzük.

Pont emiatt tehát a mi adóátrendezésünk 14 év után újra először, és időben történik meg, és pont megelőzi a szomszédokat, ráadásul pont kedvezőbb lesz a jobban keresők, sőt mi több, a cégek számára is! Ha ugyanis tényleg bejön az EVA helyet az általam oly sokszor emlegetett ADAM, azaz, hogy kereskedelmi cégek is választhassák ezt az adózási formát, akkor olyan mennyiségű magyar cég fog visszahonosodni, hogy a mi költségvetésünk megkönnyebbül, a szlovák meg megrogyik.

És igen, én is úgy látom, hogy jelenleg az események előtt járunk, illetve mi csináljuk az eseményeket és a többiek csak kullognak utánunk, jó lenne ezt megtartani, és most már lendületet venni. Nekem pont ezért jött be az SZK2.0, mert végre teljesen világosan irányt mutatott, és - ellentétben az Orbán kormány v1.0-val - nem egyszerűen világos, hanem újszerű és egyértelmű alternatívát mutatott a liberálbolsevik irányzathoz képest, valójában úgy keresztezték a korabeli Surányi elképzeléseket (és nem Bokros, lehet, hogy most is ő áll emögött?) a jövőbeli víziókkal, hogy nem egyszerűen látható a szakadék alja, hanem le is érkeztünk oda. Tulajdonképpen aki anno Bokrost és a programját elfogadhatónak tartotta, annak illene erre a programra szavaznia, de paradox módon aki nem fogadta el, az végképp nem szavazhatna a liberálbolsevikokra, akiknek a mai napig ő az egyik ideológusa :) Vicces dolgok ezek.

Ugyanis nem lehet elégszer hangsúlyozni, az SZK2.0 bár mindenkit megterhel, de senkit sem terhel meg kirívóan, pláne azokat akik adót fizetnek - ellentétben a liberálbolsevik elképzelésekkel, amely brutálisan kizsákmányolná az adófizető réteget az inaktívok jólétének a finanszírozása érdekében, egyebekben az uzsorából finanszírozott üveggyöngyárusítást népszerűsítve.

Egyebekben pont ez a gazdaságpolitikai irányzat volt az, ami Surányi-Bokros óta nagyon hiányzott ebből az országból, a valós GAZDASÁGPOLITIKAI választási lehetőség.

És az, hogy LEGYEN végre választási lehetőség.

MOST már van.

És ez azért jó, mert VAN tétje a választásoknak, és viszonylag könnyű eldönteni, hogy kire érdemes, vagy egyáltalán kire lehet szavazni. A lózungok felejtősek, a lényeg az, hogy valaki a saját lábra állást kívánja a magyarságnak, vagy a mankót, mert úgyis csak egy sánta népség vagyunk, aki anélkül járni sem képes.

Végre a GAZDASÁGRÓl lehet majd szavazni, akárcsak a normálisabb demokráciákban :) Mert minden látszat és demagógia ellenére, pont erről szól a szavazás Amerikától Svájcon át Franciaországig. Pontosan arról, hogy melyik oldal képviseli jobban az emberek GAZDASÁGI érdekeit, és arról, hogy ki képviseli jobban az országot a világban. A többi csak a körítés. Eddig nem így volt. Tök jó, hogy megváltozott :)

Adóék alakulása Magyarországon

#507734 prospero

http://www.portfolio.hu/gazdasag/adozas/fajdalmasan_magas_az_adoek_magyarorszagon.166609.html

Ez a portfolios cikk kicsit egyoldalúan próbálja meg bemutatni - szokás szerint a helyzetet, érdemes megállapításait fenntartásokkal kezelni, ugyanakkor az adatok érdekesek.

Ez pedig a kormány elemzése az adóverseny alakulásáról a visegrádi országokhoz képest

http://www.kormany.hu/download/4/3e/10000/Ad%C3%B3rendszer%20-%20elmarad%C3%A1sban.pdf

Érdekes az adóék alakulása Magyarországon:

"Magyarországon 2010-ről 2011-re erőteljes változások zajlottak az adórendszerben: 16%-os lett az szja, miközben kissé emelkedtek a munkavállaló által fizetendő járulékok, csökkent az adójóváírás és életbe lépett a családi adókedvezmény. Az alábbi ábrán látható, hogy ez igen nagy átrendezést jelentett, az átlagbér szintjén a családosok adóterhei (adóék) majdnem 4 százalékponttal csökkentek, az egyedülállóké pedig majdnem 3 százalékponttal emelkedett."

"Az adórendszer változásai azt eredményezték, hogy a családosok számára az adóék csökkent, 2011-ben 32,8% (!!!!!) volt, ugyanakkor az egyedülállók számára továbbra is igen magas, 49,4% maradt. "

Megjegyzés: 2008-ban az adóék 54,1%, 2009-ben 53,4% az átlagbérre vetítve.

