a cikk író azt mondja, hogy a többség félreérti a világot...

3ik generáció, itt az ideje szórni a vagyont :)
amennyiben még meglesz a mostani ner üdvöskéinek a vagyona 3generáció múlva is, lehet, hogy lesz egy két gyerek, aki osztogatni fog... valószínűleg mi azt meg se érjük.. :)
a magyar mentalitást / történelmet ismerve, valószínűleg újra lesznek osztva az erőforrások, minimum 2szer, ezért nem sok dinasztia fog kinőni/fennmaradni, akiknek a vagyona meglesz 80-100év múlva is..
Értelmes dolgok is elhangzanak.
Azért szerintem marad is mit hova aprítani.
Már várom, hogy a NER üdvöskéi közül ki áll fel először, hogy én is osztani akarock.
Ez persze csak vitz.
Ha havonta 3000 dodóba került, akkor már azt is kiszámolták, hogy mikor kell, hogy elpatkoljon a hölgy.
ez a hajón éldegélés utazás nagyon meg van marketingelve, holott szerintem pont azt nem látja egy ilyen utazás során az ember, amiért érdemes elmenni külföldre.
Ülsz egy szűk kabinban, vagy kint vagy a tűző napon a fedélzeten és alig várod, hogy kikössön már valahol a hajó az időd 85%-ában. Aztán kiköt akkor nem akar az ember bemenni a helyi éttermekbe, hiszen a hajón már ki van fizetve minden.
Ezért helyi emberekkel sem fog nagyon ismerkedni az ember. Aztán ott vagy 1-3 napot max valahol és mire felfedezel egy két helyet, látnivalót, akkor nem tudsz odamenni, mert megy a hajó tovább.
Mindezt egy valag pénzért.
"Inkább vásárolt a Villa Vie Odyssey nevű óceánjáróján egy úgynevezett belső villát, legfőképpen azért, mert szerinte ott olcsóbb élni, mint Kaliforniában, ahol eddig élt.
"
https://24.hu/elet-stilus/2025/07/05/villa-vie-ody...
https://nypost.com/2025/07/05/lifestyle/california...
a szobája nem valami nagy, meg világos :)
Nem teljesen transzparens, meg ahogy az interjúból is kiderült,
teljesen nem trágyázott ki maga alól... na meg arra a munkára is
kíváncsi leszek, amit dolgozni fog "középosztálybeliként" XD valószínű valami alapítvány/ngo élén fogja osztani az észt jó fizetésért... gondolom valami gazdagok megadóztatásán fog kampányolni főleg állami pénzen...
"Marlene Engelhorn az 1821-ben született iparmágnás, Friedrich Engelhorn egyik leszármazottja, a BASF gyógyszeripari óriás egyik örököse. Az osztrák nő évek óta tudja, hogy öröksége döntő részét vissza akarja osztani a társadalomnak, nemrég azt is kitalálta, hogyan: közösségi gyűlésre bízta a döntést.
A résztvevők hónapokon keresztül kutattak és vitáztak, végül tavaly nyárra megszületett a döntés arról, hogyan és kiknek adják oda az Engelhorn-örökségből származó 25 millió eurós (körülbelül 10 milliárd forint) részt. Az osztrák milliárdos vagyonának felszámolása 2026-ban zárul, utána dolgozni fog, mint mindenki más."
Én úgy látom, hogy ironikus válaszokat kapott, mert az átlag ember nehezen tud egy átlagos fizetésből tartalékot képezni.
kb a válaszok olyanok, mintha a kérdésfeltevő készülékében lenne a hiba, nem sokat árul el egy esetleges pénzügyi tudatosságról.
Tette fel a kérdést követőinek Balogh Petya. :)
Érdemes a hsz-eket elolvasni: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1434061991...
Kb itt tartunk pénzügyi tudatosságban...
Szerintem az a gondolat SP500-ból indul ki, hogy évente átlagosan megy 10-15%-ot dollárba.
Persze, ez bármikor változhat, ezen akadtak ki a Holdosok is, hogy mi van, ha nem lesz 10-15%, csak egy nagy nulla, vagy mínusz, mert benne van a pakliban.
nekem jó sok pénzem volt a tőzsdén 2019-ben. Azóta meg ahhoz képest, hogy mekkora bull volt kva sokat vesztettem. Persze az én részvényeim azok mindig esnek, még amikor Amazonom, Microsoft-om vagy Alibabám volt, akkor éppen azok is estek.
Aztán amikor eladtam őket, akkor szárnyaltak tovább.
A tartós papírjaim (RIG, SBSW stb) meg tartósan esnek. Aztán volt egy csomó összecsuklás is, Viaplay, ION, Seadrill, 4IG, RIOT csak , hogy a legfájjóbbakat említsem hirtelen.
Bocsánat, de ez a gondolat szerintem elmegy a lényeg mellett.
Hiába lesz akármilyen portfóliója akárkinek, ha a gazdaság negatív spirálba kerül, akkor a portfólió értéke a zéróhoz fog tendálni.
Ha 'csak' a társadalom kerül negatív spirálba, de a gazdaság még nem, akkor lehet lesz neki tenger pénze, de azt nem tudja a világban megfelelő értékekre átváltani, mert azok időközben már nem fognak rendelkezésre állni.
Ennek már most is sok jele van. (Szerintem a jelenlegi inflációs trend is ennek a jele.)
Szerintem a félretevésen van a hangsúly. Meg úgy nem lehet élni, hogy mindent felélünk, mert amúgy is jön a 3ik világégés... ha minden hónapban félreteszi valaki a fizetésének a 10-20 vagy akár 50%át, az holtziher, hogy 10-15 év múlva olyan portfóliója lesz, amilyet el se tud képzelni most. Ez nem egyszerű, hisz le kell mondani új autóról, motorról, évi új telóról, a kiugrom a haverokkal madridba, londonba, milánóba egy hétvégére, vagy hasonló sztorikról...
Érdekes ez a gondolkodás, hogy aszongya:
"Ha a világ még egy 10-20 évig nem dől össze és a cégek egyre gazdagabbak lesznek, akkor az isten meg nem menti az embert attól, hogy ebből egy szép kis vagyon össze ne jöjjön."
Kicsit dekadens és szemellenzős gondolkodásnak tűnik.