Regisztráció Elfelejtett jelszó

Adózás jövedelem/veszteség bevallása

Re: Adókiegyenlítés

#483048 Grizzly Géza Előzmény: #483044

Én már tavaly óta osztom az észt ezzel kapcsolatban,az erste honlapján is fent van 1 hasonló példa. Sok könyvelő még nem is hallott róla,én tavaly igényeltem vissza először,idén sajnos idén az összes két évvel ezelőtt befizetett adómat visszakapom:(---bár ne így lenne :))

Azért köszi,továbbítom egy-két ismerősnek...

Re: adókiegyenlítés bef. alap esetében

#459360 Peggy01 Előzmény: #424291

A 2009-2010-es kamatadót nem tudod szembeállítani az idei nyereséggel. A 2010-t akkor tudtad volna, ha nyilatkoztál a befektetési szolgáltató felé, hogy ellenőrzött tőkepiaci jövedelemként szerettél volna adózni. Ha 2011-ben is adtál el bef.jegyeket, akkor sürgősen nyilatkozzál, hogy adóbevallásában az ellenőrzött tőkepiaci ügyletre vonatkozó rendelkezések szerint szeretnéd bevallani a nyereséget/veszteséget.

a) a magánszemély e rendelkezést akkor alkalmazhatja, ha az adóév utolsó napjáig - adóazonosító jelének megadásával együtt - nyilatkozatot tesz ezen választásáról;

b) a befektetési szolgáltató az a) pont szerinti nyilatkozat alapján az ügylet(ek)ről a magánszemélynek igazolást ad, valamint az ellenőrzött tőkepiaci ügyletre vonatkozó rendelkezések szerinti adatszolgáltatást teljesít az állami adóhatósághoz;

A levont kamatadót adóelőlegként kell figyelembe venni.

Van még 3 napod, ne hagyd magad lerázni, egy ERSTE fiókban (Hozam Pláza) még csak nem is hallottak róla, de addig nem jöttem el, amíg el nem intéztem. A Random Capital e-mailben pl. mindenkinek felhívta anapokban a figyelmét, még annak is , aki csak részvényekkel kereskedett 2011-ben.

#424272 holnor Előzmény: #424266

az adót kell nettózni, tehát:

- 2010. kamatadó 100k

- 2011. veszteség 150k, adója -150*16% azaz -24k.

- így 24k-t igényelhetsz vissza.

a kérdésed első felére nm tudom a választ.

#424266 lagwagoner Előzmény: #424160

Ahogy az adóbevallásból nézem a veszteséget is be kell szoroznom az adókulccsal (16%) és ezt az összeget állíthatom szembe a nyereségadóval.

Szóval a veszteségnek csak a "képzeletbeli" le nem vont adóját írhatom le a nyereség befizetett adójából. Nem írhatom le a teljes veszteséget a befizetett nyereségadóból.

adókiegyenlítés bef. alap esetében

#424160 lagwagoner

Sziasztok!

Abban az esetben, ha az idén egy befektetési alapon realizált veszteséget szembe akarom állítani 2009-2010-es évi bef.alapok árfolyamnyereségek kamatadóival, akkor azt hogy tehetem meg?

Mivel hogy a bef.alapokon realizált nyereségeket a bankok vonták/vonják le és fizették/fizetik be, ezért azokat nem is tudom/tudtam bevallani.

Mit lehet ilyenkor tenni? Külön kérelem a NAV-nak (minden igazolás meg van az összesített ETÜ-t leszámítva, de a tételes igazolások is hivatalosnak számítanak. De azért megpróbálok az előző évekre kiállíttatni ha kell, bár a bef.alapoknál ez nem igazán számít szerintem, hiszen minden visszaváltásról van papírom)? Konkrétan: idén van 150 000 HUf realizált veszteségem, korábbi években levontak 100 000 HUF kamatadót. Most szembeállítanám, így visszautalnának 100 000 HUF-ot, a a fennmaradt 50 000 veszteséget meg továbbgörgetném, hogy még szembeállíthassam e későbbi esetleges nyereségem kamatadójával. Vagy rosszul tudom ezt az egészet? Mert nem egyértelmű hogy a veszteség összegét állíthatom szembe a korábban levont kamatadóval vagy csak a korábbi adóalapot csökkenthetem a későbbi veszteséggel. De én találtam ilyet:

"Ezen kívül – ami az újdonságot jelenti - a korábbi évek nyereségeit is szembe lehet állítani a későbbi évek veszteségével. Ez pedig azt eredményezi, hogy az előző két évben befizetett tőzsdei/ellenőrzött tőkepiaci ügyletből származó árfolyam-nyereségadóból – a veszteség erejéig - visszaigényelhető a befizetett adó összege, a fennmaradó veszteség pedig 3 adóév tekintetében továbbgörgethető. "

Szóval mit lehet tenni a bef.alap tulajok esetében. Megint hoztak egy kedvező törvényt, aminek a technikai feltételeit (adóbevallás) nem igazán biztosították.

Re: nincs cím

#383473 Csusza Előzmény: #383469

Persze így is lehet, aki eléggé "virtuális csávó". :-)

Személyesen talán akkor jobb, ha valaki elakad, mert akkor ott segítenek.

(velem például nagyon normálisak, segítőkészek voltak ilyesmi ügyben)

#383469 holnor Előzmény: #383467

v töltsd ki az ÁNYK keretprogrammal mind a 2t, és akkor nm kell az APEH-be futkoznod. honlapról leszeded a 0953-t, 1053-at és csinálhatod is. a 0953-asnál be kell ikszelni az önellenőrzést v adózói helyesbítést, nm tudom pontosan a szöveget.

#383467 Csusza Előzmény: #382949

1. Add be utólag a 2009-es bevallásod javítását.

Apehben adnak 2009-es bevallást(vagy biankót), azon megteheted.

Ott feltünteted a veszteséget, majd a 2010-esnél beszámítod.

2.Ha a 2010-est már beadtad(gondolom), akkor ahhoz is adj be egy javítást.

Kicsit macerás, de megeszik, és bizonyos összeg fölött megéri xarakodni az üggyel.

#383410 Chaby Előzmény: #383348

az osztalék csak a 167. sorban. Ne felejtsd el a C lap 67.sorába beírni a levont forrásadó összegét.

#383348 Harlem Előzmény: #382949

A 174. sornak tartalmaznia kell-e a kifizetett nettó osztalék értékét vagy az csak a 167. sorban szerepeljen?

#382910 _pda_ Előzmény: #382851

igen

az adórészt az adórészből

ha bevallottad a veszteséget akkor, az aktuális bevallásaidban

A KBC FAQ-jában van egy …

#382851 lukit

A KBC FAQ-jában van egy ilyen rész:

"A tőzsdei ügyletből származó jövedelmet - legfeljebb annak mértékéig - csökkenteni lehet ...

az adóévet (első ízben a 2007. évet) megelőző évben vagy az adóévet (első ízben a 2008. évet) megelőző két évben az a)-b) pont szerinti összegnek az adott évben a tőzsdei ügyletből származó jövedelmet meghaladó - az adott évi bevallásban feltüntetett - részével (elhatárolt tőzsdei ügyletből származó veszteség) a magánszemély döntése szerinti megosztásban."

Ez mit jelent magyarul? Ha 2009-ben vagy 2008-ban veszteséges volt az évem, akkor levonhatom az idei bevételből?

Re: ?

#381715 RemegoKez Előzmény: #380926

Miért nem az ABEV-vel csinálod? Ne szívasd már magad a papírral! :-)

Jah és az esőerdők, tudod.... :-)