De ez is szemléletes ábra ez 2001-es adatokat hasonlítja össze a 2011-es adatokkal:

http://www.oecd.org/document/15/0,3746,en_33873108_33873438_47425999_1_1_1_1,00.html

"Ezzel szemben az OECD országok átlagában az egyedülállókra vonatkozó adóék 35%, a családosokra nézve 33%. " A családos adóék elérte az OECD átlagát!!!!

"Azt mondhatjuk, hogy az átrendeződés a családosok javára történt, az adóék különbsége a családosok és az egyedülállók között 16,6%-os. Ám ez cseppet sem számít ritkaságnak. Ennél még nagyobb mértékben kedvez a családosoknak az ír, a svájci, cseh, szlovén adórendszer, és hasonlóan kedvez a belga, német és az új-zélandi.

A cseh adórendszerben a családosok számára a 20%-pontos adóelőnyt úgy teremtik meg, hogy az egyedülállók számára az adóék még mindig jóval alacsonyabb, mint Magyarországon, 42,5%-os."

Azaz Csehországban a családos adóék 22,5% szemben a magyar 32,8%-kal. A nem családos adóék pedig "csak" 7% ponttal alacsonyabb Csehországban, mint nálunk.

Mondjuk kíváncsi vagyok, hogy ehhez az adószinthez, mekkora állam és magánadósság párosul Csehországban...

Ugyanakkor érdekes a kormány anyaga is az adóék alakulásában. Volt honnan visszavenni, hogy közelítsünk a visegrádi országokhoz. Szerintem nagy előrelépést tett Magyarország, bár még mindig magasabbak az adók a szomszédos országokhoz képest. Néhány érdekesség:

Van egy szemléletes ábra is, amely azt mutatja, hogy az átlagbér 3x körül, milyen elvonás volt Magyarországon. Eszerint 2010-ben az átlagbér háromszorosára 60% körüli volt az adóék, szemben a visegrádi országok 45% alatti értékével. Maga az átlagbérre vonatkozó adóék Magyarországon 2010-ben 46-47% körül volt, szemben a visegrádi országok 41%-os értékével. Tehát már átlagbér tekintetében is 5%-os hátrányban voltunk, nem beszélve az átlagbér 3 szorosa körül kialakult 15% pontos különbséggel. Az átlagbér 10szeresére vonatkozó adóék Magyarországon 2010-ben 60% körüli, a visegrádi országokban 35% körüli tehát már 25%-os volt az eltérés a visegrádi országok javára!!!!

Sajnos, most is magasabb átlagosan az adóék a visegrádi országok javára, de legalább közelítettünk hozzájuk csökkentve versenyhátrányunkat. Volt honnan. Jó lenne, ha tovább tudnánk menni ezen az úton.

"Tehát amit szoktunk mon…

#507671

"Tehát amit szoktunk mondani AT-vel az jelen helyzetben nem tűnik megoldásnak nevezetesen kiadáscsökkentések politikája"

Igen, a kiadáscsökkentés csak akkor működőképes, ha olyan jellegű pazarlások, beruházások vannak, amelyek elhagyása valójában nem érinti a gazdaságot. Tipikusan ilyen lehet mondjuk egy parkfelújítás, vagy főtér építés, vagy az autopálya építések, esetleg más presztizsberuházások, ámde csak akkor, amennyiben azoknak tényleg nincs reálgazdasági kihatásuk, vagyis akkor, ha ezeket a beruházásokat idegen cégek (Strabag lobby) végzik el, mivel ebben az esetben szinte az egész project tiszta pénzkiáramlás az országból, vagyis annak elhagyása valóban csökkenti a költségvetési feszültségeket. Abban az esetben, ha a fenti tevékenységeket belföldi cég végzi el, annyiban már kétes az ügylet megítélése, hiszen a keynesi gazdaságélénkítés, illetve életbentartás legalább annyira fontos, ha nem fontosabb, mint a költségcsökkentés, tehát ez egészen más ügy, bármiről is legyen szó.

Ebből a szempontból azonban egészen téves azon elképzelés, hogy az állam által bérre, nyugdíjra és egyéb járandóságokra (tehát nem munkanélküli segély, segélyezés, hasonló pénzosztások) fordított pénzek ki nem fizetése "költségmegtakarítás" lenne, hiszen ezen járandóságok vagy jelenbeli, vagy múltbeli tevékenységek alapján JÁRNAK, ebben a formában tehát a "költségcsökkentés" fogalma értelmezhetetlen, arról már nem is beszélve, hogy ezen összegek egyrészről visszafolynak az államkasszába különböző csatornákon és adónemeken keresztül, másrészről ezekből nagyon kevés kerül ki az országból, azaz a "gazdaság vérkeringéséből", vagyis tulajdonképpen ezek csökkentése FÉKET jelent, méghozzá fékbehúzást, avagy, ha nagyon gyorsan vonod el ezeket a kiadásokat, akkor az vészféket, amitől az egész gazdaság összedől, hiszen valójában nem teszel mást, mint hogy "eret vágsz" a betegen, de úgy, hogy lecsapolod az egész vérét.

