Regisztráció Elfelejtett jelszó
Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

RFV

Re: nincs cím

#457176 Grizzly Géza Előzmény: #457172

Pontosabban idén májusban kaptam vissza 150 ropit a tavalyi és a tavalyelőtti év adókiegyenlítéséből: 2009:befizetett 950 ropi adó 2010:adóvisszatérítés 150 ropi--->utalták a számlámra

#457140 Formerplayer Előzmény: #457131

Jövőre 200% lesz...

De szerintem is egyértelmű a dolog, nem is értem, hogy a könyvelők mit nem értenek ezen..Az enyém például azzal érvelt, hogy a törvény sehol nem rendelkezik a visszaigénylésről, csak a későbbi be nem fizetésről..

Példaként hozta fel a vállalkozásokat, ahol a veszteséget el lehet határolni(talán 3 évig), de nem lehet visszaigényelni az elmúlt évek nyereségét, ha az idén veszteségesek voltunk...

#457136 Dioka Előzmény: #457131

Ott a válasz!

Ha most ÉS/VAGY az elmúlt 2 évben veszteséged van/volt, akkor jogosult vagy! Tehát, ha idén van veszteséged akkor jogosult vagy az elmúlt 2 év nyereségével szembeállítani, ha volt olyan. Max a bevallott nyereség összegéig!

Tehát, ha volt 50.000 és 60.000 nyereség, most meg van 130.000 veszteség, akkor 110.000 most visszajön és 20.000 pedig elhatárolásra kerül és elszámolod, ha pl. jövőre lesz nyereséged!

A jogszabály sehol nem írja, hogy csak a jövőbeli nyereségeddel állíthatod szembe a mostani veszteséged! Sőt, kifejezetten az elmúlt két évet írja!

#457131 vincentlauria Előzmény: #457122

A kérdés valóban az, hogy ha előző két évben nyereségem volt, azt a mostani veszteségemmel, szembeállíthatom-e!

@Former: valszínű én is így teszek az adóbevallásban, úgy tudom nem 200%, hanem 50% a bünti, egyelőre...

#457122 Primo Előzmény: #457120

Nem veszteségem,hanem NYERESÉGEM volt a megelőző 2 évben.Erre keressük a választ.

#457120 Dioka Előzmény: #457091

A jogszabály egyértelműen fogalmaz:

Az SZJA tv 67/A§ (6) bekezdése ezt mondja:

(6) Ha a magánszemély az adóévben és/vagy az adóévet megelőző évben, és/vagy az adóévet megelőző két évben ellenőrzött tőkepiaci ügyletből származó veszteséget ér(t) el és azt a veszteség keletkezésének évéről szóló adóbevallásában feltünteti, adókiegyenlítésre jogosult, amelyet az adóbevallásában megfizetett adóként érvényesíthet a (7)-(8) bekezdés rendelkezései szerint.

(7) A (6) bekezdésben említett adókiegyenlítés az adóévben és/vagy az azt megelőző két évben bevallott, ellenőrzött tőkepiaci ügyletből származó veszteségnek és a (2) bekezdés szerinti, a bevalláskor hatályos adókulcsnak a szorzata, csökkentve az adóévet megelőző két év bármelyikéről szóló adóbevallásban ellenőrzött tőkepiaci ügyletből származó veszteség miatt már érvényesített adókiegyenlítéssel, de legfeljebb a (8) bekezdés szerint meghatározott összeg.

Tehát, ha ebben az évben (adóévben), ÉS/VAGY a megelőző két évben veszteséget értem el, akkor adókiegyenlítésre vagyok jogosult! Hogy ezen egy könyvvizsgáló mit tud félreérteni???? Pláne egy NAV-os???? Egyértelműen írja, hogy ha veszteségem van, akkor adókiegyenlítésre vagyok jogosult. Azt viszont nem tudom milyen értelmezés szerint mondja valaki, hogy csak a jövőbeli nyereségem terhére!

#457110 Formerplayer Előzmény: #457109

Def. szerint igen....

De lehet megvárják a május vége+30 napot, majd megd..nak egy mostmár 200% adóbírsággal, oszt majd ellevelezünk, hogy kinek volt igaza..

Persze addig megy a jelzálog -foglalás...szerintem korrekt.

#457109 Muskatli Előzmény: #457081

nem értek hozzá, de mintha nekem úgy rémlene, h nem kell májusig várni, ha pl. január 1-én benyújtod az adóbevallásodat, akkor rá 30 napra utalják a manit.

de lehet rosszul emlékezem...

#457092 Formerplayer

Ok, komolytalanul mondtam egy nagy számot...tizedennyi, ha így megnyugszol...

#457087 Lxrose Előzmény: #457079

De nem is lehet más esetben jövedelmeket és költségeket több évre összevonni. Az adókedvezmény pont már befizetett adót ad vissza, a te példád viszont nem jó, mert idén is volt bevételed, csak kevesebb.

#457084 Lxrose Előzmény: #457077

"Adózó János 2009-ben 350 000 Ft veszteséget számolt ki. Mivel 2008-ban „elköltötte”

az adókiegyenlítési keretét, így adókiegyenlítést nem vehet figyelembe a bevallásában. "

Egyedül erre kell figyelni, hogy kétszer nem lehet érvényesíteni ugyanazt a keretet, csak a korábbi évekről fennmaradót. Aki viszont az előző 2 évben csak nyert, most meg veszít, annak ilyen gondja nincs.

#457081 Formerplayer Előzmény: #457071

Mondjuk 10 éve még működött...

Nekem logikailag idén is működni kéne....

Ha tavaly ugyanilyen alapon milliókat igényeltek vissza egyesek--mikor én meg fizettem--- akkor az élet igazat ad nekem..

Ha Pepe alapján kapok vissza 10 milliót májusban, akkor lesz...m magam..már bocs..

Egyébként én megpróbálom....legfeljebb felvállalt full jobbosként meg..ez a kormány...aztán ki-ki elszámolhat a lelkiismeretével...

#457079 matgab Előzmény: #457073

hát mert általában amit már befizettél adóban, azt nem szokta utána már visszaadni az állam.

Pl. ilyen alapon, én tavaly ku.va sokat adóztam, idén meg csak a segélyt kaptam, a 2 éves átlagot ha nézhetném, akkor egy csomó adót visszakérhetnék...