Regisztráció Elfelejtett jelszó

Japán

100x

#1497428 TrendMan

Évek óta nem léptek ilyet a japán bankok: százszorosára emelik a betéti kamatokat

Miután évekig gyakorlatilag nulla százalékon tartották a betéti kamatokat, a japán nagybankok mostanában elkezdték emelni azokat. A Mitsubishi UFJ, a Sumitomo Mitsui és a Mizuho az elmúlt hetekben 0,002%-ról 0,2%-ra emelt a a 10 éves betétek kamatát. A Sumitomo Mitsui belföldi banki egységénél ez az első emelés 2011 óta.

A cikk szerint ez a lépés a kezdet lehet, ugyanis kezd kiéleződni a bankok közötti verseny a betétekért. Mondjuk ez a 0,2% enyhén szólva sem magas összeg, főleg, hogy a világ más országaiban a betéti kamatok már 5% felett járnak.

Évekig sok japán megelégedett azzal, hogy vagyonának több mint felét készpénzben és betétekben parkoltatta, abban a biztos tudatban, hogy a defláció miatt nem veszítik el vásárlóerejüket. Most, hogy az infláció továbbra is meghaladja a japán jegybank célkitűzését, és a központi bank egyre közelebb kerül a kamatemeléshez, egyre több megtakarító keres jobb befektetési lehetőséget.

Ezt a célt szolgálja például az ország adómentes nyugdíj-előtakarékossági számlája, a NISA, ami a betétállomány csökkenéséhez vezethet, így nem meglepő, hogy a bankok elkezdtek tenni valamit az ügyfelek megőrzése érdekében. A jegybank negatív kamatrendszerében nem nagyon kellettek a betétek a bankoknak, mivel fizetniük kellett azért, hogy a többletpénzt jegybanki tartalékban tartsák. Ez mostantól változhat.

Újabb, ezúttal a Richter…

#662702 macika

Újabb, ezúttal a Richter-skála szerinti 5,8-es erősségű földrengésről érkezett hír Japán Fukusima tartományából.

A helyi idő szerint már péntek reggeli földmozgás mellé ezúttal nem adtak ki szökőár-riadót a hatóságok. A japán meteoroloógiai intézet Marketwatch által idézett jelentése szerint a rengés központja 20 kilométeres mélységben lehetett.

6,9-es földrengés volt J…

#656174 macika

6,9-es földrengés volt Japánban

2013. szeptember 4., szerda 08:32 |

Az első mérések szerint 6,9-es erősségű földrengés rázta meg Japán déli részét, az épületek Tokióban is megremegtek, írja a Reuters. Károkról, sérültekről nem érkezett jelentés, szökőárriadót sem kellett elrendelni. Az amerikai földtani intézet mérései szerint a rengés 6,5-ös volt. Az epicentruma négyszáz kilométeres mélységben, és Tokiótól 580 kilométerre délre volt.

Japánban nagyon gyakoriak a földrengések. A legsúlyosabb, 9-es erősségű 2011. március 11-én rázta meg az ország északi részét.