Regisztráció Elfelejtett jelszó
Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Mi lesz a CHF hitelesekkel - EURHUF/EURCHF = CHFHUF

Re: Kik buktak a svájci frank esésén?

#442270 ikszf Előzmény: #441786

"CSAK AZ lenne tisztességes, ha minden fél kivenné a részét abból, hogy ... az ÖSSZES DEVIZATARTOZÁS kikerüljön a rendszerből."

"Az ugyanis elfelejtődött, hogy ha ekkora a devizaadósság, azt is megfizetik azok is, akiknek forint hitele van ... az adófizetők is... azok is, akiknek forint hitele van... azok is, akiknek hitele sincsen. "

Tökéletesen ütköző gondolatok. Most vegye ki mindenki a részét, vagy mégse? Olyan megoldás nincs, hogy a nem hitelesek és a ft hitelesek ne szenvedjenek.

Már most ott tartunk, hogy mindenki a dupláját szívja annak, mint amennyi haszna az egész mnyp megszüntetős, végtörlesztős akcióknak van.

A végtörlesztés bejelentése óta:

http://kepfeltoltes.hu/111109/Snap1_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Egy laza +7%-kal értékeltük át a teljes devizaportfóliót.

Aztán egy csokor gondolatot idézhetnék még, amire mind az a válaszom ismételten, hogy így működik a kapitalizmus, így működik a demokrácia, és hogy ébredj fel. Erre plíz le ne írd nekem újra, hogy erkölcsi felelősség, tisztesség, stb... mert arra újra meg újra leírom, hogy egyetértek, megértelek, de a jelenlegi világrend nem az.

"No offense: Akkor eddig milyen 4-5%-ról értekeztél? És ha 1%, akkor azt miért tartod beárazhatatlan kockázatnak? Mondhatni, éppenhogy kötelezővé kellett volna tenni."

Erre a kérdésedre legelőször írtam egy 4-5%-kal növelt árfolyamot, amin kapsz eurot, és amin el tudsz adni eurot egy évvel későbbi határidőre. Erre írtad, hogy oké, ez az árfolyam, de téged a költsége érdekel. Márpedig ez is a költsége (a kamatkülönbözet)

Erre leírtam az 1% költséget. És most úgy gondolod, hogy 1% költsége van össz-vissz :)

Erre viszont én már nem tudok írni semmit, csak hogy google --> határidős ügylet.

Re: nincs cím

#441939 lagwagoner Előzmény: #441919

De ők tudták mit akarnak: növekedés beindítása a ktgvetési hiány emelésével, amin keresztül egyszer, talán felpörög az ország. Csak erre bemutatott az IMF, hogy szó sem lehet róla. Így megsápadva, de arroganciával telve megy a gazdaságpolitikai barkácsműhelykedés.

Csak tudnám mitől nem ortodox ez a gazdaságpolitika? Attól, hogy nem direkten hanem közvetve adóztatnak?

Szóval a hiányt tartani fogják. Növekedés enyhén szólva nem lesz...évekig.

De szeretnék már lejjebb vinni a kamatot, hogy az eredeti terv se csorbuljon: gazdasági növekedés beindítása. Ráadásul az exportot, mint egyetlen várat is jó lenne életben tartani. Szóval a gyenge forint nem jön nekik rosszul (nyilván racionális keretek között). Csak azok a fránya dev.hitelek.

#441919 zeeh_ Előzmény: #441906

Nem a végtörlesztés miatt van, az csak egy dolog az egészből, amit ezek a forradalmárok produkáltak eddig.

Ezeknek halvány lila fingjuk nem volt a választási győzelem után, hogy mit is akarnak csinálni, pedig volt 8 évük ennek megálmodására. Csapnivaló ez a teljesítmény eddig, 2/3 tükrében meg főleg.

#441906 Előzmény: #441889

Szvsz a 311=Leminősítési pletyka (nulla köze a végtörlesztéshez) + IMF "meggyőzési módszer" a további eladósodásra és a semmiért sáp fizetésére, amelybe beletörődés esetén ""természetesen"" rögtön jobbá válna az árfolyam.

