Regisztráció Elfelejtett jelszó

Pannergy fórum

Re: nincs cím

#169997 Hathor Előzmény: #169996

Zrt.-vé alakulhat a PannErgy Polifin

2009.12.11. 13:36

A PannErgy Nyrt. tájékoztatása szerint a Társaság még 2009. október 28-án döntést hozott a PannErgy Polifin Kft. zártkörűen működő részvénytársasággá átalakításáról. A Fővárosi Bíróság mint Cégbíróság meghozta végzését, mellyel PannErgy Polifin Kft. 2009. december 31-i fordulónappal Zrt. társasági formában működik tovább jogutódként.

Az átalakulással teljesül az egyik előfeltétele az ONP Holdings SE, PannErgy Polifin Zrt-ben történő januári tőkeemelésének!

Látom a BÉT-en a forgalo…

#169996 Kutató

Látom a BÉT-en a forgalom jelenleg igen gyenge, de Pan. nem kesereghet. Ennyit jelent egy Erste hír. Csak így tovább nekem ez jó.

#169970 Joello Előzmény: #169964

Ez is egy érdekes terület. Nem gondoltam volna, hogy ezek az átvételi árak ilyen módon alakulnak ki.

A távhő árat mindenképpen megköszönném, akár még vasárnap estig is bármikor. Ugyanis hétfőn le kell adnom az elkészült anyagot az egyetemen. Egyik tárgyból erre kapok megajánlott jegyet.

#169964 hAliG Előzmény: #169959

Utánanézek, mert alapvetően én villamos vagyok, de pont ezzel foglalkozunk most egy teamben, hogy melyek azok az árszintek - hőpiaci, ville piaci -, ami felett a megcélzott IRR teljesül. (persze a modellben még sok más tényező is van, amivel foglalkozunk)

De vannak adatok a Mo-i hőárakra.

#169962 hAliG Előzmény: #169949

Hát ha tudok, akkor segítek :)

(viszont most utazok haza vidékre, lehet csak holnap írok már...)

#169960 Joello Előzmény: #169952

Amúgy a modell egyik nagy feladata számomra az volt, hogy a MWh-t GJ-ra hogyan tudom átváltani. Régen volt már a középsulis fizika (bár annyira nem is, csak nem igazán érdekelt...nem gondoltam volna, hogy valaha is kelleni fog még) :)

Ugye 3,6 a váltószám?

#169959 Joello Előzmény: #169934

A kérdésem pedig arra vonatkozna, hogy milyen átlagos távhő árral számoljak most a modellben. Egy magyarországi átlagra lennék kíváncsi.

Az én modellemben jóval a 200 MW-os kapacitás alatt kalkulálok 2016-ig, mivel rengeteg a bizonytalansági tényező.

Akkor egy kis betekintés…

#169957 Joello

Akkor egy kis betekintést engedek :)

Lényeg az, hogy a Pannergy elsősorban hőerőművekre van most berendezkedve, mert eléggé tőkeigényes amúgy is a beruházás, főleg ha több folyik egyszerre (és hosszabb távon ez a cél). Szóvel ezen okból kifolyólag nem áramtermelés, hanem hőtermelés az elsődleges prioritás. Van egy képlet, ami alapján ki lehet számítani, hogy a kút vízhozama és a rezervoárban talált forrás hőmérséklete alapján milyen kapacitásra lehet számítani. A szentlőrinci fúrás nyilvánosságra hozott adata szerint kb. 5 MW lesz az ottani kapacitás. De például a miskolci előrejelzések ennél sokkal többet jósolnak. Ott több kút fúrását tervezi a vállalat.

Minden kúthoz kell egy visszasajtoló kutat is fúrni (jelenleg ez a következő feladat Szentlőrincen).

Érdekes kérdés még, hogy milyen áron fogja értékesíteni a hőt a Pannergy. Általában a helyi távhő árához képest alkalmaznak egy diszkontot, tehát annál olcsóbban.

Az évek folyamán akár egyszerre több fúrás is beindítható. Szűk keresztmetszet a tőke előteremtése, ami jelen esetben a KEOP pályázatoktól nagyban függ, mivel a projektek közel 50%-át ezekből a támogatásokból tervezi finanszírozni a cég. A másik szűk keresztmetszet a fúrók. Jelenleg 3-at tud alkalmazni a Pannergy, de abból a Szentlőrincen használt darab elég öreg, és mint láttuk, voltak is vele gondok.

#169952 Capablanka Előzmény: #169928

én kíváncsian várom, nem vagyok műszaki...csak mat-fiz-es....megértem, de kiszámolni nem tudom..)

#169934 hAliG Előzmény: #169928

Én az MVM-nél dolgozok (erőmű beruházás) és vizsgáljuk a geotermiát (is).

Nem elképzelhetetlen a 200 MW, de tényleg a legoptimistább verzió.

Jelenleg ~27Ft/kWh az átvételi ára a megújuló vill.energiának, a MEHben dolgoznak ennek változtatásán, hogy ösztönözzék a népet beruházásra, mert 2020-ra a vállalást teljesíteni kell -> vill.e termelés 13%-a megújuló legyen. Mondjuk szerintem a szél, meg biomassza lesz ennek nagy része.

27Ft-os átvételi áron a szélerőművön kívül a többi még nem nagyon éri meg.

érdekes az erste elképze…

#169928 Joello

érdekes az erste elképzelése

én is elemzem a céget, és szerintem bátor jóslás 2015-re a 200 MW, bár ez gondolom a legoptimistább scenárió lehet.

elméletileg ma el fog készülni a modellem, úgyhogy majd én is kijövök egy célárral :)

#169914 hAliG Előzmény: #169911

(Én meg most értem vissza, majdnem "vérfürdő" volt, korán reggel átbasztak a Prielle utcai MOL-on egy 10ezressel, a nagy sietségben nem vettem észre, de lerendeztem őket... most még "kamillázok", nyugtatom az idegeimet...)

#169911 Capablanka Előzmény: #169899

gazdát cserélnek a nagy pakkok...valaki eladja-valaki megveszi...ízlés szerint lehet értelmezni...

#169909 kelvin Előzmény: #169901

ja ennyire nem figyelem, csak feltűnő volt, vétel vétel vétel, aztán visszaborítás, és nem kis pakkokkal

Kiszállós jellege van