Regisztráció Elfelejtett jelszó

Zsiday Viktor fórum

Vakok között...

#419150 Netmaster

"...félszemű a király. Ebben a helyzetben volt eddig az euró, ám ennek úgy tűnik vége. Minden jelentős devizában nulla volt a kamat (GBP, USD, JPY), csak az euróban nem, és ott volt esély valamiféle kamatemelgetésekre is, ám az egyre szélesedő válság világossá tette, amiről már írtam pár napja: az euróban is hamarosan eltűnik a kamat, és beindul a QE. Ez azért rossz hír az eurónak, mert eddig már a többi nagy devizáról mindenki tudta hogy "rossz", kamattalan, hígítják, ám a sokak számára az euróval kapcsolatban csak most esik ez le. Az EURUSD egy féléves nagy tetőből látszik letörni, az EURJPY is sokhónapos mélyponton van. Az euró nem a görög válság miatt esik (amiatt nem is tudott), hanem azért mert kezdenek a befektetők rájönni, hogy ugyanaz lesz a sorsa mint a dollárnak: nullkamat, pénzhígítás. És ha ez így van, akkor miért is van PPP alapon 20%-kal túlértékelt állapotban például a dollárhoz képest? Nincs rá semmi ok. Az euró nyugodtan leeshet a következő 1-2 évben akár paritásig is a dollárral szemben. Pláne, ha az ázsiai jegybankok - amelyek eddig ilyen magasan, folyamatos túlértékeltségben tartották - rájönnek, hogy az euróba diverzifikálás nem fogja megmenteni őket: az egyik lócitrom, a másik teveszőr.

Másik érdekes téma: a magyar kötvénypiac. Erről is írtam korábban, és láthatóan a "kötvénybefektetők paradicsoma" folytatódik. Habár tartok tőle hogy homokvárra épül a magyar kötvényhozamesés (ami folyamatosan zajlik), de nagyon erős trend és érthető érveket is lehet találni hozzá. Még mindig sok a short, nemzetközi összehasonlításban magas a kamat, és a rossz környezet ellenére (gyenge HUF, tőzsdék) óriási a momentum."

Re: MultiplikátorMultiplikátor

#416042 ikszf Előzmény: #415722

Jó ténymegállapítás. De:

1. "Sokmindent lehet mondani az Orbán-kormányra, lehet bírálni a gazdaságpolitikáját, de a tény tény marad..."

Az ilyen mondatszerkezeteket nem arra szokták használni a magyarban, hogy valamit dicsérjenek a rossz tulajdonságai ellenére? Zsiday is ezt akarta vele kifejezni?

2. Ha ezt akarta, akkor ebben mi a jó az országnak? És ez miért az említett fél érdeme?

(szerintem marhára nem pozitív dolog ez az országnak, és a kormánynak legfeljebb közvetett ráhatása van és az is csak hosszabb távon)

3. "Szerencsére. "

Hö ?? :)

Tényleg egy igazi spekuláns és csak a hozam érdekli :)

Bele se gondol abba, hogy ez milyen káros az országnak?

Jobban örülnék neki, ha Mo. is negatív reálhozamot fizetne.

És inkább elcipelném a pénzemet Üzbegisztánba, és fizessenek ők nekem jókora reálhozamot.

~3600 mrd ft állampapír állomány van külföldiek kezében, meg még a ~huszonx ezer mrd ft államadósság jó része, amire örök életünkben reálhozamot fizettünk. Jókat röhögnek rajtunk külföldön.

#415820 Előzmény: #415722

Szvsz nem a "vagyonra" vetnek ki adót, hanem a pénzbeli "megtakarításra", amiben pontosan az a logika, hogy "ne álljon a pénz", hanem legyen "mozgásban".

#415730 holnor Előzmény: #415722

az eleje lemaradt :)

KÖTVÉNYBEFEKTETŐK PARADICSOMA

Így nevezte egy nagybefektető* barátom Magyarországot...

