Én az MTV2-őn nézem :)
hangosan felröhögtem, amikor Nesta azt mondta, hogy ő shortban ül :)
meghallgatom majd este...nagyon köszi..
És igen..megindultunk lefele...te honnét longolod ?
bármi lehet persze még....egyedül az SP futures tartja bennünk a szuszt.
Kíváncsi leszek a sajtó-bejelentésre..hogy mit terveznek.
a sajtó már rá is húzta a vizes lepedőt a Fidesz -re..látszik hogy nem szeretnék ha a mutyinak vége lenne...vagy nem bírnák elviselni ha a multik szerepe csökkenne Magyarországon.
Mondjuk a szociális ellátásokon lehetne faragni.
ehez tuti nem mernek majd ők sem hozzányúlni, sőt inkább még adni fognak! Nincs kedvük kordonokat állítani a parlamentköré, mert a végén Gyurcsány jelképesen lebontaná :)))
Legalább 3 kulcsos adórendszer kellene.
Kíváncsi leszek erre a 13 órási beszédre.
Meg is indúlt a lejtmenet :(
Ha valakit érdekel a MAI RADÓCAFFE összevágva! Végén Sarkadi nagyon érdekes dolgokról beszél:
http://www.mammutmail.com/?action=download&sid=efc8cb8003720b7fb44bf252f747c5a1
Nem értek egyet az egykulcsos SZJA-val! Nem véletlenül erőltette ezt évekig az SZDSZ!
Nem is értem a Fideszt, mit akar ezzel. A keveset keresők nem fogják érezni, akinek magas az életszínvonala, az meg úgysem értékeli annyira, mert az életszínvonaluk nem fog megváltozni.
viszont a hiányt be kell szedni majd valahol...Mondjuk a szociális ellátásokon lehetne faragni.
De mindenesetre ezt a gazdagtámogatást értelmetlennek tartom.
Ahhoz nem kell érteni a pénzügyekhez -max egy kis józanparaszti észre van szükség-, hogy valaki felismerje, hogy ha havonta X-et keres, és Y összegű pénz kell a megélhetéséhez, akkor ne X-Y törlesztőrészletettel rendelkező hitelt vegyen fel.
Mert bármikor akármi közbejöhet. És ha devizás hitelt vesz fel és itt élt az országban az utóbbi 40 évben, akkor tapasztalhatta, hogy a forint (az utóbbi talán talán 7-8 év kivételével) mindig folyamatosan gyengült.
Alapvetően az emberek autóra és egyéb fogyasztási cikkekre vettek fel nyakra főre hiteleket, ami baromság. Várt volna még 2 hónapot, vagy fél évet és egyben megvehette volna a dolgot, vagy jóval kisebb összegű hitelt és törlesztőrészletet kellett volna fizessen.
Az emberek nagy része még mindig pazarol, mint az állat. Elég csak ránézni arra a sok csikkre, ami az utcán hever (mármint a baromi drága cigire mennyit költenek és prosztók is, mert mindenhol eldobálják).
Persze vannak szerencsétlenségek, vagy olyan helyzetek, amikről az emberek nem tehetnek, arra ott lehet az állam, vagy biztosítók. De több millió ember...
Mondjuk alapvetően a kormány volt a hibás, aki semmiféle akadályt nem gördített a devizás hitelek elterjedésének útjába, ugyanakkor a frintkamatokat meg egészségtelenül magasan tartották, így arra a nemzetgazdaságilag rossz, de egyénileg helyesnek tűnő döntésre kényszerítették az embereket, hogy ha hitelt vesznek fel, akkor az legyen devizás.
A devizás hitelek elterjedése, robbanásszerű boom-ja, pedig egyértelműen a szoci érához köthető 2002-2004-től kezdve...
Szerinted miért sírnak a görögök, hogy eurójuk van és nem tudják leértékelni a devizájukat? Mert hülyék?
Nem. A deviza leértékelése során az import árak megnőnek, természetesen a benzin is.
Viszont a munkabérköltségek jellemzően csak sokkal lassabban és nem teljes mértékben emelkednek a növekedő inflációval egyidejűleg.
A benzinben a jövedéki adó forintban van meghatározva, azaz a benzinár növekedése alacsonyabb mértékű lenne pl. a devizaleértékelődés mértékénél, mondjuk alapvetően egy normálisan versenyző piacon, vagy egy jól szabályozott piacon (ez mondjuk nem feltétlenül igaz a hazai üzemanyagpiacra).
