Igen, ott dolgozok :)
Ha vissza tudják hűteni és nem olvadnak meg a fűtőelemek, akkor még használható lehet a blokk. Egyébként K.O. neki.
Gőzt azért engedik ki, hogy csökkentsék a felszabaduló gőzök, gázok miatti nyomást a rendszerben.
Igen, ott dolgozok :)
Ha vissza tudják hűteni és nem olvadnak meg a fűtőelemek, akkor még használható lehet a blokk. Egyébként K.O. neki.
Gőzt azért engedik ki, hogy csökkentsék a felszabaduló gőzök, gázok miatti nyomást a rendszerben.
Ahhoz képest, hogy még nincs kereskedési idő Japánban, elég jó forgalommal nyomják a FUTIT:
Én nem vitázok, a Paksi erőmű honlapja szerint nincs, szerinted meg van...erre mit írjak? :)
Egyébként van konténment!
Na de mind1, ne vitázzunk rajta.
Első generációs VVER-eknél nincs.
Akkor elő kell írni, hogy Paks felett csak Cessna zuhanhat le! :)
Nem értem, pontosan hogy történt a katasztrófa, vagy mit nem írtam jól? :)
A sugárzás miatt kicsi lesz az esély bármi ottani eszköz hasznosítására ...
:(
A mentesítést meg hagyjuk - halottnak szenteltvíz ...
Ok, repülő ellen tényleg nem az igazi, ezt tudom :P
Egy Boing 747-est nem bírna ki az épület. Kisgépre modellezték, azt elvileg kibírná..
szerintem műszakilag nem akarják elveszíteni az objektumokat
Amit leírtál összeadtad és komolyan is vetted?
Bocs a tamáskodásomért de amit az egyik korábbi linken olvastam, azzal nem vág egybe az, amit leírtál. Ott (viszonylag) pontosan leírják az erőműben a meghatározó helyeken dolgozók tevékenységét. Egy baleset szimulálása folytán (kiesett hűtés pótlása), pont a vészleállítás automata vezérlése miatt történt a katasztrofa ...
A 17 órakor kiadott kiegészítés szerint a nap folyamán a tokiói önkormányzat Tokió területén is radioaktív szennyezést észlelt, ami származhat a Fukusima-I erőműből. A sugárzás szintje az emberi szervezetet nem károsító, nagyon alacsony maradt (legmagasabb értéke 0.157 mikroSievert/h) annak ellenére, hogy a mai szélviszonyok a szennyezőanyagot Tokió irányába továbbították.
A japán Kyodo Hírügynökség legutolsó közlésében arról számol be, hogy a reaktoroknál továbbra is hűtési problémák vannak és félő, hogy újabb jelentősebb mértékű radioaktív szivárgás történhet. Az erőmű 30 km-es körzetében repülési tilalmat rendeltek el és felszólították a lakosságot, hogy ne menjenek a szabadba.
"konténment van"
Na, az nincs... (legalábis npp.hu szerint, talán ismerős :P)
Ott legalábbis azt írják, hogy a hermetikus tér nem egyenlő a "konténment"-tel, csak kiváltja azt, ha van még mellé lokalizációs rendszer... (de a repülő ellen nem az igazi, azért nem konténment, fizikai behatások ellen kevés)
De hiszen neked ezt tudnod kellene :P
A Fukushima-Daiichi atomerőmű 1-es, 2-es és 3-as blokkjánál az erős földrengést követő cunami(szökőár) következtében komoly problémák adódtak az aktív zóna hűtésével. Az 1-es és 3-as blokkban hidrogénrobbanás történt, ez lerombolta a reaktorépület felső részét. A reaktortartály és az azt körülvevő acél primer konténment-tartály (a száraz- és a nedvesakna) feltehetően nem sérült egyik blokkban sem. Jelenleg a reaktorok és a konténment-tartályok hűtése és nyomáscsökkentés céljából bórsavval kevert tengervizet szivattyúznak azokba. Feltételezhető mindhárom blokknál a fűtőelem-kötegek valamilyen mértékű sérülése, a nagyobb mértékű zónaolvadás sem zárható ki. Jelenleg a legfontosabb a reaktorok (a reaktortartály és benne a fűtőelemek) és a konténment-tartályok megfelelő hűtésének biztosítása. A konténment-tartályok nyomását ellenőrzött radioaktív kibocsátással járó lefúvatásokkal csökkentették több esetben. Az atomerőmű körüli 20 km-es sugarú területről evakuálták a lakosokat. Az atomerőmű korábban karbantartásra leállított 4-es, 5-ös és 6-os blokkjánál, valamint a földrengés által érintett többi atomerőműnél 15-én hajnalig nem tudtunk komolyabb problémáról.
2011. március 15-én hajnalban a Fukushima-Daiichi atomerőmű 2-es blokkjánál is bekövetkezett a hidrogén-robbanás. Ennél a reaktornál feltételezhető a reaktort körülvevő acél konténment sérülése és az üzemanyag megolvadása is. Szintén hajnalban tűz ütött ki a 4-es blokkon a kiégett üzemanyag-tárolónál is, amelyet később eloltottak. A robbanás és a tűz következtében komolyabb mennyiségű radioaktív anyag került a környezetbe.
Az erőmű telephelyén nagyon magas sugárzási értékeket mértek, az egy óra alatt elszenvedhető dózis a munkahelyi éves dóziskorlát hússzorosa volt. Az erőmű környezetében jelentősen nőtt a radioaktív szennyezettség, 30 km-es körzetben azt javasolta a japán kormány a lakosoknak, hogy zárkózzanak be (a 20-km sugarú környezetben élőket korábban evakuálták).
A Fukushimától közvetlenül délre található Ibaraki Prefecturában a szokásos háttérsugárzás 100-szorosát mérték. Rövid időre Tokyo-ban is kilencszeresére emelkedett a háttér, kis mennyiségű jódot és céziumot detektáltak.
Az üzemeltető cég, a TEPCO próbálja elérni a reaktorok hűtésének helyreállítását és ezzel megakadályozni a reaktorzónák és a konténmentek (további) sérülését, valamint a kibocsátás növekedését.
temegneszórakozzámán..:))
hmm, érdekes lenne....
igen, szerintem is...
a holnapi napot a vételekre lehetne kihasználni a japóknál...
én vennék... eszméletlen kitartó és szorgos nép... az újjáépítés repíteni fogja a gazdaságot... hosszabb távon biztos megtérülne... szurkolok nekik.
Pakson dolgozol, nem is tudtam. :)
Szóval Csernobil esélye 0 ezeknél az új technikáknál , ha jól veszem ki szavaidból. De bőven sok az is ami most történik radioaktív gőzt engednek ki, stb, valahol olvastam mikor a szél Tokió felé fújt normál sugárzás 2-3 szorosát mérték. Ez is bőven gáz.
Az nem igazán tiszta nekem, ha az acélburok ami körbe veszi reaktort ennyire biztonságos akkor minek dolgoznak ilyen gőzerővel a hűtésen, ha azon úgysem tudja átrágni magát? Nem lehet, hogy most olyan események vannak aminél nem lehet 100%-an megmondani, hogy elég biztonságos e az acél védőburok? Az sem tiszta minek engedtek ki rádioaktív gőzt?
Nem értek hozzá, csak így laikusként elég zavaros a sztori.