Regisztráció Elfelejtett jelszó
Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Ingatlan

Re: nincs cím

#351632 Hathor Előzmény: #351629

jo az idezet, bolcs ember irhatta. ,-) egyebkent picit csökkentek az arak. Talaltam a heten egy 96nmes hazat 17ert, 3szobasat, meg kezdenek hasonlo finomsagok elokerulni. Az ujszaszot tovabbra sem tudom besorolni a kiemelt övezetbe, omatyas ide vagy oda,de majd priviben, vagy szemelyesen megdumaljuk. 300as sashalmi, szentmihalyi telkeket keresnek rajtam ikerhazakra, ezek most mennek 50m/db.aron, marmint haz ar.

#351629 hosszhuszár Előzmény: #351613

Ha nem a valós árhoz megközelítő összeget kalkulálnál ki, persze, hogy keveselném...))

Mindjárt idézek valahonnan...

Ha például Ó-Mátyásföldön elvétve akad egy-egy 1000 négyzetméteres parcella, akár 60 millió forintot is elkérnek érte, míg Sashalmon 28, Rákosszentmihályon és a Petőfi-kertben pedig 25-25 millió forint körül mozog az 500-600 négyzetméteres telkek ára.

#351613 Hathor Előzmény: #351548

Jó munkához idő kell. nem tudtad? :)

hasraütésre meg nem megy, de úgy is kevés lesz Neked így is, úgy is ,-)

#351548 hosszhuszár Előzmény: #351525

:))

Akkor úgy kalkulálj hogy + 300k......

A teleknek volt egy ára, megjegyzem nem lakott ára, kb 18 éve 6,5m......

Biztos pontos becslés lesz, mert már számolgatsz, úgy majd egy hónapja...:)))

#351546 pepe01 Előzmény: #351542

A lentebb említett ingatlanárveréses sztoryban (lakókkal együtt) kb. 50-60%-ról indul az árverés.

Szerencsés esetben olcsón ki lehet jönni belőle, nem tudom hol meennyire szervezett a lakás maffia és egyáltalán létezik e?

#351542 Hathor Előzmény: #351531

fel aron ingatlan?? Szoljon aki tud ilyet, veszek en is. Benne vagyok a surujeben, de en sem kapok szerdan ulok le targyalni egy bankvezer baratommal, aki hitelezesi dolgokkal foglalkozik, meglatjuk mit mond

#351525 Hathor Előzmény: #351515

Khmm..

figyelek, figyelek..

300Ks.. telek

Na mindjárt újra számolom az értékbecslést. Mit akar ez az ember kérem szépen....

:)....

Itt a kerületben, 16., r…

#351515 hosszhuszár

Itt a kerületben, 16., rengeteg olyan ház, ill "családi" ház volt, amikben, 56-ban beköltözött önkényes lakásfoglalók laktak.

Volt tulajdonosa az ingatlannak, eladható volt az ingatlan, de csak "bérlőstől".

Ezeket a bérbeadókat hívták, kényszer bérbeadónak.

A bérleti díj maximálva volt, törvény által.

Gyakorlatilag eladhatatlanná váltak értékes ingatlanok, főleg akkor, ha generációk éltek a lakásokban, házakban.

1 megoldás volt, vagy megoldani a "bérlő" elhelyezését, vagy kifizetni őt....

A lakhatását megoldani, egyenlő volt egy lakás vásárlással, kp-ben megváltani, pedig szintén egy lakás ára.....

Én így vettem a telkemet, amire építkeztem, nekem szerencsém volt, 300k kp-ért megoldottam....

Tovább zuhantak a lakásárak - Hol lesz az alja?