Minden más termékben, ahol az élőmunkaerő költsége jelentős ott a termék relatíve olcsóbbá válna, ergo versenyképesebbé. A multi cégek sem rohannának fejvesztve az országból ,mert ők is szeretik az olcsó munkaerőköltséget -noha eez csak egy taktikai vonal kellene hogy legyen, a stratégiai cél az innovatív K+F iparágakban kellene , hogy vezetővé váljunk hosszú távon.
OK, az import termék megdrágul , de a hazai relatív (és nem abszolút értékben) olcsóbb lesz. Ezért inkább hazai terméket fognak venni az emberek és az import termék fogyasztás drasztikusan csökkenne (még akkor is, ha az emberek összességében kevesebbet tudnának reálértéken vásárolni). Ez további hazai munkahelyeket teremtene. Ami további hazai adóbevételeket, teret adva az adócsökkentéseknek, ami tovább csökkenteni a hazai munkaerő költségét, ami további munkahelyekhez és további adóbevételekhez járulna hozzá, egy pozitív spirálként! Miért olyan nehéz ezt megérteni.
Előbb utóbb pedig amikor már egészséges lendületben van a gazdaság szépen megindulna a felzárkózás is.
Az import csökkenése mellett a termék és szolgáltatás exportunk is erősödne. Ezeknek is lenne közvetlen és közvetett munkahelyteremtő és adóbevétel növelő hatása.
"A hazai terméket nem a támogatásokkal segítik, hanem azzal, hogy leverik a kisembereken, hogy ne tudják megfizetni az importot." De pontosan ezzel segítik, hiszen az emberek bére legnagyobb részben ma már rezsire és élelmiszerre és alapvető szolgáltatásokra költődik, amikre akkor is költeni fognak, ha 1000 HUF/EUR az árfolyam, mert enni kell. Viszont az nem mindegy, hogy mit vesznek, hazai tejet 600-ért, vagy import tejet 1500-ért.
Nem is értem, hogy ezeket az összefügéseket miért nem látod magadtól is?! Ezek a józan paraszti észen túl még a legalapvetőbb közgáz tankönyvekben is kb. így vannak leírva.
Első megoldási javaslat, ami a fidesz kritikusoktól olvastam (mert jellemzően csak kritizálni szoktak még akkor is, amikor kormányon voltak , akkor is az ellenzék ötleteinek kritizálásánál többre nem igazán futotta, ami jól mutatta annak az iránynak a perspektívátlanságát, zsákutca mivoltát):
"ha a hazai árakat nyomnák le az import szintjére (támogatásokkal) és nem fordítva". Hát ez kva jól hangzik, 2 baj van vele: 1) EU erősen korlátozza a támogatásokat (sokkal kisebb összeggel engedi támogatni a magyar gazdákat, mint a németet, vagy az osztrákot), 2) Nincs LÓVÉ. Ahhoz, hogy támogatni tudják jobban, ahhoz valahonnan extra lóvét kell beszedni, azaz az adóterheket növelni és még több vállalkozást ellehetetleníteni. Ráadásul az egyes iparágak támogatása piaci "hatékonytalansághoz" vezet, láttuk ezt már a kommunizmus idején is.
Az exportot sem segítené, hacsakk nem közvetlenül dotálnának ott is mindent. Ha viszont már mindenkit dotálnak, az sehova máshová nem vezet a piacon, mint automatikus torzulásokhoz, óriási bürokráciához, és végső soron mivel mindenkitől beszedik a mindenkinek juttatandó támogatásokat, ezért általános adóemeléshez. Gyakorlatilag a kommunizmus megvalósítása lenne ennek a szélsőségesen tökéletetesített változata...
Ennek ellenére nem azt mondom, hogy bizonyos iparágakat nem kell kimelten támogatni , korlátozott ideig természetesen, adott esetben ez indokolt, sőt elvárt!
De ezzel nem lehet általánosan javítani a gazdaság állapotán!
megbuggyant..maradna csendben kicsit..
nálam ami vacak az vacak..mind egy milyen szine van
ortodox mszp-seknél divat a feltétel nélküli hithűség, mint apjukat nézik a főkolompost (még kádár apjuk idejéből ragadt rájuk..és már öröklődött a génekből) és isszák szavait mint messiásnak.
