Regisztráció Elfelejtett jelszó

Gasztronómia

nyár közepén középsuliso…

#428525 Sumér harcos

nyár közepén középsulisokkal jöttünk össze Szelidi tónál...

a menü a következő volt:

egy igen jól füszerezett lecsót készitettünk...

szalonna,hagyma alappal inditva,csipösen-paprika paradicsom ,ugye....

közben,mások a megvásárolt tarját...grillen megsütötték....

miután mind2 elkészült...

a grillezett tarját beledobtuk a remek lecsóba...összefőztük...átadták egymás izét,és kész.

na most a grill kissé pörc,itt-ott kormos ize miatt a csipős lecsóval egybekelve-olyan izek kerültek előtérbe,mely nem nagyon volt pl. egy 5 millios full konyha tűzhelyén ismételhető:)

Re: nincs cím

#428524 hosszhuszár Előzmény: #428523

Gödöllőn, a Napsugár étteremben szoktunk ennyi, de sütve, fokhagymás valamilyen pácban, érdemes megkóstolni.

http://www.portfolio.hu…

#428523 Sumér harcos

http://www.portfolio.hu/vallalatok/kkv/a_francia_piac_tizedet_uralja_a_zalaszentgroti_eticsiga-feldolgozo.156207.html

a csigáról jut eszembe....

egy olyan 3 éve körül nyáron,eső után megbeszéltük vagy 4-en,hogy gyűjtünk éticsigát,elkészitjük...

össze is szedtük őket...

ezekután,éheztetés,párolás után tisztitás,házból ki stb.....

utána pörköltként készitettük el....házipaprika,csipősen,végén krumplival összefőzve...

akkor életemben ettem ilyet először-azt kell mondjam,teljesen olyan volt,mint egy pacal pörkölt...teljesen jó volt:)

a macerás nyersanyag(hiszen nagy mennyiséget nehéz összekapni-éheztetés-tisztitás is hosszabb idő-nem úgy van,mint egy Őzpörkölt,hogy rögtön ott a hus) miatt azóta sem vetemedtünk rá...poénból ezzel a haveri gárdával...

Re: nincs cím

#404706 Fornit Előzmény: #404681

Én sült tésztát készítettem tegnap.

Össze kell vagdalni: Hagyma, fokhagyma, bébicukkini, gomba, kaliforniai paprika, +gusztus szerint rákfarok és társai, aztán sütni az egészet egy serpenyőben. Közben készíteni tésztát (spagetti v olyan vietnami levesből kivett tészta) Aztán a tésztát hozzáadni a megsűlt cucchoz + szójaszósz +erőspista +sweet chili szósz, átforgatni egy két percet és kész is van.

Re: nincs cím

#404681 kerikoma Előzmény: #398497

Sziasztok!

Kicsit egyszerű kaját írok le nektek, egyrészt mert egyszerű ember vagyok én is, másrészt mert ahány ház annyi szokás, és nem árt néha apróbb tapasztalatokat szerezni ilyen téren sem.

Életem első kakaspörijét készítettem bográcsba múlt héten 10 embernek (6 felnött 4 gyermek) a balcsin egy zuhogós esős napon.

Kakaspörkölt

1 éves kakas volt kb 3-4 kg konyhakészre darabolva.

Füstölt sonkát és füstölt szalonnát kb 30 dkg felkockáztam. 5 fej hagymát, 3 paradacsimot, 3 étkezési paprikát, 1 zöld paprikát szintén felkockáztam. Egy kanálka zsírba a bogrács alján megpirítottam a sonkát, szalonnát aztán ráöntöttem a hagymát, paradicsomot, paprikát. Ennél a résznél nagyon kell figyelni, folyamatosan lehetőleg minél nagyobb fakanállal keverni és keverni amíg a hagyma üveges nem lesz, ez kb. 20-25 perc lassú lángon. Azért szeretem így paradicsommal és paprikával, mert a paradicsom ahogy levet ereszt, úgy kevesebb esély van arra, hogy a hagymát odaégetem. Amikor ez a lecsós alap kész van félre veszem a lángról és 3-4 evőkanál őrölt paprikát rászórok és itt is folyamatosan keverem, de már nem a láng felett. Aztán beleöntöm a feldarabolt konyhakész kakast és megpróbálom összekverni ezzel a paprikás lecsós alappal. Ha nem lehet normálisan keverni, akkor nem szabad kínlódni vele, hanem fel kell tölteni vízzel úgyhogy jól lepje el a kakast. Nem kell félni, ha sok a víz, mert az egy éves kakast innentől kezdve legalább 3 órán át kell főzni (legalábbis nekem addig kellett). Voltam is bajba, mert nem volt még tapasztalatom és sajna én többször utána kellett öntsek vizet, ezért mondom, hogy nyugodtan lehet önteni vizet, nem kell félni nem gulyás lesz belőle, mert úgyis le fog főni a lé ennyi idő alatt.