Egyebekben a végtörleszteni képes devizahitelesek pont azt érzik, hogy oly mindegy, hogy mit művelnek az árfolyammal... akik meg nem tudnak végtörleszteni, azoknak meg már (a szó minden értelmében) régen rossz.

Azért szerintem picit erős lenne, hogy arra az egy szem végtörlesztésre fogjunk már mindent.

311 Ft az euro. Jól "me…

#441889 zeeh_

311 Ft az euro.

Jól "megmentették" a devizahiteleseket. Normális gazdaságpolitika kéne és nem 300 felett lenne, nem pedig alkalmazni a zsinórban elbukó nem ortodox módszereket.

#441789 Előzmény: #441630

Mint már többször leírtam: NEKEM ez nem a szakmám. Én a cégvezetők, munkaadók közül vagyok az, akit ez a téma EGYÁLTALÁN ÉRDEKEL, és nyugodtan mondhatom, hogy az átlagos cégvezetők, hitelfelvevők közül az egyik legjobban tájékozott és hozzáértő vagyok AMATŐR és ÖNTANULÓ szinten.

Ez pedig ennyit ér, ennyit jelent.

Ez számodra azért lehet érdekes - ha ezt elfogadod -, mert így pontosan lemérheted azt, hogy vajon mennyire volt korrekt, tisztességes, és érthető egy hitelszerződés egy átlagembernek.

Mert ha komolyan mondod, hogy az én tudásom elégtelen ebben a kérdésben, akkor azzal azt jelented ki, hogy SENKINEK nem lett volna szabad ebben az országban (deviza)hitelt folyósítani. Az pedig megint nem engem, hanem az uzsorások rendszerét, az úgynevezett növekedésre épülő fogyasztói társadalmat, magyarán pénzügyi piramisjátékot minősíti, amelynek az összeomlásakor a veszteseket, pénzüket elvesztetteket tennék felelőssé a piramisjáték létrehozásáért és azért, hogy abban részt vettek.

#441786 Előzmény: #441629

"Lakossági ügyfélként nem tudom, de azt mondom, hogy oda vissza 1% marzs."

No offense: Akkor eddig milyen 4-5%-ról értekeztél? És ha 1%, akkor azt miért tartod beárazhatatlan kockázatnak? Mondhatni, éppenhogy kötelezővé kellett volna tenni.

"Szerepelnie kell benne, különben támadható volna."

Már támadják is. És éppen azon gondolatok mentén (még ha hülye módon is), amit én korábban leírtam. Pontosan azt hívják ugyanis "egyoldalú és indokolatlan szerződésmódosításnak", amit az uzsorásklán csinált.

"Az mitől win, ha az állam 30%-ot benyel, és szétteríti a nem devizahitelesek között is, adó formájában?"

[...]

"Csakhogy az állam is mohó lett, és élvezte, hogy nem kell forrást biztosítani a lakosság számára az olcsó lakáshitel eléréséhez."

[...]

"Hiába vitázol velem, a jogilag engedélyezett helyzetet mindenki a maga módján használta ki."

Namármost, egy gondolatmenetbe beírod azt, hogy az állam IS felelős volt, majd azt is, hogy az uzsorások is kihasználták a szabályozási hiányosságokat. Magyarán, elismered az állam felelőségét is. Sőt, elismered az uzsorásokét is, akik ugyan valóban nem sértettek jogszabályt a hitelek kihelyezésével (senki sem állított ilyet), de mégis megsértették azon belső írott és íratlan szabályzatukat, amely a hitelek kihelyezésénél a kellő gondosságot előírja. Márpedig, akárhogy kívánod csűrni csavarni, ebből az következik, hogy az uzsorások szempontjából az előállt helyzet NEM tekinthető Vis Maiornak, ugyanis annak az előállásához elegendő volt ez az ész nélküli hitelezés.