#349892 Koffein

Magyarországon 2010-ben (2009-hez képest) átlagosan 5,7%-kal csökkentek a lakásárak, ami reál értelemben 9,2%-os esést jelent. A lakásárak csökkenése mellett jelentősen visszaesett a regisztrált tranzakciók száma, és beszűkült a piaci kínálat, derült ki az FHB legújabb Lakásárindexét bemutató sajtótájékoztatóján, ahol Harmati László, az FHB üzleti vezérigazgatója számolt be kutatási adataikról.

http://resourceinfo.hu/hu/cikk/lakas/33090.html

Elszabadulhatnak idén a …

#347151 Zabás

Elszabadulhatnak idén a kényszerértékesítések

2011. január 25., kedd 13:08 - Portfolio.hu

Tavaly már megjelentek, idén várhatóan még nagyobb arányban lesznek jelen az ingatlanpiacon a kényszerértékesítők. Országos szinten a teljes tranzakciószám 10 százalékát teszik ki azok az eladások, ahol a tulajdonos fizetési nehézség miatt kénytelen megválni ingatlanától. Az Otthon Centrum felmérése szerint ez a jelenség leginkább a budapesti agglomerációban és az ország nyugati megyéiben figyelhető meg. Az olcsó lakások piacra kerülésével megjelentek a befektetési céllal vásárló vevők, akik jellemzően ár alapján döntenek egy-egy ingatlan megvásárlásakor.

Az ingatlanpiacot leginkább az befolyásolja, hogy a hitelből vásárolt ingatlanok tulajdonosai hogyan viselik az egyre nehezedő hitelterheket. Deviza alapú lakáshitelek esetében hat százalék, forint alapúak esetében négy százalék körüli a kilencven napon túli késedelemben lévő hitelek aránya. A nehéz helyzet ellenére, a megszorult tulajdonosok még nem szánták rá magukat tömegesen az eladásra, de az Otthon Centrum szerint a kényszerértékesítés már megjelent a piacon. "2009-ben, még csak elvétve találkozhattunk kényszerértékesítéssel, tavaly már szemmel látható volt azon eladók részaránya, akik fizetési nehézségek miatt voltak kénytelenek megválni otthonuktól, idén várhatóan nőni fog ez a szám." - mondta Kühne Kata az Otthon Centrum ügyvezető igazgatója.

2010.12.17 12:20

Panelben laksz? - Ennyit ér a lakásod!

http://www.resourceinfo.hu/ingatlan/panelben_laksz_ennyit_er_a_lakasod.143067.html

A kényszerértékesítések aránya ugyan területenként eltérő, de az Otthon Centrum tapasztalatai szerint országos szinten a teljes tranzakciószám 10 százalékát teszik ki azok az eladások, ahol a tulajdonos fizetési nehézség miatt kénytelen megválni ingatlanától. A területi eltéréseket az ott élők jövedelmi viszonyai, az ingatlanok értéke és felvett hitelek nagysága határozza meg. A budapesti agglomerációban például nagy arányban fordulnak elő nagy értékű családi házak, melyek vásárláskori értéke több tíz millió forint volt. A válságot megelőző időszak finanszírozási gyakorlatában már alacsony önerő mellett is biztosítottak hitelt a bankok, így az ilyen nagy értékű ingatlanokon 10-20 millió forintos, vagy még nagyobb jelzáloghitel is lehet.

2011.01.13 12:06

Tényleg drágábbak a kisebb lakások Budapesten?

http://www.resourceinfo.hu/ingatlan/tenyleg_dragabbak_a_kisebb_lakasok_budapesten.143337.html

"A nagyobb hitelek nagyobb tőketartozást és nagyobb törlesztő részletet jelentenek, amiket jóval kedvezőtlenebbül érint devizahitelek esetében a forint árfolyamának gyengülése, mint például egy kisebb, budapesti peremkerületi 10 milliós lakásra felvett 2-3 milliós hitel esetén" - tette hozzá Déry Attila, az Otthon Centrum vezető elemzője.

Egy másik, széles körben tapasztalható jelenség, hogy az eladók nem akarják elfogadni az árak csökkenését, és az értékesítés indulásakor akár 20-30%-kal is túlárazzák ingatlanjaikat. Azok az eladók, akiket fizetési nehézségeik kényszerítenek az eladásra, vagy valamilyen határidő szorítja őket, hamarabb elfogadják a piaci realitásokat, és engednek az árból, ami gyakran jelentős áralkukhoz vezet. A kényszerből értékesítő eladóknak ugyanakkor van egy egyre növekvő csoportja, amely a banknak visszafizetendő tőke miatt nem mehet egy bizonyos ár alá. Ezek az eladók megpróbálják veszteségeiket minimalizálni, akár kivárással is. A devizahitellel rendelkező eladók esetében az árfolyam aktuális állapota szintén befolyásolja az árengedmény mértékét, gyengülő forint mellett kisebb mozgásterük marad az alkura.

