kezdő fórumozóként nem csoda, hogy nem tudtad, hol voltam eddig :) Én az oldal létrejötte óta itt vagyok veled ellentétben, csak ha nem látom szükségesnek írni, akkor nem töltöm ki tartalmatlan hsz-kel a fórumot.
kezdő fórumozóként nem csoda, hogy nem tudtad, hol voltam eddig :) Én az oldal létrejötte óta itt vagyok veled ellentétben, csak ha nem látom szükségesnek írni, akkor nem töltöm ki tartalmatlan hsz-kel a fórumot.
Csak hogy kicsit vigasztaljalak, mert ha már ketten vagyunk (de amúgy sokkal többen sajnos) akkor hátha nem érzed magad annyira egyedül a gondoddal: amit írtam azt én se tartottam be, hiába tudtam... Egyszer megvezetett tavaly a nyugdíjpénztári para és annak a lefele körnek eladtam az alján, majd amikor már 9000 körül járt akkor kezdtem el visszaveszegetni, most meg itt ülök benne vastag bukóban, a saját pénzemhez képest túl nagy darabszámmal. Kapzsi voltam, nem kellett volna a csillagos égig várni, hanem 12K fölött eladni, de személy szerint én akkor toltam bele a maradék szabad cash-t amikor bejelentették az EETEK felvásárlást, merthogy az milyen jó már a cég jövője szempontjából. Jó is, csak most az árfolyam nem jó. Mindegy, kivárom én is, szóval kitartás!
"írtál egy célárat, és az rendre teljesült lefelé"
Megtisztelő, hogy megemlíted.
Tarts ki most már ha eddig ment.
Ja, és látom még az aranyhoz is értesz...
Jó hogy jöttél. Nem tudom hol voltál eddig, de köszönjük hogy megmondtad a tutit.
Inkább eddig volt felelőtlen "műbull". Én pl. mindent figyelmbe véve kb. 6000-t tartom reális értéknek. Nyilván egy medvepiacon negatív mindenki, ezért a valós érték alá várható minden részvény, így rfv talán 3-4000-re. Bullban pedig felfelé értékelik túl, ezért volt 10.000. A 10e feletti értéke, ami volt, egyszerű TA alapján túlhúzás és eufória volt, full lufi.
én nem tartom fontosnak a virtuális lehetőségek számait, tőzsdén az számít, hogy adott pillanatnyi időpontban mi van a vonal alatt, értve ez alatt minden bukót+nyerőt+lebegő pozíciót+felmerült költséget. Ha ez a szám plusszos, ráadásul álllampapír éves hozama felett van (vagyis 2007 óta kb. 28-30%), az már vmi. Ezután még le kell vonni a nyereségadót is, és a kockázatért, felvállalt plussz időráfordításért cserébe illik a hozam dupláját hozni, ahhoz, hogy azt mondjuk, megérte. Ha mindent összeadsz, akkor e pillantban megvan rfv-n nettó 50% hozamod 2007 óta?
Elnézést, a %-okat elbazilikáztam....
Mondandóm helyesen a következő:
.
A jelenlegi nem realizált veszteséget könnyű kiszámolni: -35%
.
Nem hegyeztem ki eléggé a sztoriban azt, hogy az évvekkel ezelőtti parában 1200-ért vett pakkal ki lehetett volna várni a 12000-es árfolyamot. Ez ugyebár +900% lett volna....
.
A mostani - nagyrészt - műparában (legalábbis az RFV-t tekintve műpara) ha nem is 10-szerezés, de véleményem szerint minimum 100%-s növekedés várható a pillanatnyi árfolyamhoz képest. De a 200%-ot sem tartom lehetetlennek belátható időn belül.
.
Én most kivárom...
A jelenlegi nem realizált veszteséget könnyű kiszámolni: -35%
Nem hegyeztem ki eléggé a sztoriban azt, hogy az évvekkel ezelőtti parában 1200-ért vett pakkal ki lehetett volna várni a 12000-es árfolyamot. Ez ugyebár +1000% lett volna....
A mostani - nagyrészt - műparában (legalábbis az RFV-t tekintve műpara) ha nem is 10-szerezés, de véleményem szerint minimum 200%-s növekedés várható a pillanatnyi árfolyamhoz képest. De a 300%-ot sem tartom lehetetlennek belátható időn belül.