Ez teljességgel hibás és böszme módon hibás gondolkodásmód egy fogyasztói(!) társadalomban, aminek az alapja a minél nagyobbra pumpált vérkeringés. Vagyis a megoldás nem az, hogy a vért lecsapolod, elvezeted, mesterségesen kivérezteted, hanem az, hogyha a böszme módon felpumpált és egekben lévő "vérnyomást" a szívinfarktus elkerülése végett lecsökkented, azaz lassítod a vér keringését, avagy, ha úgy tetszik, csökkented a fogyasztást, hogy lenyugodjon, normalizálódjon a szervezet.

Ehhez pedig arra van szükség, hogy a fogyasztás csökkenjen le, DE NEM BRUTÁLISAN, hanem folyamatosan a rendszer által elviselhető és kezelhető szintre, hiszen a fogyasztás nem érték, hanem érték felélés, mert ahogy a nevében is benne van, minden fogyasztás "FOGY"ást jelent, a vagyonra, értékre, pénzre nézve egy nyitott gazdaságban. Paradox módon ugyanis Európában is, mint esetleg valamennyire önálló gazdasági egységben is csak úgy lenne életképes modell a fogyasztásra alapozott kultúra, ha azok kapnának több forrást, akik többet fogyasztanak (hiszen a termelőknél jelentkezik a profit), és nem azok fizetnének többet a közösbe, akik többet fogyasztanak! Mert így, és ezen az alapon végképp kivéreztetik a kis, nyitott gazdaságokat.

Namármost, ebből következik az, hogy én azzal, hogy a fogyasztás ezerrel legyen visszaszorítva és ezáltal a pocsékolás is csökkenjen, azzal minden formában egyet tudok érteni, különösen akkor, amennyiben az egységesen és mindenkire vonatkozóan van kivetve, és ezért tartom végtelenül elhibázottnak azt a liberálbolsevik gondolkodásmódot, amely a béreket, jövedelmeket, vagyonokat akarja terhelni a fogyasztás növelése érdekében, mert az utóbbi fenntarthatatlan, az előbbinek meg van esélye a működésre.

Azaz, röviden szólva, az államnak szerintem nem az infláció, nem a bérek, nem az adók a legnagyobb problémája manapság, hanem a FOGYASZTÁS (ebbe a személyes, uzsora és pénzügyeket is beleértve) kordában tartása, azaz a "szabad piac" dúrva megregulázása olyan formában, hogy a valós és fizetőképes keresletet SOHA ne léphesse túl trükkök százaival és nagyságrendileg a fogyasztás.

Ennek pedig az első lépcsője egy olyan GDP-t felváltó rendszer lenne, amiben a teljes fogyasztási oldal, és minden ahhoz kapcsolódó tétel - a kiadási oldalon szerepelne. Mert akkor lenne jól látható az, hogy valójában csak és kizárólag ezen oldal csökkentése javíthatja a költségvetés egyenlegét és járhat ez az adóelvonások csökkentésével, ezzel szemben minden más megoldás, amely a fogyasztás növelését irányozza elő - az valójában a gyakorlatban a költségeket növeli, tehát nem vezethet célra, csak ideig-óráig, trükkök százaival úgy tudja mutatni a torz szemüvegen a világot, mintha az rendben lenne, holott aki mutatja ezt, az tudja, tudhatja a legjobban, hogy semmi sincs rendben egy ilyen torz világban.

Ez csak egy olyan országnak, olyan gazdaságoknak érdeke, amelyek üveggyöngyöt, tüzes vizet, ópiumot gyártanak rabszolgamunkával és azokat eladják, rásózzák az indiánokra, hogy kizsákmányolhassák őket, miközben olyan életképet erőszakolnak rájuk, amikben saját maguk sem hisznek, de ezzel is gyengíthetik a kizsákmányolni vágyottakat.

Spanyolországot? :) Ez kifejezetten nem oda tartozik. Hmm... nyitok egy topicot "Nemzetközi és magyar gazdaság magyar aktuálpoli

#507669

Mint a Zsidayban írtam, itt lehet akkor folytatni a gazdaságpolitikát, kifejezetten pártpolitika, jópofizás és anyázások nélkül. Az utóbbiakat - előre szólok - külön értesítés nélkül ki fogom írtani, mert nem érdekelnek, tessék azokat más topicba vinni. Köszönöm :)

← Újabb hozzászólások 721 - 729 / 729