Regisztráció Elfelejtett jelszó

Magyar mezőgazdaság - Mik a lehetőségek az EU présben?

Re: Lehetőségek a magyar mezőgazdaságban

#202209 gentlemanus Előzmény: #202197

Nagyon szimpatikus volt nekem Szomor úr.

Szivét-lelkét beleadta ebbe a szürkemarha tenyészetbe, míg a rendszer padlóra nem küldte...

Iszonyat gőg és anarchia van ebben az országban.

Re: nincs cím

#202208 banyaiz Előzmény: #202206

Czikk nagyon nagyban, meg van még rajta kívül is aki nagyban tolja.

big-ebuy: mielőtt beléptünk unióba talán egyszerűbb volt ezekhez hozzájutni, azóta agyon van szabályozva minden, de azért biztos mindig van lehetőség, csak nehezebb vsz.

#202204 banyaiz Előzmény: #202195

haltenyésztést kifelejtettem arra is van néhány jó példa egész tórendszerek ipari méretekben, kicsiktől felvásárolják halat viszik külföldre főleg németekhez. Bérhorgásztavak is vannak bőven, kis tavat megveszik, jól megtelepítik, van egy napijegy, aztán ami halat vki elvisz azt kifizeti, ezzel egyszer én is szívesen foglalkoznék . .D

#202201 Sumér harcos Előzmény: #202105

a 700-át egy ideig közös szegmensben dolgoztunk:)

600ha? szép....

melyik megye?

#202197 Sumér harcos Előzmény: #201878

nahát kit találtál,semmi extra,csak személyesen ismerem,sőt a családot is,ezért lepődtem nagyot:)

egyébként már szakitó szilárdságon állt a szürkemarhákkal 3 évvel ezelőtt is....szinte majdnem befejezte...

#202195 banyaiz Előzmény: #202192

ja igen meg azoknak is jól megy akik kárpótlás környékén rengeteg földet bagóért összevásároltak zsebszerződésekkel.

Tolnában van egy kis rál…

#202192 banyaiz

Tolnában van egy kis rálátásom a témára. Állattenyésztés csak azoknak akik ipari méretekben űzik, korszerű technológiával, főleg sertéstartásra tudok egy-két jó példát, saját megtermelt takarmánnyal. Juh tartás, van egy ismerősöm kb 2000 birkája van, saját földjei, legelői, erdői, több lábon áll, így jól megy mert amikor báránynak nincs olyan ára, akkor búza, kukorica stb megy jobban.

Növénytermesztés ez a leggyakoribb, vsz akinek nincs legalább 100 ha jó minőségű szántója, megfelelő gépesítettség annak nehéz, jobban jár inkább bérbe adja földjét.

2000-es évek elején volt ez a családi gazdálkodóknak adott kedvezményes kamattámogatott hitel, na azt sokan igénybe vették. Földvásárlásra, gépesítésre, meg rengeteg gabona tároló épült. Úgy látom itt már eléggé le vannak osztva a kártyák. ha vki földet akarna eladni nem kellene sokáig hirdetni vsz, házhoz mennének a vevők.

Gyümölcs főleg szőlő, de ismerek egy kajszi ültetvényest is kb 20 ha, na ő még uniós belépés előtt csípett egy jó támogatást rá, elég vegyes eredmények, de nem csak ebből él, szóval nem panaszkodik.

Összeségében azt látom, hogy akik ügyesen igénybe vették a támogatásokat, kedvezményes hiteleket, és nagyra tudták növelni a gazdaságukat azoknak nagyon jól megy, akiknek ez nem jött össze azoknak viszont nehéz a dolguk.

Viszont akinek már van 20-30 ha földje, inkább bérbe adnám mint el, sokkal jobb ára lesz annak még addig meg csordogál a bérleti díj vsz. Már most is jobb helyeken 1 milkát megadnak egy ha földért felénk.

#202178 Csokigyáros Előzmény: #202173

amit a támogatás ellensúlyoz..

úgy tudom 80 usd olajár felett és 22 k-s kuki ár alatt eredményes...

nagy projektek, nagy pénz lenyúlás... szokásos magyar projekt...

egyszerre annyit akartunk építeni, mint az egész eu együttvéve.... nevetséges...

