Regisztráció Elfelejtett jelszó

MOL fórum

MOL Csoport Holdongá alakul

#1508212 Koffein Előzmény: #1508211

Micsoda Drábiki gondolatok ;o))

Furcsának furcsa, de hát ez van. Oknyomozó újságírók feladata lenne kideríteni, közvélemény felé tálalni, de olyan már nincs..

#1508211 matgab Előzmény: #1507987

Senkinek nem gyanús rajtam kívül a tűzeset a dunai MOL finomítóban??

A MOL ezzel két legyet ütött egy csapásra...

Egyrészt mondhatja a nyugatnak, hogy most sajnos mérnöki és menedzsment kapacitásait lekötik a kárelárítás, újraépítés erőforrás igényei.

Másrészt lehet, hogy épp ezzel a balesettel kezdi el az átállást a nyugati olaj feldolgozására képessé, miközben a biztosítótól fog kapni egy rahedli pénzt, egy olyan vagyonelemért, amit nemsokára úgyis teljesen át kellett volna alakítania.

Ki csinálná ezt másképp? Anno az elbontandó World trade Center biztosítási fedezet összegét is jól megemelték, mielőtt belementek volna az amatőr arab pilóták... Micsoda véletlenek!

#1507987 matgab Előzmény: #1507976

politika utáni melója a Lázár féléknek?
Nem Lázár félék politikából fognak megélni, akár megnyerik a választásokat, akár nem.

Ezek a poziciók a Lázár félék tehetségesebbnél tehetségesebb gyermekeinek, unokáinak, unokatestvéreinek, vejeinek, sógoraiknak lesznek létrehozva.

Aztán ott vannak a nagy cégvezérek rokonai is.

Hiszen mind nagyon tehetséges , hiszen ők külföldön lesznek tanítva, nem az összeomló magyar iskorlarendszerben.

Lásd Ratatics Péter, vagy az ifjabb Csányi is.

Nem változtunk a XIX. század óta, Móricz Rokonok regénye ma is teljesen aktuális.

#1507976 Koffein Előzmény: #1507954

Köszi, így már érthető... szóval Lázár féléknek megvan a politika utáni melója :P

#1507954 matgab Előzmény: #1507953

Ezt akkor találom logikusnak, ha valamelyik üzletágat le akarják választani és eladni.

Ilyen esetben nagyon szépen és transzparensen lehet azt mondani, hogy ezek ennek az üzletágnak a költségei és ezt az eredményt mi ennyi központi költséggel terheltük. De Ti (mint vevők) nyilván majd kevesebb overhead költséget tudtok ráterhelni és ezért ez az üzletág nagyon előnyös vétel lesz nektek még ezen az áron is...

Nyilván összefogják ezt egyfajta üzletviteli döntéshozatali mátrix-szal is, az üzletágvezetés önállóbb , nagyobb jogköröket kap és akkor az overhead költségeken lehet majd faragni egy kicsit és hátha az üzletágak jobban érzik majd saját döntéseik súlyát (vagy pszichopata vezetőség kitapossa a bónuszai reményében az alkalmazottaik belét) és akkor rövid távon még eredményesebb lesz , amíg el nem szúr valamit valamelyik üzletág és akkor lehet vissza központosítani vagy funkciókat a központba helyezni.

(Ez egy olyan játék is lehet az ilyen félállami cégek esetében, hogy a különböző NER potentátok részére különböző jól hangzó poziciókat hoznak létre és majd pár évvel később a NER potentátok megpróbálnak elmenni más cégekhez már ilyen irányú tapasztalattal , vagy a vállalaton belül lehet szépen folyamatosan előlépteni őket).

Erste bevásárolna?

#1507615 Koffein

"Az Erste a korábbi 3 360 forintról 2 715 forintra csökkentette a Mol célárát hétfő reggeli elemzésében, az új célár mintegy 1,5 százalékkal van lentebb a mostani árfolyamhoz viszonyítva."

https://www.portfolio.hu/befektetes/20250922/megsz...

"Az Erste előrejelzése alapján a gyengébb környezet ellenére a Mol legalább 250 forint osztalékot fizethet a jövőben részvényenként, ami kismértékben elmarad a tavalyi év után fizetett 275 forinttól."

BME a zsákban

#1507026 Spade Előzmény: #1507023

nem véletlen mert más a modell. Az egyetemeket amcsiban stb. háttérhatalmi alapítványok révén vásárolták fel. és persze a nagy olajcégeket meg a tőkealapok révén de a kapcsolat lényegében ugyanaz tehát ott is közvetlen a kapcsolat. Ugye nem gondolod komolyan h a Rockefeller ( aki elég olajszagu) alapik nincsenek benne nyakig az egyetemekben ? Lényegében a MOL-nak kell az egész vertikum a vegyipar,gépészmérnök, fizikus,építő mérnök, közlekedés mérnök(transport) ,villamos mérnök informatika és ezekben nyilván az első körben válogathat, már ha el nem bassza stb Sztem nagyon jól járt az üzlettel

BME a zsákban

#1507023 matgab Előzmény: #1507008

Azért gondolom nem véletlen, hogy nem tudunk a Shell , vagy Chevron vagy BP által fenntartott komplett műszaki egyetemekről.

Az más lenne, ha olajmérnöki szakot támogatná a MOL, vagy bányaipari szakot. De a teljes műszaki egyetem fenntartása az egy jóval nagyobb lépték, mint amit a MOL gazdasági érdekei indokolnának sztem.

BME a zsákban

#1507008 Spade Előzmény: #1506627

"én ,mint MOL részvényes nem látom annak üzleti értelmét, hogy ilyen dolgokat, mint egy egyetem finanszírozása"

Már bocs de látszik h nem vagytok mérnökök, különben értenétek. A MOL nem gender ideologiákat termel ki a földböl hanem energiahortdozókat ahhoz a tudást meg müszaki egyetemken termelik: és miért pont mondjuk a shellhez menjen ha mehet az egyetemista a MOL-hoz is dolgozni ? Egy egy tehetség egymaga pár év alatt több pénzt hozhat mint az egséz egyetem vételára...

BME a zsákban

#1506627 matgab Előzmény: #1506598

én ,mint MOL részvényes nem látom annak üzleti értelmét, hogy ilyen dolgokat, mint egy egyetem finanszírozása vagy annak vételára bekerüljön a MOL csoportba. Valahol ez egy bújtatott költségvetési csalás.

Másrészről mint autós azt mondanám, hogy menjen az anyjába a MOL vezetőség, amikor hétfőn esett 20%-ot az olaj és a HUF /USD is éves minimum szinten van, akkor kedden emelték még az üzemanyagok árát 600 foritn fölé!

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20250624/megjott...

Igazából ilyen olajár meg HUF /USD mellett sztem kb 400 forintnál nem lehetne dárgább a benzin (mert azt nem hiszem, hogy mondjuk 10-15 éve irreálisan alul lett volna értékelve a benzin a kutakon).

BME a zsákban

#1506598 Koffein

A MOL a mai napon adásvételi megállapodást írt alá a Magyar Állammal a BME Fenntartó Zrt. („BME Zrt.”) törzsrészvényeinek 100%-ának megvásárlásáról 50 milliárd forint (140 millió USD) ellenében, amely a következő 10 évben éves részletekben fizetendő.

https://bet.hu/site/newkib/hu/2025.06./A_MOL_strat...

döbbenet...