Eltérő változások az ország egyes területein

Az ország nyugati megyéiben 2009-ről 2010-re csaknem kétszeresére nőtt a kényszerből eladásra kínált ingatlanok száma, a tavaly tapasztalt kínálat növekedésének ez az egyik fő mozgatórugója volt. Az Otthon Centrum kínálatában ezen a területen 10-15 százalék között volt 2010-ben a kényszerből eladásra kínált ingatlanok aránya. A kényszer mögött azonban nem csak hitelproblémák, hanem megélhetési gondok is állhatnak, bár ezek is egy tőből, a gazdasági helyzet romlásából fakadnak.

A főváros budai kerületeiben az Otthon Centrum kínálatában 5-10 százalék körül tehető a fizetési nehézségből értékesített lakások aránya. Azon piaci szegmensekben, ahol csökkentek a bérleti díjak, illetve a csökkenő kereslet miatt bizonytalanná vált a kiadás, a tulajdonosok próbálnak szabadulni a kiadásra vásárolt ingatlanjaiktól. Megjelentek azok a budai befektetők, akik más befektetési formába menekítik pénzüket, vagy megváltozott életkörülmények miatt szabadítják fel tőkéjüket.

A Balaton déli partján, Siófokon is jellemző, hogy a tulajdonosok próbálnak megszabadulni elsősorban bérbeadás céljából vásárolt, épített ingatlanjaiktól. Ezek az ingatlanok jellemzően a 80-as években épült házak, elavultak, korszerűtlenek, fenntartásuk aránytalanul sokba kerül.

A belső, pesti kerületekben is érezhetően növekedtek 2009-ről, 2010-re a hitelproblémák miatt értékesített lakások. A pesti peremkerületekben kerületenként eltérő a helyzet; a XVI. kerületben eddig nem volt tapasztalható az eladási kényszer, míg a XVIII. és X. kerületben ennek az ellenkezője figyelhető meg, bár ez elsősorban eladási szándékot jelent, mivel az árban rugalmatlanok az eladók. Az Otthon Centrum portfoliójában megközelítőleg 15 százalék a kényszerből eladásra kínált ingatlanok aránya ez utóbbi két kerületben.

Az alacsony áron kínált lakások piacra kerülése következtében megjelentek a befektetési céllal vásárlók. Számuk és stratégiájuk területenként változó; a Balaton déli partján, Siófok környékén egyre gyakoribbak azok a vevők, akiknek csak a piaci ár alatti vételár fontos, más tényezők kevésbé számítanak. A budai kerületekben még jóval körültekintőbbek a befektetési céllal vásárlók, ők jellemzően egyéb alternatív befektetési lehetőséget is megvizsgálnak mielőtt ingatlan vásárlás mellett döntenének. A nyugati megyékben az utolsó negyedévben szaporodtak meg a befektetési célból vásárló ügyfelek. A befektetési szándékot azonban nem minden esetben követi tranzakció, a vevők gyakran kivárnak, mert még nincsen jelentős mennyiségű nyomott árú ingatlan a piacon.

" A válság hatásaitól függetlenül azt tapasztaljuk, hogy a vevők számára lakásvásárláskor az egyik fő motiváció még mindig az életkörülményekből adódó, vagy élethelyzet szülte változások; a házasság, válás, születés, gyerekek elköltözése, öröklés. Ugyanakkor, a válság előtti időszakhoz képest sokkal tudatosabbak, körültekintőbbek, igyekeznek a kínálati piacban rejlő lehetőségeket minél jobban kihasználni. Hosszabb távon gondolkodnak, fontosabb lett számukra az ingatlan későbbi eladhatósága." - hangsúlyozta Kühne Kata.

Kérdés, okfejtés ingatlanos hálózat létrehozása kapcsán.

