Mély tiszteletem! :-)
Szerintem nem ütik egymást, csak paradigmaváltás történt. Nem jött be a Matolcsy-féle délibábos belső fogyasztás vezérelt növekedés, és rájöttek, hogy a német vonat lassulásával (az erre való rákapaszkodásban bíztak még másodlagosan) az export sem rántja ki őket a kellő mértékben a sz@rból. Egyébként a gazdasági meglátás szerintem tökéletes, más kérdés, hogy ez már előre tudható lett volna és hogy politikailag hihetetlenül erodálhatja a kormány népszerűségét. Azért adósodtunk el korábban devizában, mert a forinthitel marha drága volt, a forint kamatokat folyamatosan magasan kellett tartani, hogy az államháztartás finanszírozható maradjon. Mellé még a másik két nagy makroszereplő is nettó hitelfelvevő...
Keynes alapelmélete, hogy az államnak bizonyos esetekben és mértékben nem szabad a piac önjavító mechanizmusára hagyni a gazdaságot, mert az nem működik. Monetáris és fiskális eszközökkel is be kell avatkoznia. A mértéken és az időhosszon a keynesiánusok is elvitatkozgatnak. :-) Erre Keynes sem adott pontos receptet, valószínűleg mert nem is lehet.
Egészen pontosan arra gondolok, hogy az állam létrehoz/vásárol magának egy saját bankot, ahonnan majd a jelenleginél olcsóbb forinthitellel kiváltja a lakosság és az önkormányzatok devizahiteleit. A forintot az ő bankja (MNB) csinálja, és annyit nyomtat belőle, amennyit csak akar. Nyilván ennek is vannak kockázatai, de végül is ezt is csinálják már mások is...