Matolcsyt pedig ha meghallom bármilyen témában borzadállyal vegyes álmélkodás vesz rajtam erőt, hogy mekkora zseni kezében van a sorsunk :) De bízzunk a szebb jövőben hátha a látszat csal, vagy én látom rosszul.
Matolcsyt pedig ha meghallom bármilyen témában borzadállyal vegyes álmélkodás vesz rajtam erőt, hogy mekkora zseni kezében van a sorsunk :) De bízzunk a szebb jövőben hátha a látszat csal, vagy én látom rosszul.
és ha a felsőoktatást is átalakítják (megszüntetik a rengeteg diplomás munkanélküli gyárat), meg az önkormányzati rendszert is kisebbre veszik)járások visszahozása)
az alapítványi kézben lévő közoktatás (mely a szülők zsebéből sokat vesz ki), mely az önkormányzati iskolák tanulói létszámát valamint ezzel együtt a költséghatékonyságot is csökkenti...párhuzamosan iskola centrumokkal megerősítik az ellenőrzött keretek között működő oktatási centrumokat, hogy legyenek alkalmas emberek a felsőfokú képzések elvégzésére,
akkor még sofőrnek is elmegyek a magán helikopterre...)
bocs hogy belepofáztam...
"hogyan fogják olyan emberek ezt a problémahalmazt rendbe tenni akik még a reform, vagy a megszorítás szót sem merik kiejteni"
Nem ezt akarom mondani, de megint ez jut eszembe róla: a fidesz az igazi politizáló párt. Hol jól csinálják, hol rosszul, de mindig hangosan, nagy feneket kerítve, világgá kürtölve, ízig-vérig politikai módon. Ezért nem ejtik ki. (mondjuk én a politikát pont emiatt utálom, sok a duma, kevés a tett)
Amit akartam mondani: ha végignézzük újra, hogy hogy jutottunk el az mnyp-k megszüntetéséig (1 évi járulék elcsatornázás --> átléptetés), akkor látszik, hogy ez nem átgondolt terv volt, csak a pénz kellett.
Abba is rossz belegondolni, hogy az adócsökkentés ígérete és terve már azelőtt megvolt, hogy a fedezetét megtalálták volna. Mert ugye először azzal kísérleteztek, hogy a hiány mozgásterét növelhessék.
Így tényleg érdekesek lesznek a reformok, de lehet, hogy teher alatt nő a pálma, és összekapják magukat.
Pont az a baj, hogy ezekből a piszlicsáré dolgokból lesznek a milliárdok mert sok ezer ilyen van az államnál. Gondos gazdának minden részletre figyelnie kellene. Pl a pártfinanszírozásra is.
Mnyp-k magas működési, vagyonkezelési költségeit mint hibát elfogadom, de ilyen jogszabályt alkottak nekik miért ne használták volna ki. Nekem is ha azt teszi lehetővé egy törvény, hogy az adómból visszaigényelhetek 1 millát, nem fogom azt mondani elég a 10 Ft is a többit tartsátok meg. De ez a szabályalkotók baleksága és/vagy korruptsága.
Mnyp vagyon a kasszában, így nem kell a kellemetlen feladatoknak nekiesni.
Ha rám cáfolnak ebben a 4 évben, nem fogom bánni. Ennek az esélye az idő előrehaladtával csökken mivel választás előtti időszakban már osztogatni kell a népnek az újabb szavazatokért. 1 max 2 év van erre. Ezt a februárra ígért csomagot érdeklődve fogom figyelni.
Eddig a tevékenység kimerült abban, honnan lehet pénzt beszedni, és egy adóreformban amiben van fantázia, kár, hogy viszonylag szűk kört érint komolyabban pozitívan.
Mondjuk kissé szkeptikussá tesz, hogyan fogják olyan emberek ezt a problémahalmazt rendbe tenni akik még a reform, vagy a megszorítás szót sem merik kiejteni egy 2/3-ad birtokában, és olyan dolgokat mondanak gazdasági ügyekben amiket. Bár a vudu közgazdaságtan nem az erősségem lehet ez a baj. :)
Nem sok helyre ment el ennél értelmetlenebbül több pénz, mint a manyupokra.
Egy szaros nyilvántartásért gyakkorlatilag az összes nyugdíjbefizetés fele ment volna el.
Minél tovább marad fent a rendszer, annál többet vettek volna ki a növekvő kezelt vagyon után manyupokat kezelő bankok.
