Na.
Na.
Valóban, ez már nyílt titok, hogy így ment. Hisz nem devizahitelek voltak, amik az adott deviza jegybanki alapkamatától függ, hanem deviza alapú forint hitel ami a CHFLIBOR(frank esetén) és a BUBOR különbségétől függ. Tehát míg a devizahitel esetén az erősödő frankot kompenzálta/ná a svájci jegybank kamatcsökkentő politikálja (140-ről 250-ig, a kamat viszont 3%-ról leesett 0% közelébe) addig a magyar devizaalapú forinthitel esetében az árfolyam is gyengül (CHF/HUF) és LIBOR BUBOR különbség is nő értelemszerűen. És ez mind le van írva a szerződésben, ez a védekezés.
Ezzel csak az a probléma, hogy az árfolyamrögzítés sem a problémát orvosolta (mert nem az árfolyam a baj, hanem a kamat), hisz a forinthiteleseket sem védi semmi az előbb leírtak alapján (nincs a kamatváltoztatás módja rögzítve még). Az utóbbi 1 évben a forinthitelek kamatát a jegybanki alapkamat mértékét meghaladó mértékben emelték, önkényesen.
Szóval a kaki lebeg tovább. Bár állítólag már referenciakamathoz kötik ezen forinthitelek kamatát. Kérdés lesz-e látszatja.
Na, becsületére legyen mondva visszaadja az Unicredit a szerintem jogtalanul levont 16e forintomat...Most kaptam meg tőlük a levelet.
Volner János jobbikos képviselő tegnapi sajtótájékoztatóján a következő szavak hangzottak el: "a PSZÁF adatai szerint a bankok mintegy 1626 milliárd forintnyi hitelt vettek fel eurón kívüli valutában, ugyanakkor több mint 7600 milliárd forintnyi hitelt helyeztek ki. Vagyis a bankok bizonyítható módon nem váltottak devizára forintot.."
Magyarán: a kihelyezett hitelek 80 %-a tulajdonképpen nem is volt egy pillanatig sem deviza alapú (svájci frank, jen stb.), hanem egyszerű forint hitelek voltak, amire ráaggatták a devizás elszámolás külső mázát, majd a megváltozott kamatok, árfolyamok, és kockázati felárak alapján elképesztő profitot akartak bezsebelni rajta.
És mindezt egy hatalmas csalásra alapozva... Mert ezt nem lehet más szavakkal illetni. Ez bizony csalás a javából. Méghozzá társadalmi méretű, sőt valószínűleg európai méretű (más országokban is ugyanez folyt)! Vagy nem is tudom milyen kifejezést kellene alkalmazni arra, amikor meghamisított adatok alapján a nagyjából 6000 milliárd forintnyi (7600-1600=6000) deviza alapúnak álcázott hitelből a törlesztőrészletek indokolatlan felduzzasztásával kb. 9000-12000 milliárdnyi profitot akarnak zsebre vágni. És mindezt egy, már koldusszegényre züllesztett társadalomban!
Ha ez nem egy világraszóló köztörvényes bűncselekmény, akkor mi az? Minek nevezzük azt, amikor egy vérlázító hazugság alapján egymillió koldus-egere családot akarnak megrövidíteni és még kitüntetést is várnak érte?
Kutatok a magyar történelemben, hogy volt e már hasonló méretű csalási-lopási művelet, de amiket ismerek (A Nagy Lajos korabeli arany-panamáktól Szerencsés Imrén át a közelmúlt Postabank-BKV stb. botrányig) azok bizony méreteiben messze eltörpülnek ehhez képest. Tehát a szenzációsnak tűnő címünket szép szerényen akár az évezred csalására is módosíthatnánk.
Ugye sokszor emlegetjük azt, hogyha valaki egy tyúkot ellop, akkor börtönbe kerül, de ha egy országot akkor béke Nobel díjat. És ezek a kedves bankok most a kormánnyal történt devizahiteles-mentő megállapodás alapján lemondanak a profitjuk egy jelentős részéről, több száz milliárdról! És a nemes lelkük nem szakad bele ebbe a jóságba!