#341186 Hathor

Sziasztok,

lenne egy kérdésem.

Rajta vagyok egy ingatlanos levelező listán, ahol közel társiroda dolgozik együtt, de abban kimerül a közös létünk, hogy felrakunk egy általunk használt közös e-mail rendszerre, keresési, eladási ajánlatokat, ezeket szeretnénk megosztani egymással, közös eladás, jutalék felezés alapon.

Nem nagyon működik a rendszer, mindenki tolja csak fel az ajánlatát, amit csak tárgymező alapján lehet következtetni mi lehet a levélben, tehát a tárgy mezőt kell jól megfogalmazni, hogy a kolléga érdeklődést felkeltse.

Hétvégén megfogalmazódott bennem, hogy ez nem elég és kigondoltam egy közös rendszert, közös web-oldallal, közös adatbázissal, egyenlő feltételekkel, közös belvárosi irodát, közösen megvehető kedvezményes szolgáltatásokkal, mert ha 100iroda összefog a közel 10.000darabos adatbázisával, hatalmas kedvezményeket ér el a hirdetési szolgáltatóknál. Felvállaltam az egész rendszer kiépítését, tárgyalásokat a szolgáltatokkal, közös irodaház felkutatását, vagy nagyobb belvárosi üzlethelység bérlésének felkutatását. Mondtam a tagoknak egységben az erő, együtt lenyomjuk a francise irodákat, de ehhez költenünk kell, akarat kell, összefogás kell.

Ezer iroda van egyik listán, ezer a másik listán, ezekből minimum 100iroda belépésére számítanék. Annyira lenne szükség, hogy eredményt érjek el velük és forradalmi újítást tudjunk végrehajtani, közös flotta tagsággal, kedvezményes díjakkal.

Bemásolom mindjárt az elképzelésemet, ami már a harmadik fordulós, előtte voltak az alap elképzeléseim, ebben az összesen lesz. Lesz benne egy két név, ami közös hálózatunkhoz tartozik, az nem érdekes, de nem szedem ki, hogy érthető legyen.

Herceget is szeretném megkérdezni, hogy milyen rendszerre lenne szükség ehhez.

Kb 100iroda, annak kínálata mondjuk 10.000hirdetés feltöltve, hirdetésenként 5-10 kép, képek mondjuk max 500kB-ra szabályozva.

kellene rá chat ablak, közös e-mail rendszer stb..

nos és akkor az építő ötleteim a kollégáknak megfogalmazva: ------------>

" Folytatom ötleteimet a harmadik résszel:

Mindenféle költségszámolás nélkül a következőkre jutottam:

mit találnék eredményes előrelépésnek én, saját véleményem szerint.

Amennyiben tehetném, létrehoznám ezt a közös adatbázist:

--ami azt jelenti, hogy minden tag -aki belép-, feltöltheti az ingatlanát erre a közös adatbázisra, hasolóan mint a max, origo. Eddig semmi változás nincs, ennyit csinált eddig mindenki.

Én csinálnék egy összesen weboldalt, az összes kínálatunkkal, amit kötelezően megosztanánk a kollégákkal, jutalék felezéssel. Lenne egy belső, csak az irodák által látható jutalék ablak, amit csak a kóddal belépők nézhetnek meg, azt kötelező lenne mindenkinek megejeleníteni.

- Lenne ezen az oldalon egy folyamatos chat ablak, amin mindig látjuk ki van jelen az oldalunkon, melyik tag, azzal szabadon chatelhenénk (gondolom ezt be lehet programozni).

- Mindenki megadná skype elérhetőségét, így nyilvános lehet az is egymás között, akár ez is lehetne chat ablak, askypen ingyen tudunk beszélni egymással.

- Lenne flotta telefon az egész csapatnak, ingyenes egymás közötti beszélgetésekkel, kedvező percdíjakkal.

- Nem mondanánk fel az ingatlan.com-ot, sem más hirdetési portált, sőtt!!!