#415722 Kissherceg Előzmény: #410946

gy nevezte egy nagybefektető* barátom Magyarországot. És valóban. Sokmindent lehet mondani az Orbán-kormányra, lehet bírálni a gazdaságpolitikáját, de a tény tény marad: alig pár olyan ország van a világban, ahol reálkamatot kaphatnak a befektetők viszonylagos biztonság mellett. A megtakarítók pénzét szinte mindehol folyamatosan elveszik, hiszen a kamatszint a fejlett világban nulla, az infláció meg 2-3-4%, így valójában a megtakarítókra egy súlyos adót mértek: vagyonukat folyamatosan elkonfiskálja az állam. Magyarországon azonban semmit sem kell csinálnunk, és 6% kamatot kapunk miközben az infláció 3% körül van. A kormányzat láthatóan megértette, hogy "nem tévedhet a görög útra", és emiatt kénytelenek feszes költségvetési politikát folytatni - bármennyire is szeretnék szívük mélyén ennek az ellenkezőjét. Egy kötvénybefektetőnek alapvetően két dolgot kell megnéznie: az elérhető hozamot, és a csőd valószínűségét (meg persze sokminden mást is, de ebbe most ne menjünk bele, különös tekintettel arra, hogy nem vagyok kötvénybefektető). Ha azt gondoljuk, hogy a kormányzat valóban törekszik az adósságcsökkentésre, és jó esélye van annak, hogy visszafizetnek minket (én ezt gondolom), akkor Magyarország valóban különleges hely a világban. Van kamat. Szerencsére.

#410946 banyaiz Előzmény: #410675

Nyugat csak úgy élhet mint most Mo, akkor mi kb Szomália szintjére zuhannánk vissza. Túl van pörögve ez a kérdés, volt egy ingatlanlufi az Usában, összeomlott, végigsöpört a világon a szele ennyi kb, vannak utórengések is. Ez a világ túlélt 2 Vh-t, hidegháborút stb, nehogy már egy nyamvadt hiteltéma taccsra vágja. Legalábbis remélem.

BTW: Már megint ott tart…

BTW: Már megint ott tartunk, hogy ez itt OFF, úgyhogy ne itt válaszoljon senki arra, amit írtam, hanem a "Nyilasi után szabadon"-ba, ha lehet ;)

#410675 Előzmény: #410626

A recesszió szerintem önmagában nem lenne baj, főleg ha ez a fiktív pénzek és azok hatásának kiárazódását jelentené a rendszerből. De szerintem - minden látszat ellenére - valójában semmi más nem történik, csak további adósságok születnek egy rendes adósságrendezés helyett.

Abban igazat adok neked, hogy sokan gondolkodnak végletekben (világvége jóslatok, különösen 2012 miatt), ugyanakkor az azért látható, hogy ANNAK A FAJTA kapitalizmusnak, amelynek a "szabad piaci lózung" volt a neve - valójában azonban a tiszte imperialista megszállás és szabadrablás volt az ideológiája, az recseg-ropog, mert a megszállók nem tudják finanszírozni a megszállás költségét sem, ugyanakkor az általuk gyártott üveggyöngyökön már nem tudnak akkora profitot realizálni, amekkora a fiktív életszínvonaluk fenntartásához kellene. Ez pedig mindenképpen belső feszültségekhez fog vezetni, amely kíséretélyesen hasonlít a Római Birodalom bukására.

Viszont - ebből sem a kapitalizmus csődje jönne ki, mert az momentán senkinek sem érdeke. Jelen pillanatban a világ pénzügyi rendszere már igazából egységes, nincsenek VALÓDI szemben álló felek, a hitelezők pedig mind gazdaságilag, mind pénzügyileg, mind katonailag lényegesen erősebbek a hitelezetteknél. Ennek megfelelően JELENLEG elképzelhetetlen az, hogy a hitelezettek fellázadjanak, az meg még kevésbé, hogy le is győzhessék a hitelezőket, azaz A RENDSZERT.

Egyébként már írtam: Szerintem a MOSTANI helyzet viszonylag egyszerűen és fájdalommentesen kezelhető lenne - pusztán annyi kellene hozzá, hogy a spekulatív folyamatokat megregulázzák, azaz ÉRTELMESEN korlátozzák az úgynevezett "tőke szabad áramlása" (azaz a fegyverek szabad mozgatása) ideolgóiát, illetve, hogy az országok JELENLEGI adósságát konvertálják át a hedge fundok és egyéb befektetések vagyonába valamiféle kötvény alapon.

