Regisztráció Elfelejtett jelszó

A kínai csoda alakulása

Már a Kínaiak sem szaporodnak

#1502090 TrendMan Előzmény: #1502082

Javaslom, hogy ne zárják be a kínai óvodákat, hanem fogadjanak ott indiai gyerekeket, úgyis közel van.

Persze ez csak vicc.

A madár is lehet drón

#1501715 TrendMan Előzmény: #1501707

Különösen milyen jó ez, ha mondjuk Ámerikában veszel egy földterületet közvetlenül egy katonai bázis mellett!

Pusztító hőhullám érte e…

#1501714 TrendMan

Pusztító hőhullám érte el a világ egyik legnépesebb országot, már az élelmezés miatt aggódnak

Hangcsou, ahol 12,5 millió ember él és olyan nagyvállalatok székhelye található, mint az Alibaba és a NetEase, a héten drasztikus lépéseket tett az energiatakarékosság érdekében. Minden nem létfontosságú kültéri díszkivilágítást és kirakati fény használatát betiltották, mivel a rendkívüli hőség leterhelte az elektromos hálózatokat. A helyi hatóságok szerint ezek az intézkedések szükségesek voltak ahhoz, hogy elkerüljék az áramkimaradásokat.

Hangcsouban péntek óta folyamatosan 40 Celsius-fokot meghaladó hőmérsékletet mérnek. A hőség kifejezetten súlyos problémát jelent Kelet- és Dél-Kínában, ahol makacsul magas marad a hőmérséklet.

Sanghajban augusztus 2-án először haladta meg az elektromos hálózat maximális terhelése a 40 millió kilowattot.

Ez azt jelenti, hogy a közel 25 milliós városban soha nem látott mértékben nőtt meg az áramfogyasztás.

Érdekes adat, hogy Sanghaj vezet az országban az áramterhelés tekintetében; Lujiazui központi területe kétszer annyi áramot fogyaszt négyzetkilométerenként, mint New York Manhattanje vagy Tokió Ginza kerülete.

A kínai meteorológusok szerint a rekordmeleget idén elsősorban a globális felmelegedés táplálta. Az idei év Kínában 1961 óta a legmelegebb tavaszt hozta magával, amit egy rendkívül forró május követett. Ezt hetekig tartó szárazsághoz hasonló állapotok követték Kína központi mezőgazdasági térségében.

A rendkívüli hőség különösen aggasztó Hubei, Hunan, Csianghszi, Anhui és Csöcsiang tartományok számára. Ezeken a területeken vasárnapig napi csúcshőmérsékleteket várnak 37 és 39 °C között, sőt néhol akár 40 °C felett is lehetnek.

A rizstermesztők számára ez komoly kihívást jelent: fokozott öntözésre van szükség ahhoz, hogy megvédjék terményeiket a perzselő hőségtől. Élelmezési válságtól ugyan nem tartanak, de jelentős importra szorulhat az ország, ha az aszályok és a perzselő hőség tovább pusztítják a terményt.

Nyilván kell nekik a föl…

#1501246 TrendMan Előzmény: #1500806

Nyilván kell nekik a föld, hiszen otthon szakad az eső:


"Szedi áldozatait az egyre szélsőségesebb időjárás

A közép-kínai Honan tartomány számos részét felhőszakadások sújtják, miután az előrejelzések szerint a héten a korábban déli országrészeket érintő szélsőséges viharok a középső és északi tartományokra is átterjednek.

Egy nap alatt 606,7 milliméter csapadék hullott a Nanjang város határain belül fekvő Tafongjing nevű településen,

míg Söcsi megyében 638,5 milliméter csapadékot mértek. A térség mérsékelt időjárásáról híres, az éves átlagos csapadékmennyiség 800 milliméter. Kedden kora reggel Peking ideiglenesen leállított számos vasútvonalat a külvárosi területekre zivatarok és villámárvizek veszélye miatt.

Emellett legkevesebb

negyvenheten meghaltak és mintegy háromszázötvenen megsérültek Afganisztán keleti részén a heves esőzésekben,

másutt egy buszbalesetben legalább 17-en életüket vesztették, amikor a jármű felborult egy főútvonalon.

Az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) adatai szerint májusban a rendkívül heves esőzésekben több mint háromszázan meghaltak, több ezer épület romba dőlt, főként az északi Baghlan tartományban."

Földvásárlás kémkedési c…

#1500796 TrendMan

Földvásárlás kémkedési céllal:

https://www.portfolio.hu/global/20240621/nagyon-su...

