Regisztráció Elfelejtett jelszó

Pénzről vagyonról értelmesen

BASF örökös osztogatja vagyonát

#1506772 Koffein Előzmény: #1506770

3ik generáció, itt az ideje szórni a vagyont :)

amennyiben még meglesz a mostani ner üdvöskéinek a vagyona 3generáció múlva is, lehet, hogy lesz egy két gyerek, aki osztogatni fog... valószínűleg mi azt meg se érjük.. :)

a magyar mentalitást / történelmet ismerve, valószínűleg újra lesznek osztva az erőforrások, minimum 2szer, ezért nem sok dinasztia fog kinőni/fennmaradni, akiknek a vagyona meglesz 80-100év múlva is..

#1506770 TrendMan Előzmény: #1506693

Értelmes dolgok is elhangzanak.

Azért szerintem marad is mit hova aprítani.

Már várom, hogy a NER üdvöskéi közül ki áll fel először, hogy én is osztani akarock.

Ez persze csak vitz.

Óceánjáróra költözött, mert ott olcsóbb az élet

#1506769 TrendMan Előzmény: #1506728

Ha havonta 3000 dodóba került, akkor már azt is kiszámolták, hogy mikor kell, hogy elpatkoljon a hölgy.

#1506768 matgab Előzmény: #1506728

ez a hajón éldegélés utazás nagyon meg van marketingelve, holott szerintem pont azt nem látja egy ilyen utazás során az ember, amiért érdemes elmenni külföldre.

Ülsz egy szűk kabinban, vagy kint vagy a tűző napon a fedélzeten és alig várod, hogy kikössön már valahol a hajó az időd 85%-ában. Aztán kiköt akkor nem akar az ember bemenni a helyi éttermekbe, hiszen a hajón már ki van fizetve minden.

Ezért helyi emberekkel sem fog nagyon ismerkedni az ember. Aztán ott vagy 1-3 napot max valahol és mire felfedezel egy két helyet, látnivalót, akkor nem tudsz odamenni, mert megy a hajó tovább.

Mindezt egy valag pénzért.

#1506728 Koffein

"Inkább vásárolt a Villa Vie Odyssey nevű óceánjáróján egy úgynevezett belső villát, legfőképpen azért, mert szerinte ott olcsóbb élni, mint Kaliforniában, ahol eddig élt.

A nyugdíjas nőéhez hasonló villa egyszeri 129999 dollárba (44 millió forintba kerül), azaz havonta, egy személynek úgy 3000 dollárba (egymillió forintba)."

https://24.hu/elet-stilus/2025/07/05/villa-vie-ody...

https://nypost.com/2025/07/05/lifestyle/california...

a szobája nem valami nagy, meg világos :)

An inner villa aboard the ship complete with two separate beds and a television.

#1506693 Koffein Előzmény: #1399817

Nem teljesen transzparens, meg ahogy az interjúból is kiderült, teljesen nem trágyázott ki maga alól... na meg arra a munkára is kíváncsi leszek, amit dolgozni fog "középosztálybeliként" XD valószínű valami alapítvány/ngo élén fogja osztani az észt jó fizetésért... gondolom valami gazdagok megadóztatásán fog kampányolni főleg állami pénzen...

"Marlene Engelhorn az 1821-ben született iparmágnás, Friedrich Engelhorn egyik leszármazottja, a BASF gyógyszeripari óriás egyik örököse. Az osztrák nő évek óta tudja, hogy öröksége döntő részét vissza akarja osztani a társadalomnak, nemrég azt is kitalálta, hogyan: közösségi gyűlésre bízta a döntést.

A résztvevők hónapokon keresztül kutattak és vitáztak, végül tavaly nyárra megszületett a döntés arról, hogyan és kiknek adják oda az Engelhorn-örökségből származó 25 millió eurós (körülbelül 10 milliárd forint) részt. Az osztrák milliárdos vagyonának felszámolása 2026-ban zárul, utána dolgozni fog, mint mindenki más."

https://telex.hu/gazdasag/2025/07/02/marlene-engel...

Te miben tartod jelenleg a megtakarításod?

#1506237 TrendMan Előzmény: #1506235

Én úgy látom, hogy ironikus válaszokat kapott, mert az átlag ember nehezen tud egy átlagos fizetésből tartalékot képezni.

kb a válaszok olyanok, mintha a kérdésfeltevő készülékében lenne a hiba, nem sokat árul el egy esetleges pénzügyi tudatosságról.

10 éve nyugdíjas

#1506089 Koffein Előzmény: #1506084

Szerintem az a gondolat SP500-ból indul ki, hogy évente átlagosan megy 10-15%-ot dollárba.

Persze, ez bármikor változhat, ezen akadtak ki a Holdosok is, hogy mi van, ha nem lesz 10-15%, csak egy nagy nulla, vagy mínusz, mert benne van a pakliban.

Kép

10 éve nyugdíjas

#1506086 matgab Előzmény: #1506084

nekem jó sok pénzem volt a tőzsdén 2019-ben. Azóta meg ahhoz képest, hogy mekkora bull volt kva sokat vesztettem. Persze az én részvényeim azok mindig esnek, még amikor Amazonom, Microsoft-om vagy Alibabám volt, akkor éppen azok is estek.

Aztán amikor eladtam őket, akkor szárnyaltak tovább.

A tartós papírjaim (RIG, SBSW stb) meg tartósan esnek. Aztán volt egy csomó összecsuklás is, Viaplay, ION, Seadrill, 4IG, RIOT csak , hogy a legfájjóbbakat említsem hirtelen.

10 éve nyugdíjas

#1506084 TrendMan Előzmény: #1506080

Bocsánat, de ez a gondolat szerintem elmegy a lényeg mellett.

Hiába lesz akármilyen portfóliója akárkinek, ha a gazdaság negatív spirálba kerül, akkor a portfólió értéke a zéróhoz fog tendálni.

Ha 'csak' a társadalom kerül negatív spirálba, de a gazdaság még nem, akkor lehet lesz neki tenger pénze, de azt nem tudja a világban megfelelő értékekre átváltani, mert azok időközben már nem fognak rendelkezésre állni.

Ennek már most is sok jele van. (Szerintem a jelenlegi inflációs trend is ennek a jele.)

10 éve nyugdíjas

#1506080 Koffein Előzmény: #1506077

Szerintem a félretevésen van a hangsúly. Meg úgy nem lehet élni, hogy mindent felélünk, mert amúgy is jön a 3ik világégés... ha minden hónapban félreteszi valaki a fizetésének a 10-20 vagy akár 50%át, az holtziher, hogy 10-15 év múlva olyan portfóliója lesz, amilyet el se tud képzelni most. Ez nem egyszerű, hisz le kell mondani új autóról, motorról, évi új telóról, a kiugrom a haverokkal madridba, londonba, milánóba egy hétvégére, vagy hasonló sztorikról...

10 éve nyugdíjas

#1506077 TrendMan Előzmény: #1506075

Érdekes ez a gondolkodás, hogy aszongya:

"Ha a világ még egy 10-20 évig nem dől össze és a cégek egyre gazdagabbak lesznek, akkor az isten meg nem menti az embert attól, hogy ebből egy szép kis vagyon össze ne jöjjön."

Kicsit dekadens és szemellenzős gondolkodásnak tűnik.