Ezt nem tudom, de a marhát felénk levágják ...
:)
Ezt nem tudom, de a marhát felénk levágják ...
Mennyi időnként szoktátok a búzát megkapálni? És a kukoricát hogyan metszitek?
.. .valamilyen juharom levelei módszeresen száradnak, miközben azon az ágon a a rügyek duzzadnak...
Oka?
Szombaton tudok foglalkozni vele, addig kicsit sűrű lesz a hetem ...
Teszek fel képeket - amint időm engedi - a szőlősről meg az almásomról is - már ha valakit érdekel ...
Holnap zweigelt-kékfrankos rosét fogok csinálni. A szürkebarát elindult a forrásba segítség nélkül. Tegnap este már pötyögött:-)
Nem kell már semmit csinálni, ha leszüreteltél:-) Megvárjuk a tavaszt, addig lehet lesz egy két apróság.
igen. nem a hőmérős.
ok, kaccsolni, meg hónlajhajtásozni kell még mindíg?
mert hajtanának szerencsétlen tőkék mindehol kínjukban, de én nem engedem :))
szóval??
Nekem is egyszerű mérőm van. Müa csőt teletöltöd musttal, bele állítod a fokolód és szépen emelkedik ki a mustból és a skálán a szám ahol szintbe van a musttal annyi fokos. Neked is ilyen van?
Most csinálom egyedül először. Még az enyém sem forr. A cukorfoka 19, az egyszerű mérőm szerint.
Az enyém még nem kezdett el forrni, se a szürke, se az ezerfürtös. Lehet kell belerakjak élesztőt! Még sose kellett, mindig magától megindult....
Bizony!
Tavasszal - mivel a baráti köröm úgy vélte, nincs elég dolgom - kaptam tőlük egy felújításra váró pincét.
Most vettem 12 sor szürkebarátot - le is szüreteltem ...
Jövőre lesz saját borom!
Aktuális a kérdésed, bizony hogy volt. Most szombaton volt az első eresztés. A szürkebarát 21 fokos volt, de nem lett sok sajna. Nagyon melegek voltak és kicsit megtöppedt.
Az ezerfürtös meg jól megszívatott, mert szüret előtt egy héttel mértük a fokot és majdnem 20-as volt, örültem mint állat, erre szüretkor a kádon meg éppen hogy 18-as lett. Bizonyára meleg volt a szőlő amikor mértük és így felfele csalt a fokolásunk sajna. Jövőre okosabb leszek.
Kékfrankossal még várok, viszont úgy néz ki lesz cabernet franc amit ketté osztok és felét megcsináljuk barique hordóba, a másik fele meg szűzen.
És ha szerencsém lesz akkor lesz rosé is kékfrankosból.
Egyenlőre ennyi:-))
Basszus most nézem mit írtál. Bocsánat, hogy nem válaszoltam, de elkerülte a figyelmem. Eladó most nincs sajna, de már mentem félre palackba amit esetleg Erdőbényére szánok:-)
Ennyire szereted a szürkebarátot?
szüret volt már?
én leszedtem azt az 5 fürtöt 2 hete :))
Bocs, valójában Kerinek ment ...
Mindet átveszem!
(ha adod ...)
Kérlek, ha még él a lehetőség és van eladó, akkor írj privit. Ritkán jutok ugyan mostanában gép elé, de akkor rögtön olvaslak benneteket!
;)