Regisztráció Elfelejtett jelszó

Gasztronómia

Gyros házilag

#271911 Zabás

A nyársra húzott, grillezett húsnyesedéket leszámítva szinte mindent úgy csinálok, ahogy a kedvenc Corvin közi autentikus görög gyorsbüfésünktől láttam, így csak ezüstérmes az enyém, de akkor is nagyon finom.

(Kép megtekintése nagyobb felbontásban.)

Szükségünk van pirított húsra, zöldségekre, joghurtos öntetre és a pitára, amibe mindent betöltünk a végén. Természetesen lehet boltban is kapni, csak az nem olyan finom, meg aztán mi is el tudjuk készíteni, nem kell hozzá kemence és görög állampolgárság.

Egyszerű kenyértésztára lesz szükségünk, pusztán a formázása történik másként. Az első kelesztésig mindent ugyanúgy csinálunk, ahogy a rozsosnál leírtam, de csak fehér lisztet használunk, aztán 8 egyenlő részre osztjuk a tésztát, majd lisztezett deszkán kerek lapocskákat nyújtunk belőlük. A mérete az az emberes tenyérhez fogható, kb. 15 cm átmérőjű. Célszerű négyesével gyártani a pitát, mert egyszerre nem férnek se a deszkán, se a sütőben. Lefedve pihentetjük a lapokat, a sütőt előmelegítjük 210 fokra, és 10-15 perc után sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük a pitákat úgy, hogy az a felük, amelyik eddig lent volt, most fent legyen. Kb. 7 perc elteltével azt tapasztaljuk, hogy a korongok közepe elkezd felpúposodni, hólyagzani. Ha ez nem történne meg, akkor se lesz baj, majd késsel megoldjuk - nekem se sikerül mindig mind a nyolcat ilyen hólyagosra készíteni! Szóval 7-10 perc után, ha hólyagos, ha nem, megfordítjuk a pitákat és még 5 percig sütjük őket. Miután kiszedtük, letakarva picit hűlni hagyjuk, meg betesszük a második eresztést a sütőbe.

Ha nem használjuk fel frissen a pitát, akkor mindenképp zacskózzuk be, különben kiszárad és reped a tésztája.

A húst kivételesen gyári fűszerkeverékkel ízesítem. A Kotányi gyros keveréke nekem nagyon bevált, azzal szoktam megszórni a vékonyan felcsíkozott csirkemellet, egy kicsit állni hagyom, hadd szívja magába az ízeket, aztán olajon hirtelen megpirítom, majd a karikára szelt hagymát is rádobom, és addig sütögetem, amíg a hagyma üveges lesz.

Az öntethez (tzatziki) 1-1 pohár joghurtot és tejfölt elkeverek, adok hozzá apróra vágott kaprot, 2-3 gerezd zúzott fokhagymát és kis lyukú reszelőn 10 dkg uborkát reszelek még bele. Mivel mi csípősen szeretjük a gyrost, az egyszerűség kedvéért nem csinálok külön csípős szószt, hanem egy teáskanálnyi Erős Pistát is keverek a joghurtba.

Zöldségként paprikát, paradicsomot, uborkát szoktunk hozzá falni. Az összeállítás pedig úgy történik, hogy a pitának az egyik csücskét levágjuk, aztán ha hólyagosan sült, akkor üreges a közepe, ha nem, akkor meg egy késsel metszünk bele egy mély zsebet. Egy kanál öntet megy alulra, aztán pár szem zöldség, rá a hús, majd megint zöldség és 2 kanál öntet. A levágott csücsökkel lezárjuk a pitát. Célszerű mikróban picit átmelegíteni a szendvicset, utána partedlit kötni a nyakunkba, és jó étvágyat!

Hozzávalók 8 db pitához: 50 dkg liszt, 1 csomag szárított élesztő, 1 ek. barna cukor/méz, 3 és fél dl langyos víz, 1 evőkanál só, 2 evőkanál sikér, 1 teáskanál ecet.

A tzatzikihez: 1-1 doboz joghurt és tejföl, 2-3 gerezd fokhagyma, kevés kapor, 10 dkg apróra reszelt uborka, ízlés szerint 1 teáskanál Erős Pista

A húshoz: 1 nagy csirkemell apró csíkokra vágva, Kotányi gyros fűszerkeverék, só, olaj, 1 nagy fej vöröshagyma.

Karikára vágott paradicsommal, paprikával, uborkával töltjük be a pitát.

HAMBURGER AHOGY ÉN SZERETEM

#271902 Zabás

A hamburger az én egyik nagy kedvencem. Bár én minden „kézbenfogható” ételféle, így a szendvicseknek és burgereknek is nagy barátja vagyok.

