Én kinyomtattam a számlamozgások/nyereség-veszteség menüpontból az egész évet, abból számoltam. Elviekben a végeredménynek stimmelni kell. A KBC lehetetlen kimutatását én biztos nem bogarászom végig, csinálja az APEH ha annyira akarja.
Én kinyomtattam a számlamozgások/nyereség-veszteség menüpontból az egész évet, abból számoltam. Elviekben a végeredménynek stimmelni kell. A KBC lehetetlen kimutatását én biztos nem bogarászom végig, csinálja az APEH ha annyira akarja.
Megerősítem, a reál nem számolható el, Erstés kimutatásban - hajnalig tanulmányoztam - nem találtam végül hibát. Hacsak azt nem, hogy az éves hati eredményem negatív:o)
Felhívtam az apeh-et.
Készleten lévő rv-ket majd a lezárás után kell elszámolni / nyereség/veszteség és jutalék is/. KBC-s lista egy túró. Ebből nem számolható nyereség/veszteség sőt jutalék sem.
A real díja nem szintén nem elszámolható ktsg.
Átbogarásztam az erstés elszámolásomat, amit január végén küldtek pdf-ben.
A párosításban azt látom, hogy a lombardos pozik esetében hozzácsapták a kamatot a bekerülési költséghez. Tehát a lombard kamat igenis elszámolható, Ersteénél már eleve benne van a kimutatásban.
Ezen kívül külön sorban szerepeltetik a számlavezetési díjakat, tehát az is elszámolható.
A reál nem szerepel az erstés elszámolásban, és amint a kbc-s magyarázat is mutatja (kettővel lejjebb), nem számolható el.
A 2007. évi CXXXVIII. törvény alapján a számlavezetési díj meg a lombard kamat szerintem belefér a vételi/eladási jutalékon felül:
4. § (2) ... 6. befektetési hitel: pénzügyi eszköz vásárlásához nyújtott hitel, ha a hitelt nyújtó részt vesz az ügylet lebonyolításában,
5. § (1) Befektetési szolgáltatási tevékenységnek minősül a rendszeres gazdasági tevékenység keretében, pénzügyi eszközre vonatkozóan végzett
a) megbízás felvétele és továbbítása,
b) megbízás végrehajtása az ügyfél javára,
c) sajátszámlás kereskedés,
d) portfóliókezelés,
e) befektetési tanácsadás,
f) pénzügyi eszköz elhelyezése az eszköz (értékpapír vagy egyéb pénzügyi eszköz) vételére vonatkozó kötelezettségvállalással (jegyzési garanciavállalás),
g) pénzügyi eszköz elhelyezése az eszköz (pénzügyi eszköz) vételére vonatkozó kötelezettségvállalás nélkül, és h) multilaterális kereskedési rendszer működtetése.
(2) Kiegészítő szolgáltatásnak minősül
a) a pénzügyi eszköz letéti őrzése és nyilvántartása, valamint az ehhez kapcsolódó ügyfélszámla vezetése,
b) a letétkezelés, valamint az ehhez kapcsolódó értékpapírszámla vezetése, nyomdai úton előállított értékpapír esetében ennek nyilvántartása és az ügyfélszámla vezetése,
c) a befektetési hitel nyújtása,
d) a tőkeszerkezettel, üzleti stratégiával és az ezekkel összefüggő kérdésekkel, valamint az egyesüléssel és a vállalatfelvásárlással kapcsolatos tanácsadás és szolgáltatás,
e) a befektetési szolgáltatási tevékenységhez kapcsolódó valutával és devizával történő saját számlás kereskedés,
f) a befektetési elemzés és pénzügyi elemzés,
g) jegyzési garanciavállaláshoz kapcsolódó szolgáltatás,
h) a 6. § e)-g), j) és k) pontjaiban foglalt származtatott ügyletek alapjául szolgáló eszközhöz kapcsolódó befektetési szolgáltatási tevékenység vagy kiegészítő szolgáltatás.