Előfizetne az egész csapat az ingatlan.comra, expressz.hu, ingatlan.net, ingatlanok.hu, ingatlanbazár.hu-ra. Ezek attól függnek mekkora díjat tudunk bevállalni, de gondolom több száz taggal jó díjakat tudnánk elérni, akár harmad ötödét is a jelenlegi előfizetésünkénél, Nem tudom, ki kell számolni.

- Lehetne akkor a közös iroda a belvárosban.

Eszembe jutott D.P által kínált Oktogonnál található üzletház is, de van pár ilyen hely még.

- Ez megint attól függ mennyien lennénk a csapatban, mekkora helyre lenne szükségünk.

-lehetne ezen irodaházban, nagyobb üzlethelységben egy recepció, ahonnan szét lehetne osztani a hozzánk betérő ügyfeleket, attól függ kihez jöttek, milyen hirdetés ügyében.

- Nem kéne otthonról, a "konyából"dolgozni, ahogy ezt a sajtók írták a kis irodákról.

- Nem kéne attól tartanuk, hogy ügyfelemnek megadom a web-oldalam, de csak 20-50ingatlan van rajta. Jöjjön be a kereső, nézze át az adatbázisunkat, válasszon ki ingatlanokat az adatbázisból, azt beszéljük le a társirodánkkal, ha éppen hozzá tartozik az ingatlan, és adjuk el közösen.

- Gondoltam arra is, ha nagyobb léptékben haladunk, akkor tudjuk közvetítői díjunkat is egységeíteni, lehet, hogy emelni is lehetne, az egy két százalékos irodák mindenképpen tudnának felfele lépni, a 3-4%os díjra, mert egységben az erő, és áll mögötte egy hálózat, amit megismerhet az ország.

- Lehetne hirdetni az írott sajtókban, TV-ben, Rádióban. Lehetne reklámot csinálni az összesen web-lapunknak.

Lehetne hirdetni BKV járműveken, Utcai hirdetési felületeken, aluljárókban. Lehetne mozgó reklámunk, autón, illetve szegényebb (akár hajlétalanokat alkalmazva), reklámtáblát vinnének, ezzel munkát adva Nekik is.

Mindez költség, de biztos megtérülést gondolnék, idővel tutira.

Azt gondolom, nem csak DH, vagy OC lehetne így a köztudatban.

Mi motiválna minket? Minél több ingatlan behozása, minél több ingatlan az adatbázisban, hogy annál nagyobb kínálatunk lenne, annál nagyobb ügyfélkört szereznénk meg, annál nagyobb esély lenne a közös üzletre.

A közös irodában lehetne büfét, társaglót, tárgyalót, mosdót kialakítani a kényelem, és kulturált légkör érdekében!

Megbecsülést, példátlan összefogást érhetnénk el, esetlegesen az ingatlanhálózatok eladási statisztikáját is vezethetnénk, de csak akkor, ha a tagok akarnak, tudnak tenni ennek érdekében, és képesek erre áldozni is!

Ma délben itt tartok. Azt sem tudom képes lennék-e teljes mértékben ezt a projektet levezényelni, de egy próbakört, átgondolást megérne.

A siker csak az együttes akaraton, kitartáson múlna!

Egyébként nem gondolom, hogy annyira jelentős lenne a kiadásunk, persze a nagy reklámok függvényében.

Különböző csomagokat lehetne nyújtani az irodáknak, hogy akarnak-e a belvárosi irodába helyet igényelni, szeretne-e minden hirdetési portálon ott lenni a hirdetésével, vagy csak a comon.

Ki kell kalkulálni egy havi tagsági díjat, amiben ezen összes szolgáltatás benne van ezen dolgok leszervezésére, karbantartására, szükséges emberek foglalkoztatottságát intézni.

Lehet számolni 10irodával, lehet számolni 100irodával, de az sem kizárt, hogy ezer iroda is csatlakozna az adatbázisba. Biztos vagyok benne, hogy amennyibe sikereket látnának, ez a szám felduzzadna folyamatosan.

Gondolkodjunk... gondolkodjunk azon, van -e igény ilyen dolgokra?

Azt hiszem egy forradalmian új reformot vázoltam számotokra, az összes lehetőséggel.