Ez annyit tenne, hogy az EBBE a rendszerbe belépő országok NEM adósodhassanak tovább, ugyanakkor az összes (deviza)tartalékuk felszabadíthatóvá válna, vagyis helyből hatalmas elkölthető(!) forrásokhoz jutnának. Ez egyfajta világpénz, avagy világkormány lenne, amit már régóta vízionálnak egyesek, vagyis lehet, hogy "erre megy ki a játék" (vannak erre utaló jelek).

Én például nem látom azt a drámát, amit sokan vízionálnak, mert szerintem megoldható a problémakör. Sőt, igazából nincs is akkora problémakör, csak annyi, hogy a nyugatnak be kell látnia, hogy nem élhet úgy, ahogy eddig, hanem "csak úgy", mint mondjuk mi. Számukra nagy dráma lenne természetesen, de azért ez még nem a kőkorba való visszamenetel lenne, csak a valóságba.

#410626 banyaiz Előzmény: #410613

Még egy dolgot észrevettem, hogy 2008 óta mindenki csak végletekben gondolkozik, vagyis a tömegek. Ezt főleg tőzsdén lehet látni. Ezeknek a makróadatoknak a minősítése teljesen viszonylagos, csökken 1 negyedévben a növekedés üteme, vagyis nem negatív a gdp , hanem csökkenő mértékben nő, vagy stagnál de ebből már sokan a kapitalizmus végét vélik kiolvasni stb. Ez jellemzi az összes írást ami megjelenik a témában, nem divat középszerűt mondani, csak vagy nagyon nagy bajt, vagy nagy fellendülést. Kicsit olyan ennek a pszichója, mint nekem mióta volt autóbalesetem, minden kanyarban azt vízionálom most jön belém vki szemből. :) Értem ennek a lélektanát, ezt kellene valahogy átlépni, hosszú idő kell hozzá valószínűleg világnak.

#410613 banyaiz Előzmény: #410588

Működött az, csak nem tökéletesen. Nézd meg 2009-től a gdp adatokat. Tavaly ugyanez volt, abban a pillanatban ahogy az élénkítésnek vége, jöttek a rosszabbnál rosszabb makrók is a tőzsdei esés mellé. Olyan a hangulat a világgazdaságban mint egy westernfilmben. :) Ez a hangulat pedig kihat az egész gazdaságra, vállalatok ülnek egy rakás kp-n , de nem forgatják be a gazdaságba mert mi van ha jön a világvége, recesszió stb, és éppen ez miatt a kivárás miatt romlik minden mutató.

Megnézem tőzsdék mozgását elmúlt években feleződtek , duplázódtak stb, oké válság van , vergődés, de azért a gazdasági mutatókban ilyen szintű visszaesést növekedést nem látsz.

Abból a szempontból igazat adok Zsidaynak, ha most jön egy több éves recesszió annak beláthatatlanok a következményei, ilyen államadósság szintek mellett. Épp ezt kellene elkerülni.

#410588 Előzmény: #410521

Ha az usákok GDP növekedése az usákok pénzjegynyomdájának hatékonyságán múlna, már most világbajnokok lennének a GDP növekedésben.

#410521 banyaiz Előzmény: #410485

Jó gondolatok, azért néhány dologgal nem értek egyet. Olyat én még nem láttam és szerintem soha nem is volt ilyen amióta tőzsde létezik, hogy a kilátások tökéletesek, és a részvénypiacok nyomottak. Vagyis amikor minden tökéletes , és öröm boldogság, szép jövő stb akkor a piacok már csúcson pihengetnek. Szóval az elég nagy ábránd, hogy vki majd az aktuális gazdasági adatokból meglátja , hogy eljött a nagy fellendülés ideje, és most kell venni részvényt, és közben a piacok mindezt szépen kivárva a béka segge alatt vannak, hogy hadd vásároljon be a polgár. :) Ehhez hozzátenném még azt ember legyen aki itt hosszú távra jósol gazdasági mutatókat amikor egy FED adott éven belül nem tudja meghatározni a gdp növekedés ütemét, és év közben többször módosít.

