Regisztráció Elfelejtett jelszó

Re: nincs cím

sbbacsi Előzmény: #139207

Az teljesen mindegy, hogy materializált vagy demat. A lényeg, hogy egy "izé", ami mögött érték van. Többé-kevésbé. Szerintem egyre kevésbé.

Ezt próbáltam leírni, bár tudom, hogy kissé összevissza.

Itt egy sarkított példa, hátha követhetőbb:

1. Pénz van dögivel, generálnak biteket az emberek számlájára továbbra is. Van akinek "fiktív" részvények értékéből, van akinek hitelből, stb... (Ugye hitel is kell, mert akkor nincs fogyasztás. Tehát az mindig lesz. Max nem a kisember kapja közvetlen, hanem a a munkabérén keresztül állami hitelből.)

2. Termék csak drágán van, de van generált pénze mindenkinek, hát megveszik úgy is... vagyis relatíve olcsóak a termékek, mert van fogyasztás.

3. Emiatt termelés is van, a gazdaság jól megy.

De ehhez már nincs elég nyersanyag, olcsó energia, stb.... tehát a korlát, vagyis az érték mérője idővel ez lesz, nem a pénz. Elszakad a valós értékektől, mindegy hogy pár bit vagy papírcetli.

És ez az az egyensúlyi probléma, aminek a határán már most is táncolunk szvsz. Ha most nem lenne pénznyomás és hitelezés, támogatás akkor az világ autóiparának 3/4-e mehetne a kukába. Durva, de így van. Ahhoz, hogy ne menjen a kukába látjuk mi kell... a termelés támogatása és a fogyasztás támogatása. Ebből a szimpla két oldalból áll az egyenlet és egyik sem áll meg a maga lábán jelenleg. Vicc. És a támogatással sem él meg a fentiek miatt, mert a fogyasztásbővülés meg az utolsó napjait (éveit) éli - a jelenlegi technológia mellett, ez fontos.

Na, nem akartam ennyire filozófikus útra tévedni, ez itt már elég off. De erre még válaszolnom kellett. :) Meg valahol szerintem mégis csak ide kell leásni, ha meg akarom érteni a töretlen optimizmust a világgazdaság következő évei felé.