Ez utóbbra egyébként a legjobb bizonyíték egyébként az, amit már korábban is írtam, az, hogy a devizaválság ELŐTT már-már kezelhetetlen méreteket kezdett ölteni a BAR lista, vagyis NEM a DEVIZAválság volt az, amely alapvetően megdobta a fizetésképtelenek listáját, hanem a recesszió, a munkahelyek elveszítése. Erre pedig az uzsorásoknak GONDOLNIA kellett volna, a tömeges fizetésképtelenség ellen ugyanis biztosítaniuk kellett volna magukat.

Éppen ezért, én NEM azt állítom, hogy ABBAN BŰNÖSÖK MAGYARORSZÁGON, hogy ez a helyzet előállt, hanem ABBAN, hogy EBBEN a helyzetben úgy viselkedtek, hogy még további terheket akartak az adósokra terhelni, illetve mosni akarták a kezüket. Egyértelmű, és vitathatatlan ugyanis az, hogy a probléma MÉRETEIRŐL ők tehetnek.

Éppen a fentiek miatt NEM beszélhetünk viszont sem az állam, sem az uzsorások, sem a lakosság esetében BŰNCSELEKMÉNYRŐL(!), azaz szó sem lehet arról, hogy jelen esetben a résztvevő felek BÁRMELYIKÉT ilyen jellegű felelőségrevonásra citáljuk. EZ azoban nem jelenti azt, hogy "nem bűnösök", illetve az, hogy "nem tartoznak felelőséggel", ugyanis erre az esetre vonatkozik a BTK-tól élesen elkülönülő polgári törvénykezés, amelyben a FELELŐSÉGET vizsgálják, és ennek alapján döntenek arról, hogy például egy adott kár, káresemény elhárítását milyen arányban viseljék a felek. ERRE MINDENKÉPPEN LEHETŐSÉG VAN (lásd uzsorások vinnyogása az EU bíróság irányába), tehát a vita kizárólag arról szólhat, hogy egy ilyen eljárásban kinek milyen esélye lehet.

Én erre írtam, hogy teljességgel kizárt, hogy egy pápápápápá-val piacot szerzett intézmény, amely a kellő gondosság helyett azzal hirdet, hogy "nem érdekel a jövedelme, csak az ingatlan értéke", az nem mondhatja azt, hogy a kialakult helyzetért nem felelős.

Az állam, amelynek az esetében szerintem is helyesen megállapítod, hogy "cinkos" volt ebben - hiszen a promt adóbevétel miatt nem törődött annak következményeivel, és képes volt ezt "növekedésnek" beállítani a súlyos recesszió helyett -, szintén felelőséggel tartozik, és ennek a felelőségnek nyilván csak az adóforintokból tehet eleget, mert nincs más lehetősége. Ugyanakkor érdemes figyelembevenni, hogy ez - természetesen - MINDEN olyan esetre igaz, amikor az állam kártérítési felelőséggel tartozik, így önmagában azzal érvelni, hogy ezt "mások fizetik meg" - az értelmetlen. Erre csak egy megoldás van, ha egy állami VEZETÉS túl sok kárt okoz, akkor le kell váltani, mert erre vannak a választások. Ha felmerül az, hogy ezt súlyos gondatlansággal követték el, avagy bűncselekményt követtek el, akkor meg BTK-s ügyet kell belőle csinálni. Ez azonban a kártérítési felelőség esetében nyilvánvalóan indifferens.

És természetesen ott vannak az adósok, akiknek igenis számolnia kellett - a felvétel időpontjában - egy maximum(!) 30%-os növekedéssel, de nem többel, ugyanis a felvétel időpontjában még létezett az MNB sáv, így a szerződés megkötésekor teljesen joggal feltételezték, hogy:

- ebből a sávból a CHF nem tud kilépni (ez persze hiba, az EUR nem tudott volna kilépni, de ezt aztán földi halandón nem lehet számonkérni),

- másrészt azt, hogy belépünk az EUR zónába mostanára, és így az árfolyam nem lehet kockázat. Ha pedig ehhez hozzátesszük, hogy a CHF-EUR keresztárfolyam az elmúlt 10 évben mennyire nem változott, akkor ez nem volt irreális elképzelés.

