Sziasztok!
Azért nyitottam ezt a topicot, mert az unokaöcsémnek most kell magánnyugdíjpénztárat választania, és megkérdezett engem, mint aki jártasabb a pénzvilágban (ezt néha kétlem :D ), h melyiket válassza.
Mondtam neki, hát ebben nem igen vagyok képben, elsőre azt mondtam neki,h mindenképpen azt gondolnám,h a történet jelleg miatt ,mindenképpen egy "nagyot" választanék, talán azoknál nagyobb a biztonság hosszú távra és itt az szvsz elsődleges szempont. Kicsit böngésztem és erre az összehasonlításra leltem. http://www.privatbankar.hu/nyugdij/kotelezo_magannyugdijpenztarak/adatok
Ezek alapján és a fenti szemlélet szerint az OTP, Aegon, ING, Allianz és AXA jöhetne szóba.
Ezeken belűl, talán az Aegon és az ING ami tetszik. Érdekesség ,h a 10 éves adatok alapján a növekedési és a kiegyensúlyozott portfóliót választó alapok között házon belűl számottevően nincs különbség. Azt, hogy ez a késöbbiekben is így lesz-e azt nem tudom, azt meg végképp nem,h melyik javára fog billenni a mérleg, ha nem lesznek közel azonosak a hozamaik.
Szóval a lényeg: szeretném kikérni a témával kapcsolatban úgy általában és a fentebb vezetett gondolatmenetről a véleményeteket. Sokat segítenétek a választásban, meg legalább egy kicsit tájékozottabb lennék ezen a területen.
Előre is köszönöm minden későbbi hozzászólonak és remélem nem csak nekem lesz hasznos ez a topik. :)
Szép napot!