Ne önmagában azt nézd, hogy ide félretették a társdalom pénzét, ezért olyan, mintha az állam a bal, vagy a jobb zsebébe tenné a pénzét, ahol a bal zsebbe mindig nyúlkál, a jobba meg nem nyúl, mert az félre van rakva, csak egy baj van vele, az eleve óriási lyukkal készült (igen a kezelési díj maga a lyuk!)
Ez a kezelési díj, aminek semmi értelme, mert semmi hozadéka nem volt.
Tehát pont azt csinálta a kormány, amit hiányolsz tőle: Az értelmetlenül elfolyó pénzeket kezdte el ezzel megfogni, méghozzá óriási pénzeket!
Ráadásul úgy, hogy nemzetközi botrány sem keveredett belőle (mert ugye a különadóknál az keletkezik-mert nincs magyar vállalat)!
A másik dolog ahol óriási pénzek folynak ki értelmetlenül az az adósságtörlesztés.
Itt megintcsak nem lehet nemzetközi feszültség nélkül nemet mondani!
Viszont a technikailag szebb mutatók miatt a kockázati felárunk is csökkeni fog! És itt megintcsak milliárdokban mérik a százalékpontnyi különbségeket! (Az más kérdés, hogy Simor megpróbálja "kompenzálni" a nemzetközi tőke veszteségeit kamatemelésekkel, de remélem ő sem lesz már ott sokáig.) És ugye a manyupkezelőknek nem elfolyó milliárdok ismét cska nem növelik pluszban a hiányt, tehát tovább javítják a kamatfeltételeinket.
Tehát ott tartunk, hogy egy lépéssel mindjárt léptek kettőt. Fájdalom nélkül gyakorlatilag.
És majd ha ezeket az ezer milliárdos tételeket sikerül megfaragni-akkor el lehet kezdeni megfaragni a többi nagyságrendileg már kisebb kiadást is, mint a szociális ellátórendszerek, államigazgatás stb.
Ezeken is óriási pénzek csúsznak el, az biztos, de ezek legalább szolgáltatnak is valamit, ha nem is a legjobb módon, de legalább valamit. Ezek átstruktúrálásához csak szép folyamatosan lehet hozzákezdeni, nem csak úgy belevágva, aztán meglátjuk hogy lesz.
És ha ezek is megvannak, akkor meg megnézhetjük azokat a piszlicsáré dolgokat is, hogy miért járnak Audival Skoda helyett. Persze ezek is számítanak, kézzelfogható és nyilvánvaló hibák. Ezért is nem értem, hogy miért követ el ilyen amatőr hiábkat a Fidesz.
De tudod mit? Ha lefaragják a kamatkiadásokat és a szociális és államigazgatási rendszert is átalakítanák a gazdaság felpörgetése mellett, akkor én még a magánhelikoptert is megszavazom nekik szolgálati járműnek!
Persze, hogy lenyúlták ami mozdítható. De, ha az államcsődig több minden lett volna lenyúlható akkor azt is lenyúlják, szerencsére el volt különítve tőlük. :)
Mnyp-k sem ártatlanok, de egy szigorúbb szabályozással azt azért lehetett volna kezelni vsz.
Mondok neked még egy példát mire gondolok. Van egy céged (Mo) , elhatározod , hogy a bevételeid egy részét félreteszed a jövőre (mnyp), de a cég baromi rosszul megy , és rettenetesen eladósodik. Mit tennél?
Szerintem először azt kellene megvizsgálni mire is költünk a megtakarításon felül, és ha itt már minden felesleges, értelmetlen, korrupt stb pénzszórást megszüntettél, akkor el lehet gondolkodni azon , hogy mégsem tudsz ennyit megtakarítani. Mondjuk a spórolás miatt már az államtitkárok sem A8-sal közlekednek, hanem egy Skodával például, azzal is el tudnák végezni nélkülözhetetlen munkájukat. :)
Persze mindezt a tevékenységet nem akkor kellene elvégezni amikor már nyakig vagy a kulimászban.
Erre most az történt, hogy nyakig vagyunk a kulimászban (elmúlt 20 év baromságai miatt is), és a megtakarítás megszűnik a cégnél, viszont a többi nagyjából változatlan. Van ennek így értelme?
Értem én, de hidd el, amit vissza kellett juttatni a haveri kutyáknak azt visszajuttatták.
Egy percre sem álltak meg elgondolkodni, hogy na vajon ez még belefér-e még.
Tehát amennyit el tudtak lopni a munkájuk során azt el is lopták.
A lakáshitel példád találó.
