A közlegények többsége hazatért, a többiekről bőséges olvasnivalót találhatsz:
http://epa.oszk.hu/00000/00018/00009/pdf/csorba.pdf
http://www.magyarhon.eu/index.php?option=com_content&task=view&id=231&Itemid=242
A közlegények többsége hazatért, a többiekről bőséges olvasnivalót találhatsz:
http://epa.oszk.hu/00000/00018/00009/pdf/csorba.pdf
http://www.magyarhon.eu/index.php?option=com_content&task=view&id=231&Itemid=242
Teljesen más...
Hétvégén a kezembe került egy Türk Attila "mesekönyv" régi nagyjainkról....
ebben olvastam,hogy a 1849 után világosnál fegyvert nem lerakó egységek Törökországba menekültek,közel 300 tiszt,kb 4-5 ezer közkatona.....ha jól tudom Bem vezetésével érkeztek oda...
ezekkel mi történt ott?
teljesen beolvadtak és a mai napig élnek ott leszármazottaik?
listára tettem. Alakul ez, most már csak egy akkora bankszámla kell, hogy a fő időtöltésem a művelődés lehessen. :D
Ez is szuper, különösen az első könyv, a második Az idők végezetéig sem rossz azért, egyébként már készül a Katedrálisból a filmsorozat... Ridley Scott ügyködik rajta, nagy részét nálunk forgatták...
igen.
Jelent meg nemrég új kiadása is, és egy folytatása is, amit már más fordított. A nevek nem egyeznek, pedig egy történet. Nem értem hogyan lehetett így kiadni
A Katedrális volt már?
Életem legnagyobb könyvélménye
jegyzetelek. :)
ok jöhet, felőlem lehet top 100-as is nem akarlak bekorlátozni, legalább nem kell majd gondolkodnom mit olvassak. :D
Iszaak Babel: Lovashadsereg volt csak meg ebben a témában, egyébként a szépirodalom felé fordulásom is úgy kezdődött, hogy ismert szerzők történelmi témájú regényeit kezdtem keresni pl: Lev Tolsztoj: Szevasztopol ( krími háború)...
Nem -csak - történelmi lista kilátástalannak tűnik, min. top 100 lenne :)))
De priviben majd küldök listát a kedvenc szépírókról is...
kíváncsi vagyok, lehet nem történelmi is. :D
Csendes Dont is érdemes elolvasni vsz, persze ha érdekel orosz polgárháború kozákok szemszögéből
Hát igen én is Winnetouval kezdtem a nem mesekönyvek sorát, és nem is biztos, hogy szerencsés 12 évesen elolvasni Merle: Mesterségem a halál c. könyvét...
Emiatt is vagyok bajban a kedvenc kategóriákkal, vajon a tizenévesen tetsző könyv, most immár a 30-at átlépve is tetszene?? Pl. Özönvizet ( a trilógiát ) meg a Kereszteslovagokat is imádtam akkor, vajon ma mennyire jönne be? Vsz igen, mert most is olvasok hasonló történelmi regényeket, de már voltak újraolvasásos csalódások... De azért majd megpróbálom összeállítani a 10 kedvenc töri regényt :))
Lenz, Solohov kimaradt, Waltari nem, Lenz fel is került a listámra :))
:) tényleg rengeteg jó könyv van még szerencse.
nem semmi ilyen korán olvastad őket ilyen idős koromban még Winetounál , meg Agatha Christienél tartottam. :D
Egyszer 10 kedvencedet összeszedhetnéd.
na még egy kettő történelmi hátha nem ismered vmelyiket: Mika Waltari Szinuhe, Lenz: Németóra, Sienkiewitz Özönvíz, Solohov Csendes Don, ezek tetszettek mind.
Köszi, az előbbit még nem olvastam, a másikkal meg az a baj mint a többi általad ajánlottal, még 10-es éveim elején - talán kicsit korán - olvastam őket, újra kézbe kellene venni ezeket kicsit benőttebb fejjel is, de annyi jó könyv van azokat sem győzöm, nem hogy újraolvassak :))
:)
Norman Mailer: Várkastély a vadonban, Hitler család élete vagy 100 évre visszamenőleg, érdekes könyv
Norman Mailer : Meztelenek és holtak jó II. Vh könyv
A Nien könyvet ált suli 6. osztályban kaptam a tanulmányaimért, úgy látszik már akkor látszott rajtam, hogy mi lesz belőlem :)) De nehogy elvegye a kedved az ajánlásokról, látod, a Littel könyvet sem ismertem...
Ha már felmerült az I. vh is, egy zseniális könyvet ajánlanék mindenkinek: Joseph Boyden: Három nap az út - két kanadai indián önkéntesként harcol a brit seregben a nyugati fronton, több szálon futó cselekmény, kanadai élet a vadonban plusz a háború pokla, ami mészárossá zülleszti az embert...
Hú ez egy hosszú lesz...
Először is a weimari köztársaság nem volt sem kommunista sem internacionalista, sőt véresen levertek minden baloldali mozgalmat 1919-20-ban...
A békét azért kellett a központ hatalmaknak megkötniük mert teljesen összeomlott a hátországi ellátásuk - élelem, nyersanyag - emellett a hadseregeik a morális összeomlás szélére jutottak, a katonák többsége már nem volt hajlandó harcolni, ráadásul a bolsevik eszmék is megfertőzték őket... Ilyen körülmények között - hátországban nyersanyaghiány és éhínség, frontokon bomlás - nem maradt más csak a béke kérése, bármi áron...
Orosz, magyar tanácsköztársaságnál nagyjából ugyanez volt, amihez még jött, hogy egyetlen balos vezetés sem bízhatott a régi hadseregben, azt szét kellett zülleszteni, le kellett szerelni és létre kellett hozni egy megbízható néphadsereget a saját embereikből, ennek levét ittuk meg a cseh-román-szerb támadásoknál...
Oroszországban még a fehérek is aktívak voltak, előbb velük kellett leszámolni - belső ellenség - bármi áron, ehhez béke kellett, ráadásul hittek abban, hogy az egész világon elterjed a kommunizmus eszméje és akkor holmi határviták már nem fognak szerepet játszani...
fokozódik, elég részletes munka.
kösz az ajánlást nem olvastam még, felírtam ezt is. :D
Cserébe egy, más téma de nagyon jó könyv: kínai kulúrális forradalom alatt játszódik, szerző saját életéről ír. Brutál könyv: Nien Cheng: Élet és halál Sanghaiban. Hátha nem olvastad. :D
Megint egy könyv amit már mindketten olvastunk :)) Kicsit más jellegű, de szintén erről az időszakról szól Arthur Koestler( Kösztler Artúr): Párbeszéd a halállal c. könyve - Franco börtönében raboskodott újságíróként a szerző a háború végén...
Más: Elkezdtem tegnap az általad ajánlott Littel könyvet, már az első száz oldal is kemény, mi lesz itt még a többi 1100-on???