Lehet ezen veszíteni?? Aki tag, annak nem hiszem. A szervező kockáztathat egy nagyot, és komoly felelőséget vállal ezzel az üggyel fel.

Csapatban sok kedvezményt érünk el a szolgáltatóknál.

Mint írtam bekapcsolódhatnának ügyvédek, építőipari vállalkozások, hitelirodák, zárjavítok, értékbecslők, meg mindenki aki a szakmához tud tenni.

Azt hiszem ez jól hangzik. Képesek lennek egy ilyen reformra??

Azért a szépségen kívül a követelmény is eszembe jutott!

Annyit elvárnék a belépő kollegáktól, hogy egy éves tagsági díjat vállaljanak fel minimum, és három hónap kauciót fizessenek be a fennmaradás, esetlege nemfizetés, flottatartozás érdekében.

Összefoglalva mi a buli Nektek?

- Egy hálózathoz tartozol, nem magadban kovályogsz a zavarosban.

- Lehet nem kell mástt tenned, Te behozod az ingatlant, de más eladja Neked, ezt bízd a társirodára. Ellenkezője, nem kell kutyagolnod címfelvételre, add el kollégád ingatlanját, hirdesd meg Te magad.

- Ismert nevet szerezhetsz

- Kapsz irodát, nem kell otthonról dolgoznod, kapsz tárgyalót, nem kell a lakásodra várni az ügyfelet, nem kell kávézóban sugdolózni, vagy éppen pénzt átvenni a kapualjban.

- Kedvezményes percdíjaid lesznek.

- Minden fontos hirdetési portálon jelen lehetsz, amennyiben vállalod a csomagdíjakat.

- amennyiben két százalékért közvetítesz, ezek után duplájáért teheted ezt, így dupla hasznod lesz, ha Te adod el az ingatlant.

A közös adatbásiban olyanon is gondolkodtam, ha egy új ingatlan felkerül a közös bázisba, akkor mindenki értesül róla email-ben, a kolléga által bevitt hirdetés ajánlattal, hogy Nagy Mari új ingatlant adott fel: Budapest, kerület, méret, ár szerint például, akkor tudom az a hirdetés érdekes lehet számomra, arra az új ingatlanra rá lehet ugrani és nyomni kell neki!! :)

Ha összejön, ha nem.. én megfogalmaztam reform ötleteimet.

Akit érdekel, írjon a................ címre."

üzlethelyiség

#338991 potter03

bp-ig, 150-200nm utcai bejáratos üzlethelyiséget keresek, forgalmas helyen (gyalogos:)

galériás nem érdekel.

ide várom:

potter033@gmail.com

OFFoknak

#337292 Hathor

Ingatlannal kapcsolatos észrevételeknek felhoztam a topikját.

Köszi

Re: Hogyan zárható ki a gyerek az örökségből?

#330380 Kissherceg Előzmény: #327363

Ingatlan-örökösök figyelem! Változások a hagyatéki törvényben

Ingatlan, termőföld öröklése tekintetében jelentős változásokat hoz az új hagyatéki törvény. Többek között föld felajánlható lesz az államnak, és az önkormányzati jegyzők is hozzáférhetnek az ingatlan-nyilvántartáshoz. Most bemutatjuk az ingatlanokat érintő változásokat!

Törölték az eseti gondnok díját

A 2011 januárjától hatályba lépő új jogszabály egyik, az örökösök számára kedvező változása, hogy a hagyatéki eljárás költségeiből törölték az eseti gondnok díját. Ez akkor merül fel, ha egy nem teljes cselekvőképességgel rendelkező személy és törvényes képviselője között érdekellentét áll fenn. A jövőben ezt a díjat az állam fizeti. (A törvény pontosította azt az időszakot, ameddig a közjegyző az ingatlan-nyilvántartási eljárás folyamatban létét, illetve lezárulását a hagyatékba tartozó vagyon megállapítása céljából figyelembe veheti.)