MultiplikátorMultiplikátor

#410485 Kissherceg

Két hír, egymás mellé rakva:

1. Az olasz kormány 45 milliárd eurós költségcsökkentést és adóemelést hajt végre, hogy egyensúlyban legyen a 2013-as költségvetés, ahogy azt az Európai Központi Bank igényli.

2. Az olasz kormány nem módosít növekedési prognózisán, továbbra is emelkedő GDP-t vár a következő 2 évben.

A kettő egyszerre nem megy: puszta ábránd.

A politikusok - és a közgazdászok nagy többsége - véleményem szerint még mindig nem értik, hogy a korábban becsült multiplikátorok a jelenlegi helyzetben használhatatlanok. Több ország kiigazításai alapján meg lehet ugye becsülni, hogy 1 egységnyi kiadáscsökkentés és/vagy adóemelés mekkora csökkenést okoz a GDP-ben. Sajnos ezek a számok csak akkor lennének alkalmazhatóak, ha a.) a magánszektor nem lenne az egész fejlett világban deleveraging módban és b.) a megszorítást csak egy adott ország végezné, miközben a többi fejlődik. Ebben az utóbbi esetben a megszorító ország a külső keresletre támaszkodva nem szenvedne olyan nagy GDP-visszaesést, mert kiexportálhatná magát a bajból. A jelenlegi helyzetben azonba a fejlett világ szinte egyöntetűen megszorít (már most, vagy hamarosan elkezdik), így a kormányzati, fiskális kontrakció a vártnál jóval nagyobb visszaesést okozhat a GDP-ben. Ezért a fejlett világ is belekerülhet abba az ördögi körbe, amiben a görögök vannak: a megszorítás a vártnál nagyobb lassulást/recessziót okoz, ami miatt a hiány nagyobb lesz a vártnál, ami miatt a piacok megint büntetik a kötvénypiacokon keresztül őket, ami miatt újabb megszorítást kell csinálni. A legnagyobb probléma persze az, hogy ez mindenhol, egyszerre történik, továbbá a magánszektor is adósságot szeretne csökkenteni.

Emiatt a most elinduló (?) lassulás/recesszió (?) akár nagyon hosszú időn át, 2-3 évig is tarthat, mire a folyamatos megszorítások és adóemelések melletti visszaesés ellenére is kiegyensúlyozódhatnak a költségvetések, megnyugodhatnak a kötvénypiacok.

Mi lesz mindennek az eredménye? Szinte biztos, hogy ezt ellensúlyozandó egyre durvuló pénznyomtatás illetve adóemelés várható, amely valószínűleg az utóbbi években egyre kevesebb adót fizető gazdagokra és cégekre fog hárulni. A jelenlegi alacsony adószintek valószínűleg fenntarthatatlanok; az EPS előrejelzések pedig sem a lehetséges recessziót sem a várhatóan növekvő adószinteket nem veszik figyelembe. Lehet, hogy a részvénypiacok olcsónak tűnnek, de szerintem nem azok. A fenti környezet a részvényeknek nagyon rossz, és ez azt jelentheti, hogy akár egy többéves medvepiac kezdetén lehetünk.

Rövidebb távon azonban a nagy túladottság és pánikhangulat miatt könnyen lehet, hogy hetekre/hónapokra láttuk a piaci aljakat, habár pozícó felvételére jó lehetőségeket nem nagyon látok és hosszabb távon meglehetősen pesszimista maradok.

Eltőzsdézte az állam a pénzt?

#407591 Netmaster

"Nem a MOL-ra gondolok - arról már többször írtam az elmúlt hónapokban - hanem a nyugdíjpénztári pénzekre. Szegény embert még az ág is húzza, s igaz lett a mondás a magyar államra is: mire átvették a nyugdíjpénztári vagyont, annak értéke elkezdett összeomlani. Az állam által átvett, jelentős részvényvagyont tartalmazó portfoliót még valószínűleg nem sikerült likvidálni, s így az államnak jóval kevesebb pénze van mint hitte akár még pár hete is:

http://www.portfolio.hu/befektetesi_alapok/ongondoskodas/hatalmas_szerencsejuk_van_a_penztartagoknak.153557.html

