Regisztráció Elfelejtett jelszó

Re: MultiplikátorMultiplikátor

Előzmény: #410626

A recesszió szerintem önmagában nem lenne baj, főleg ha ez a fiktív pénzek és azok hatásának kiárazódását jelentené a rendszerből. De szerintem - minden látszat ellenére - valójában semmi más nem történik, csak további adósságok születnek egy rendes adósságrendezés helyett.

Abban igazat adok neked, hogy sokan gondolkodnak végletekben (világvége jóslatok, különösen 2012 miatt), ugyanakkor az azért látható, hogy ANNAK A FAJTA kapitalizmusnak, amelynek a "szabad piaci lózung" volt a neve - valójában azonban a tiszte imperialista megszállás és szabadrablás volt az ideológiája, az recseg-ropog, mert a megszállók nem tudják finanszírozni a megszállás költségét sem, ugyanakkor az általuk gyártott üveggyöngyökön már nem tudnak akkora profitot realizálni, amekkora a fiktív életszínvonaluk fenntartásához kellene. Ez pedig mindenképpen belső feszültségekhez fog vezetni, amely kíséretélyesen hasonlít a Római Birodalom bukására.

Viszont - ebből sem a kapitalizmus csődje jönne ki, mert az momentán senkinek sem érdeke. Jelen pillanatban a világ pénzügyi rendszere már igazából egységes, nincsenek VALÓDI szemben álló felek, a hitelezők pedig mind gazdaságilag, mind pénzügyileg, mind katonailag lényegesen erősebbek a hitelezetteknél. Ennek megfelelően JELENLEG elképzelhetetlen az, hogy a hitelezettek fellázadjanak, az meg még kevésbé, hogy le is győzhessék a hitelezőket, azaz A RENDSZERT.

Egyébként már írtam: Szerintem a MOSTANI helyzet viszonylag egyszerűen és fájdalommentesen kezelhető lenne - pusztán annyi kellene hozzá, hogy a spekulatív folyamatokat megregulázzák, azaz ÉRTELMESEN korlátozzák az úgynevezett "tőke szabad áramlása" (azaz a fegyverek szabad mozgatása) ideolgóiát, illetve, hogy az országok JELENLEGI adósságát konvertálják át a hedge fundok és egyéb befektetések vagyonába valamiféle kötvény alapon.

Ez annyit tenne, hogy az EBBE a rendszerbe belépő országok NEM adósodhassanak tovább, ugyanakkor az összes (deviza)tartalékuk felszabadíthatóvá válna, vagyis helyből hatalmas elkölthető(!) forrásokhoz jutnának. Ez egyfajta világpénz, avagy világkormány lenne, amit már régóta vízionálnak egyesek, vagyis lehet, hogy "erre megy ki a játék" (vannak erre utaló jelek).

Én például nem látom azt a drámát, amit sokan vízionálnak, mert szerintem megoldható a problémakör. Sőt, igazából nincs is akkora problémakör, csak annyi, hogy a nyugatnak be kell látnia, hogy nem élhet úgy, ahogy eddig, hanem "csak úgy", mint mondjuk mi. Számukra nagy dráma lenne természetesen, de azért ez még nem a kőkorba való visszamenetel lenne, csak a valóságba.