A KBC szerint sem vonható le a reál díja:
"Az szja-törvény 67/A. § (3) bekezdése szerint az értékpapírral kapcsolatos járulékos költséges számolhatók el a nyereséggel szemben. Az szja-törvény 67. § (9) bekezdés bb) pontja szerint járulékos költségnek kell tekinteni többek között a "külön törvény szerinti befektetési szolgáltatási tevékenység, a befektetési szolgáltatási tevékenységet kiegészítő szolgáltatás vagy árutőzsdei szolgáltatási tevékenység ellenértékét is". A fenti szabály a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIlI. törvény (a továbbiakban: Befektetési törvény) előírásaira utal. E törvény 5. § (1) bekezdése határozza meg a befektetési szolgáltatási tevékenység, míg (2) bekezdése a kiegészítő szolgáltatás körébe tartozó szolgáltatásokat. E szolgáltatások körébe a valós idejű adatszolgáltatás nem tartozik. Ugyanakkor a Befektetési törvény 8. § (5) bekezdés g) pontja szerint "a befektetési vállalkozás befektetési szolgáltatási tevékenység végzése és kiegészítő szolgáltatás nyújtása mellett kizárólag ... pénzügyi eszközre vonatkozó adat, információ értékesítést ... folytathat". Tehát, mivel a Befektetési törvény külön szabálya kiemeli, hogy az információ értékesítés, így a valós idejű adatszolgáltatás a befektetési szolgáltatástól és kiegészítő szolgáltatástól eltérő, egyéb szolgáltatás, így az az értékpapírral kapcsolatos járulékos költségnek nem tekinthető, tehát a tőzsdei ügyletből származó nyereséggel szemben sem számolható el.
Reál költsége nem vonható le, ez biztos.
Amit biztosan levonhatsz: a vételi és eladási jutalék.
Az egyéb díjakról sajnos nem tudok eligazítást adni.
Ja, emlékszem, év közben nem számolták jól, a kimutatáson már jónak tűnt. Most nézem, korrektnek néz ki, de akkor átrágom magam még1x rajta
Az rfv-t én sem értettem, de már beküldtem. Lehet küldhetek be újat?
Mégegy apró kérdés:
Ha egy pozim átnyúlik egyik évből a másikba, akkor ugyebár a lezárás évében kell a rajta realizált nyereséget/veszteséget elszámolni. Ugyanekkor számolom el a nyitási jutalékot is költségként, vagy azt már a pozi nyitás évében kellett volna?
Bocsánat, van itt valami, ami ennek ellentmond:
Az árfolyamnyereségből levonható költségek
* brókerdíjak, tranzakciós költségek
* adatszolgáltatási díj
* tanácsadói díj
* számlavezetési díj
* egyéb, a pozíciót megszerzését, tartását, átruházását, lezárását érintő közvetlen költések
http://www.stocklandyard.hu/blog/show/136
http://www.tozsdeiskola.hu/tozsdek/tozsde-tozsdek-adozasa/kulsolink/8.html#n4
Most akkor levonható, vagy nem?
Havi számlavezetési díjakkal illetve real time-mal csökkenthető-e az eredmény?
Ja, nekem is ezt tették a jegyzett RFV-vel. Sajnos át kell bogarászni.
A kimutatást azért ellenőrizd le, mert nekem sem tavaly, sem idén nem volt pontos.
Van benne olyan 0 Ft bekeres tétel is, amire simán 100% nyereséget beszámoltak.
Én is kérdeznék.
Erste szépen elküldte a kimutatást. Ahogy nézem, a netto eredményből kell még a 20%-os adót befizetnem. Az Erste által adott netto az a brokidíjakkal csökkentett eredmény, de mivel ők nem vonják rv-nél a 20%-t, így azt nekem kell kiszámolnom és megjelentetnem. Ellenben a bef. jegyek hozamáából levonják, így azzal nem is kell mit tennem.
Jól gondolom?
Nem tudom kbc mit küldött másoknak az szja elszámoláshoz, de nekem egy használhatalan listát. Otp még a fizetendó adót is fel tudta tűnteteni az adott igazolásukon.
Az lenne a kérdésem, hogy a tavalyról áthozott rv-k értékét hogyan kell az szja bevallásban feltűnttn? Gondolom sehogy, mivel az nem lezárt ügylet, vsz., de a kbc-s papír bizonytalanná tett ez ügyben /ezt küldték el az apeh-nek is/. Ráadásul ha a nyereség/veszteség kimutatásukat veszem alapul, az általuk küldött kimutatásból nem lehet ua-t az értéket kihozni.
Nem vállalkozó vagy?