Tényleg komoly teljesítmény ez a bankok részéről. Egyrészt színészi, mert ehhez tényleg vastag bőr kell, hogy ezt valaki így el tudja játszani. Másrészt a csalás ilyen szintű kidolgozása nagyívű gondolkodást feltételez.
A pofátlanság dimenziói lenyűgözőek!
És a kormányunk ezután a dolog után úgy tesz, mintha nem történt volna semmi, sőt ezek a kedves emberek komoly segítséget nyújtottak a magyaroknak. Nem lesz semmiféle kivizsgálás az ügyben, sőt nagyon örülünk a dolognak, mert a megegyezés nagyon jótékonyan fog hatni a forint árfolyamára. És a bankszövetség elnöke olyan jóságos arcot vágott a megegyezés bejelentése során, hogy tényleg látszott rajta, hogy a lelkéből beszél. Éppen hogy csak a sírásával nem küszködött.
Mindez természetesen csak itt történhet meg egy abszurd országban és egy abszurd korban, ahol néhány ember - következmények nélkül - grandiózus mértékben csinálhat hülyét egy egész társadalomból. És mi abszurd módon toleráljuk ezt!
Kedves honfitársaim! Azért mi is megérdemlünk minden elismerést saját magunktól!
K. Sz.
Forrás:
http://jovonk.info/2011/12/16/az-evszazad-csalasa#.Tut-CNH3fE9.facebook
"Bocs, én azt hittem, ezzel kapcsolatban mesélsz és ezért nem értettem a történetet :)"
Képzelj el egy nagy kártya mennyiséget. Akik nap mint nap használják külföldön. Általában időszakonként változó, de mégis ismétlődő helyeken.
Egyszer csak olyan helyeken jelenik meg vásárlás ahová fizikailag (munkakörükből adódóan) sohasem jutnak el... És tömegével.
Mintha a BKV ellátná az ellenőreit kártyával, hogy a kaját azzal tudják fizetni. Erre munkaidőben egyszercsak sorra jönnek az SMS-ek, hogy vásárlás Dél-Afrikában, Japánban, stb..
:DD
Vagy a másik kedvenc sztory, hogy ül az illető a buszon és jön az sms, hogy vásárol (at the moment) valahol. Bankot felhív. Miközben telefonál, jön a következő sms, hogy vásárlás megint - de most az ország másik végében.. :D
http://index.hu/gazdasag/magyar/2011/12/16/nem_bovit_magyarorszagon_az_unicredit/
Meg tudom érteni őket, hogy nem akarnak költeni:
2011.11.15. Unicretén parasztlengős
"A kártya visszaélésekről tudnék mesélni - nem is keveset..."
Bocs, én azt hittem, ezzel kapcsolatban mesélsz és ezért nem értettem a történetet :)
mondjuk ha leirnám itt a kapott tájékoztatást akkor Henci oldalát simán be is tiltanák... :DDD
mondjuk úgy korrekt, hogy vállalták a kamat megtérítését is (azt nem tudom hogy a kártya tulaj bankja vagy az otp).
Arról mondjuk nem szól a fáma, hogyha emiat nem ment el egy előre beállított utalás vagy állandó megbízás és abból kár van akkor mi a helyzet..
bocs két pontot tettem és nem hármat.
Lentebb irtad. :D
Nem kevertem, láttam az érintett számlákat (dolgozók). Az elsőnél volt fedezet vizsgálat (fedezet is elég volt) a másodiknál már néhány esetben minuszba szaladt - hitelkeret nem volt.
"..hogy a Postán fizetve ellenőrzésre került az összeg (OK), megtörtént a tranzakció, majd ezek után az OTP ráterhelte a számlára a készpénzfelvételi díjat ÉS EZZEL ment át negatívba a számla. Biztosan nem erre gondoltál?"