Töredelmesen bevallom, időnként a Burger Kingben is meg-megfordulok, ha rám jön „ötperc”, és olyankor betolok egy Whoppert. De ha tehetem, mégis inkább a saját készítésű hamburgereket eszem, mert az nemcsak hogy sokkal finomabb, de ráadásul még azt is tudom, hogy mit is eszek.

Pár szó az alapanyagokról:

Én többnyire a kicsit zsírosabb marhahúst veszem a burgerhez, mondjuk, tarját/nyakát, rostélyost, vagy lapockát. A zsírtalan, száraz húsoknak nem olyan jó az ízük. Daráltatni nem szoktam, inkább egyben veszem meg. Szerintem, ehhez jobb a késsel apróra vágott hús, mint a darált. Legalább is én így jobban szeretem, mert más lesz a szerkezete a húspogácsának, és ez által az íze is jobb lesz.

A hamburgerek (szerintem!) másik elengedhetetlen hozzávalója, a ketchup. A boltokban kapható ketchupok közül, legjobb a Heinz. Ennek van a legjobb íze, nincs az a művi, ízfokozós mellékíze mint a többinek, és nem tartalmaz tartósítószert, ízfokozót, és különböző „E” számokat. „Csak” paradicsomot, cukrot, fűszereket, és borecetet. Csak ami kell bele. Persze lehet otthon készíteni házi ketchupot is, bár szerintem felesleges idő- és energiapocsékolás, hacsak nem literszám fogyasztja a család. Én, azért a két-három falakonnyiért, amit évente fogyasztok, nem állnék neki főzni...

Hozzávalók:

8 db zsemléhez:

· fél csésze langyos tej + fél csésze langyos víz (1 csésze=2.5dl.)

· 2 ek. olvasztott vaj

· fél tk. só

· 1 tk. cukor

· 3 csésze kenyérliszt (BL80)

· fél tk szárított élesztő

További hozzávalók:

· 45 dkg marhahús

· fél fej római saláta

· 2 fej hagyma

· 1 gerezd fokhagyma

· 2 paradicsom

· 10 dkg Gruyère vagy Cheddar sajt (8 vékony szeletben)

· só, bors.

Elkészítés, a zsemlék:

http://1.bp.blogspot.com/_-Wj-IGfTTTU/SRYpRhl-KoI/AAAAAAAAEKM/ZuhjK7YvvZM/s1600-h/hamburger.p+(1).jpg

A tészta alapanyagait, a leírt sorrendben a kenyérsütő-gépbe teszem, és a dagasztó/kelesztő programmal elkészítem. Amennyiben nincs kenyérsütő gép, egy keverőtálban össze kell keverni a tésztát, majd belisztezett deszkán átgyúrni, és meleg helyen letakarva, egy órát keleszteni.

Mikor kész a tészta, egy belisztezett deszkán pár percig átgyúrom. Azután egy vastagabb hurkát formázok belőle, és egy éles késsel, nyolcfelé szeletelem.

A karikákat, nyújtófával, másfél centi vastag és nagyjából 10-12 cm átmérőjű korongokká lapítom. Sütőpapírral bélelt tepsire teszem, és a tetejére lisztet szitálok. Folpackkal letakarom, és fél órára félreteszem kelni egy langyos helyre. A megkelt zsemléket újra megszórom lisztel, és a 200 fokra előmelegített sütőben, 15-18 perc alatt halvány aranybarnára sütöm. A sütőből kivéve, rácsra teszem őket, és egy konyharuhával letakarva félreteszem hűlni. Ha kihűlt, egy papírtörlővel lesöpröm a lisztet a tetejéről.

Elkészítés, a húspogácsák:

http://2.bp.blogspot.com/_-Wj-IGfTTTU/SRYo37HGqfI/AAAAAAAAEKE/kWZlKTGTvkA/s1600-h/hamburger.p+%202%20.jpg#5590584653234277618

Miközben a zsemlék kelnek, nekilátok a húsnak.

A húst, szeletekre vágom, majd csíkokra, és végül apró kockákra. Ezután a késsel, többször „átfutok” rajta, míg kellőképpen apróra nem vágtam, nagyjából a darált húsnak megfelelő állagot kapva.

Egy keverőtálba teszem, és egy teáskanálnyi sót szórok rá, egy csapott tk. durvára tört borsot, és egy fokhagymát reszelek bele (én még egy csipet gyros-fűszert is dobtam rá, de az elhagyható, vagy steak-fűszerrel helyettesíthető)

Kézzel, alaposan elkeverem, összedolgozom, majd nyolc nagyjából egyenlő adagra osztom. Az egyes adagokból gombócot formázok, majd két tenyerem között ellapítom. Így kapok nyolc darab, kb. fél centi vastag, nyolc-tíz centi átmérőjű húspogácsát. Egymás tetejére rakosgatom, közéjük fóliát téve, és a hűtőbe teszem fél órára pihenni, mert így jobban összeáll, és sütéskor nem esik szét. (Tipp!).