Felajánlható az államnak

Az egyik legfontosabb változás ugyanakkor az, hogy ha az örökösként érdekelt a hagyatéki eljárásban az általa öröklés, halál esetére szóló ajándékozás, dologi hagyomány jogcímén megszerzett, a mezőgazdasági termelés célját szolgáló föld, a hozzátartozó berendezés, felszerelési tárgyak, állatállomány és munkaeszközök öröklését felajánlja a magyar államnak, azt elfogadottnak kell tekinteni. Ilyenkor a közjegyző a hagyatékot ajándékozás jogcímén a magyar államnak adja át.

Az intézkedés oka, hogy a többszöri öröklések következményekén a földrészletek egy része tulajdonosi tekintetben olyan nagymértékben elaprózódott, ami gyakorlatilag forgalomképtelenséget eredményez, illetve az ingatlan-nyilvántartásban is kezelhetetlenné vált.

Az ilyen ajándékot a magyar állam automatikusan elfogadja. Az ajándékozással és annak elfogadásával az eljárás jelentősen lerövidül, hiszen nem kell beszerezni a visszautasítás miatt – ez volt a korábbi gyakorlat – kiesett örökösök helyébe lépett örökösök visszautasító nyilatkozatait.

Ez a felajánlás nem szünteti meg az örökösi felelősséget: az örökösnek valamilyen mértékben helyt kell állnia az esetleges hitelezők tekintetében. Ám a paragrafusokat úgy alakította a jogalkotó, hogy a felajánlás csak ténylegesen értéktelen ingatlanrészeknél fordulhat elő.

A jegyző is lekérdezhet

A korábbi szabályozás szerint csak a közjegyző kérdezhetett le név szerint a számítógépes ingatlan-nyilvántartásból. Előfordul azonban, hogy az örökösök nem tudják az örökhagyó tulajdonában lévő ingatlanok adatait, így a jegyző által felvett leltár hiányos lesz, és annak kiegészítése a közjegyző feladata.

Ám januártól a települési jegyző – aki adóeljárás tekintetében már rendelkezik ilyen lekérdezési jogosultsággal – rákereshet az ingatlan-nyilvántartásban név szerint az örökhagyó ingatlanjaira. Ezzel a leltár teljesebbé válhat, az eljárás közjegyzői szakasza pedig le fog rövidülni.

Természetesen ehhez az is szükséges, hogy az önkormányzatok előfizessenek a Takar Net programra. Ez köztudomásúlag egyrészt biztosítja a földügyi szakág hivatalainak számítógépes összekapcsolását, másrészt lehetővé teszi a földhivatali adatbázisok távoli adathozzáférését külső felhasználók (regisztrált fizető felhasználók) például bankok, közigazgatási intézmények, önkormányzatok, közjegyzők, ügyvédi irodák stb. számára.

Megismételt eljárás és a telekkönyv

Megtörténhet, hogy meg kell ismételni a hagyatéki eljárást, ám már történt tulajdonszerzés. Mégpedig azelőtt, hogy az ingatlan-nyilvántartásba bejegyezték volna a megismételt eljárás tényét, azaz valaki, harmadik személy már az örököstől megszerezte a tulajdonjogot.

Ilyenkor a közjegyző nem kötelezheti a földhivatalt arra, hogy automatikusan töröljön, sajnos pert kell indítaniuk az érintetteknek, ahol a harmadik személy perben állása kötelező, és az ügyre a jogerős döntés tesz pontot.

Társasági részesedés

Ha a leltár szerint a hagyatékban a gazdasági társaságokról szóló törvényben, vagy a szövetkezetekről szóló törvényben meghatározott társasági, illetve szövetkezeti részesedés van, a települési jegyző biztosítási intézkedésként ügygondnokot rendelhet ki. A társaság, illetve szövetkezet, vagy a működésében érintett más személy, szervezet indokoltan kérheti a kirendelést, vagyis annak a vagyon megóvása, illetve a működés szempontjából nyilvánvalóan szükségesnek kell lennie.

Az ügygondnok vagyoncsökkenést eredményező határozat meghozatalát szavazatával nem támogathatja, és a hagyaték terhére vagyoni kötelezettségeket nem vállalhat, kivéve, ha ezzel az érintett társaságot és a szövetkezetet, és az örökösként érdekeltet a nyilvánvaló vagyoni károsodástól megóvja.