Bizonyos kártyákkal tök mindegy, hogy hol veszel fel ingyenes. Kétszer terhelte be és ezzel futott minuszba. 40 k kicsit sok lenne kp felvételi dijként.. :D
Nem keverem az sms értesítést a tranzakciókról az sms értesítés a belépő kóddal - ami egyszer érvényes egy adott ideit.
SMS hackelés nem volt. Pontot is tettem utána - mindjárt hármat... :D
A kártya visszaélésekről tudnék mesélni - nem is keveset...
Na megjött a hír erről:
"Technikai hiba miatt egyes - más bankok által kibocsátott bankkártyákkal végrehajtott [2011.12.11-12] - POS tranzakciók ellenértékét kétszer terhelte az OTP Bank - közölte az MTI-vel csütörtökön a bank, hozzátéve, hogy a hibát elhárította."
A bank mindenkitől elnézést kér, már jóváírták a szöveget, blablabla. De ez nem csalás, ez programozási liba :)
"És mivel nem volt fedezet vizsgálat"
Ezt meg nem is értem - pont arra való a POS, hogy on-line ellenőrizze a fedezetet, így biztosítva a tranzakció fedezettségét. Végiggondolva, csak arról lehet szó, amit említettem, hogy a Postán fizetve ellenőrzésre került az összeg (OK), megtörtént a tranzakció, majd ezek után az OTP ráterhelte a számlára a készpénzfelvételi díjat ÉS EZZEL ment át negatívba a számla. Biztosan nem erre gondoltál?
"Aki kp-t vett fel (otp pos-os helyen, pl posta) annak duplán terheltek. És mivel nem volt fedezet vizsgálat, emiatt minuszba is csúszhatott a hitelkerettel egyébként nem rendelkező számla."
Én erről nem hallottam, csak arról, hogy a postán kártyával fizetés valójában KP felvételnek számít, tehát terhelik az IDEGEN ATM(!) KP felvételi díjat is.
Egyébként, az SMS-ben hackelnek-ről nem írtál, és egyébként is kevered az SMS értesítést az SMS hitelesítéssel. Az, hogy látod az SMS-t, hogy valaki visszaélt a kártyáddal, az pont nem hackelés, hanem éppen azért jó, mert máris hívod a telebankodat, hogy kártya tilt, az utolsó akció csalás, pénzed megvan.
OTP POS dupla terheléses sztory-t hallotátok.
Aki kp-t vett fel (otp pos-os helyen, pl posta) annak duplán terheltek. És mivel nem volt fedezet vizsgálat, emiatt minuszba is csúszhatott a hitelkerettel egyébként nem rendelkező számla.
Vásárlásról nincs infóm...
:DD
Erről tudnék mesélni (mármint sms-t nem hackelnek..)
Szóval:
- vásárlási bizonylaton még én se láttam 16 jegyű bankszámla számot
- ha valakinek leirtad a kártyájáról az adatokat (mindkét oldalát) és van rajta pénz, neten simán lehet vásárolni.
SMS-ben az a jó, ha ülsz a buszon mondjuk Pest felé és azt látod, hogy jön az sms, vásárlás Pécs Tesco áruház...
Dombornyomott (nem csipes kártya) POS függő a beállítás, hogy kell-e PIN. Általában nem kell.... Akkor most képzelj hozzá egy hitelkártyát.
Tapasztalat, hogy olyan szinten lopják külföldön a kártya adatokat, hogy olyan helyeneken vásárolnak vele utána ahol még sohase jártál.. (Pl. Dél-Afrika, Japán, stb...)
Az az egyik nagy multi pénztáránál történt meg, hogy feltették a biztonsági kamerákat, amelyek "véletlenül" a pin kód billentyűzetre néztek rá. Egyébként, ezért találták ki az SMS-es visszajelzést, azt nehéz "meghackelni".
A vevő példányán.
Az eladóén az összes számjegy rajta van.
Terheltem meg már kártyát pdq-n úgy hogy a vevő jelen sem volt, elég hozzá egy előzőleg lehúzott cancelled transaction bizonylat a kártyával.