Csak helyesen úgy kellene a manyupos részt leírni, hogy veszel egy 10 milliós házat, amiért a bank 20 millió hitelt tart nyilván (és annyit kell majd kamatostól visszafizetned) csak a bank közölte, hogy a hitelfolyósítás díja volt a másik 10 milla...
Nézd ez csak egy feltételezés volt a részemről, szerintem nem alaptalan.
De könnyű lesz megcáfolni a kormánynak , rá kell nézni 5-10 év múlva az államadósságra , és a nyugdíjkassza hiányára, ha még mindig ott vagyunk ahol a part szakad akkor nincs kérdés.
Arra gondoltam példádnál maradva, ha 10 milla hitellel veszel egy ingatlant akkor van adósságod, és van egy ingatlanod.
Viszont ha felveszel 10 millió hitelt és annak semmi ellenértéke nem marad, mert szétlopják, vagy mondjuk úgy nem megfelelő gondossággal kezelik. :) , akkor csak 10 millió adósságod lesz a semmiért. Erre lehet példa az amikor közvetett módon azért nő az államadósság mert kakaóbiztos számítógépeket kell beszerezni az óvodákba 500 k-ért/db, aminek az eredeti értéke 200 k /db, tehát 300 k -t mindjárt lenyúltak , a többi pedig amortizálódik 3-4 év alatt 0-ra. stb.
Egyik sem túl jó, csak arra akartam rámutatni Mo-n államkasszában történnek nagyobb böszmeségek is Mnyp-nél.
szerintem annyit nem ért meg ez az elkülönítés, hogy a manyupkezelő bankok összességében kb. az össz nyugdíjbefizetés majdnem felét lenyúlják hosszú távon.
Nagyon helyes, hogy ezt az egész manyup rendszert megszüntetik.
A beruházásokhoz fejlesztésekhez meg jól fog jönni ez a pénz. REmélhetőleg nem nyúlják le vagy maradjunk reálisak, max a 10%-át nyúlják le a szocik 50-80%-os rátájával szemben...
Az, hogy a szocik elköltötték volna , ha rendelkezésükre áll? Szerintem így is pont annyit költöttek el, amennyit el akartak költeni. Nem volt gond számukra, hogy milyen szintre emelik az adósságot. Tehát inkább az a demagógia- ha már demagógiáról beszélünk- hogy úgyis elköltötték volna...
Szerintem az sem volt véletlen, hogy a manyupokat szétvásároltatták a válság előtt a részvényekkel. Higgyétek el voltak már olyan befolyásos pénzügyi csoportok, akik tudták, hogy válság lesz és megvásároltatták a részvényeiket drágán pl. a magyar manyupokkal, "eljátszva" így a megtakarításainkat...Nem véletlen, hogy pont 2008-ban engedélyezték ezt, csak meg kell nézni hogy milyen lobbiérdekek kardoskodtak emelett...
Az a vagyon, ami hitelfelvételből jön létre, az nincs meg, az nem vagyon, az egy nagy semmi, egy önbecsapás.
Ha te ráraksz egy 10 millios jelzálogot a házadra, akkor neked hirtelen lesz 10 millios vagyonod? Hogy gondolod ezt?
jelentem, "visszaléptem" az államiba... nagyon nem jó szájízzel, de nem érdekel...
legyenek boldogok a 4 millámmal... és hagyjanak élni..
Szépen gyűlnek a lázadó hordák, már 90 k felett, azért 100 k szintet jó lenne elérni.
Nem bánnám , ha más irányban kamatoztatnák a forradalmi lendületet, ha Mnyp-nél jobb reform területet nem találnak maguknak akkor javasolnám pl trágyahordás, vagy szénlapátolás vagy ilyesmi. :)
Ha túl sok lesz a maradó, illetve ezek bent lévő vagyona, tuti, h a forradalom szele onnan is kisöpri a pénzünket!:))...valamit ki fognak találni, h az áruló-posztszoci csökevényektől elvegye a péztet!!!
:) ja, hacsak a forradalom újabb lépcsői nem érintik majd a témát. :)
...már csak ez a nap, és többet nem kell vitatkoznunk :)))
Ezért is mondom, hogy a maradás a részemről egy ösztönzés, hogy a valós problémákkal is foglalkozzanak, ne csak az utolsó ingyenpénzeket csapolgassák a derék elvtársak, és közben fényezzék magukat a nagy semmire. Ennyi röviden részemről a történet mnyp ügyben. Túl sokat szövegeltem már a témában :)
.