Regisztráció Elfelejtett jelszó

Dumcsi

Re: nincs cím

#173831 kerikoma Előzmény: #173830

Nem tudom még én se, most lesz ilyen először nekem is. Végül is az illata nagyon jó, elvileg jó lesz:))

Majd meglátjuk...

#173692 Capablanka Előzmény: #173689

BUÉK Mindenkinek!

ha már a pálinkánál tartotok...az idei szilva nagyon sok és nagyon jó lett...))

#173690 Atesz11 Előzmény: #173584

Jó kis házi pálinka,nincs is annál jobb!:)

Nálunk is van 1 nagy vegyész a családban.

Idén volt 5 féle pálinka is.:)

Én sem vagyok bolti párti!

Én még csak most fogom d…

#173688 Wall street

Én még csak most fogom díszíteni a fát tesómmal, az idén egy színű lesz a karácsonyfa sárga, tavaly volt benne piros is, de azt most elhagyjuk :) ! Kellemes Ünnepeket !

#173582 Rozsdáskilincs Előzmény: #173551

Egy rosszul cefrézett anyagból soha nem lesz megfelelő minőségü nedü. A legjobb főző mester keze alatt sem. Ebből adódik a 90%. Maga a főzés egyszerü lepárlás az alapszabájok betartásával és a megfelelő felszereléssel. Amit írtál a kuka nem kuka ez is a cefrézéshez tartozik. Az tény kökemény kémia a hiányos imeretek veszélyesek is lehetnek. Már az ükapáink is főztek pálinkát ha az általuk ránkhagyott tapasztalatott alkalmazva, nagy baj már nem lehet:-)

#173562 kerikoma Előzmény: #173556

Nálunk mindegyiket 52 fokosra készíti a mester és nekem a kedvencem a sima törköly pálinka (csak eddig nem mertem megmondani, mert nem sokan szeretik), székely létemre, ez benne maradt a génjeimbe biztos. Nálunk is ebben az évben lett divat az egy fajta szőlő törkölyéből készített pálinka és valóban a muskotályos szőlő törkölyéből nagyon finom lesz.

#173556 TrogerBroker Előzmény: #173546

Egy jó hír !

Fiatalok körében is egyre népszerűbb... Sokan jöttek rá hogy inkább ezt isszák mint a bolti fosokat. Olcsó is venni fél litert, sok helyen lehet hozzájutni ( mifelénk ). Nálunk fősulin mi elkezdtük haveri körrel, minden bulin hoz valaki, töményben csak azt isszuk, most meg már ott tartunk hogy a csajok is ezt isszák :D Egy hátránya van, a lehelete az embernek nem lesz túl rózsás :))

Ui :

Most jut eszembe ! Családban egy újabb kisérlet is remekül sikerült. Nem sima törköly, hanem külön muskotályos szőlőből készült egy kisebb adag. Össze sem lehetett hasonlítani a sima törköllyel.. Olyan íze volt mint a muskotályos bornak teljesen, csak 52 fokos :D

#173554 TrogerBroker Előzmény: #173517

A legtöbb pálinkafőzdében lehet egyezkedni az illetékessel. Igaz nem törvényes, de a felelősség az övé. Mifelénk kérnek x mennyiséget a lefőzöttből, így akár ingyen is lefőzi :) Vagy meg féláron, sunyiban :)

#173553 TrogerBroker Előzmény: #173513

Sajnos a családban nem én vagyok a szakértő főzés terén, a rokonságban 2 ember tanulta ki ezt a "művészetet". Mindenesetre terveim között szerepel hogy én is kitanulom a mesterséget :)) Sőt ! Még hajlandó lennék ilyen vállalkozást is csinálni ha egyszer normálisabb adó, és egyéb törvények lennének. Majd ha egyszer megéri, talán... Berendezés van a családban :))

#173552 TrogerBroker Előzmény: #173511

Maga a tököt nem szeretem, de a pálinka király volt :)) Jó tiszta íze volt nagyon, ha valakivel megkóstoltattuk volna és nem mondjuk meg milyen pálesz, még úgy is ráismert volna hogy nem is hallottak sokan ilyenről. :))

#173551 Ozzy_ Előzmény: #173524

"A pálinka minősége 90%-ban a cefrézésen, 10% a főzésen múlik."

Ezt fordítva gondolom. Tudni kell pontosan, hogy mi mehet a pálinkába és mit kell kukázni. Ha rosszul csinálod metil-alkohol is mehet bele ami mérgező és vakságot okoz.

A nagy főzőmesterek azt is pontosan tudják, hogy a hasznos cuccból is mikor kell kidobni a párlatot ahhoz, hogy a legjobb legyen a végtermék. Ez egy külön tudomány =)

Ja Jocó! ha nem iszol ne főzz pálinkát, hanem főzess, mert kóstolgatni is kell ;)

#173546 kerikoma Előzmény: #173542

Látom azért sokan sokféle pálinkát készítenek, készíttetnek, kóstolgatnak, iszogatnak... Azért örülök neki, hogy e hagyományőrzés megmaradt és nem merült feledésbe...

Persze, ha lehetne törvényesen otthon főzni saját fogyasztásra, még több fajta és még nagyobb hagyománya lenne az biztos....

Én tavaly fehér szederb…

#173542 KawaBazsy

Én tavaly fehér szederből főzettem pálinkát. Mivel én sem nagyon szeretem, ezért idén beleszórtam némi vegyes gyümölcsöt, meg egy adag házi akác mézet. Így már kitűnő az anyag! :-)

#173529 Wall street Előzmény: #173524

Szerintem az nem házi pálinka lehetett, mert rendes bolti üvegben volt, de lehet hogy az volt, nem tudom, nyáron volt :) !

Hát az már biztos hogy nem az Én italom :)), meg abszolút nem is bírom, egyből bezsibbadt a fejem ! DE pl, a csoki likőrtől attól már nem, azt bírom, és még fimon is :)) !