Én most kivárom...
Pedig azt írtad, hogy miattam mennek szarul a dolgok. Nem írtam mostanában, de sajnos úgy látom nem javult.:(
Mondjuk attól függetlenül hogy teljesen együtt érzek veled, ahogy írod is: előbb kellett volna gondolkodni. Főleg ha olyan helyzetben vagy most emiatt hogy a borgyűjteményedet kell esetlegesen eladnod (ez a kisebbik rossz) illetve nem tudod hogy fogod fizetni a nagymamádnak az idősotthont. Legközelebb próbáld meg kicsit diverzifikálni a portfóliódat, egyrészt a részvénypiac mellett tegyél pénzt biztonságosabb instrumentumokba, ezek igaz nem hoznak közel sem annyit mint a legjobb részvényed, de legalább azt a keveset biztosan hozzák. A részvénypiacon mozgatott pénzedet pedig ne egy részvénybe tedd, mert túl nagy lesz a függőség és a kockázat. De ha 2-3 évet ki tudsz húzni, akkor én is csak biztatni tudlak, most már várd ki a végét. Én a pakkom 70%-át 9000 és 12200 Ft közöt vettem, a másik 30% meg mostanában fordul bukóba, de el nem adok egy darabot sem. Most jön egy nagy para, a görögök biztos csődbe mennek hivatalosan is, majd szépen levernek mindent a 2008-as szintek közelébe, aztán majd visszamászunk egy idő után. A cég jó, tehát a részvényárfolyam előbb-utóbb ismét a helyén lesz, sajnos attól tartok hogy inkább utóbb, de ne nekem legyen igazam.
csak épp a pszichén szokott megbukni az olcsóbb visszavétel. Jellemzően képtelen az ember jó időben, jó áron, ugyanazt a pakkot visszavenni, mint amin nagy bukót realizált.
mondjuk az eddigi hasznokkal szembe kéne állítani a jelenlegi lebegő eredményt is, mert csak úgy van értelme bármit kiértékelni. Az pedig elég masszív minusz lehet, ha 10k az átlag.
Ezzel azért nem feltétlen értek egyet. 8,2k- nél eladtam, de ha most vennék akkor jobb lenne az átlagáram. Bukta nem akkor van mikor realizálod a buktát, hanem akkor mikor elkeseredsz, eladsz, és a csalódás vagy a félelem miatt ráhagyod. Pszihés oldalról persze más a helyzet. -30%, de csak egy hétig evett a fene.
Formernek még tartozom a kérdéseimmel. Nincs elfelejtve.
Kiüljük, megússzuk közösen!
Jó hétvégét, próbáld valahogy lekapcsolni az agyadat erről!
Záró: 6490
Jól bírta magát E-Starunk ma, nem akarták nagyon lemutyizni, voltak vevők is.
Az igaz, hogy "csak" dupla lett volna a haszon, ha tartom. De az idegeim nem feleződtek volna...:)
Az induló pakk db száma egyébként kb. ötöde volt a mostaninak...:)
Szép sztori.De úgy nyertél végül vele sokat,hogy bevállaltál egy nagy bukót is.Az elején vett 4-5-6k-s pakkot ha tartod,csak max dupla lett volna nem 3-4-szerezés.
Kedves Rivotril!
Egy kis adalék, eseteim a papírral:
2008
4 - 5 - 6000-ért vettem, majd (én ökör) eladtam a pánikban 2000 körül -60 %. Szerencsére kis tétellel.
2009 eleje
1200-ért vettem, majd (én ökör) hamarosan eladtam 1800-ért. Örültem, mint majom a farkának. +50 % Szerencsére kis tétellel.
2009 közepe
Az OTP alapkezelője 2750-ért jegyzett. Erre bevásároltam 3000 körül. Magamhoz képest nagy tétellel.
2010 év vége
8 – 9000-ért az összeset eladtam. 3-szorozás. Adó optimalizálás. Örömködés.
2011 év eleje
8000 körül visszavettem mindent.
2011 tavasz
Eladtam majdnem az összeset 11 – 12000 környékén. +45 %.
2011 nyár
Elkezdtem gyűjtögetni 11000-től lefelé.
2011 ősz
Az átlagom most 10000 körül van. Nyakig ülök benne…..néha higítok (ha tudok)…..várok, befektető típus vagyok….
.
.
.
A cég jó.