"A The New York Post június 20-i jelentése szerint kínai vállalatok több amerikai államban is mezőgazdasági földterületeket vásároltak, amelyek közvetlen közelében stratégiai fontosságú katonai létesítmények találhatók. Az ügy komoly aggodalmakat váltott ki az amerikai biztonsági intézményeken belül, mivel fennáll a gyanú, hogy ezek a földvásárlások kémkedési célokat szolgálhatnak."

a SVOLT csak volt

#1500363 prfecó Előzmény: #1500358

Nálunk egyik hivatkozási alap " hát Németországban is épül " akkumulátor gyár. Nem baj Magyar5ország vállalja egész Európára elég gyár felépítését. Közben elektromos autók utáni kereslet visszaesett 30 %-al. Mondjuk kinek fontos?milyen forrásból (mekkora eladosódással) és miért vesszük összes környezetvédelmi gondot magunkra?

Kétségbeesetten próbálja…

#1500362 TrendMan

Kétségbeesetten próbálja enyhíteni a Kommunista Párt Kína egyik legsúlyosabb problémáját

Hszi Csin-ping, Kína elnöke, a Politikai Hivatal tanulmányi ülésén felhívást tett a magas színvonalú és elegendő munkahely létrehozására. Ez különösen a főiskolai diplomásokat és a migráns munkavállalókat érinti. A felhívás időzítése egybeesik az ország gazdaságának bizonytalan helyreállításával, amelyet többek között az ingatlanpiaci válság, az önkormányzati adósságkockázatok és a geopolitikai bizonytalanságok súlyosbítanak.

A Hszinhua állami média által közölt jelentés szerint Hszi kiemelte a fiatalok, különösen a főiskolai végzettségűek foglalkoztatásának fontosságát. Azonban konkrét intézkedésekről vagy tervekről nem esett szó.

A statisztikák szerint a 16-24 éves korosztály munkanélküliségi rátája áprilisban enyhén csökkent, 14,7%-ra. Érdekesség, hogy a kínai statisztikai hivatal megváltoztatta módszertanát és kizárta a főiskolai hallgatókat az adatgyűjtésből, miután korábban e csoport munkanélküliségi rátája elérte a 20%-ot.

Az elnök továbbá hangsúlyozta a migráns munkavállalók foglalkoztatásának elősegítésének szükségességét. Arra ösztönözte őket, hogy térjenek vissza szülővárosukba és indítsanak vállalkozásokat vidéken. Emellett felhívást tett arra is, hogy akadályozzák meg azoknak az embereknek a szegénységbe való visszasüllyedését, akik már kilábaltak belőle.

A jelentés szerint támogatni fogják az erős munkahelyteremtő képességgel rendelkező vállalatokat és iparágakat. Az első négy hónapban Kína már 4,36 millió új városi munkahelyet hozott létre, ami az éves cél 36%-át teszi ki.

a SVOLT csak volt

#1500358 TrendMan

Korábbi terveivel ellentétben mégsem létesít akkumulátorgyárat a németországi Brandenburg tartományban a kínai SVOLT, többek között az egyenlőtlenül elosztott támogatásokra, piaci torzulásokra és a belső égésű motorok kivezetéséről újra fellángolt EU-n belüli vitákra hivatkozva.

Az electrive.com szerint a vállalat azt állítja, átértékelte telephely-stratégiáját – egyúttal nem bírta megállni, hogy ne szúrjon oda egyet a német politikusoknak, akik megnehezítik a gyár tervezését.

A vállalat sajtóközleménye a nemzetközi büntetővámok fenyegetésére, az elhúzódó és egyenlőtlenül elosztott támogatásokra, az amúgy is alacsony szintű tervezési biztonságra, egy jelentős ügyfélprojektet lemondására és a belsőégésű motorok EU-n belüli megszűnéséről újraindult „kontraproduktív” vitákra hivatkozott.

"Az autópiac jelenleg világszerte jelentős ingadozásokkal és kihívásokkal küzd, amelyeket elsősorban az elektromos mobilitásra való átállás okoz" - nyilatkozta Kai-Uwe Wollenhaupt, az SVOLT Europe elnöke. Hozzátette. ez néhány autógyártónál drasztikus stratégiai kiigazítást eredményezett.

A társaság 2022 szeptemberében jelentette be, hogy az európai piac számára egy újabb - 16 GWh kapacitású - cellagyártó üzemet hoz létre. A Berlintől mintegy 150 kilométerre délre fekvő Lauchhammerben vett át egy olyan üzemet, ahol korábban a Vestas szélturbinákhoz gyártott lapátokat. A gyártás 2025 elején kezdődött volna meg.

A bejelentés alapján a SVOLT még jó ideig nem fog cellákat gyártani Európában, viszont nem tett le a szintén németországi Saar-vidéken, Überherrnben létesítendő másik gyártóüzemének az elindításáról, ennek eredetileg 2023 végére kellett volna megtörténnie, de az építkezést különböző okok miatt többször is elhalasztották.