Mindamellett, nyilvánvaló, hogy azért választották ezt a hitelt, mert olcsóbb volt, mint a Forint hitelek, körülbelül 30%-al. Éppen ezért mondtam én azt, hogy ők is felelősek az előállt helyzetért, vagyis mindenképpen ki kell venniük a részüket a helyzet rendezéséből.

Namármost, azt megítélni, hogy mi volt előbb, a tyúk, vagy a tojás, azt megítélni, hogy mi vezetett az ilyen MÉRETŰRE dagadt hitelezéshez, azt rendkívül nehéz. Jól látható ugyanis, hogy egy egyszerű kormányrendelettel meg lehetett volna akadályozni a devizában adósodást, még jobban az, hogy lehet olyan szabályozó környezetet létrehozni, amelyben nem állhatna elő a jelenlegi helyzet, ugyanakkor az még jobban látható, hogy amennyiben a bankok megfeleltek volna a KÖTELEZŐ hitelbírálatnak, és azt HELYESEN végezték volna el, akkor egyáltalán nem mehetett volna ki sem ennyi darabszámú, sem ekkora összegű hitel. Az, hogy ebbe az adósok belementek, az nyilvánvalóan csak ennek a KÖVETKEZMÉNYE, de ez nem lehet felmentés.

Én ezért írtam, hogy nyilván remekül el lehetne vitázni egy bíróság előtt a felelőség arányáról, nyilván lehetne tetszőlegesen 40-40-20, vagy éppen 35-35-30-at ítélni, de a lényeg akkor is a lényeg marad: CSAK AZ lenne tisztességes, ha minden fél kivenné a részét abból, hogy ez a szituáció rendeződjön, azaz az ÖSSZES DEVIZATARTOZÁS (én ezt írtam anno, mint célt) kikerüljön a rendszerből.

Az ugyanis elfelejtődött, hogy ha ekkora a devizaadósság, azt is megfizetik azok is, akiknek forint hitele van a magas MNB kamat miatt - vagyis az adófizetők is, mert több adót kell beszedni -, azok is, akiknek forint hitele van, mert azoknak is nő a kamatuk, és azok is, akiknek hitele sincsen.

Az tehát, hogy ezek a devizahitelek kivesszenek, az nemzetgazdasági, nemzetstratégiai kérdés, én pedig mindig is erről beszéltem.

A végtörlesztés ebben a kontextusban csak úgy lépett be a képbe, hogy hoztak egy ilyen törvényt, amiről nekem az volt a véleményem, hogy KEZDETNEK nem lenne rossz, de így, hogy ennyiben maradt, ennek nem sok haszna lesz. 100-200 ezer család megszabadul az adósságtól és TALÁN fogyasztóvá válik, és több adót fizetővé, de ez nem tudja megmenteni az országot.

Re: referencia indexhez kötött forinthitel

#441656 banyaiz Előzmény: #441636

Ez a végtörlesztés ebben a formában többet árt mint használ ezzel egyetértek.

Csak egy álomvilágot próbáltam vizionálni ahol pörög a gazdaság , zúdul ide a tőke stb, és alacsonyak a fix kamatok, egyszer talán. .... :)

Holnor: erre gondoltam én is, szerintem is kisebb kockázat a banknak.

#441636 ikszf Előzmény: #441460

A végtörlesztés éppen most kezdte el drágítani a ft hiteleket.

Melyik az az anyabank, amelyik ideadja az EUR forrását CDS felár nélkül liboron?

Jogilag önálló intézmények a hazai leányok, magyar kockázattal.

#441630 ikszf Előzmény: #441335

ismét szakmai hiányosság:

Felárról beszélek, bubor-libor különbözetről, nem pedig libor-ról.