Nos vissza raktam a láng fölé és amikor el kezdett rotyogni még raktam rá 2 kanál őrölt paprikát, mert kicsit gyengének éreztem a színét. Fokhagymát én összesen folyamatosan legalább 10-12 gerezdet bele raktam, persze felkockázva azt is. Azért folyamatosan, mert ha mindjárt az elején belerakom az egészet, annyira nem fog érződni a fokhagyma és ezért úgy negyedóránként raktam bele két gerezdet. Aztán őrölt fekete bors 2-3 kávéskanállal, őrölt kömény 1 kávés kanállal (ez nagyon érdekes ízt ad, de nem szabad sokat bele rakni, mert elviszi a pörkölt jellegzetes ízét), két-három levél babérlevél és hát az örök vita tárgy nálunk a vegeta, vagy delikát. Valaki egyáltalán nem rak bele, de én annak a híve vagyok, hogy érdemes bele rakni itt is 2-3 kávéskanállal, de akár többel is. Kicsit megdobja a pörkölt ízét. Innentől kezdve a fűszerezést be is fejeztem, kivéve a só, amit később rakok bele, amikor már lehet kóstolni, és hát itt tényleg az ízlések számítanak, meg hogy ki milyen sósan eszik. Amikor már kb 2 órája főtt akkor igazi haza vörösborral meglocsoltam, ilyen mennyiségnél nyugodtan bele lehet rakni 2 dl-t. A bográcsot kell mozgatni ügyesen, nehogy odakapja az alját, aztán ennyi. A húst többször kell ellenőrizni, hogy mennyire főtt meg, én kiszoktam venni olyan inas részt ami elég nehezen fő és azt szoktam megnézni, mennyire válik el a hús a csonttól. Ha jól megfőtt és már csak szaft van, akkor nagyon jó vagy és le is lehet venni a tűzről és irány enni. A csajok addig főztek egy kis krumpli, és hagymás uborka salátát csináltak köretnek. Mi férfiak közbe jó kis balaton környéki borokat teszteltünk. Ilyen kajára lehet is nyugodtan, több fajta bort is kóstolni.

Jó étvágyat

Re: nincs cím

#398497 kerikoma Előzmény: #398484

Szerintem is igaza van Józsinak. A f a s z é n jó parazsat csinál és elég sokáig tartja magát. Én is azt használom. Az elején még a gyújtóst is rá szoktam löttyinteni, mert mire parázs van annak a szaga is megszűnik:-)

Re: nincs cím

#398483 KawaBazsy Előzmény: #398481

Thx! Van ott tavalyi fa is, hogy akác e, arra már nem emlékszem. Legfeljebb veszek f a szenet is, oszt majd kiderül..

Re: nincs cím

#398481 hosszhuszár Előzmény: #398477

Az még nem lesz száraz embör....

füstjelzéseket adni jó lesz, talán...))

****én, szerintem, és nem a folyékony gyújtós, hanem a szilárd, amit kockákra lehet törni....

a ****én alá tegyél vékony gallyakat, helyezd el a gyújtósokat gyújtsd meg, legyél türelmes, várd meg, míg parázs lesz, és utána kezd el a sütést....

Re: nincs cím

#398471 KawaBazsy Előzmény: #398460

Múlt héten tárcsán sütés volt nálam, legközelebb grillezést tervezek. Ehhez a kapható f a szén meg gyúanyag kell, vagy jó a sima fa, vékony gallyak is, ha veszek egy grillrácsot?

Re: nincs cím

#398460 kerikoma Előzmény: #395392

Holnap lesz a nagy grillparti, tegnap este bepácoltam a húsokat. Egy gyrosos, egy fokhagymás és egy magyaros fajta lesz. Tárcsák, grillek előkészítve. Nagyon meleget mond holnapra, úgyhogy több szódát kellett beszerezzek a borokhoz:)

Re: nincs cím

#395383 Fornit Előzmény: #395313

Ja, feltünt a Metro grillparti, ahogy megszaporodtak a hozzászólások a topicban :-)