Hát nem tudom. Nálam 5,5-ről nőtt 7-re.
Ami gáz, hogyha valaki "akcija" hitelt vett fel. Vagyis az első 6, 12 hónapban ennyi a kamat, majd utána változik....
Hát nem tudom. Nálam 5,5-ről nőtt 7-re.
Ami gáz, hogyha valaki "akcija" hitelt vett fel. Vagyis az első 6, 12 hónapban ennyi a kamat, majd utána változik....
Számoltam én eleget. Semmi bajom nem lenne a chf árfolyamával, mert a változás benne volt a pakliban. Ami nem volt benne, az a kamat 2x-esére emelése, annak ellenére, hogy a chf-nek az alapkamata nem is tudom hanyadára esett. Tehát a realizált nyereségük a többszörösére nőtt minden be nem dőlt hitelen.
nem ott a baj,a piacgazdaság,belső motor áll.....nemlehet eladni semmit multik meg egyébb cégek,gyümölcs-zöldség termesztők,meg állat mit tesznek ma....hova adják el,ami a országunk 30-40%át tartaná el,ill BELSŐ FORRÁSA A ORSZÁGNAK, hány kisvállalatot tesznek tönkre...emberek munkanélküliek lesznek,adócsalások nőnek....tb ki fogja fizetni ha nincs pénze....egyes gyártók és szolgáltatók megélnek meg pár kereskedő....DE ÁLL A ORSZÁG BELSŐ KERESKEDELME AMI A PÉNZT TERMELNÉ
...AZZAL ADÓT CSÖKKENT LÓFASZ...NEM ÁLL HELYRE A MUNKANÉLKÜLISÉG,MEG A CÉGEK VERSENYKÉPESSÉGE ITTHON
AZ MÉG TÖMÉSNEK IS SZAR!!!
20 éve kontár kőművesek irányítják az országok.
Amíg nem nyúlnak hozzá a nyugdíjrendszerhez, segélyekhez, egészségügyhöz, oktatáshoz radikálisan, addig nem lesz forrás a bazi magas adók csökkentésére, mert túl sok mindenkit és mindent kell fenntartani/eltartani.
Azokra a mocsok bankokra....
Számolj egy kicsit.
Mondjuk a teljes banki portfólió 100 egység.
A portfólió 5 %-a bedől vagy problémás (amostani szint jóval efölött van)
A banki veszteség mondjuk 2,5 egység, mert a fele megtérül.
A bank átlagosan 2 %-os marge-val dolgozik (persze efölött jóval)
Ahhoz, hogy a teljes tőke rendelkezésre álljon, a 2,5 veszteséget le kell dolgoznia a 2 %-os marge-val. Vagyis 2,5/0,02/=125.
Vagyis 125 egység új problémamentes és visszafizetésre kerülő hitelt kell kihelyeznie.
Ami azt jelenti, hogy a kezdeti 100 egység helyett a portfóliót 225 egységre kell növelni.
Ami nem igaz a modellben:
- nem a banki portfólió 5 %-a problémás hanem több
- a jelenlegi helyzetben nem 50 %-os a megtérülés, hanem kevesebb
- az időtáv nem 1 év mint a modellben, hanem hosszabb. Ergó a portfóliót kisebb mértékben kell növelni.
Ha elindul az árverezés akkor a bedőlt hitelek mögött álló ingatlanokat nem lehet eladni, csak nagyon nyomott áron.
Folyomány:
a jól fizető ügyfelek ingatlanának az értéke is csökken, tehát pót fedezetet kell biztosítani, vagy növelni kell a ct képzés mértékét.
Vagy a Bazel-i irányelveket kell megváltoztatni (ami most van szigorítás alatt)
ezt írtam kb 2éve....gyökér megmarad hiába tömik be ,ne lássuk a hibát....és idővel kirohad...:)
azta a CHF egekben, ( ATH-n?) Tartósan ilyen magas lesz akkor rohadt nagy bajok lesznek.
Azért mondom én hogy gazdasági összeroppanással lehetne újra építkezni nem a falakon lévő repedések foltozásával, mert attól a falak nem lesznek erősebbek, csak a repedés nem látszik majd.
Hátha akkor a mocsok bankok észbe kapnak, hogy jó lenne a piszok magas kamataikat csökkenteni. Ha tömegesen nem tudják fizetni a hiteleket, annyi ingatlant nem nagyon lehet majd árverezni, mert kp-s vevő úgysem lesz rá. Új hitelt meg a mai feltételekkel úgysem lehet felvenni.
összeesküvés oldalát nézed azért ilyen fos az esés, hogy ne tudj ésszerűen beszállni.
Egyébként meg az alapok esze ágában sincs szabadulni a részvényektől. (még)
A szokásos felállás. Kibekkeljük a kinti esést, ha elkezdenek emelkedni, azt meg túlteljesítjük. :(
van erről cikk valahol?
Mert én nem olvastam, hanem ismerek embereket akikkel ez a helyzet, és gondoltam általános a probléma.
én is olvastam ezt...
hát én is full shortban vagyok..átlag 22800. de már nagyon várok egy 2-3.000 -es esést...nem kell hirtelennek lennie..jó lesz szép lassan is :DDD
SP -0.50 % on van mi meg megint itt dekkolunk..majd nem ki akarják tépni megint az OTP -t meg s többieket..nevetséges.
majd ha kiderül hogy már nincs megtakarításuk az embereknek, mert vagy elvittel a hitel vagy felélték, mert nem volt munkájuk, akkor mi lesz?
A válasz 1 szó : késő
ja nem rossz, de 21400 alatt bővítek csak. illetve 22350 felett zárom őket és 22800tól meg újra shortépítés
az igaz...első kőrben akkor ébredés a rózsaszín ködből....:)
Szerintem nem világvége hangulatban fog itt elkezdődni a zuhi. Egyszerűen a nagyfiúk kihúzzák majd a farkukat a mi kis buxánkból, akkor aztán a jó hírek is annyit fognak érni, hogy nem esik tovább egy kicsit. Gondolom én.
magyarország topikban ott a hír, szarabbul állunk mint románia
CDS feléárunk az egekben. Nagy cumi lesz a vége.
Speciel annak örülnék ha összeomlana minél előbb minden, mert akkor megkezdhetnék a felállást és nem a mostani elódázgatás lenne. Kell egy összeomlás sztem a kitisztuláshoz.
Shortom van, de nem pozi hanem a józanész diktálná a folyamat szükségességét.
Összeomlás után jöhetne csak az igazi fellendülés sztem.
májusban is pikk pakk volt, bármikor lehet :)