Nem tudom még én se, most lesz ilyen először nekem is. Végül is az illata nagyon jó, elvileg jó lesz:))
Majd meglátjuk...
Nem tudom még én se, most lesz ilyen először nekem is. Végül is az illata nagyon jó, elvileg jó lesz:))
Majd meglátjuk...
BUÉK Mindenkinek!
ha már a pálinkánál tartotok...az idei szilva nagyon sok és nagyon jó lett...))
Jó kis házi pálinka,nincs is annál jobb!:)
Nálunk is van 1 nagy vegyész a családban.
Idén volt 5 féle pálinka is.:)
Én sem vagyok bolti párti!
Én még csak most fogom díszíteni a fát tesómmal, az idén egy színű lesz a karácsonyfa sárga, tavaly volt benne piros is, de azt most elhagyjuk :) ! Kellemes Ünnepeket !
Egy rosszul cefrézett anyagból soha nem lesz megfelelő minőségü nedü. A legjobb főző mester keze alatt sem. Ebből adódik a 90%. Maga a főzés egyszerü lepárlás az alapszabájok betartásával és a megfelelő felszereléssel. Amit írtál a kuka nem kuka ez is a cefrézéshez tartozik. Az tény kökemény kémia a hiányos imeretek veszélyesek is lehetnek. Már az ükapáink is főztek pálinkát ha az általuk ránkhagyott tapasztalatott alkalmazva, nagy baj már nem lehet:-)
Nálunk mindegyiket 52 fokosra készíti a mester és nekem a kedvencem a sima törköly pálinka (csak eddig nem mertem megmondani, mert nem sokan szeretik), székely létemre, ez benne maradt a génjeimbe biztos. Nálunk is ebben az évben lett divat az egy fajta szőlő törkölyéből készített pálinka és valóban a muskotályos szőlő törkölyéből nagyon finom lesz.
Egy jó hír !
Fiatalok körében is egyre népszerűbb... Sokan jöttek rá hogy inkább ezt isszák mint a bolti fosokat. Olcsó is venni fél litert, sok helyen lehet hozzájutni ( mifelénk ). Nálunk fősulin mi elkezdtük haveri körrel, minden bulin hoz valaki, töményben csak azt isszuk, most meg már ott tartunk hogy a csajok is ezt isszák :D Egy hátránya van, a lehelete az embernek nem lesz túl rózsás :))
Ui :
Most jut eszembe ! Családban egy újabb kisérlet is remekül sikerült. Nem sima törköly, hanem külön muskotályos szőlőből készült egy kisebb adag. Össze sem lehetett hasonlítani a sima törköllyel.. Olyan íze volt mint a muskotályos bornak teljesen, csak 52 fokos :D
A legtöbb pálinkafőzdében lehet egyezkedni az illetékessel. Igaz nem törvényes, de a felelősség az övé. Mifelénk kérnek x mennyiséget a lefőzöttből, így akár ingyen is lefőzi :) Vagy meg féláron, sunyiban :)
Sajnos a családban nem én vagyok a szakértő főzés terén, a rokonságban 2 ember tanulta ki ezt a "művészetet". Mindenesetre terveim között szerepel hogy én is kitanulom a mesterséget :)) Sőt ! Még hajlandó lennék ilyen vállalkozást is csinálni ha egyszer normálisabb adó, és egyéb törvények lennének. Majd ha egyszer megéri, talán... Berendezés van a családban :))
Maga a tököt nem szeretem, de a pálinka király volt :)) Jó tiszta íze volt nagyon, ha valakivel megkóstoltattuk volna és nem mondjuk meg milyen pálesz, még úgy is ráismert volna hogy nem is hallottak sokan ilyenről. :))
"A pálinka minősége 90%-ban a cefrézésen, 10% a főzésen múlik."
Ezt fordítva gondolom. Tudni kell pontosan, hogy mi mehet a pálinkába és mit kell kukázni. Ha rosszul csinálod metil-alkohol is mehet bele ami mérgező és vakságot okoz.
A nagy főzőmesterek azt is pontosan tudják, hogy a hasznos cuccból is mikor kell kidobni a párlatot ahhoz, hogy a legjobb legyen a végtermék. Ez egy külön tudomány =)
Ja Jocó! ha nem iszol ne főzz pálinkát, hanem főzess, mert kóstolgatni is kell ;)
Látom azért sokan sokféle pálinkát készítenek, készíttetnek, kóstolgatnak, iszogatnak... Azért örülök neki, hogy e hagyományőrzés megmaradt és nem merült feledésbe...
Persze, ha lehetne törvényesen otthon főzni saját fogyasztásra, még több fajta és még nagyobb hagyománya lenne az biztos....
Én tavaly fehér szederből főzettem pálinkát. Mivel én sem nagyon szeretem, ezért idén beleszórtam némi vegyes gyümölcsöt, meg egy adag házi akác mézet. Így már kitűnő az anyag! :-)
A valódi pálinkát kedvelő, nagyüzemi bolti pancsot nem iszik. Az ember izlése idővel változik:-)
Szerintem az nem házi pálinka lehetett, mert rendes bolti üvegben volt, de lehet hogy az volt, nem tudom, nyáron volt :) !
Hát az már biztos hogy nem az Én italom :)), meg abszolút nem is bírom, egyből bezsibbadt a fejem ! DE pl, a csoki likőrtől attól már nem, azt bírom, és még fimon is :)) !