A külkereskedelmi mérleg többlete áprilisban 526 millió euró (140 milliárd forint) volt, az egyenleg 131 millió euróval (26 milliárd forinttal) javult az előző év azonos időszakához képest a KSH előzetes becslése szerint.
http://www.napi.hu/default.asp?cCenter=article.asp&nID=448233&place=
akkor fogalmazzunk úgy, hogy együttérzek velük.
Ami miatt félreérthetted az üzenetem az egy idézet, mit nyilván idéztem és az idézetre reagáltam.
A többiben egyetértünk.
nem kell öket védeni hiszen nem kértek fel..pont ez a gond még tart ez a kolektívista gondolkodás mód..sok embernél igény is van rá.. de a piacgazdaság alapja az individuális gondolkodás..
Az állam feladata egy stabil gazdasági játszótér kialakítása.. a szociális háló tartása..üzemeltetése. a nemzeti fejlesztések hatékony kivitelezése..az eu-s források maximális kihasználása.
nem kell felém elszámolnod..és látod te is valutás hitelt vettél volna fel...mellesleg sztem ma is az euro hitelt érdemes felvenni a 10-25 éves hitelnek mert nem tudhatod hol fogják bevezetni Magyarországon az eurót.
Kósa: a görög salátától felrobban a New York-i tőzsde
http://www.hirado.hu/Hirek/2010/06/08/06/Kosa_a_gorog_salatatol_felrobban_a_New_York_i.aspx
Az, hogy Magyarországgal kapcsolatban ilyen idegesek a pénzpiacok, semmiképp sem a nyilatkozók, hanem azok hibája, akik tönkretették az országot - mondta egy lapinterjúban a Fidesz ügyvezető alelnöke, aki szerint semmiképpen sem az orvos okozza a betegséget
Ma az a helyzet, hogy ha valaki azt mondja egy gazdasági konferencián, hogy görög saláta vagy görögdinnye, akkor felrobban a New York-i tőzsde.
Ez a jelenség nyilván nem normális, de az, hogy Magyarországgal kapcsolatban ilyen idegesek a pénzpiacok, semmiképp sem a nyilatkozók, hanem azok hibája, akik tönkretették az országot - nyilatkozta a Népszabadságnak Kósa Lajos.
Kósa Lajos
A Fidesz ügyvezető elnöke szerint azt, hogy a forint gyengül, alapvetően az idézi elő, hogy a magyar gazdaság állapota nem jó. Mint fogalmazott: semmiképpen sem az orvos okozta a betegséget.
Leszögezte: nekik mindenesetre először a magyar választókkal kell hogy ezt megbeszélni, s csak utána a nemzetközi szervezetekkel. Ez a helyes sorrend.
Már elnézést a FANoktól, de ennek totál elment az esze!!
Pedig hosszú ideig ő volt a legszimpatikusabb a FIDESZ stábból!
Teljes mértékben egyetértek veled.
Vagyonadóval el tudnám képzelni az egy kulcsos adót, de itthon ilyet bevezetni.....
Egyrészt marha nagy a szembeszél az érdekek miatt, másrészt meg olyan eredményei vannak, mint a mostani luxusadó 300eFt-os autókra...
Egy kis racionalizálás ráférne az biztos.
Én is védeni akartam őket, nem bántani.
Nem gondolom ostobának a szakmunkásokat, vagy akár szakma nélküli embereket se, csak azt mondtam, hogy nyilván nem láthatták előre a kockázatokat. Mivel nem ezzel foglalkoznak, nincs rálátásuk. Sőt aki ezzel foglalkozik azok közül se sokan merték volna mondani, hogy ekkora a kockázata egy devizahitelnek. Úgyhogy egyről beszélünk.
Amim van a két kezemmel tettem össze. Illetve 4, mert asszony két keze is benne van.
Sajnos a 4 szülőnkből 3 abszolút nullán, vagy még lejjebb és komoly függőségeik vannak. Egy szülő meg kapar a hivatalban, ahogy tud, de annak is örülünk, ha ő megél abból, amit keres.
És én sem az előrelátásomnak köszönhetem, hogy kijöttünk a béka segge alól, hanem megdolgoztunk érte. Ha hitelt kellett volna felvennem, valószínűleg én is devizában vettem volna fel.
Na ennyit rólam.