Regisztráció Elfelejtett jelszó

Gyros házilag

Zabás

A nyársra húzott, grillezett húsnyesedéket leszámítva szinte mindent úgy csinálok, ahogy a kedvenc Corvin közi autentikus görög gyorsbüfésünktől láttam, így csak ezüstérmes az enyém, de akkor is nagyon finom.

(Kép megtekintése nagyobb felbontásban.)

Szükségünk van pirított húsra, zöldségekre, joghurtos öntetre és a pitára, amibe mindent betöltünk a végén. Természetesen lehet boltban is kapni, csak az nem olyan finom, meg aztán mi is el tudjuk készíteni, nem kell hozzá kemence és görög állampolgárság.

Egyszerű kenyértésztára lesz szükségünk, pusztán a formázása történik másként. Az első kelesztésig mindent ugyanúgy csinálunk, ahogy a rozsosnál leírtam, de csak fehér lisztet használunk, aztán 8 egyenlő részre osztjuk a tésztát, majd lisztezett deszkán kerek lapocskákat nyújtunk belőlük. A mérete az az emberes tenyérhez fogható, kb. 15 cm átmérőjű. Célszerű négyesével gyártani a pitát, mert egyszerre nem férnek se a deszkán, se a sütőben. Lefedve pihentetjük a lapokat, a sütőt előmelegítjük 210 fokra, és 10-15 perc után sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük a pitákat úgy, hogy az a felük, amelyik eddig lent volt, most fent legyen. Kb. 7 perc elteltével azt tapasztaljuk, hogy a korongok közepe elkezd felpúposodni, hólyagzani. Ha ez nem történne meg, akkor se lesz baj, majd késsel megoldjuk - nekem se sikerül mindig mind a nyolcat ilyen hólyagosra készíteni! Szóval 7-10 perc után, ha hólyagos, ha nem, megfordítjuk a pitákat és még 5 percig sütjük őket. Miután kiszedtük, letakarva picit hűlni hagyjuk, meg betesszük a második eresztést a sütőbe.

Ha nem használjuk fel frissen a pitát, akkor mindenképp zacskózzuk be, különben kiszárad és reped a tésztája.

A húst kivételesen gyári fűszerkeverékkel ízesítem. A Kotányi gyros keveréke nekem nagyon bevált, azzal szoktam megszórni a vékonyan felcsíkozott csirkemellet, egy kicsit állni hagyom, hadd szívja magába az ízeket, aztán olajon hirtelen megpirítom, majd a karikára szelt hagymát is rádobom, és addig sütögetem, amíg a hagyma üveges lesz.

Az öntethez (tzatziki) 1-1 pohár joghurtot és tejfölt elkeverek, adok hozzá apróra vágott kaprot, 2-3 gerezd zúzott fokhagymát és kis lyukú reszelőn 10 dkg uborkát reszelek még bele. Mivel mi csípősen szeretjük a gyrost, az egyszerűség kedvéért nem csinálok külön csípős szószt, hanem egy teáskanálnyi Erős Pistát is keverek a joghurtba.

Zöldségként paprikát, paradicsomot, uborkát szoktunk hozzá falni. Az összeállítás pedig úgy történik, hogy a pitának az egyik csücskét levágjuk, aztán ha hólyagosan sült, akkor üreges a közepe, ha nem, akkor meg egy késsel metszünk bele egy mély zsebet. Egy kanál öntet megy alulra, aztán pár szem zöldség, rá a hús, majd megint zöldség és 2 kanál öntet. A levágott csücsökkel lezárjuk a pitát. Célszerű mikróban picit átmelegíteni a szendvicset, utána partedlit kötni a nyakunkba, és jó étvágyat!

Hozzávalók 8 db pitához: 50 dkg liszt, 1 csomag szárított élesztő, 1 ek. barna cukor/méz, 3 és fél dl langyos víz, 1 evőkanál só, 2 evőkanál sikér, 1 teáskanál ecet.

A tzatzikihez: 1-1 doboz joghurt és tejföl, 2-3 gerezd fokhagyma, kevés kapor, 10 dkg apróra reszelt uborka, ízlés szerint 1 teáskanál Erős Pista

A húshoz: 1 nagy csirkemell apró csíkokra vágva, Kotányi gyros fűszerkeverék, só, olaj, 1 nagy fej vöröshagyma.

Karikára vágott paradicsommal, paprikával, uborkával töltjük be a pitát.