#202173 _pda_ Előzmény: #202165

az meg egy nagy marhaság, baromi roszz az energia mérlege ;-)

Re: Tanácsok biofarm indításához

#202172 _pda_ Előzmény: #202157

a hazai "bio" agráriumot inkább hagyjuk

tisztelet a kivételnek, inkább a támogatások lehúzását jelenti és a legsilányabb földek művelésbe vételét ebben a kategóriában

#202165 Zabás Előzmény: #202139

bioüzemanyagot kellene gyártanunk! Az egyik legnagyobb lehetőség az EUban!

Re: Tanácsok biofarm indításához

#202157 Rozsdáskilincs Előzmény: #202147

A cikket végig olvasva a legfontosabb dologról nem esik szó. Szvsz a hazai biopiac halott az embereknek drága. Örülnek ha kitudják fizetni a silányminőségü külföldi müanyag árut.

Pl 1 biotojás 50-60ft nem bio 30ft

A kitartásban egyetértek. Győzni fogunk!:-)

#202151 Rozsdáskilincs Előzmény: #202139

2009 Valóvilág

A kisalföldön van egy ismerősöm, kisgazda 25ha kalászosokkal foglalkozik. Arra jártam, meglátogattam épp aratás után.

-Csá!

-Csá!

-Hogy megy az üzlet?

-Vége az aratásnak van egy kis nyugi.

-Eladtad mindet?

-Igen. Már el is vitték fix vevőm van.

-Jó árat kaptál?

-Ááááááá azt még nem lehet tudni.

-Mikor fizetnek?

-Háát nem tudom, tavaly november decemberben fizetteki több részletben.

A beszélgetés folytatódott......

#202148 Csokigyáros Előzmény: #202135

tudod a franciák nagyon féltek a csatlakozásunktól, hogy elvesztik hegemóniájukat a mezőgazdaságban, mert a magyarok erősek, jó adottságokkal (talán a legjobb eu-ban)...

aztán látták, hogy nem kell semmit csinálniuk, mert a magyaroknak nincs stratégiájuk a mg-ban, ahány kormány, annyi irány... nincs hosszú távú gondolkodás sem... és enélkül nem lehetünk eredményesek sehol... ez magyar betegség... pedig a szakértelmünk, a szorgalmunk, és az adottságaink alkalmassá tehették volna hazánkat erre... sajnos ma már késő...

itt van pl. Spanyolország... sehol nem volt zöldségben, aztán látta a fehérfoltot eu-ban, és betöltötte... igen mi lehetnénk kenyérgabonában, kukoricában meghatározók, de akár zöldségben is, de sajna nem leszünk...

a földet csak akkor adom el, ha szükségem lesz a pénzre... :)

#202139 gentlemanus Előzmény: #202135

Egyébként kíváncsi vagyok: ha Magyarországról 1,5 millió hektár szántóföldet kell a művelés alól kivonni, akkor ezt az óriási területet hol fogják pótlólag bevonni? Vagy lehet, hogy nem is kell azt annyira pótolni, mert határozott tervek mentén ered a dolog? Tehát a cél a kenyérkalászosok termelésére alkalmas célterületek csökkentése a célból, hogy kvázi ezáltal is csökkentve a nemzetközi kenyérgabonatermelésre fordítható területnagyságokat, ezáltal is kiszárítva a nemzetközi gabonatartalékokat, így az egekbe tolva a kalászosok árait valamint fokozva az éhínséget. Ez olyan, mint a hitel. Addig, amíg adnak hitelt fut a szekér, aztán ahogy fokozatosan elzárják a csapokat, úgy fulladnak meg a vállalkozások, magánszemélyek.

Szerintem brutális áremelkedésre kell felkészülni a kenyérgabonák piacán.

#202135 gentlemanus Előzmény: #202105

Csokigyáros

valamilyen lehetőség biztos, hogy van.

Nem létezik, hogy valamilyen szegmensben ne lehetne jól járni.

Mármint úgy értem, hogy jól megcsapolni ezt az EU nevű fejőstehenet.

Használjuk a fejünket, nem fog bennünket leteríteni végleg az EU.

Jó, az tény, hogy már többször padlóra küldött bennünket, de felálltunk.

Azt kell fejleszteni akkor, amihez támogatást ad.

Szerintem a földet meg ne add el, a legnagyobb érték, ami a kezedben lesz, az a 30 hektár földed. Inkább a tiéd legyen, mint külföldieké.