Egy serpenyőbe, kevés olajat spriccelek, és óvatosan beleteszem a húspogácsákat. Közepes fokozaton fél percig sütöm őket. Mikor megfordítom, egy-egy szelet sajttal borítom, és úgy sütöm tovább még egy percig.

Közben, egy száraz serpenyőben, a zsemlék vágott felét megpirítom, és félreteszem.

Ezután, már csak jól ismert mozdulatok vannak hátra. A zsemlére egy salátalevelet fektetek, erre teszem a sajtos húst. Megspriccelem finom ketchuppal, két szelet paradicsomot teszek rá, majd jócskán megrakom hagymakarikákkal. A végén lezárom a zsemle tetejével. Kész.

Tippek, tálalás:

Készíthetünk vastagabb, nagyobb húspogácsákat is, a megadott hús mennyiségből négy-öt darabot készítve.

A húspogácsák lefagyaszthatóak, de felengedés után, azonnal fel kell használni, és ebben az esetben teljesen át kell sütni. Csak a friss húst szabad félig átsütöttre készíteni.

Készíthetünk a burger mellé hasábburgonyát is, de tálalhatjuk valamilyen majonézes salátával együtt is.

A hamburgerbe, ki-ki azt tesz bele, amit akar, ami az ízlésének jobban megfelel. Én ezt, az egyszerűbb változatot szeretem: saláta, hús, sajt, ketchup, hagyma. Tovább nem is cifráznám. Érdemes a gyorskajáldák „agyon ízfokozózott”, hamburgereitől egy kicsit elszakadni, és kipróbálni, milyen is az igazi burger íze…

Elkészítési idő: 50 perc (+1 óra 50 perc a dagasztó/kelesztő program)

Költségek: 225 Ft. / darab

Re: gj

#271901 Waszeitung Előzmény: #271898

Zakopaneban kollega akkora hambit tolt,kicsit nagyobb volt mint a feje :D

Nekiállt kajcsizni a végén tiszta kulimász volt minden,közben jött egy helyi erő,kért egy villát és úgy betolta a sajátját hogy egy morzsa sem hullott le,nem tűnt a srác elsőhambisnak :D

Re: gj

#271897 Waszeitung Előzmény: #271889

Legfinomabb hamburger a témánál maradva:

Kecskemét,Kis Casablanka,bár pontosan nem tudom hogy hívják,szval:

Kellemes szezámmagos zsemle mindkét oldala sütőlapon átpirítva,alja tejföllel,teteje ott készült ketchuppal átkenve,helyben sütött és kászített rendkívül finom húspogácsával bélelve mely pont akkora mint a zsemle és a klasszikus hambibavalókkal telepakolva,no ilyen jót nem ettem ezen a helyen kívül!

Re: gj

#271896 Zabás Előzmény: #271889

Pedig a GYROSt jobban szeretem :)

De azt sem tudják itthon jól elkészíteni! Fogják azt a kamu pitát és rétegenként megtöltik, így vagy csak zöldséget eszel vagy csak húst!

nem véletlenűl használják az arabok azt a tekergetős tésztát :)

Már gondolkodtam azon, hogy nyitok egy kajáldát, ahol a GYROSz úgy csinálnám, hogy a húst+zöldséget egy kis tálban/pohárban összeráznám/keverném és utána tenném be a pitába, akkor legalább tényleg vegyesen lenne!

Jah, naszóval épp tegnap…

#271895 Fornit

Jah, naszóval épp tegnap néztem marhahúspogácsa 51% hússal. Gondolom ezt árulják mindenben, bár van 98%os is, de az is elég lapos.

Hozzászoktam az 1/4 pounderekhez régebben...

Azért darált marhahúsból lehet csinálni jót, aztán tűzön megsütni, de készen kapni nemigen.

Re: Torkos csütörtök

#195556 Alex74 Előzmény: #195553

:o(

Én pont 1 hónapja foglaltam, pont most keresem, hogy hány órára :o)

Torkos csütörtök

#195550 Alex74

By the way, holnap torkos csütörtök.

http://www.etterem.hu/helyek/torkos/2010

Minden étel-ital féláron, ca. 1200 helyen Magyarország szerte (ebből Budapesten 300)

Ha még van foglalható hely, érdemes megpróbálni. Az akció kiírása szerint nem lehet "speciális" - értsd: drágább - étel/itallapot készíteni erre a napra, mindent az előző pár hét árain kell adni.