Jaaa... félreértettem. Bocs. :)
én december, januárról beszélek.. akkor úgy tűnt, hogy felfelé megyünk, majd hirtelen bedőlt...
hmmm hatival már megint mit áraztatnak... shortot kinyitottam -os ktban, most meg 70 :)mindjárt vehetem vissza a longot... :)
Milyen funda volt 3300-as OTP mellett, IMF hitelre várva - sarkítva - a bedőlés előtt pár nappal?
Nem véletlen látogatott le még 1000 közelébe is akkor...
Persze lehet azt mondani, hogy úgysehagytákvolna, stb... de most egy racionálisan kereskedhető piacról beszélünk vagy kaszinóról?
ezzel csak az a baj, hogy ha volt otp részvényed 3300-on, akkor nem kellett eldobálni 1800-on, mert funda alapon többet ért. És lám nyerővel ki lehetett belőle szállni.
Még lehet, hogy aki ugrált az nem keresett annyit.
Szóval a funda megközelítés is nagyban függ a beszállás időpontjától. 7000-es otp-vel még nem ezt mondanád... :)
Nem látom mikor fordul. Nem érzem, nem is érezhetem, ha ilyen eszetlenül mozog. Mikor fordul? Ha esik 2 hetet? Ha 1 hónapot esik? és utána megy megint 1.5 évet?
Mennyi idő még fordul? Egy éven belül vége kell lennie? Idén márciusban mennyit vártál? Nem hiszem, hogy akkor ezt mondtad.
Mi változik majd akkor a kilátásokban, ha most ilyen rózsás?
Az a baj, hogy nincs semmilyen támpont, csak utólag. Ezért lenne jó valahogy mégis megérteni mi-miért...
És amíg nem értem addig a hideg futkos a hátamon a piactól.
Válság volt (van) és nagyobb pánikvételeket látok, mint amilyen az esés volt 1 éve!
Megint az nyert aki - azt se tudva mi a részvény - 3000-en vett OTP-t, merabrókeraztmondtaeznemeshet, megacsányiishogyajándék ész nélkül.
És most nem az irigység beszél belőlem, nyilvánvaló volt, hogy lesz felfelé kör is. De gondoltam, hogy csak ésszel...
Azt nem szeretem mikor nem a logika irányítja a dolgokat. Nem tudom kezelni. Főleg nem, ha globális...
Pedig kell függetleníteni...én is így gondolkoztam...ma likvidálom magam! :(
Az teljesen mindegy, hogy materializált vagy demat. A lényeg, hogy egy "izé", ami mögött érték van. Többé-kevésbé. Szerintem egyre kevésbé.
Ezt próbáltam leírni, bár tudom, hogy kissé összevissza.
Itt egy sarkított példa, hátha követhetőbb:
1. Pénz van dögivel, generálnak biteket az emberek számlájára továbbra is. Van akinek "fiktív" részvények értékéből, van akinek hitelből, stb... (Ugye hitel is kell, mert akkor nincs fogyasztás. Tehát az mindig lesz. Max nem a kisember kapja közvetlen, hanem a a munkabérén keresztül állami hitelből.)
2. Termék csak drágán van, de van generált pénze mindenkinek, hát megveszik úgy is... vagyis relatíve olcsóak a termékek, mert van fogyasztás.
3. Emiatt termelés is van, a gazdaság jól megy.
De ehhez már nincs elég nyersanyag, olcsó energia, stb.... tehát a korlát, vagyis az érték mérője idővel ez lesz, nem a pénz. Elszakad a valós értékektől, mindegy hogy pár bit vagy papírcetli.
És ez az az egyensúlyi probléma, aminek a határán már most is táncolunk szvsz. Ha most nem lenne pénznyomás és hitelezés, támogatás akkor az világ autóiparának 3/4-e mehetne a kukába. Durva, de így van. Ahhoz, hogy ne menjen a kukába látjuk mi kell... a termelés támogatása és a fogyasztás támogatása. Ebből a szimpla két oldalból áll az egyenlet és egyik sem áll meg a maga lábán jelenleg. Vicc. És a támogatással sem él meg a fentiek miatt, mert a fogyasztásbővülés meg az utolsó napjait (éveit) éli - a jelenlegi technológia mellett, ez fontos.
Na, nem akartam ennyire filozófikus útra tévedni, ez itt már elég off. De erre még válaszolnom kellett. :) Meg valahol szerintem mégis csak ide kell leásni, ha meg akarom érteni a töretlen optimizmust a világgazdaság következő évei felé.
majd amikor úgy látják, hogy a gazdaság meáll a lábán akkor majd kiveszik a mankókat, ezt ell kell fogadni, a hónapos esést mindenki észreveszi.. én már nem morfondírozom ezen. Ennek az emelkedő trendnek egy éven belül vége kell lennie, utána a fordulót kell figyelni és a megerősítő gyertyákat heti bontásban. Azért írok ilyen időtartamot mert nekem pl. már tök mindegy mikor fordul, leperegtek a dolgok rólam. Azt tudom, hogy a jelenlegi szinten drága nekem valami vagy nem.. ha drága nem veszem, majd ha olcsó lesz veszem..