#441629 ikszf Előzmény: #441309

"És mi ennek a költsége?"

Lakossági ügyfélként nem tudom, de azt mondom, hogy oda vissza 1% marzs. Amiatt fontos az oda vissza, mert ha görgetni akarod a határidős pozit évente, akkor zár, újranyit szituáció van.

"szíved csücskeit"

:))))

"Az enyémben például nem. Már csak azért sem, mert soha nem is így számoltak"

Szerepelnie kell benne, különben támadható volna.

"vagyis WIN-WIN-WIN lett volna"

Az mitől win, ha az állam 30%-ot benyel, és szétteríti a nem devizahitelesek között is, adó formájában? Persze az alól egyetlen nem devizahiteles sem tud kibújni, hogy rá is essen teher vagy így vagy úgy.

A piaci szereplők mohók (bank+hiteles). Ezt az egész szituációt egyetlen szereplő tudta volna megakasztani vagy lelassítani ésszerű keretek közé: az állam+felügyelet. Csakhogy az állam is mohó lett, és élvezte, hogy nem kell forrást biztosítani a lakosság számára az olcsó lakáshitel eléréséhez. Hiába vitázol velem, a jogilag engedélyezett helyzetet mindenki a maga módján használta ki.

#441468 holnor Előzmény: #441460

erre céloztam lentebb. ha befixálják a kamatot, akkor a forrásköltség változásait nm tudják beépíteni az ügyleti kamatba, ezért csak magas kamattal tudnak kijönni. ebből a szempontból jobb a ref-hoz kötött kamat, a felárat vmivel könnyebb belőni.

#441460 banyaiz Előzmény: #441457

Nem is olyan rossz. Bár ez a 13% körüli 5 éves thm, 6%-os jegybankinál nem az a hű de vonzó. Ezt valahogy le lehetne szorítani 2-3-4% thm-ra, ejj de szép idők lennének. :)

#441454 banyaiz Előzmény: #441453

Jelenleg ahol ilyen fix kamatról tudok az szabad felhasználású hiteleknél bazi magas kamattal, pl fix a kamat mondjuk 26%. :)

Ahhoz, hogy ez általános legyen pl: lakáshiteleknél, és vmi emberi méretű kamat legyen, ahhoz kellene egy olyan gazdasági környezet mint mondjuk németeknél , osztrákoknál.

Persze az örömmel tölt el ha arra fogunk tartani. :)

#441453 holnor Előzmény: #441444

sztem jól érted :) inkább a referencia kamatlábhoz való kötés terjedhet el. a másik módszer nm az alacsonyabb kamatok irányába mutat. pedig ugye ez lenne a cél: átláthatóbb árazás -> könnyebb összehasonlíthatóság -> nagyobb verseny -> olcsóbb hitel.

#441444 banyaiz Előzmény: #441441

Ha jól értem akkor itt a fix kamat azt jelentené, hogy mondjuk 10% 10 évre és nincs referencia kamathoz kötve. Tehát Bubor felmegy mondjuk 12%-ra, a kamat akkor is 10. Ez ha jól értelmezem persze akkor vsz nem lesz sűrűn alkalmazva mostanában.

#441441 holnor Előzmény: #441423

"Fix kamat 3-5-10 éves kamatperiódusokra"

ez eddig is elérhető volt több banknál is.

#441439 banyaiz Előzmény: #441431

Vannak biztató kezdeményezések, kár, hogy az eszetlenség is jelen van igen komoly mértékben, és a kettő hatása együtt elég vegyes eddig.

Nézd ha a magyar gazdaság acélos , és pörög ezerrel, és van egy kiszámítható jogi környezet minden bank szívesen üzletel itt. És ha sokan vannak, és versenyszituáció van az az árazásban is meglátszik. Ide kell eljutni.

Ideális esetben bármilyen szabályozás nélkül hozzá kellene jutnod 2-3-4%-os kamatokon Ft hitelhez, és a jegybanki most kb 1% lenne. Ettől vagyunk igen messze sajnos.