Ez már önmagában 100-200 milliárd forintos hiányt jelent, de ezen kívül van még egy másik probléma is: ha valóban recesszió jön, akkor Magyarország növekedése is alacsony lesz (vagy negatív), és akkor nem lesz elég adóbevétel, a költségvetés hiánya kiigazító lépések nélkül megugrana, amely jelen környezetben nem megengedhető*, tehát valamit tenni kell. Nyilvánvalóan lesznek kényszerű megszorítások, de egyértelmű, hogy a bevételeket is növelni kell. A nagy kérdés, hogy kitől vesz el a kormány. Valószínűleg a szuperbruttó marad, a különadók sokáig maradnak, de még ez sem lesz elég. Vajon honnan szedik el majd a sok pénzt? Ingatlanadó? Vagyonadó? "Szolidaritási adó" a gazdagokra és a cégekre? Nagy kérdés, nyilván a kormány sem tudja még a választ, pedig jobb, ha elkezdenek gondolkodni, mert jövőre várhatóan igencsak kevés lesz a pénz...

(és jobb ha mi is elkezdünk gondolkodni: honnan fog érkezni a "támadás"???)

*most, hogy az ECB begarantálta a periféria-kötvényeket, a magyar állampapír egyre kevésbé vonzó: a hozama már nem kiugróan magas a többihez képest, és nincs mögötte az összeurópai garancia meg az ECB támasza ami pl. a portugálok vagy az olaszok mögött ott van, lehet hogy tudnak még feljebb menni a hazai hozamok???"

http://www.zsiday.hu/blog/eltőzsdézte-az-állam-pénzt

Re: nincs cím

#402693 Kissherceg Előzmény: #402373

Olcsó az ingatlan - a tőzsdén

2011, Július 26 - 16:26

Szemet ütött, hogy mind a Danubius főtulajdonosa ismét gyűjtögeti részvényét, mind a Fotex stabilan veszi saját magát. Nem meglepő. Mindkét cég részvényei messze-messze a mögöttes egy részvényre jutó ingatlanérték alatt kereskednek, talán a valós, reális érték harmadán. Ha ehhez még hozzávesszük, hogy a rendkívül alulértékelt Graphisoftpark is tőzsdei cég, és a mögöttes ingatlanok+hitel értékeléséből ott is kijön, hogy féláron van a papír, akkor nyugodtan kijelenthetjük, hogy ingatlant nagyon olcsón lehet most venni tőzsdei cégeken keresztül. Éles ellentétben áll ez a 2006-7-es időszakkal, amikor tömegével jelentek meg új ingatlanos cégek a tőzsdén, sok IPO volt a szektorban, és az értékelések sokszor nagyon nehezen alátámaszthatóak voltak. Az ingatlan-hype tetőfokáról hatalmas összeomlás következett be, számos ingatlanos cég árfolyama veszített soktíz százalékot, Magyarország tudtommal egyetlen dedikált ingatalanos részvényekbe fektető alapja 70%-ot veszített értékéből a válság során - gyakorlatilag fél év alatt - ami jól mutatja mekkora pusztítás történt itt. A befektetők nem is nagyon merészkedtek vissza, az ingatlanos részvényekkel kapcsolatban nagyon nagy az óvatosság, ami persze lehetőséget teremtett a bennfenteseknek, hogy az általuk jól ismert cégeik részvényét olcsón megvásárolhassák. A bennfentesek nem ostobák: ha drágán tudnak akkor eladnak részvényt (IPO), ha olcsón árulják a papírt akkor visszaveszik.

Habár mind a Danubius, mind a Fotex esetén vannak olyan tényezők, amelyek bizonyos méretű diszkontot logikussá tesznek, ám mivel szinte az összes ingatlanos papírnál elég óvatos értékeléseket láthatunk, kijelenthető, hogy a nagy összeomlás után még mindig komoly a félelem, és generálisan is eléggé alulárazott ingatlanokat lehet venni a tőzsdén keresztül - sokkal olcsóbban mintha direkt módon vennénk meg ezeket az ingatlanokat. Természetesen ha jövőre jön a rettegett recesszió (amitől erősen tartok) akkor lesz ez még olcsóbb is, de azért a szektort érdemes a figyelőlistán tartani. Egyetlen okból: olcsó.