Ha nem lesz soha olcsó akkor sosem veszünk..
van még hova fektetni tőkét..
Pénz már régóta nincs, csak különböző hosszúságú számok egy monitoron, vagy kinyomtatott lapon. Az mind1, hogy valakinek 1, vagy 25 milliárd dollárja van. Húslevest úgysem eszik drágán. Ha meg van 25 milliárdja (csak számok), akkor vehet érte részvényeket (amik persze megintcsak számok, nincsenek materializálva). Azt eladja 30 milliárdért, és keresett 5 milliárdot. De azok akkor is csak számok, nem lesz elköltve.
Gondold végig, rájössz, nem is állunk olyan messze a mátrix-tól.
Ja értem.
Ha adnak kölcsön, abból van profit. Abból én is csinálok. Ki ad kölcsön legközelebb? Miből? Az ufók?
Épp azt próbálom leírni, hogy ha ez így megy - és most már szerintem elég évekről beszélni - akkor itt komolyabb kérdésekről van szó. A globális értékmérés alapjaival. bizonyos időközönként vissza kell kanyarodni az eredeti módszerhez, vagyis az előállított termék valós értéke alapján árazni. A nyersanyagkészletek, stb pedig már nem igazán lesznek jobb helyzetben később sem, és akkor finoman fogalmaztam. Technológiai áttörés sehol a láthatáron. Szóval ha visszaáll az (ingyen) hitelpénz+korlátlan alapanyag alapú árazásról akkor nagy lesz a koppanás.
10 év múlva mondhatja az usa is, hogy ad kölcsön mindenkinek 100000 milliárd dollárt, de milyen gazdasági alapon? A pénznyomda is csak egy ideig működik... elengedhetetlen, hogy átminősüljön egy idő után wc-papír nyomdává.
Hát ez a bajom a stoppal. Stop nélkül meg kihullik az ember haja. :)
Lehet, hogy kár... tudom, menni kellene a piaccal, de nem tudom magam függetleníteni a gondolataimtól, a logikától. Ha erre nem támaszkodok akkor olyan mintha ruletteznék.
Egyébként ez a ne hagyjuk bedőlni, gazdaság-piac párhuzam is érdekes. A másik amit épp említeni akartam, hogy mintha kvázi megszűnt volna a kapcsolat a reálgazdaság és a pénzpiac mozgása között. Mindegy mit (1. sok felesleges sz*rt), mennyiért (2. nyersanyag, olaj ár), kinek (nincs valós piac a valójában drága (2. miatt) termékekre - ettől felesleges (1.)) gyártanak... a piac függetlenedett ettől és megy, ha van pénz, nem megy ha nincs. Pénz meg ugye mindentől függetlenül van, mert nyomják fedezet nélkül.
Kíváncsi vagyok mikor jön majd vmi nagyobb, globális felismerés, hogy a piac az egekben, pénz van dögivel... csak épp nem ér semmit. Tehát az egész látszat volt. Nem látom, hogy ennek lenne bármi nyoma eddig...
kb így is lesz :) 10-15%os emelkedésekkel tarkított esés következik... milyen stop bírja ezt ki
Ez jól hangzik, de nyáron kb. 4 hét esés után megint kizöldült minden.
Na most elmondom, hogy trendfordulóban fogok csak lépni shorttal, de csak akkor, ha már kijelöltük a trendvonalat le, nem csak a csökkenő csatit, ehhez 1hónap esésnek kell jönnie :)
Már leírtam egyszer, akkor most újra.
Induljunk ki az OTP-ből.
Kapott pénzt az államtól, ebrd-dől, meg még ki tudja honnan. Hogy tegye ki hitelezni.
Okosan kiszámolták, hogy a hitelkamat mondjuk 15%, akkor ennyi az éves hozam, és van kockázat, nem is kicsi. De ha részvényt vesz, akkor elérhet 100%-ot egy év alatt teljesen kockázatmentesen.
Ilyen egyszerű a magyarázat
Na erről pofázok már én is aug vége óta.
Amióta bikaként kezelem, már nyeregetek.
A múltkori (19700 körüli) korrekcióban én is shortoltam egy kicsit, mert komolyabbra számítottam.
Bár ne tettem volna... szerencsére utolsó pillanatban visszafordultam longba.
:)))
na hallod azzal biztos keresnél is... két ács brigádot nem tudok ide rendelni 3éve... majd.. majd.. majd.. mondják